Dodaj do ulubionych

może ktoś będzie wiedział...

27.01.09, 22:24
...Czy przy udowadnieniu stosunku pracy będąc na działalności urząd skarbowy ściga o zwrot różnicy w należnym podatku, który został wyliczony na podstawie bezprawnie zaksięgowanych kosztów. Chodzi i o VAT i o PIT.
???
na forum praca nikt mi nie odpowiedział, a na Was dziewczyny zawsze można liczyć:)))
hmm, jakby coś było niejasne to uściślę:)
Obserwuj wątek
    • becik_l79 Re: może ktoś będzie wiedział... 27.01.09, 23:18
      no nikt nie wie?
      :((
      • igina Re: może ktoś będzie wiedział... 28.01.09, 07:37
        Hej spytam się Jarka cioci pracuje w skarbowym to powinna wiedziec :)
        • a.zaborowska1 Re: może ktoś będzie wiedział... 28.01.09, 12:34
          z tego co ja się orientuje to może ścigac jesli dobrowolnie nie
          został odprowadzony podatek. Przecież pracodawca wysle pit roczny do
          skarbówki? Z vatem to chyba nie ma nic wspólnego tylko nie rozumiem
          co masz na mysli pisząc "bezprawnie zaksięgowane koszty" ? żeco ?
          ich nie było? czy nie ma faktur zakupu?
          napisz coś więcej

• becik_l79 Re: może ktoś będzie wiedział... 28.01.09, 20:34
            chodzi o to, że osoba była zatrudniona na umowę cywilno-prawną, czyli niby świadczyła usługi a w rzeczywistości wystąpił stosunek pracy, co w przypadku gdy firma zrobi głupi numer można udowodnić w sądzie. Tylko wtedy odliczanie VATu jest jakby bezprawne - bo jak uda się udowodnić zaistnienie stosunku pracy, to tak jakby nie powinno być tych odliczeń, a były. Raaany - strasznie komplikuję, ale nie wiem jak to wyjaśnić:)
            No i pytanie, czy po korzystnym wyroku dla "pracownika", posiadającego działalność gosp. i zatrudnionego na umowę cyw-praw ten pracownik jest coś winien US.
            uff
            z góry dziękuję za pomoc;)
            • a.zaborowska1 Re: może ktoś będzie wiedział... 28.01.09, 22:11
              Wiesz ja od razu mówię, że nie jestem prawnikiem. Mi się wydaje, że
              to nie taka schematyczna sprawa, że można przewidzieć co i jak. Z
              umów cywilno prawnych normalnie odlicza się podatek dochodowy. Ale
              mnie zastanawia, że jesli zaistniał stosunek pracy i ten pracownik
              chce udowodnić to w sądzie i przypuścmy, że wyrok byłby na jego
              kożyść to wtedy i opłaty związane z US i ZUS em są większe niż z
              umowy cywilno-prawnej (ciążące na pracodawcy). A VAT no to jesli on
              niby był tym pracownikiem to może te koszty wcale nie były takie
              bezprawne? Natomiast co komu i ile to mi się wydaje, że ewentualnie
              po wyroku sądu można by było obliczać i przeprowadzać korekty w
              deklaracjach vat-u.
              A i jeszcze jeśli on np. wystawiał faktury za to co robił? no bo
              piszesz, że prowadzi działalność. A w jaki sposób był rozlliczany?
              Jeśli on wystawiał faktury (rachunki), pracodawca płacił to nie wiem
              czy wystąpił stosunek pracy chyba nie. I to wtedy on powinien
              odprowadzic podatek dochodowy?

...ale może ktos bardziej prawniczy odpowie konkretniej
              • becik_l79 a.zaborowska 28.01.09, 22:43
                bardzo dziękuję za odpowiedź. muszę przemyśleć wszystko co napisałaś:) Odnośnie faktur - to chyba innej opcji nie ma jak masz działalność, ale w sądzie pracy w przypadku udowadniania zaistnienia stosunku pracy liczą się chyba bardziej takie rzeczy jak urlop, wymiar czasu pracy np że pracował w pełnym wymiarze od-do itp itd. No bo jak inaczej bez faktury?:) Ale może masz rację. Nie wiem. W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka