patrice7 20.12.08, 21:55 Piszecie ,ze robicie dzieciom inhalacje z soli fizjologicznej. Wytłumaczcie jak ?:) Wlewacie ampulke do wody??? bo chyba nie wlewacie z 70 ampulek by powstalo troche wody ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalina_79 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 21:58 ampułkę s soli fizjologicznej wlewam do inhalatora -nebulizatora jak kto woli-to mechaniczne urzędzenie samo tworzy parę i przez maskę się wdycha. Jeśli byś chciała to inaczej robić to nie wiem czy to jest możliwe Odpowiedz Link
zabka11 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 21:59 Inhalacje ale w "maszynie" do inhalacji:), z jednej buteleczki robi sie 15 minut pary do wdychania. No bo jak inaczej, bez maszyny??? Odpowiedz Link
patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:19 Inaczej znaczy ekonomiczniej ;) Bez nebulizatora ,czyli gar na gaz i podgrzewamy ,az sie zagotuje;) Tak robie z olejkiem eukalipusowym,potem, recznik na glowe i wydycchamy gleboko, wdychamy... Odpowiedz Link
zabka11 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:22 No dla dorosłego to ok, garnek z wrzątkiem, ale dla dziecka, co ręce przywiążesz, czy jak?:) ja tam mam schizę na temat wrzątku, oooo chyba że gdzieś w pokoiku, wysoko postawić, jak dzieciak śpi i niech wdycha, ten amolek lub inne olejki:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:29 Nie ,Ania tez bym sie bala. Tutaj akurat pytam dla doroslego.Kurcze szkoda. A moze wiecie w jaki sposob nawilzyc gardlo?! ssanie nie pomaga:( Odpowiedz Link
becik_l79 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:33 Do nawilania gardla jest Tonimer. Żadnych przeciwskazań. Można też rozgryźć wit A+E lub dużo pić herbat z sokiem malinowym. Wszystko działa Syrop z cebuli też. Zdrówka!!! Odpowiedz Link
patrice7 becik 20.12.08, 22:35 Syrop z cebuli? Moj nm ma problemy z gardlem i caly dzien ma mega wysuszone gardlo( aktualnie bierze Bioparox) ,a w nocy to chodzi po pokoju taka susza go dopada :( Odpowiedz Link
becik_l79 acha 20.12.08, 23:00 i niech nm odstawi bioparox, bo te problemy z suchością mogą być po tym. Nawilżacie powietrze? Pali? Odpowiedz Link
patrice7 Re: acha 20.12.08, 23:23 hehe odstaw bioparox na pewno by sie ucieszył gdyby lekarka tak mu wlasnie zalecila:D wiemy doskonale ,ze to po nim ,ale co zrobic jak brac musi. Dzieki ,ja znalazlam jakis inny opis ;/ Nie pali:) Odpowiedz Link
smolineczka Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:38 a dlaczego nie pędzlowanie gardła? chyba jest najbardziej skuteczne Odpowiedz Link
becik_l79 Pati 20.12.08, 22:56 Uwaga cytuję: "Tonimer, płyn nawilżający do gardła w sprayu: Płyn bogaty w aktywne składniki pochodzenia morskiego o intensywnym działaniu nawilżającym. zalecany w przypadku występowania uczucia suchści i pieczenia błon śluzowych jamy ustnej...blabla A syrop z cebuli, w ogóle syropy są wbrew pozorom bardzo dobre do nawilżania gardła, wypróbowane osobiście: syrop z babki i prawoślazowy;) Odpowiedz Link
smolineczka Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:48 córce pędzlowałam gardło i przecierałam śluzówki jamy ustnej i łuki gardła jałowymi gazikami zamoczonymi w zawiesinie, zrobionej w aptece na receptę. dorosłemu można pędzlować płynem Lugola www.coel.krakow.pl/produkty.html?lvl=2&sia_id=28&siapid=26 Odpowiedz Link
joasia83m Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:51 Pati, nad garem, to sol fizjologiczna do wrzatku, dla doroslego to taka wieksza ampulka (w aptece)+ soda oczyszczona. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:55 smolineczka dzieki, ale ten psikacz jest jednak wygodniejszy i chyba zainwestuje w niego. Odpowiedz Link
joasia83m Re: ASia 21.12.08, 00:00 a jak masz mozliwosc to pozycz inhalator i 3x dziennie. na gardlo da na bank! ale nie wiem jaka on ma dolegliwosc, czasem trzeba jakies leki wziewne dostepne na recepte Odpowiedz Link
bobimax Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 09:00 W aptece kup sól do inchalacji bodajże 'bocheńska' się nazywa. I wtedy w gar z ciepłą wodą albo w łazience. Odpowiedz Link
sylpal13 Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 09:22 na mojego Mężusia i na mnie najlepiej na świecie działa propolan, krople, za grosze w aptece, po 2 dniach płukania przeszła suchość, ból, i zapalenie gardła, gorąco polecam, niedobre jak franca, więc lepiej sie nie napić przez przypadek Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 10:20 Pati, jeśli nie masz specjalnego urządzenia do inhalacji, to "parówka" z soli fizjologicznej jest zupełnie bez sensu, nawet z 70 ampułek. Z fizycznego punktu widzenia - paruje tylko i wyłącznie czysta woda, bez żadnych soli czy składników dodatkowych (tzw woda destylowana). Do gorącej wody można dodać coś co jest związkiem aromatycznym i wtedy też będzie odparowywało np olejek. Ale inhalacja w ten sposób z parującej soli fizjologicznej zupełnie niczym się nie różni od inhalacji czystą wodą. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 11:10 dzieki dziewczyny,bede probowac po kolei. Asia no wlasnie nawet lekarze rozkladaja rece i nie wiedza co to.Maja milion wizji i ..tyle. tabuny lekow,masa pieniedzy wyrzucana wlasnicie ,bo nic nie pomaga. Dziekuje, polece do apteki dzis. Odpowiedz Link
becik_l79 Pati 21.12.08, 11:25 a moze to po prostu alergia??? Daj jakiś lek na alergię i zobaczcie. Ja jak tak miałam ostatnio wyleczyłam się dopiero po tym jak nie robiłam NIC tylko piłam dużo soku malinowego i łykałam rutinoscorbin. A miałam dokładnie tak samo:) No i wodę piłam niegazowaną. A jak odkurzyłam porządnie mieszkanie i umyłam podłogi i wytarłam każdy kąt z kurzu to jak ręką odjął. Po prostu. Nie żebym miała syf, ale czasami kurzu nie widać a czuć... Odpowiedz Link
joasia83m Re: Pati 21.12.08, 11:42 Pati, jesli masz sile sie pobawic w domowego lekarza homeopate, to rob tak: Napar z szałwii Gardło należy płukać co 3 godziny naparem z szałwii. Zioła te są dostępne w aptekach oraz sklepach zielarskich. Napar z szałwii jest doskonałym lekiem przeciwzapalnym i odkażającym służącym do płukania gardła oraz jamy ustnej przy anginie oraz chrypce. Dużą ulgę przynosi również płukanie gardła naparem z kory dębu oraz rumianku. Przykładowy przepis na ziołowy napar na ból gardła: * Liść szałwii, liść mięty, koszyczek rumianku, kwiat nagietka. Trzy łyżeczki zmieszanych ziół należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez okres 20 minut. Gardło płukać naparem kilka razy w ciągu dnia. krok 2 Buraki Buraki Płukanie gardła sokiem z buraków Sok z buraka czerwonego od dawna znany jest jako wspaniały lek na bolące gardło. Jeśli nie mamy świeżego soku z buraków gardło można również płukać rozcieńczonym koncentratem (wg instrukcji na opakowaniu). Przykładowy przepis: * Szklanka świeżego soku z buraków, jedna łyżka stołowa octu (winnego lub jabłkowego). Gardło należy płukać 6-10 x dziennie. Syrop z cebuli Syrop z cebuli szybko pomaga na ból gardła oraz kaszel. * Cebulę należy zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok. Do soku można dodać miód oraz cytrynę. Należy pić po 2 łyżeczki syropu 4-6 razy w ciągu dnia. * Pokrój 2-3 cebule w talarki. Talarki ułóż w słoiku warstwowo, oddzielając kolejne warstwy dobrze ubitej cebuli od siebie łyżką cukru. Na jeden słoik dodaj około 5 łyżek cukru. Słoik należy odłożyć na parę godzin (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce. Syrop należy przyjmować po jednej łyżce stołowej 3 razy dziennie. * Zetrzyj jedno jabłko oraz jedną cebulę na tarce. Zmieszaj oraz wyciśnij dokładnie dok. Syrop pij 3 razy w ciągu dnia po 2 łyżeczki. Dużo pij Przyjmuj dziennie około 3 litrów płynów. Na chore gardło najlepiej pić herbatkę z sokiem malinowym, naparem z lipy, z miodem, naparem z czarnego bzu, kompot z imbiru oraz płyny bogate w witaminę C jak np. sok pomarańczowy, grejpfrutowy, woda z dużą ilością cytryny. Przykładowe przepisy: * Szklanka gorącej wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżeczki miodu * Szklanka ciepłego mleka (w temperaturze ciała), 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki masła * Kompot z imbiru - korzeń imbiru (około 5cm) należy pokroić w cieniutkie plasterki, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przecedzić oraz dodać łyżeczkę miodu. Ciepły napój pić 2 razy dziennie. krok 6 Nawilżenie powietrza Jeśli boli nas gardło należy zadbać, aby w pomieszczeniu, w którym przebywamy utrzymywała się duża wilgotność. Jeżeli nie posiadamy nawilżacza powietrza dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest położenie na ciepły kaloryfer mokrego ręcznika. ponoć imbir jest też super> no to milej zabawy w lekarza :)) jak to wszystko zastosujesz to nm na bank wyzdrowieje :DD a potem, na pare seansow na randke do groty solnej sie wybierzcie;) Odpowiedz Link