Dodaj do ulubionych

co kupić w aptece?

16.06.07, 13:56
nic jeszcze nie mam dla małej ani siebie z apteki, poradźcie co kupić żeby nie
latała dwa razy.
Pamiętam o: gazikach jałowych (ile szt??? ), soli fizjologicznej, maści
Linomag, podkładach poporodowych Bella, Tantum Rosa. Coś jeszcze ??
Obserwuj wątek
    • modeko Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:19
      moze jeszcze majtki poporodowe?ja kupiłam
      • sylpal13 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:22
        sudocrem
        pokłady Seni na łóżko 1 op (5 szt)
        podkłady ala podpaski 2 op
        sól fozjologiczna
        gaziki ok. 20 szt
        bepanten maść do piersi
        termometr elektroniczny
        • blanka0 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:38
          no i spirytus do pępka
    • musia79 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:39
      ja kupiłam jeszcze spirytus i gencjanę do przemywania pępuszka..używałam tego
      przy pierwszym dziecku, sprawdziło się dobrze.. ale to było 6 lat temu..nie wiem
      czy może teraz są inne metody?
      • lipiec_2007 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:47
        Jesli chodzi o przemywanie pepka, to w aptece mozna kupic specjalne gaziki w
        saszetkach firmy LEKO. Polecila mi moja doswiadczona kolezanka.
    • lilianak1 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:46
      A ja w aptece kupiłam tylko:
      - tantum rosa 5 saszetek, jeśli będzie potrzeba więcej to dokupię
      - podkłady poporodowe bella (pieluchy jednorazowe bella) 3 opakowania po 10szt

Powiem szczerze, że na pierwszy poród miałam wykupione wszystko co się dało
      (rywanol, zioła, maści itd) i potem zostało mi to, aż w końcu przeterminowało
      się i wyrzuciłam. Dlatego teraz kupiłam tylko te rzeczy. Jeśli urodzisz cesarką
      (a pewności nie ma nigdy) to środki do gojenia krocza nie będą Ci potrzebne, a
      w szpitalu lekarz przepisze Ci maść na gojenie rany.

Dodatkowo kupiłam jeszcze w rosmanie, bo taniej niż w aptece:
      - wielkie podpaski bella, te najzwyklejsze bez skrzydełek i siateczek
      - sudocrem dla dziecka
    • metanira Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 15:49
      Saszetki Leko. Położna w szkole rodzenia polecała je nam do pielęgnacji
      pępuszka, gdy już zacznie się w jakimś miejscu odklejać, wtedy łatwiej jest je
      tam wsunąć i zdezynfekować. Kosztują kilkanaście groszy za sztukę (chyba 14 gr)
    • lajla84 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 16:32
      A jakie podpaski polecacie? Bo ja zielona jestem - nie mam pojęcia.
      • mynia0 Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 17:55
        pieluchy jednorazowe bella - wspominane już w tym wątku ;) sa duże, w sam raz
        na poporodowe krwawienie. zwykłe podpaski sie nie sprawdzają, przynajmniej na
        początku - sa za małe.

linomag - pamietajcie tylko, żeby kupic zielony, a nie czerwony.

do pępka polecam jednak gencjanę - jak się zakropi, wszędzie dojdzie. do tych
        gazików nie mam zaufania - są niby nasaczone, ale płyn wszedzie z gazika nie
        dotrze. mojej córce pępek przestał się paskudzić dopiero po obfitym zalewaniu
        gencjaną.

tantum rosa kupiłam - i wywaliłam, bo miałam cesarkę.

termometr jeśli już - to polecam jednak zwykły. elektroniczne niby dobre, ale
        lubią sfałszowac wynik. sama mam oba i używam tego zwykłego, a ten
        elektroniczny zabiera mi tylko miejsce w szafie.

sól fizjologiczna - polecam zwykłą, w pojemniczkach po 5 ml. są tez takie po 10
        ml, ale dla noworodka musi byc na poczatku sterylna, więc szkoda wyrzucać, jak
        się nie zużyje.

sudocrem - dobra rzecz, ale pamietajcie, że to jednak jest lek i powinno sie go
        używać wyłącznie, jak pupa czerowna. jak nic się nie dzieje, wystarczy linomag.

i ponieważ rodzimy w środku lata - na pewno będziemy się zmagać z potówkami -
        polecam zakup nadmandganianu potasu - wystarczy jeden kryształek do kąpieli,
        woda ma byc lekko różowa - i po potówkach śladu nie ma ;) tanie to bardzo, ale
        za to skuteczne i wydajne.
        • edzia.79 Re: mynia 16.06.07, 23:39
          ja u syna przez caly czas uzywalam sudokremu,tak 5 lat temu radzily polozne-teraz widze ze cos sie zmienilo i nic mu sie nie dzialo ze skora.
          dla malej tez kupilam sudocrem
    • emma_euro_emma Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 17:59
      Na pewno czopki przeciwgorączkowe dla dziecka, czopki glicerynowe, coś na kolkę
      (np. Grippe Water, Espumisan), maść majerankową.
      • anneau Nie polecam gazików LEKO 16.06.07, 19:28
        kupiłam przy Majeczce - te gaziki są za sztywne i nie da się nimi dokładnie
        zdezynfekować kikutka - szczególnie gdy jest już bardzo sztywny i ledwo się
        trzyma. Dlatego ja kupię zwykłe miękkie gaziki, patyczki jak do czyszczenia
        uszu dziecka i spirytus - tym mi było najwygodniej operować przy pępku :)

pozdrawiam
    • dagi.ww Re: co kupić w aptece? 16.06.07, 20:08
      Sól fizjologiczna 0,9% NaCl, o spirytusie położna mi powiedziała, że najlepszy
      jest ten 94%, bo im mocniejszy, tym lepiej wysuszy kikuta, potem dopiero gaziki
      lub coś tam innego. Tylko ponoć w aptece go nie dostaniesz, więc nie wiem.
      Acha, i kup sobie na wszelki wypadek Paracetamol w czopkach dla niemowląt i dla
      siebie Puralen 100 (też polecony mi przez położną) - to jest krem z lanoliną do
      piersi w przypadku poranień, związanych z karmieniem, bo jest nieszkodliwy dla
      bobasa.
      • aurinko Re: co kupić w aptece? 21.06.07, 22:29
        Ja kupuję sól fizjologiczną do przemywania oczu Małej i gaziki do przemywania
        pępka. Tantum rosa często w domu używam, więc i tak kupuję, a spirytus mam
        sklepowy, który trochę rozcieńczę. Co do reszty potrzebnych mi rzeczy, to
        higieniczne kupiłam na allegro i w drogerii. Nie kupuję żadnych leków "z góry".
        Aha, mam jeszcze kupioną herbatę z kopru i anyżu ale to dla mnie, bo idealnie
        sprawdziło się przy pierwszym dziecku picie takiej herbatki - Mały nie miał
        żadnych kolek a ja mogłam wszystko jeść karmiąc go piersią.
        • niusia12 Re: co kupić w aptece? 22.06.07, 18:29
          ja rodzilam w marcu i wiekszosc rzeczy mi sie nie przydala jezeli chodzi o
          szpital i o doma pieliegnacje. spirytus 2 do 1 i patyczki do uszu zadne tam
          gaziki jezeli chodzi o saszetki ze spirytusem mam do tej pory.podpaski bella
          jak naiwiecej.termometr do szpitala nie potrzebny.kupcie sobie herbatke na
          laktacje ale uwazajcie zeby nie przesadzic sudokrem tez za bardzo nam sie nie
          przydal ale bephantenm do tej pory smarujemy pupe linomag tez sie przydaje.do
          kapieli po wyprobowaniu wszystkiego krochmal jest najlepszy oilatum sie nie
          sprawdzil..na kolki sprawdzil sie infacol.jezeli chpdzi o oliwki to bambino
          najtansza i najlepsza.z chusteczkami nawilzonymi lepiej nie przesadzac ja
          uzywam sporadycznie lepsza woda i waciki.majtki poporodowe najlepsze z
          siateczki nie flizenowe czy jak to sie zwie.koszulek wezcie kilka ja mialam
          piec i wszystkie sie przydaly ale ja mialam cesarke wiec bylam troche dluzej w
          szpitalu.szpital nie zapewnia nic wiec trzeba miec wszystko wlasne.wkladki
          laktacyjne musicie miec juz w szpitalu to sie przydaje.
          • amalota Re: co kupić w aptece? 25.06.07, 10:12
            A jak się przygotowuje taką kąpiel krochmalową?
    • ingapol ile kupić soli??? 21.06.07, 21:35
      wiem że mniejsze buteleczki są lepsze, ale ile mam ich kupić????
      • mynia0 Re: ile kupić soli??? 21.06.07, 22:53
        ile byś nie kupiła, to i tak zużyjesz prędzej czy później ;) sól jest
        taniutka, więc wydatek nieduży.
        • blanka0 a do tej kąpieli 22.06.07, 13:30
          to wystarczy taki jeden mikroskopijny kryształek?
          • nika1201 Re: a do tej kąpieli 25.06.07, 12:03
            dziewczyny, a po co sól fizjologiczna
            • ingapol Re: a do tej kąpieli 25.06.07, 15:18
              do przemywania oczu maleństwa, ale jak to zrobić to nie wiem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka