izamig 02.10.08, 12:21 właśnie robię na obiad i zastanawiam się czy mogę dać Klaudiuszkowi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanka0 Re: czy mogę dać sos z maślaków? 02.10.08, 12:26 wg mnie absolutnie nie ale moze sie nie znam grzyby sa ciezkostrawne i nie maja zadnych wartosci odzywczych oprocz smakowych wiec po co..? Odpowiedz Link
anula_82 Re: czy mogę dać sos z maślaków? 02.10.08, 12:29 a ja kiedys dałam, tyci tyci do ziemniaczków. nie mielismy problemow z brzuszkiem. Sama decyduj. Odpowiedz Link
aurinko Re: czy mogę dać sos z maślaków? 02.10.08, 12:34 Swojej małej dałabym, bo już jadła i sos z kurek i zupę grzybową, ale ona z tych co nie miewają niestrawności nawet po surowej cebuli i kapuście. Może daj na próbę sam sos, wyciągnij z niego grzybki. Aha i to nieprawda że grzyby nie mają wartości odżywczych, mają. A to, jak wiele z tego pozostanie w potrawie zależy od sposobu przyrządzania. Odpowiedz Link
aurinko Re: aurinko 02.10.08, 13:24 Ze względu na to, że chityna jest praktycznie niestrawna dla człowieka wartość odżywcza grzybów nie jest do końca wyjaśniona. Spośród witamin w grzybach spotyka się witaminę A w postaci karotenu a także znaczne ilości witaminy B1 i B2. Witamina C i inne występują jedynie w śladowych ilościach. Nie wszystkie grzyby posiadają podobne “profile” witaminowe. Kurki na przykład posiadają dużą ilość witaminy A nieco mniej witaminy D ( przeciwkrzywiczej) oraz niewielkie ilości witaminy B1. Jeżeli porównać świeże prawdziwki, mięso wołowe i marchew można stwierdzić, że zawartość wody u reprezentanta grzybów jest podobna jak w marchewce ; najmniej wody ma mięso wołowe. Poziom substancji białkowych jest w mięsie ponad trzykrotnie większy niż w prawdziwkach ale marchew posiada ich z kolei ponad czterokrotnie mniej niż grzyby. Prawdziwki posiadają 5 razy więcej cukrów niż mięso wołowe ale znacznie mniej niż marchew. Zawartość celulozy w grzybach jest mniejsza niż w marchewce ( mięso oczywiście nie posiada celulozy). Zawartość soli mineralnych jest podobna we wszystkich porównywanych substancjach (świeżych) i wynosi ok. 1% natomiast wartość kaloryczna świeżych prawdziwków jest taka sama jak marchwi i tylko czterokrotnie mniejsza niż mięsa wołowego. Grzyby mają więc sporo soli mineralnych, znaczną ilość cukrów i stosunkowo mało tłuszczu. źródło www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/wartosci_odzywcze_grzybow.htm Odpowiedz Link
blanka0 Re: aurinko 02.10.08, 14:52 zapewne zauwazylas rowniez tam tabelke w ktorej jest napoisane ze w 90 % skladaja sie z wody a reszta to woda a reszta to bialko, tluszcz cukier itp wiec o jakich my wlasciwosciach mowimy..? Odpowiedz Link
aurinko Re: aurinko 03.10.08, 09:36 blanka0 napisała: > zapewne zauwazylas rowniez tam tabelke w ktorej jest napoisane ze w > 90 % skladaja sie z wody a reszta to woda a reszta to bialko, > tluszcz cukier itp > wiec o jakich my wlasciwosciach mowimy..? Skoro reszta to tylko białko, tłuszcz i cukry (nie cukier!) to jakim cudem znaleziono w grzybach witaminy?;-) W różnych grzybach są różne ilości tych składników ale czy to znaczy, że można jednoznacznie stwierdzić, że grzyby nie mają w ogóle żadnych wartości? Odpowiedz Link
blanka0 Re: aurinko 03.10.08, 14:09 mysle ze tak, zreszta kiedys byla jakis program na ten temat, a jesli juz sa jakies wartosci to tak znikome ze nie ma sensu obciazac malutkiej watroby naszych dzieci ale jak dla mnie to mozecie dzieciom kanie usmazyc / mniam mniam/ Odpowiedz Link
anula_82 izamig 02.10.08, 12:40 a jak sie czujesz? Przeszły Tobie wszelakie dolegliwości ciążowe? wiesz, te okropne :)) Odpowiedz Link
zorkaa Re: izamig 02.10.08, 14:13 ja bym dała, może nie od razu pół gara, ale chociaż na spróbowanie. nawet jakby w grzybach nie było nic oprócz walorów smakowych, to właśnie ze względu na nie bym dała:) Odpowiedz Link
izamig dam 02.10.08, 14:38 narazie sam sos, przecież za niedługo święta i tyle potraw z grzybami a Klaudiuszek napewno będzie chciał spóbować. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: czy mogę dać sos z maślaków? 02.10.08, 18:32 a ja myśle że jeśli TWoje dziecko je juz "wszystko" to czemu by niesprubować.. Julia jada sosik z borowików i pieczarek (co prawda z paczki i one pewnie nawet koło grzybów nieleżały;P) ale jest ok:) Odpowiedz Link
burdziaa Re: czy mogę dać sos z maślaków? 02.10.08, 21:22 Jesli Twoje juz "wszystko " jadlo to pewnie nic nie bedzie jak dasz posmakowac samego sosu- ale szczerze mowiac to grzyby nic oprócz smaku nie wniosą , praktycznie zero wartosci odzywczych- nie pamietam dokładnie, poza tym sa ciezko strawne. Odpowiedz Link
aagaa85 Nie dawaj 03.10.08, 11:32 Maślaki są chyba najbardziej ciężkostrawne! Ja właśnie mając jakieś 2,5 roku, przez sosik z maślaków wylądowałam w szpitalu! Mama nie chciała mi dać ale wyprosiłam odrobinę bo tak ładnie pachniał. Mój żołądek nie mógł sobie z tym poradzić, dostałam ostrej niestrawności i 3 dni spędziłam na oddziale... Podobną historię przerabiała rok temu moja kumpela a raczej jej synek (wtedy miał 3 lata). Też skończyło się w szpitalu :( Pieczarki, kurki i tym podobne ok ale maślaki odradzam. Nie mam specjalnie wrażliwego żołądka ale do dzisiaj nie mogę zjeść większej niż odrobina ilości sosu/zupy z maślaków bo boli mnie potem brzuch (po innych grzybach tak nie mam). Nigdy nie przewidzisz jak zareaguje Twoje dziecko, może być ok a mogą być problemy ale zrobisz jak uważasz ;) Poza tym generalnie mówi się, żeby te "cięższe" grzyby wprowadzać po 3-4 roku życia a nawet słyszałam teorię lekarzy, że nawet po 7 roku życia. Odpowiedz Link