Dodaj do ulubionych

poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem

27.06.07, 16:08
tak sobie mysle,ze moge napisac czego mi zabraklo
i uwaga ;-)
mialam jeden rozek- to za malo- 2 juz lepiej
mialam tylko 5 pieluszek flanelowych to za malo( wyscielam nim rozek itd
malej sie ulewa, posikala sie nie raz dodatkowo przy zmianie pieluchy, uzywam
je jako przescieradelko w wozku oraz przy wys temp po prostu ja przykrywam)
mysle,ze 15 to idealny stan.
super sprawdzily mi sie pajace pelne na noc zapinane gora dol i kazda nogawa
z osobna ( kupilam je w Reserved- REKIDS)
2 przescieradla do lozeczka tez malo
zupelne nie uzywam spiworka
mialam za malo skarpetek!! heh teraz ubieram mala w body z krotkim rekawkiem
plus skarpetki
aha kupilam smoczek NUK i super naprawde, karmie mala co 3 h ( dzieki Bogu za
pokarm) i w miedzyczasie jesli sie cos dzieje daje jej smoka, pocumla chwile
i wypluwa,a noworodek przez 16 h na dobe ma potrzebe spania
ja jako mloda mama uwazam ,ze super przydaly mi sie opisy z Jezyka Niemowlat
odnosnie zachowan Malej- trafione zatopione.
i teraz uwaga - zaladujcie lodówke heh miesko do gotowania ziemniaki
i herbatka HIPP na laktacje , duzo mleka, i biszkoptyyyyyyyyy pochlaniam ich
tony.

a i .. polozna srodowiskowa mi poradzila na bolacą rane pianka Pantenol (
chlodzi bosko i naprawde przynosi ukojenie)
po 3 dniach wywalilam wielie podklady bella i uzywam podpasek Naturella super
bez skrzydelek i nie boli Kaska ;-) , majtki najlepsze te pakowane po 2
fioletowe w dziurki( te z fliseliny - uhh myslalam,ze umre tak mnie palily)
bepanten do cyców super- umarlabym bez niego
iiiiiii duzo spokoju optymizmu
heh przy piewszym kapaniu maz wylal cala wode z wanienki a Mloda niezle
zmarzla
ae udalo sie , 2 raz byl lepszy teraz juz co raz lepiej
hmmm to tyle.
sciskam
Obserwuj wątek
    • ingapol ilość pieluch ??? 27.06.07, 16:34
      15 pieluch flanelowych ??? czy sie pomyliłaś i myślałaś o tetrowych ???
      • magda7717 Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 16:38
        niee flanelowych- tetrowe nie sa takie mile jak flanelowe.
        • ingapol Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 16:42
          to fakt, nie są tak miłe jak tetrowe :)
          ja mam flanelowe 3, zamierzam jeszcze ze 3 dokupić
          • sylpal13 Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 16:54
            ile razy pzrebierasz dziennie, nie wiem czy nie mam za mało ciuszków i jakich
            pieluszek jednorazowych używasz?
            • magda7717 Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 19:40
              nie liczylam ale spokojnie z 10-12 razy
              wali kupy jak Stara ;-) poza tym czesto przed karmieniem ja przewijam z kupy i
              po karmieniu.heh
              dla mnie najlepsze sa Huggins numer jeden
              przetestowalam tez pampers.. dobre ale huggins lepsze( trzymaja kupe;-0)
              calkiem ok sa pieluchy Rossman
              a mam tez i Belle ale te.. hmm jakos nie bałdzo
            • magda7717 Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 19:41
              a i jeszcze ciuchow starcza.. bo na ten moment pielucha wchlania wszystko
              chyba ze sie ulewa ..przebiueram ja max 3 razy dziennie ze spankiem
        • monikaj21 Re: ilość pieluch ??? 27.06.07, 16:55
          Ja też już kiedyś pisałam w wątku wyprawkowym, że flanelowe są naj i jak dla
          mnie 10 to minimum, bo są do wszystkiego - jako podkładka, do położenia na
          przewijak, jako ręczniczek, kocyk, itd. A dziecko na nie siusia, albo ulewa
          więc dość często trzeba prać.
    • boazeria Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 16:54
      hm ja zadnej flanelowej nie mam - tylko 13 tetrowych......
      skarpetek mam tylko 3 pary wiec pewnie za malo :-) ale tak juz mi ciezko lazic
      ze nie chce mi sie isc na zakupy....
      moze maly w prezencie dostanie od kogos jak wyjzy wreszcie... juz mi sie
      wszystko zakurzylo....
      a uzywasz fioletu czy spirytusu do pepka? nie wiem czy fiolet mozna potem
      wyprac z ubranek...
      • bobimax Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 17:07
        A ja mam tyle ciuszków (po córce), że sama się dziwię, że aż tyle, Troszkę
        tylko z innej pory roku. Starsza z zimy (dobrze, że druga to też córcia). Nie
        chce mi się ich posegregować pod kątem wielkości bo to niekiedy tak małe
        róznice.
    • boazeria Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 17:09
      a jeszzce sie cos zapytam: co ile karmisz Malutka? Ile razy w nocy sie budzi?
      • pipi_bipika Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 17:18
        No to dzielę się moim doświadczeniem prawie 3 tygodniowym :-))
        Sprawdzają się:
        - pajacyki na noc rozpinane w kroku (jak pisała poprzedniczka).
        - body plus skarpety na dzień
        - mamy 45 pieluszek tetrowych i używam ich do wszystkiego (jako ochrona i
        ręczniczek po ulewaniu się, jako podkład do wanienki, by Gucio czuł się
        bezpiecznie, do wycierania dziecka po kąpieli nim wytrę ręcznikiem (rada
        położnej, itd.)
        - flanelowe pieluchy są super, ale mamy tylko 4. Raczej używamy tetry
        - genialna jest specjalna poduszka dla niemowalków (taki gąbczasty spad do
        kupienia w niektórych sklepach). Synek uwielbia na tym leżeć, jest bezpieczny i
        nie ulewa mu się, bo jest pod kątem
        - śpiworek leży na półeczce i pewnie nigdy go już nie użyję
        - niech żyją wkładki laktacyjne! Bez nich chyba pływałabym w swoim pokarmie,
        którego mam bardzo dużo. Niekoniecznie samoprzylepne. Wolę te zwykłe.
        - chusteczki nawilżane do pupy są fajne, ale moje dziecko nie lubi jak go tym
        wycieram. Pod ręką mam zawsze świeżą wodę przegotowaną i ciepłym wacikiem
        przemywam mu pupalka. Wtedy jest zadowolony.
        - smoczek to super sprawa. Gutek szybko się wycisza dzięki niemu.
        - Polecam płyn do kąpieli z oliwką NIvea. Skóa jest nawilżona po kąpieli i
        zbędne jest dodatkowe natłuszczanie. Krem na odparzenia z tej serii też jest
        fajny, ale sudokrem również polecam.
        - co do pępuszka, to przemywaliśmy spirytusem co drugie przebieranie synka i
        odpadł po tygodniu i ślicznie się zagoił
        To tyle co przychodzi mi do głowy na szybko.
        Chętnie odpowiem na pytanka :-))
        Pozdrawiam
        • ingapol do Pipi- wkładki 27.06.07, 19:46
          jakie wkładki uważasz za najlepsze? chodzi mi o firmę ???
          • pipi_bipika Re: do Pipi- wkładki 27.06.07, 22:17
            NUKa chyba są najbardziej ok. Nie polecam Canpol Premium.
      • magda7717 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 19:43
        co 3 h- od 3 dnia tak sobie postanowilam i sie udalo
        wiec w nocy budzi sie 2 razy zalezy o kt ide spac
        a karmie patrzac na zegarek jeszcze ... okolo 20-30 min
        najada sie co widac dzis po badaniach - wrocila do swojej wagi
        po utracie 400g znowu ma 3900
        aha i dzis bylam u pediatry i pochwalila mnie za karmienie co 3 h- na zyczenie
        jest wg niej niedobre ani dla dziecka( uklad pokarmowy musi odpoczac, ani dla mamy)
    • karolina_lk Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 17:26
      Czesc dziewczyny mam jedno pytanie - jakiego rozmiaru ubranka dla dzidzusia
      macie 56 / 62? Nie mam nic na 56 i pomyslalam ze jednak powinnam cos
      dokupic..tylko nie wiem jak duzo. Pozdr!
      • a.zaborowska1 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 17:42
        No to ja jeszcze dodam coś od siebie:
        - U nas kompletnie się nie sprawdziły body przez głowę mały drze się są jakieś
        wąskie i nie chcą mu przechodzić.
        - Mam 20 pieluch tetrowych i za mało muszę prac i prasować co drugi dzień. Mały
        już w nocy zasikuje czysty kaftan. Tak na niego działa zdjęcie pieluchy.
        (położną w szpitalu też olał. Także wszystkie pieluchy, i te tetrowe i
        flanelowe są w ruchu.
        - Używam pampersów zarówo husteczek jak i pieluch
        - Mały też nie lubi tych husteczek mokrych chyba dlatego ze są zimne więc
        najpierw mu je ocieplam
        - Kaftany z kołnieżykami i śpiochy na guziki AAAAAUUUUUTTTT nie wygodne jak
        cholera. No chyba że trafi wam się dzidziuś co się będzie lubił przebierac mój
        niestety nie lubi.
        - Smoczek mam aventu, niestety junior nim pluje i dla niego generalnie tylko
        cycek istnieje :-))
        Również piję herbatki hipp a do tego hrupię suchary
      • pipi_bipika Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 18:28
        Ja posłuchałam rad innych i kupiłam głownie rzeczy na 62 (mąż to wielki facet-
        2 metry, ja też do małych nie należę). Gucio urodził się jednak 3,5 tygodnia
        wcześniej i miał 55 cm, więc zmuszeni byliśmy na gwałt nakupować mniejszych
        ciuszków, bo w tych na 62 pływał. Minęły jednak prawie 3 tygodnie od jego
        urodzenia i te na 56 zaczynają być małe. Niektóre już nie nadają się do
        ubrania, bo są zbyt opięte i krókie, a synek lubi prostować nóżki :-) Na pewno
        przydają się pajacyki (mam z 5 sztuk), ze 2 kaftaniki i do tego śpioszki i
        body. Na początek polecam takie rozpinane body przez całe ciało, bo trudno
        włożyć coś takiemu maluszkowi przez głowę. Pozdro :-)
        • bobimax Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 18:53
          Powiedzcie mi czy używałyscie rękawiczek niedrapek tzw. bo ja przy pierwszej
          nie używałam a teraz widzę że często je dzieciom zakładają. Ja takowych nawet
          nie zakupiłam i nie wiem czy kupować czy nie.
          • monikaj21 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 19:08
            ja przy starszej córce miałam ale ona zaczynała się wkurzać jak jej się
            zakładało
            • zurawina100 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 19:26
              fajny wątek:)

dzieki Magdzie77 przypomniałam sobie ze mnie też brakło ponad 3 lata temu
              falnelowych pieluszek i zaraz zamawiam na allegro:) i ostatnio tak myślałam co
              włożyc do wozka: kocyk czy moze jakies małe prześcieradło skombinować i właśnie
              pieluszka flanelowa to jest to!
              Pozdrawiam
    • magda7717 bodziaki tylko zapinane kopertowo 27.06.07, 19:48
      tak jak azaborowska napisala ja mam tylko te, jestem mama po raz pierwszy i..dla
      mnie zakladanie czegos przez glowe mojemu dziecku graniczy z cudem a tak
      mam,...te kopertowe zakupilam w H&M i REKIDS polecam
      w REKIDS byl fajny rozmiar 56/62 i mala nie wyglada w nich jak w worku
    • ania_f1 a z rzeczy do szpitala? 27.06.07, 21:30
      Dziewczyny, a z rzeczy do szpitala dla was i dla dziecka, czegoś Wam zabrakło?
      cos wzięłyście niepotrzebnie?
      • magda7717 Re: a z rzeczy do szpitala? 27.06.07, 21:44
        maz dokupil mi koszulke mimo,ze mialam 2 .razem mialam 3.i wcale nie za duzo.
        podklady bella - mialam jedna paczke , w mig sie skonczyla.majtki jednorazowe -
        zuzylam chyba z 5 paczek.ale te siateczkowe.
      • pipi_bipika Re: a z rzeczy do szpitala? 27.06.07, 22:24
        Minimum 3 koszule. Strasznie się pociłam (rodziłam w największe upały), a poza
        tym po cesarce leżałam nieruchomo i trochę mnie zalało :-( Poza tym duuużo wody
        mineralnej. Bardzo, bardzo chce się pić. Woda też jest potrzebna do laktacji.
        Wkłady Bella minimum 2-3 paki, bo szybko schodzą :-) Przydają się skarpety, bo
        u mnie sala porodowa była klimatyzowana i marzły mi stopy. Przy długich włosach
        niezbędna jest gumka. To chyba tyle. Myślałam, że majtki jednorazowe nie będą
        potrzebne, ale zużyłam je szybciutko. No i bez chustek nawilżanych dla małego i
        nakładek silikonowych na piersi chyba bym nie dała rady. W 2 dobie krwawiły mi
        sutki, więc nakłądki były wybawieniem. Mąż na szybko kupił też laktator, który
        uratował mnie przed zapaleniem gruczołów - taki miałam nawał pokarmu, że na
        oddziale móili na mnie "mleczarnia"....
        • badowimo Re: a z rzeczy do szpitala? 27.06.07, 22:47
          a po co w ogole tyle rozkow???? Ja nie zamierzam wcale kupowac na takie upaly,
          a juz dwa czy wiecej??Hmm...
          z tymi tetrowymi czy flanelowymi to tez jakis odlot, i to i to bawelna
          kladziesz i masz, obojetnie, czy do ulewnia czy do innych celow.
          A z co 3 godzinnym karmieniem gratuluje, rowniez tak corke 2 lata temu
          szkolilam, tylko w przeciwienstwie do Ciebie i Twojego lekarza dostalam ochrzan
          od pediatry za dyscypline i komentarz, ze jak chce eksperymentowac to w wojsku,
          nie przy dziecku. Olalam go i dzieki temu moglam wyjsc na basen, zakupy, czy
          cokolwiek innego zaplanowac.
          Zycze powodzenia a Ty nam zycz lekkich porodow.
          Ucaluj coreczke.
    • power27 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 23:28
      dzięki za rady, super wątek, tak na świezo to zawsze inaczej. to ja muszę
      dokupic jeszcze pieluszek, bo mam za mało, a jeszcze dziś dopwiedziałam ze mam
      5 stzuk zostawić w szpitalu ( taki zwyczaj), to mi wtedy nic prawie nie
      zostanie.
      • marta76 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 27.06.07, 23:37
        ja jestem ,bede wrzesniowka,ale ostatnio ciagle was podczytuje.Zmartwiłam się
        info o body ,bo ja mam wiekszosc przez głowke zakładanych.Pomyślalam,ze przy
        drugim dziecku będzie mi łatwiej zakładać.Koszulki jak dla mnie były niewygodne
        przy pierwszym dziecku (marszczyly sie na pleckach).Co do rożka też myślałam,że
        sobie już daruję.Przy Mateuszu miałam jeden i wystarczył.
        • badowimo Nie dajmy sie oglupic! 28.06.07, 07:54
          Nie no, nie dajmy sie oglupic!
          2 lata temu urodzilam dziecko pod koniec sierpnia i mialam mase bodziakow,
          zakladanych przez glowe i w zyciu by mi nie przyszlo na to narzekac. Nie raz
          wydaje mi sie, ze niektore mamy lekko sie nawiedzaja.
          Z calym szacunkiem dla autorki watku, ale czesto taka propaganda moze wzbudzic
          panike i to bezpotrzebna. Zakladasz dziecku body przez glowe i juz, co wtym
          takiego ciezkiego czy koszmarnego? Dziecko moment z tego wyrosnie i bez sensem
          jest doktoryzownaie sie na temat zapinania body.
          Co w tej chwili musialyby powiedziec nasze mamy, ktore mialy dla nas 3 ciuszki
          na krzyz, czlowiek cieszyl sie ze zdrowego dziecka a nie kaprysii na temat
          innego rodzaju zapiecia body!
          • monikaj21 Re: Nie dajmy sie oglupic! 28.06.07, 09:28
            wydaje mi sie, ze niektore mamy lekko sie nawiedzaja.
            > Z calym szacunkiem dla autorki watku, ale czesto taka propaganda moze wzbudzic
            > panike i to bezpotrzebna

Jeśli czyjeś zdanie na temat niewygody stosowania body przez głowę u maluszka
            jest nazywane propagandę i wzbudza panikę to rzeczywiście można pomyśleć że
            ktoś sie nawiedza.
            Z całym szacunkiem badowimo ale daj ludziom wyrazić własne zdanie - jeśli Tobie
            jest wygodnie stosować taki body to stosuj i pisz o tym, a komuś może być
            niewygodnie i też może o tym napisać. Tego typu komentarze wydają mi się
            naprawdę nie na miejscu.
            • blanka0 Re: Nie dajmy sie oglupic! 28.06.07, 09:44
              dziewczyny z maluszkami piszcie co Wam sie tylko przypomni.
              Czytam z zapartym tchem i usiłuje sie dostosowac bo za 5 dni mam c.c.
              dzieki za extra wątek.
          • a.zaborowska1 Re: Nie dajmy sie oglupic! 28.06.07, 09:44
            > na krzyz, czlowiek cieszyl sie ze zdrowego dziecka a nie kaprysii na temat
            > innego rodzaju zapiecia body!
            Ja baaaaaaaaaaaaaardzo się cieszę, ze zdrowego dziecka ( poprzednie dziecko
            straciłam w trakcie porodu właśnie) i jeśli teraz mój junior płacze jeśli
            targam mu body przez głowę to ja ich urzywać nie będę !!! Jeśli ty chcesz
            proszę bardzo. Nie sieję propagandy tylko piszę co u mnie się przydało z rzeczy
            dla dziecka a co nie. Każda mama czytając ten wątek bierze na poprawkę że każde
            dziecko i każdy org. kobiety jest inny. I sama podejmuje decyzje co kupuje.
            Propouje ci do takich wątków podchodzić bardziej na luzie...
            • a.zaborowska1 Jeszcze mogę dodać 28.06.07, 09:54
              Bardzo mi się przydały takie pieluchy flanelowe ceratkowe. Na allegro kupowane.
              Z jednej strony jest flanela z drugiej ceratka. Kupiłam dwie ale chyba dokupie
              jeszcze dwie. Nie mam przewijaka, przewijam na kanapie więc suuuper sprawa.

Jesli chodzi o rękawiczki to u nas niewypał. z chyba 4 par żadne się nie
              sprawdziły. Młody ściągał je sobie na potęgę także na rączki zakładaliśmy mu
              zwykłe skarpety ze ściągaczami (też je ściągał ale żadziej)

Jeśli chodzi o rzeczy do szpitala dla siebie to ja zurzyłam 2 koszule ale do cc
              i dobę po musiałam założyć takie specjalne szpitalne. Po cesarce strasznie nam
              wszystkim babką w sai popuchły nogi więc nowe kapcie się nie sprawdziły, tylko
              męża wielkie :-)).
              Polecam też ręczniki papierowe są wygodniejsze niż szorstki szpitalny papier
              toaletowy. Również polecam dużo wody.
              Jak coś mi się przypomni jeszcze to napiszę.
              • burda3 Dzieki Zaborowska :-) 28.06.07, 11:34
                Naprawde, dzięki za rady - jestes na świezo - pewnie nie masz za dużo czasu a
                jeszcze nam go poświęcasz :-)
                A czy po cc przystawili Ci od razu małego do piersi - tzn. po jakim czasie ?
                Czy dokarmiali go butelką ? Bo z tego co piszesz, nie masz na szczescie
                problemów a karmieniem- jak to było u Ciebie ?
                asia
                • a.zaborowska1 Re: Dzieki Zaborowska :-) 28.06.07, 15:50
                  U mnie małego po cc wzięli do cieplarki, chcieli go dogrzać ale on zaczął ssać
                  kciuk i po godzinie mi go przywieźli. Pani położna go przystawiła do cycunia.
                  Maciuś od razu załapał co się z tym robi i z czym to się jee. I do tej pory
                  cały czas na cycku. Próbowalam dac mu smoka ale mnie nim opluł. Także żadnych
                  klopotów z karmieniem, żadnych popękanych prodawek, ani zapalenia piersi nie
                  było...
                  • burda3 Dzieki za odpowiedz :-))) 28.06.07, 15:52
                    No to fajnie Wam sie współpraca ułozyła :-)))) ! Dzieki.
                    • a.zaborowska1 Bardzo proszę :-)) 28.06.07, 17:08
                      Ano fajnie :-)) też się bałam kłopotów z karmieniem po cesarce. Grunt to często
                      przystawiać dziecko i dużo pić. No i to dużo zależy od dziecka jaki ma odruch
                      ssania. Mojego synka położne nazwały "ssak"
              • badowimo Re: Jeszcze mogę dodać 28.06.07, 11:35
                hmm...to nie tak, ze komus odbieram glos.
                Oczywiscie kazda z nas ma prawo do wyrazania swoich opinii, ale jak czytam ze
                koszulki zapinane tak a nie inaczej nie przydadza sie, albo ze sie nie
                sprawdzily to chce mi tupac nogami.Oczywiscie ja sie takimi radami nie
                przejmuje, bo mam juz jedno dziecko i wiem co dobre, a co zle. U nas body
                zakladane przez glowke sie sprawdzily, tak ze dziewczyny ktore sie martwia ze
                sobie nie poradza spoko dacie rade. Nie musicie wyrzucac tych co macie i
                kupowac nowych.
                A jesli idzie o propagande, to owszem zaistniala. Wystarczy, ze 1 post, tej
                tresci:
                "Zmartwiłam się
                info o body ,bo ja mam wiekszosc przez głowke zakładanych.Pomyślalam,ze przy
                drugim dziecku będzie mi łatwiej zakładać.Koszulki jak dla mnie były niewygodne
                przy pierwszym dziecku (marszczyly sie na pleckach).Co do rożka też myślałam,że
                sobie już daruję.Przy Mateuszu miałam jeden i wystarczył."
                sie pojawil, znaczy ze dziewczyny biora sobie do serca niektore zlote rady.
                Zreszta, co sie dziwic gdy bylam pierwszy raz w ciazy dalam sie oglupic
                przemyslowi dzieciecemu do tego stopnia, ze polowa rzeczy po 1 tyg poszla w
                kosz. Po czym sie okazalo, ze inne dziewczyny bez tych wszystkich dla mnie
                niepotrzebnych gadzetow sie obejsc nie moga.
                Tak mi sie zdaje i jesli moge to napisac, to napisze ze najwazniejsze jest
                zdrowie dziecka ( wiem cos o tym), zdrowie matki i wypracowanie uregulowanego
                dnia dla malucha i rodzicow.
                Zycze Wam tego z calego serca.
                • magda7717 nie wiem po co te negatywne emocje??? 28.06.07, 12:46
                  napisalam taki watek by pomoc ,a kazda z nas wybiera lepsze wyjscie
                  co do rozkow , u nas w krakowie wieje jak cholera w domu nie jest za cieplo a
                  mala lubi by opatulona ( nozki jej zostawiam ale zapinam ja kopertowo) i...
                  dzis jeden obsikala a drugi ulala mlekiem mimo pieluchy i co??;-)wiec wsz
                  zalezy od zdrowego rozsadku, ja chcialam pomoc niz kogos namowic do kupna
                  czegokolwiek.ehhhhh po co te emocje..
                  Aniu dla mnie body zapinane kopertowo ratuja mi zycie !!
                  • agasar79 Re: nie wiem po co te negatywne emocje??? 28.06.07, 13:10
                    Dziewczyny nie przejmujcie się, ten wątek jest bardzo fajny i potrzebny dla
                    wielu przyszłych mam.
                    Osobiście przez ostatnie kilka lat pracowałam na oddziale niemowlęcym, więc nie
                    boję się takich maleństw, pielęgnacji czy ubierania w co kolwiek, ale zawsze
                    czytam co piszecie bo można się ciekawych rzeczy dowiedzieć, a człowiek uczy
                    się przez całe życie :) Ja znowu nie mam pojęcia jak to jest w połogu.
                    Mam swoje sposoby (tzw. szpitalne) co robić, lub co używać jak się coś z
                    dzieckiem dzieje, a gdybym napisała o niektórych z nich to bym pewnie
                    została "ostro skrytykowana" :)))
                    Także dziewczyny piszcie i nie zniechęcajcie się, naprawdę dla wielu z nas są
                    to cenne rady :)
                    • pipi_bipika Re: co jeszcze do szpitala 28.06.07, 13:36
                      rzypomniałam sobie właśnie, że niezastąpione było dla mnie szare mydło w
                      płynie. Cudownie wpływało na szew po cc i używałam do higieny intymnej, bo po
                      specjalnych płynach bardzo mnie "tam" piekło.
                      Rękawiczki niedrapki to fajna sprawa, ale mój dzieciaczek ich nie toleruje. Aby
                      uniknąć podrapania przez pierwsze dni zakładałam mu za duże kaftaniki, tak by
                      rękawki zakrywały mu dłonie. Teraz tego już nie stosuję, a mały i tak się
                      podrapie po buzi raz na jakiś czas. Pazurki ma takie malutkie, że ani ich
                      poobcinać ani obgryźć. Maść Bepanthen jest niezastąpiona w przypadku
                      krwawiących sutków i właśnie podrapań na buzi małego. Dzięki temu ranki znikają
                      po kilku godzinach.
                      • burda3 pipi_bipika 28.06.07, 14:50
                        pipi_bipika - czy mozesz napisac jakiej firmy to szare mydło w płynie ? Ja
                        kupiłam , ale tylko w kostkach widziałam. Bede wdzięczna !
                        • pipi_bipika Re: pipi_bipika 28.06.07, 16:59
                          Biały Jeleń Polleny Ostrzeszów. Przypadkiem znalazłam w hurtowni niemowlęcej.
                          Polecam szczerze.
                          • ridibunda Re: pipi_bipika 28.06.07, 17:05
                            Pipi, proszę zajrzyj na nasze ukryte forum, napisałam do Ciebie posta i
                            odpowiedz jeśli możesz, wolę tam niż na ogólnym:)
                            • pipi_bipika Re: pipi_bipika 28.06.07, 22:24
                              Ridibunda wybacz, ale nie mogę coś wejść na nasze ukryte forum. jak coś pilnego
                              i ważnego, to pisz proszę na maila(najlepiej basienq@wp.pl). Nie wiem czemu nie
                              mogę dostać się do tamtego forum i na swoją pocztę gazetową. :-(
                              • ingapol do pipi- zaproszenie 29.06.07, 07:36
                                a miałaś zaproszenie do tego ukrytego ???
                                jeśli nie to skontaktuj się z aurinką
                      • shemreolin Re: co jeszcze do szpitala 28.06.07, 15:24
                        Ja też będe bardzo wdzieczna za podanie nazwy tego mydła, bo w domu myję się
                        takim w kostce, a cieżko mi bedzie je zabrac do szpitala. No i mnie też czeka
                        cesarka...
    • sani14 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 28.06.07, 15:24
      a ja myślałam że jako doświadczona mama jestem dobrze przygotowana a wcale
      nie...
      mam 2 rożki i okazuje się że przydałby się jeszcze jeden (rożki są mi potrzebne
      bo mały musi mieć cieplej niż inne maluch)
      mam 3 flanelowe pieluchy i jeszcze dokupię do wykładania nimi rożków bo drugi
      synuś w przeciwieństwie do pierwszego olewa wszystko po zdjęciu pieluchy...
      mam za mało małych ciuszków (jeszcze długo te na 56 będą mu za duże)

ogólnie wychodzi na to że każde dziecko jest inne i mama sama musi sprawdzić co
      jej się przyda a co nie:-)
      • dmgr Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 29.06.07, 16:24
        Ja po doświadczeniach z córką (ponad dwa lata temu) mogę napisać:
        - w domu bardzo przydały się nakładki na brodawki (silikonowe Avent) bez nich
        przestałabym karmić bo miałam zapalenie więc teraz już kupione;
        - polecam pieluszki dla noworodków Happy mają wycięcie na pępek ze wszystkich
        newbornów podeszły mi najlepiej (teraz promocja w Makro za 17 zł a ja kupiłam na
        Allegro po 21 zł za paczkę szit);
        - radzę kupić sobie gaziki jałowe i sól fizjologiczną w małych ampułkach
        przydaje się do przemywania oczek i noska;
        - gaziki nasączone spirytusem (typu LEKO) bo mi w szpitalu kazali używać
        gencjany i chyba by pępek przez miesiąc nie odpadł, gdyby nie pediatra do
        którego trafiłam i mi polecił;
        - pieluch mi tetrowych wystarczyło 10 + 2 flanelowe i teraz kupiłam podobnie
        (tylko połowe tetrówek kupiłam z wzorkami hehe);
        - teraz kupiłam sobie jeszcze Tantum Rosa bo się naczytałam, że dobre na szyte
        krocze - zobaczymy;
        - ubranka mam głównie w rozmiarze 62 ale też kilka na 56 (większość dostałam i
        mam po córce) ale z USG wychodzi, że mam duuużego syna, któremu na świat się nie
        śpieszy więc pewnie te 56 pójdą w odstawkę (przy córce wzięłam do szpitala te 56
        i były za małe miała 56 cm i 3600);
        - rożek mam jeden ale szukam takiego bawełnianego kocyka (nie mogę znaleźć) więc
        chyba dokupię jeszcze jeden jako kocyk ale taki cienki letni, przy córce miałam
        dwa polarowy i bawełniany ale ona z marca jest to inaczej było;

Tyle na razie co mi się przypomniało. A tak w temacie wyprawki, co myślicie o
        chustach? Ja chcę kupić tylko nie wiem jeszcze jaką.
        • sylpal13 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 29.06.07, 17:01
          ja też myślę o chuście, ale nie wiem którą, w sumie to potrzebna będzie do
          momentu aż mały zacznie chodzić i na krótko, tzn spacer z psem zakupy w
          pobliskim sklepie, gdzie wózek sie nie mieści. Oglądałam bebelulu ale takie
          drogie!!
          • dmgr Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 29.06.07, 22:00
            Ja się chyba zdecyduje na taką zwykłą z chusta.pl kosztuje około 50 zł ponoć
            najlepsze są wiązane ale to już koło 200 zł i wyższa szkoła jazdy, korci mnie
            też taka z kółkami można ją kupić za 70 zł. Te zwykłe ponoć sprawdzają się tylko
            przez pierwsze 1,5 miesiaca i potem dopiero jak dziecko już "wisi" na biodrze.
            Jeszcze się nie mogę zdecydować.
      • monikaj21 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 29.06.07, 22:44
        Ja też miałam pytać Was o chusty, ale już dziś kupiłam.

Przy arysi kupiłam dokładnie taką:

www.allegro.pl/item207142689_kto_jeszcze_chce_latwo_usypiac_dziecko_.html
        ale chyba za późno (miała jakieś 3 miesiące) - bez sensu, bo dziecko wpada w tą
        chustę, więc nic nie widzi - ona jest bardzo głęboka albo ja nie umiałam się z
        nią obchodzić (mimo, że dostaje się dokładne instrukcje) - jak jej nie włożyłam
        to wpadała tak głęboko, że jej nie widziałam ani ona świata. Potem (jak już
        była duża i siedziała) jakoś nie potrzebowałam jej nosić.

Teraz znów zaczęłam się zastanawiać nad tym jak to będzie - dwójka maluchów
        (Marysia ma 2 lata i 2 miesiące), 2 piętro, jak będę chciała wyskoczyć na
        chwilę do sklepu to nie będzie mi się chciało wózka ciągnąć a z jednym na
        rękach a drugą za rękę nie da rady.

Zdecydowałąm się na premaxx, bo ona mi wygląda na taką kołyskę a nie worek.
        Dziś wygrałam aukcję no i zobaczymy. Wygląda tak - wklejam link do przykładowej
        aukcji. Ta którą kupiłam ma kolor taki jak na pudełku (bordo z pomarańczem):

www.allegro.pl/item211056283_chusta_nosidelko_baby_bag_premaxx.html
        • dmgr Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 30.06.07, 20:27
          Też właśnie słyszałam opinię o tych z chusta.pl, że przydają się dla noworodków
          a potem dla starszych dzieci z duuuużą przerwą pomiędzy, ta co kupiłaś to jest z
          takich w rodzaju kółkowych (czy jakoś tak) tylko inaczej wykończona, ja
          patrzałam na takie
          www.allegro.pl/item209873642_chusta_oppamama_oliwkowo_biale_paski.html
          ale cały czas się zastanawiam i akurat kasy mam brak a dzidzia tuż tuż a w domu
          dwulatka.
          • monikaj21 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 30.06.07, 20:40
            Wiesz, ja sobie racjonalizuję, że jak mi się nie przyda chusta to sprzedam ją
            za niewiele mniejszą kasę na allegro, a może nawet taką samą :)
            • kamamama2 Re: poprawki wyprawki;-) juz z doswiadczeniem 30.06.07, 22:19
              zajrzyjcie na stronkę www.oppamama.pl - tam są różne chusty, jest też
              instrukcja jak uszyć chustę mei tai. Mnie polecił ją kolega, mówi, że super i
              dziecko blisko mamy, można w niej nosić od malutka to 2-3 latka (jak
              udźwigniemy). Ja mam już uszytą i mam nadzieję, że będzie dobrze służyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka