anula_82 15.05.08, 11:54 Wczoraj próbowałam ugotowac kasze manna błyskawiczną w wodzie i dodac to do modyf. ale wyszły mi kluchy po polączniu z proszkiem. Moze za gorącą wlewałam tę wode? Która daje błyskawiczną kaszkę manna do modyf. Jak to robic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effka_81 Re: Manna błyskawiczna na wodzie 15.05.08, 12:00 Też próbowałam i to samo mi się zrobiło. Robiłam może 3 razy. Robie nie bardzo gęstą dodaje mleko i jeszcze dosypuje troche kaszki żeby można było podać łyżeczką bo moja z butli nie chce. Odpowiedz Link
justyszda Re: Manna błyskawiczna na wodzie 15.05.08, 12:07 Gdzieś czytałam, że najpierw się rozprowadza kaszę z częscią zimnej wody, tak, żeby nie było grudek, potem wlewa się tą rozprowadzoną na gotującą wodę, a po ugotowaniu z mlekiem modyfikowanym miesza (już przygotowanym). Ale dokładnych proporcji nie pamiętam, jak znajdę w domu, to napiszę :P Sama nie próbowałam, ale chyba powinno się udać :P Odpowiedz Link
ania_f1 Re: Manna błyskawiczna na wodzie 15.05.08, 12:05 A ty wlewałaś wodę do kaszy manny? Ja robię zawsze tak że gotuje w małym rondelku wodę i zanim się jeszcze zacznie gotować wsypuję bardzo powoli kaszę mannę i mieszam. Zawsze się udaję. Tylko ja to robię na gęsto i dodaję do tego potem jakieś owoce ze słoiczka, zjada łyżeczką jako deserek. Odpowiedz Link
anula_82 Re: Manna błyskawiczna na wodzie 15.05.08, 12:08 zagotowałam wodę, wsypałam 1 łyz kaszy na 100 ml wody, troche sie pogotowalo zeby rozmiekła kasza i wlałam do proszku w butelce.ale ja chyba za gorącą ją wlałam. Odpowiedz Link
justyszda Re: Manna błyskawiczna na wodzie 20.05.08, 18:04 Kiedyś obiecałam podać proporcje: - szklanka wody, - 2 łyżki kaszki manny, - mleko modyf- taka ilość, jaką się rozrabia w 200 ml wody, Zagotować 2/3 szkl. wody. Kaszę wsypać do kubeczka, zalać 1/4 szkl. wody i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Do gotującej wody wlać kaszę z wodą i gotować 3-5 min., stale mieszając. Zestawić z ognia, poczekać, aż przestygnie do temp., w której się mleko rozrabia i wsypać odpowiednią ilość mleka. I tyle :P Dziś próbuję, bo jeszcze nie próbowałam :) Odpowiedz Link
lee_a Re: Manna błyskawiczna na wodzie 15.05.08, 12:07 anula, a moze do tej ugotowanej kaszki trzeba by dolac mm zrobione na przyklad w polowie przewidzianej wody? wydaje mi sie, ze jak sie doleje to bedzie lepiej niz dosypywac... Odpowiedz Link
lopez32 Re: a po co tak kombinujecie? 15.05.08, 15:12 przecież jest gotowa kaszka błyskawiczna z mlekiem modyfikowanym bez gotowania z bobovity, pyszna polecam, moja ją chętnie je. Odpowiedz Link
anula_82 Re: a po co tak kombinujecie? 15.05.08, 16:37 to nie kombinatorstwo, tylko tamta mleczna kaszka manna bobovity wystarczy mi na zaledwie 3-4 dni.Mleko i tak kupuję wiec wole dawac błyskawiczną Odpowiedz Link
latortura lopez 15.05.08, 16:16 ja np musze tak kombinowac bo Synek ma skaze i nie moze niczego kupnego z mlekiem modyfikowanym, ale nie wiem jak autorka watku, czy tez z tego powodu, pozdrawiam Odpowiedz Link
anula_82 latortura 15.05.08, 16:39 u nas nie ma skazy, po prostu tak mi taniej wyjdzie. Odpowiedz Link
lopez32 Re: przepis 15.05.08, 19:34 że taniej to prawda, dzisiaj na Mamo to ja w TVN podali super przepis, banalny, ale jakoś nie wpadłam na to: kaszę manne ugotować na prawie gęsto na wodzie, dodać dwie łyżki miodu, jak ostygnie na ciepłą tylko, dodać mleko które pije dzidziuś,, wymieszać, przela do filiżanki lub miseczki wysmarowanej masłem, albo innym tłuszczem, może byc oliwa, i czekać az ostygnie całkiem i stęzeje. potem odwrócic, powstanie taka babeczka, i polać sosem, np. malinowym, jogurtem, czym kto może, ja dałam na to deserek z owoców leśnych i jagód, i zrobiłam wszystkim bo im smakowało Odpowiedz Link
nating Re: przepis 16.05.08, 13:33 a czy naszym dzieciakom można już jeść miód ??? Czy w tak małej ilości nie zaszkodzi na pewno ??? Odpowiedz Link
lee_a Re: przepis 16.05.08, 13:36 z tego co pamietam to miod po pierwszych urodzinach, ale moge sie mylic Odpowiedz Link
anula_82 Re: przepis 16.05.08, 13:39 dziewczyny, ja spróbuję, moj nie alergik więc sądze ze odrazu nie wysypie go :D Odpowiedz Link
nating Re: przepis 16.05.08, 13:54 moja też nie jest alergiczką i myślę, że te 2 łyżki i to w kaszce to nie jest tak dużo. Ja może jutro to wypróbuje Odpowiedz Link
lee_a Re: przepis 16.05.08, 14:30 2 lyzki miodu to jest duzo chyba, ja wczoraj jak dalam dwie lyzeczki sobei do herbaty to myslalm ze padne takie slodkie bylo, hihi Odpowiedz Link