sylpal13 10.12.07, 14:59 ja jeszcze nie wprowadziłam żadnych soczków, tylko herbatki ale pwooli sie przymierzam, czy podajecie już w kubeczku niekapku? jaki polecacie, słyszałam ze aventu jest dobry? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzia.79 Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 15:02 czytalam ze avent ma niekapek od 3mies. bo inne sa od 6-9mies. ja tez przymierzam sie do kupna. Odpowiedz Link
anula_82 Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 15:03 Kubek niekapek dobry jest od 6 m-ca życia dziecka (tak jak ktos np. kończy karmienie piersią)ale zawsze mozesz próbować wcześniej. Mi sie jednak wydaje ze dziecko juz choc troche umiec powinno trzymać kubeczek, a mój to jeszcze tego nie potrafi. Dodam ze jesli dziecko jest nauczone pic z butelki przez smoczek, moze byc ciezko nauczyc pic z kubeczka.....ale ZAWSZE warto próbwać. Tak było u mojej bratowej, gdzie dziewczynki (bliźniaczki)nauczyly sie butli i nie chcialy pic z kubka....nawet dosc długo. Odpowiedz Link
agasar79 Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 15:20 Natalia dostała kubek niekapek z aventu (chyba od 6m), ale jeszcze nie probowałam jej dawać z niego. Ma dopiero 4,5m. ale chyba spróbuje zobaczymy czy wie o co chodzi, w sumie jak pije herbatkę to potrafi sama trzymać sobie butelkę. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 15:28 a ja czytalam na forum;NIEMOWLE ze kubek-niekapek to bardzo kontrowersyjny temat. moze ktos wie dlaczego?? Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 18:37 Ja kupiłam taki niekapek zakładany zamiast smoczka do butelek aventu. Młoda bardzo niechętnie narazie do niego podchodzi, ale jak się chce pić to i z niego pociągnie. Teoretycznie jest od 6 miesięcy, ale podobno ten miękki można podawać wcześniej. Chciałabym ją do tego przyzwyczaić Odpowiedz Link
azi81 Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 19:19 Kubek niekapek podobno wprowadza sie od 6 miesiaca zycia jak dziecko juz potrafi dobrze trzymac przedmioty w rece. Ja kupilam Oliwce kubek treningowy z aventu.Taki komplet tj.butelka smoczek trojprzeplywowy,dziubek niekapek i uchwyty do trzymania. Tak wiec pod koniec przyszlego miesiaca zaczynamy trenowac bo narazie nie przejawiala ochoty trzymac kubka :P Odpowiedz Link
lilka.k Re: bidon 10.12.07, 19:32 W programie "Mamo to Ja" na TVN Style Paweł Zawitkowski nie polecał kubków niekapków tylko bidony. Powiedział, że dziecko zbyt mocno zaciska dziąsla i zęby na tym ustniku i może to powodować wady zgryzu. A bidon ma słomkę, która jest wąska i nie szkodzi maluchowi (tylko trzeba nauczyć malca z niego pić). Ja narazie podaję z normalnej butelki, bo smoczek jest miękki. Nic na siłę. Gdy będą sobie same trzymać to może wtedy kupię bidon. Odpowiedz Link
joannakw Re: bidon 10.12.07, 21:24 Moj mały dostaw w niedzele i od niedzieli pije z niego :P Butla ze smoczekiem - mu sie nie podoba, ale kubeczek tak :) sam go trzyma w rączkach ale kontroluje ile leje sie z niego bo to taki zwykły z dziurkami "BabyOno" ale mu sie podoba sam ciagnie i pcha do buzi, dzis było wyjatkowe pice bo 3 osoby trzymały ten kubeczek, tzn. maly, starszak i ja :) uff ale picie. Bede mu podawac herbatki zniego, ale zobacze co bedzie z mlekiem. Odpowiedz Link
beetaa Re: od kiedy kubeczek niekapek? 10.12.07, 21:42 aurinko dyskutowala z p.pawlem zawitkowskim na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=71941263&a=71990124 i wyszlo, ze kubek niekapek jest szkodliwy i nie nalezaloby go uzywac podobno kubek Medeli jest dobry do nauki picia, tyle ze ja te kubki tylko jako jednorazowki widzialam Odpowiedz Link