Dodaj do ulubionych

Bolesne ruchy dziecka

09.06.07, 00:24
Dziewczyny czy Was też tak strasznie boli skóra brzucha jak dzieciątko się
rusza? Ja mam dość napięty brzuch - nie tyle od skórczów co taki jego urok. I
wyczuwam każdy ruch rączki czy nóżki, tzn nóżka to się idealnie wybija, więc
widzę trzy górki: pupa - kolanko - piętka (lekarz potwierdził moje
przypuszczenia na USG). A ostatnio jak mała się rusza to czuję jakby mi kto
szpilę wbijał od dołu. Lekarz mówił, że mała mocno napiera główką i stąd te
bóle, ale kurcze żeby aż tak bolało?
Czy któraś z Was ma to samo? Jak sobie z tym radzicie? Na dotyk mała już nie
reaguje, chyba się przyzwyczaiła do ciężaru moich dłoni.
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 00:45
      witaj w klubie ja dostaję po lewym jajniku, systematycznie, śmieję się z
      eniedługo mi na plecy wejdzie, ale jak kopnie to nie jest mi wesoło. To nawet
      nie są kopniecia tylko uderzenia i próba wcisnięcia chyba stopy w mój lewy bok.
      Jak sobie radzę ? ruszam się wtedy bo najczęściej jak siedzę i masuję ręką to
      miejsce.
    • agatka_1979 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 09:09
      hej! ja też tak mam...tak jakby Dziecinka chciała już wyjść przez skórę
      brzucha :-) kilkanaście razy zdarzyło się tak, że jak się rozciągała to chyba
      nóżką pchała mi w prawe żebro...aż dech zapiera..wtedy to pomaga mi zmiana
      pozycji..jakoś tak śmiesznie musze się wyciągnąć - jakbym prawy bok
      rozciągała...a wypinanie pupy, kolanka czy stópki też na porządku
      dziennym..czasem nawet jak chodzę, to Mała zamiast spać od bujania rozpycha
      sie..tylko wtedy to mięśnie brzucha są napięte, by utrzymać całośc, to się
      odczuwa to intensywniej...po prostu boli..ale nic tylko trzeba się cieszyć że
      Maleństwo się rusza i wytrzymać te kilka tygodni jeszcze :-) pozdrawiam!
    • asia19813 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 09:16
      mnie też czasem pobolewa po lewej stronie brzucha, jak sie rozciąga to wbija mi
      nózki i wtedy czuję ból, ale da się znieść...
      • blanka0 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 09:42
        a mnie najbardziej wbija sie w szyjkę, boli jakby mi ktos szpile wbijał od
        dołu, nie moge chodzic, stać siedziec jedynie jak leżakuje to jako tako.
        Oszaleje chyba, boli strasznie mocno, no a mala lezy główka do dołu.
        Czasem jedna strone brzucha mam o połowe wyższa niż druga, koszmarny bol a
        najgorsze ze zaraz fixuje i szukam dziury w całym.
    • mynia0 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 09:55
      mnie córka napiera mocno na pęcherz i drogi moczowe - czasem aż popuszczę ;)
      kopanie w pęcherz jest najbardziej bolesne. starsza znowu z lubością ładowała w
      wątrobę, tez to za przyjemne nie było ;) tak to już jest w ciazy - im bzuszek
      większy, tym dziecko wieksze, ma mniej miejsca, więc i kopniaki czasem zabolą.
      mnie czasem pomaga zmiana pozycji albo spacer, nawet po mieszkaniu - córcia się
      kołysze i uspokaja. ale oczywiście - nie zawsze.

obecnie najbardziej mnie boli wybrzuszanie sie po jednej ze stron brzucha. taka
      górka boli prawie jak skurcz ;)
    • lajla84 Re: Bolesne ruchy dziecka 09.06.07, 16:42
      Ja też czuję bolesne ruchy małej, a najbardziej wtedy jak próbuje się rozciągać
      i wypycha nóżki. Czasami się zastanawiam jak ta skóra wytrzymuje takie napięcie.
      Mimo wszystko uwielbiam to! Właśnie wczoraj stwierdziłam, że bycie w ciąży i
      odczuwanie ruchów dziecka w brzuchu to niesamowite przeżycie, a nawet cud!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka