babka33 04.07.07, 14:04 Witam, czy prawdą jest, że ostatnie 2 tygodnie przed porodem zwolnienia wystawionego przez GINEKOLOGA wlicza się do ulopu macierzyńskiego. Czy chodzi tu o wyznaczony termin czy o rzeczywistą datę porodu? wiecie może? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zorkaa Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 14:17 rozmawiałam na ten temat już z dwoma ginami:) jeden mówił, że on nie daje na ostatnie 2tyg, bo to już właściwie termin, czyli nie można powiedziec, że kobieta musi na siebie uważac żeby wcześniej nie urodzic. natomiast drugi, zresztą mój prowadzący stwierdził że mam sie nie przejmowac, on mi da:) ale też często spotykałam się z opinią, że na te 2 tyg to lepiej wziąc zwolnienie od internisty. reasumując, jeśli gin ci da, to jest to traktowane jako zwolnienie a nie jako urlop:) mam nadzieję, że moje informacje są zgodne z prawdą;) pozdrawiam Odpowiedz Link
m_k8 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 14:19 nie to nieprawda. Jeśli masz L4 do dnia porodu, to jesteś na L4. ZUS swojego czasu namawiał zaś lekarzy aby nie wypisywali już L4 na 2 tygodnie przed porodem i wtedy rzeczywiście leciał już urlop macierzyński. Odpowiedz Link
m_k8 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 14:21 moja odpowiedź jest do postu babka33 nie do zorkaa... wyjaśniam bo mogło powstać pewne przekłamanie. W tym samym czasie pisałyśmy post :) Odpowiedz Link
babka33 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 14:21 a swoja droga co za beznadziejny przepis! zmusza ludzi do kombinowania, zeby nie stacic czegos, co im rzekomo prorodzinne państwo w swojej łasce przyznało... Odpowiedz Link
ingapol Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 14:32 niedawno pytałam na forum o to ja wiem, że od swojej gin zwolnienia już wiecej nie dostanę, mam tylko do 11.07, ale licze na to (jeśli nie urodzę wczesniej) że da mi rodzinny to nie chodzi o to że dwa ostatnie tygodnie zwolnienie sie liczy jako macierzyński ! ZUS nie wie kiedy mamy termin porodu, chyba żeby w kontroli jakiejś chciał kartę przebiegu ciąży Odpowiedz Link
aurinko Re: zwolnienie a urlop macierzyński 04.07.07, 16:17 Ani ZUS ani lekarz nie ma prawa wymuszać na ciężarnej wcześniejszego macierzyńskiego. Ja dziś dostałam zwolnienie od ginekolog, mimo, że mi ZUS za zwolnienie już nie płaci, a termin porodu miałam wczoraj. Zwolnienie mi wystawiła do 16 lipca, bo na ten dzień mam skierowanie na patologię gdybym wcześniej nie urodziła. A macierzyński mogę wziąć po urodzeniu dziecka. Odpowiedz Link
f3f Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 14:53 ja tak samo jak aurinko - termin porodu miałam wczoraj a dziś dostałam kolejne zwolnienie od ginekolog. Odpowiedz Link
mama-zuzi1 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 15:04 W poprzedniej ciąży miałam zwolnienie jeszcze tydzień po terminie. Teraz wiem, że na pewno do terminu mam zwolnienie, a później to juz macierzyński, bo akurat tak mi wychodzi, że po terminie powinnam się starać o zasiłek rehabilitacyjny a juz mi się nie chciało. Ale wiem od kolezanek, że są lekarze, którzy nie wypisują zwolnień na 2 tyg przed terminem. Tyle, że to chyba nie kwestia przepisów, a lekarza. Odpowiedz Link
martulka80 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 15:55 Jest jeszcze możliwość zwolnienia od internisty nie na "ciążę", ale np. na przeziębienie, tak na przetrwanie do porodu, jeśli gin robi problem. Wtedy to się chyba nie wlicza w zasiłek rehabilitacyjny? Odpowiedz Link
agunibi HELP 05.07.07, 19:58 Wlasnie wrocilam od lekarza, dzis termin i do dzis zwolnienie. Klocilam sie o zwolnienie, ale nie chcial dac. Pomozcie! Wasi lekarze Wam daja? Co z tym zasilakiem rehabilitacyjnym, rozumiem, ze mozna go brac po macierzynskim, tak? Odpowiedz Link
nieviasta77 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 20:21 ZUS naklania lekarzy, zeby juz na 2 tygodnie przed porodem nie dawali zwolnienia tylko kobieta ma isc na macierzynski. Ale moj lekarz powiedzial, ze moze mi dac MAX zwolnienia do TYGODNIA PO TERMINIE. I tak zwolnienie mam. A jak kobieta idzie na macierzynski 2 tygodnie przed terminem, a rodzi 2 tygodnie po terminie? to ma 4 tygodcnie macierzynskiego "w plecy".. super, nie? i to jest ta "polityka prorodzinna".... *&^%#&$Q&^#%@^%@^$%@#&$* Odpowiedz Link
agunibi Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 20:47 Wiecie co, nie mam pretensji do lekarza. Ale nie mysle tak tego zostawiac. Jutro pisze do moich znajomych dziennikarzy, mysle, ze taka polityka prorodzinna to moze byc lakomy kasek przy calych strajkach lekarzy i "sympatii" do LPR (tak a propos przez LPR odeszlam w 5 miesiacu z pracy). Odpowiedz Link
agasar79 Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 21:21 Ja bym na twoim miejscu jutro udała się do lekarza rodzinnego, może on nie bedzie robił problemu, a tak samo może wystawić zwolnienie ciżowe 100%płatne. Ani mój ginekolog, ani moja lekarka rodzina nie robi problemu ze zwolnieniami. Może sprobój, zawsze warto. A o zasiłek rehabilatacyjny można się starać jeżeli na zwolnieniu L4 jest się dłużej niż 6 miesięcy i kończy się w dniu urodzenia dziecka. A z tego co zrozumiałam na zwolnieniu jesteś od 5 miesiąca, więc nie musiałaś się o niego starać. Powodzenia Odpowiedz Link
joannakw Re: zwolnienie a urlop macierzyński 05.07.07, 22:17 Też interesowałam sie tym zagadnieniem i pytałam w ZUS-ie. Jeżeli lekarz nie chce wystawić zwolnienia lekarskiego, na dwa tygodnie przed terminem ciąży to można wziąść od lekrza ogólnego też z sybmonem "B". Zwolnienie jednak nie moze przeraczać 30 dni (tzn. jak przy każdym innym zwolnieniu). Spokojnie można wziąśc zwolnienie któro wykracza poza termin porodu, zawsze można urodzić nawet 14 dni po terminie. Do zakładu pracy przedstawia sie orginał akru urodzenia dziecka, i powinno sie przedstawić dokument który wydaje szpital dla pracodawcy, ale to podpowiedź mozna tego dokumentu np nie otrzymac od szpitala i wtedy napewno nikt tak nie zaliczy ostatnich 2 tyg. w macierzyński. Pozdrawiam Odpowiedz Link