12.02.08, 10:54
Poratujcie poradą:
Za kilka dni jadę z bachorem na Mazury, do rodzinki, pierwszy raz pociągiem.
Będę z Mamą, ale obie mamy takie samo doświadczenie w podróżowaniu z oseskami,
więc, jeśli któraś z Was już się tak przemieszczała, proszę o podpowiedź
1. Jak ona ma jechać? W foteliku? wózku? tylko na moich kolanach? można ją
położyć na siedzeniu czy za bardzo trzęsie?
2. Czy płaci się za takiego podróżnika? Albo za wózek?
3. Może jakieś porady ogólne?

Będziemy jechać 8 godzin, z lekkim okładem. POMOCY :)
Obserwuj wątek
    • spodnica_w_kratke Re: Pociąg 12.02.08, 12:09
      to ja tez chetnie z porad skorzystam. Nas czeka taka podroz za miesiac, troche krotsza co prawda, bo 5h.
      Z tego co mi sie o uszy obilo, zdaje sie, ze za malego obywatela sie nie placi, ale tylko w 2 klasie.

a w czym ma jechac? dobre pytanie..
      ja planuje zabrac caly wozek, czyli gondole i stelaz, ten ostatni gdziessieupchnie(?),a gonodla ma sluzyc za lozeczko i plac zabaw, bo nie sadze, zeby na kolanach i na rekach tyle czasu dziecko w tym wieku wytrzymalo. A siedzenia-moze za bardzo nie trzesie, ale czystoscia raczej ni egrzesza,a wolalabym, zeby to nie moja corka zjadala z nich tapicerke z zawartoscia;)
    • mcdalenka Re: Pociąg 12.02.08, 16:27
      Wiadomo, że kładzione by było na jakiejś podściółce, kocyku czy podkładzie,
      tylko czy w ogóle WOLNO tak dziecko wieźć? Nikt nie ma doświadczenia w
      pociągowych podróżach?
      • lilka.k Re: Pociąg 12.02.08, 16:32
        W pociągu fotelik niepotrzebny, nie ma wymogów..pociąg po drodze się nie porusza.
        Najlepiej wózek z gondolą, żeby mu wygodnie było i już.
        • poemat125 Re: Pociąg 12.02.08, 17:02
          za małego płaci sie ewentualnie miejscówkę, a osoby (opiekunowie) jadacy z
          dzieckiem mają zniżkę na bilety (dotyczy to do 4 dorosłych osób), ja myslę, że
          maluszek moze sam siedzieć na siedzeniu jesli sam już siada, fotelik jest
          zbędny,zawsze można z malcem na kolanach:))) no i warto skorzystać z przedziału
          dla matek z dziećmi
    • izoola Re: Pociąg 12.02.08, 17:44
      ja jechalam z jagodka i mezem i psem jak mala miala 5 miesiecy...
      jezeli chodzi o oplaty: dla 4 osob doroslych znizka 33% na dziecko. maluch do 4
      lat jedzie za darmo, ale trzeba kupic tzw bilet zerowy. znizka 33% dotyczy pos,
      ex 2kl., ic 2kl. radze kupic miescowke jesli to ex a jak nie to popros o
      przedzial dla matki z dzieckiem- dotyczy pos.
      my jechalismy ex 4 godz. mala jechala na kolanach, lezala na kocyku, spala na
      rekach u meza i na lezaco. wozek mozesz wziasc ale radze doplacic i puscic w
      wagonie na gabaryty. nie wyobrazam sobie wkladac wozka, na dodatek z gondola na
      miejsce pzeznaczone dla bagazu podrecznego...jak bede teraz jechac na swieta
      kupie dodatkowy bilet zeby miec jeszcze jedna miejscowke-mala nie jest wcale
      taka mala a na lezaco zajmuje 2 miejscowki. w foteliku nie ma sensu sadzac bo
      nie wygodnie, a o wozku rozlozonym to wogole zapomnij. jak bedzie pelny stan
      przedzialu to nog nie bedziesz mogla rozlozyc-to gdzie by ci sie wozek pomiescil!
      zycze powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka