lilka.k 28.11.08, 19:34 jak to nie tajemnica to ja poproszę..marzę o wieczorach na kanapie z tym pysznym trunkiem jakim nas poczęstowalas na spotkaniu :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olus-ia80 Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 19:44 Mleko skondensowane niebieskie, kupuje dwa. Sypie cukier około szklanki (musi być bardzo słodkie). Gotuje mleko (uwaga żeby nie przypalić) Jak prawie się gotuje to mleko ,to zabieram z 4 łyzki mleka i rozrabiam z kawą rozpuszczalna (najlepsza jest maxwell house , brązowa)najlepiej żeby kawa była całkowicie zmielona. Dodaje rozpuszczoną kawę do mleka jeszcze z 30 sekund pogotuje i czekam aż wystygnie ... A potem to już ile dusza zapragnie ,spirytusu dolewam(lepiej spirytus niż wódkę) poniewaz potem za rzadki wychodzi ten likier. Mam nadzieje że w miarę jasno to napisałam . Pozdrawiam Odpowiedz Link
lilka.k Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 19:46 a to mleko gotujesz w garnku z cukrem czy zagotowujesz w puszce? Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 19:49 W garnku z cukrem i mieszam co chwilkę Odpowiedz Link
lilka.k Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 19:50 Dzięki Ola...zrobię na pewno! Uwielbiam likiery, ale tyle jeszcze naraz nie wypilam co u ciebie chyba, he he Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 19:53 Nie ma problemu , polecam się na przyszłość. E tam duzo słabiutki był.....:) Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: a tej kawy ile? 28.11.08, 20:46 Problem w tym ,że ja zawsze wszystko na oko daje (weż tyle żeby nie była za gorzka , ale myślę że spokojnie 3 łyżki stołowe)i nie za ciemny kolor Odpowiedz Link
lilka.k Re: olus-ia80, a moze przepis na likierek podasz? 28.11.08, 20:50 ale ja tam wolę słabsze, dlatego nigdy nie pijam czystej wódki, tylko drinki, oraz wolę własnorecznie zrobioną sangrię od zwyklego wina..;) Odpowiedz Link
lilka.k Re: lilka 28.11.08, 21:04 pół pomaranczy, pół cytryny wrzucam do dzbanka, rozgniatam tluczkiem, dolewam wina tak gdzies 1/3, dolewam soku z czerwonych owoców* , dolewam wody niegazowanej i kostki lodu wrzucam. I pijemy. Nauczylam sie w Portugalii w tym roku. uwielbiam i pijam często ;) *są takie gotowe w kartonie z kilku czerwonych owocow, a jak nie to mozna wrzucic porzeczke, czerwoną pomarancze Odpowiedz Link
lilka.k Re: lilka 28.11.08, 21:11 jedno z najtanszych półwytrawnych ;). Nie poczujesz zbytniej roznicy jak kupisz wino za 30 zl i za 8 zl ;) Odpowiedz Link
zurawina100 Re: lilka 28.11.08, 21:17 czyli kadarka z biedronki za jedyne 7 zł może być? Odpowiedz Link
enya81 Re: olusia a ile tego spirytusu dajesz? 28.11.08, 21:22 Jutro mi się impra kroi w domu, więc może bym zrobiła dla dziewczyn :) Odpowiedz Link
lilka.k Re: lilka 28.11.08, 21:30 kadarki nie probowalam, ona ma specyficzny smak chyba o ile pamietam, ale mysle, ze mozna, a jak! Sprobujcie, jest pyszna :) Odpowiedz Link
patrice7 Re: lilka 28.11.08, 21:36 Ja pilam kiedts kadarke,smakowala mi:) Lilka musisz przyjechac na mojego adwokata!! Mniam! mysle ,ze moge konkurowac z olusia:)) Odpowiedz Link
olus-ia80 Agusiajasia 28.11.08, 21:43 Czasem robię pół na pół jedno mleko skondensowane niebieskie bez cukru a drugie czerwone słodzone i wtedy sypię mniej cukru Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Agusiajasia 28.11.08, 21:50 Dzięki :) Teraz i tak pewnie nie skosztuję tego specjału, ale jak urodzi się Franek i trochę podrośnie nie omieszkam umoczyć dzioba w likierze. Mniam!!! Odpowiedz Link
a.l.a.s.k.a77 Re: Ile tego spirytusu dodajesz? 29.11.08, 18:26 Ale mi smaka narobiłyście:DDD A ja w 7 miesiacu ciąży i nici z likierku na dłuuuuugi czas:( Odpowiedz Link