patrice7 17.12.07, 20:14 tu gdzie teraz mieszkam nikt nie wie co to moczka ,chcialabym zrobic ale nie wiem jak, zna ktos przepis?łatwy szybki i przyjemny?:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatka_1979 Re: Moczka 17.12.07, 21:02 hmm.. u mnie mama robi moczkę.. a robi tak :-) mieli w robocie kupiony piernik, zalewa wodą i gotuje... potem w tym samym robocie "mieli" sliwki suszone.. a wcześniej chyba obrane ze skórki migdały też mieli :-) no i wrzuca to do piernika... potem jeszcze rodzynki.. nie jestem pewna czy dodaje miód... czy troche cukru.. albo w ogóle nie słodzi bo to co w garnku już słodkie :-) zależy kto jak mocno słodkie lubi...acha, i trochę soku z cytryny. No i to chyba tak wygląda... nie wiem jak długo się gotuje to wszystko razem..ale chyba nie długo... Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: Moczka 17.12.07, 21:05 U nas robi się następująco: Gotuje się suszone owoce i bakalie, następnie dodaje piernika(około 20dag, rozmoczonego). Ponowne zagotowanie i zasmażka (masło z mąką pszenną zrumienione). Do smaku doprawia się cukrem. Moje ulubione, obok karpia, danie wigilijne. Mniammm:D Odpowiedz Link