ingapol 08.01.08, 14:29 Natalka bez problemu obraca sie już z brzuszka na plecy, z pleców na brzuszek- w końcu skumała co ma robić z rączką, ale ... ona robi tylko obroty przez prawe ramię. Czy Wasze dzieci robią przez oba czy też przez jedno ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia27 Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 14:47 a wiesz, ze moja też obraca sie z pleckow na brzuszek tylko w jedna strone.. tyle ze przez swoje lewe ramie:) kiedys asia_zal81 napisała, ze dziecko niepowinno mniec swojej ulubionej strony i ze to moze swiadczyc o asymetrii..(???) ale ja mysle [w moim przypadku], ze julka z przyzwyczajenia obraca sie w lewo, bo JA za kazdym razem gdy ja przewijam, wycieram, ubieram [od samego poczatku], przewracalam ja na lewo, bo tak MI bylo wygodniej ja "obsluzyc".. wiec mysle, ze ona tak tez sie nauczyla najpierw i ze w druga stronke jeszcze sie nauczy:)) Odpowiedz Link
aurinko Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 15:01 Maja obraca się z pleców na brzuch dwustronnie, pod warunkiem, że się ją klepnie w odpowiednią stronę tyłka ;-) Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 23:39 ja pisałam "uczulająco":D my chodzimy na rehabilitację (choć nie z powodu asymetrii) i rehabilitantka słysząc o kolejnych "osiągnięciach motorycznych" zawsze pyta: w obie strony??:D a jeśli chodzi o obroty czy inne czynności wykonywane w jedną stronę, to warto po prostu zachecać do "działań'" dwustronnych i tyle, nie ma się co na zapas martwić:D Odpowiedz Link
shemreolin Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 15:21 Oskarek przewraca sie tylko przez lewe ramie. :) Odpowiedz Link
yvonne79 Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 15:46 Moja córcia też bardzo długo obracała się tylko przez lewe ramię, ale teraz obraca się również przez prawe :) Odpowiedz Link
asia19813 Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 17:45 tak się zastanowiam, ale obraca sięprzez jedno ramię.... prawe, kurcze musze ją"zmusićżeby spróbowała przeZ drugi... Aurinko rozbawiłas mnie tym klepnięciem Odpowiedz Link
aurinko Klepanie ;-) 08.01.08, 19:54 Klepanie w pupę nie wzięło się z Księżyca ;-) Zachęcaliśmy Małą, żeby się przekręcała na brzuszek lekko popychając jej ciężką pupę raz w jedną raz w drugą stronę i taka rozbujana się przewracała. Potem coraz mniej popychaliśmy, ale sama z siebie to chyba nigdy jeszcze się nie obróciła, natomiast jeśli się ją klepnie w pupę to jakby sobie przypominała to nasze popychanie i zabiera się do roboty ;-) Odpowiedz Link
zumali Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 21:09 Tylko przez lewe, ale mysle, ze nie ma sie czym martwic, tylko uzbroic sie w cierpliwosc - nauczy sie przez drugie ramie, jak tylko dojdzie do perfekcji przy jednym :) Odpowiedz Link
hadete Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 21:19 Do tej pory niunia obracała sie tylko przez lewe ramie. To ja wredna mama zaczęłam układałać jej różne atrakcje po prawej stronie i dzisiaj po raz pierwszy obróciła się przez prawe :) Odpowiedz Link
ingapol Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 21:54 ja dziś zaczęłam być taka "wredna" ale jakoś skutku nie przyniosła jutro ciąg dalszy prób :) Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: obroty przez prawe ramię 08.01.08, 22:59 nasz Marcin robił dokładnie tak samo. dopiero po jakimś czasie zorientował się,że można też przez lewe ramię. Odpowiedz Link