Dodaj do ulubionych

Zapalenie płuc - pytania

24.03.08, 17:06
Dziewczyny pisalam o tym w innym watku, ze bylysmy w szpitalu, bezobjawowe
wirusowe zapalenie pluc. Po 1,5 tyg pojawil sie kaszel, jestesmy juz w domu,
Julka dostaje jeszcze - niestety kurcze - antybiotyk, doustnie teraz juz.
Martwie sie jednak tym kaszlem ze sie pojawil. Macie doswiadczenia jak to
jest? Czy ma prawo byc, czy dlugo i czy tak charczy w klacie? Jestem jednym
klebkiem nerwow juz fiksuje od tego wszystkiego, tak bardzo chcialabym zeby
bylo juz ok. Lekarz osluchal Julke w piatek i osluchowo bylo ok. Zreszta
akurat osluchowo caly czas bylo ok. Jedyne co to rtg i wyniki krwi wykazaly
infekcje. Piszcie co wiecie w tym temacie, bede wdzieczna....
Obserwuj wątek
    • modeko Re: Zapalenie płuc - pytania 24.03.08, 17:56
      Mój Filipek kaszle jak ma na coś alergię i wtedy właśnie "charczy" mu w płuckach.
      Stosujemy nebulizacje pulmicortem i wszyściutko przechodzi.
      • ankas4 motylek1407 mam pytanie/// 24.03.08, 22:16
        motylek1407 a napisz prosze w jaki sposob wpadlas na to, ze dziecko moze byc
        chore , w sensie, ze wiem ,ze bylo bezobjawowe ale co Cie tkneło aby robi rtg i
        badanie krwi?
        • anmroz ankas4 25.03.08, 08:16
          Mogę Ci powiedzieć, jak to było u nas. Trafiliśmy do lekarza z powodu wysokiej
          gorączki, lekarz stwierdził zapalenie oskrzeli. Wieczorem gorączka się nasiliła,
          synek zaczął tracić przytomność, wezwaliśmy pogotowie. Zostaliśmy w szpitalu,
          rano zrobili prześwietlenie klatki i dopiero na zdjęciu było widać obustronne
          zapalenie płuc, oprócz oskrzeli. Osłuchowo w płucach nic, kaszlu zero, w
          zasadzie tylko ta gorączka, prawie 40.
          • vera-su ankas4 25.03.08, 22:14
            My właśnie przerobiliśmy zapalenie płuc pt. nic nie słychać, dziecko be z
            gorączki (potem się zaczęła trochę poniżej 38, ale nie było wiadomo, czy to nie
            zęby), tylko ten potworny kaszel.
            Lekarka nic nie słyszała, dziecko było żywiutkie i radosne. Mówiła, że
            absolutnie nie wygląda na zapalenie. Ze starszakiem poszliśmy i znowu zabraliśmy
            malucha - znowu to samo, ale tym razem zleciła rtg. Po antybiotyku na kontroli
            stwierdziła, że nic nie słyszy (!!!) i że już powinno być dobrze. ciekawe skąd
            to wiedziała. nie kaszle już, więc mam nadzieję, że rzeczywiście jest dobrze.
            wniosek: jak przewlekły kaszel to prześwietlenie?
            • motylek1407 Re: ankas4 25.03.08, 22:20
              Szok, bo u nas zero kaszlu, dopiero teraz sie pojawil. Ale juz jakby lepiej
              jest.Pod koniec tygodnia osluchamy mala i jak cos to powtorzymy
              morfologie...choc kłuc bym juz jej nie chciala, i tak ma bidula bogate
              doswiadczenia w tej kwestii jak na 8 miesiecy...
    • anmroz motylek 25.03.08, 08:20
      Podobno kaszel może utrzymywać się jeszcze 2 tyg po chorobie, ale dmuchaj na
      zimne, zawsze przecież możesz podjechać do pediatry, jeśli coś Cię niepokoi.
    • motylek1407 Re: Zapalenie płuc - pytania 25.03.08, 10:32
      Musialam zrobic badania krwi Julci czy z hormonami tarczycy u niej ok, bo ja
      biore letrox...i przy okazji klucia postanowilam zrobic morfologie, skoro juz...
      no i wyszly baaaaardzo wysokie leukocyty. Potem pojawil sie katar, potem
      goraczka i zalecili sprawdzic te badania jak najszybciej, pojechalismy wieczorem
      do szpitala, pobrali krew, te same wyniki i nas zostawili, a tam rtg i wyszlo
      co wyszlo....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka