Dodaj do ulubionych

Na kolację - 10 jaj na twardo

24.03.09, 08:44
Przepiórczych :P Chwilowo muszę odstawić Małej jajka kurze i kombinuję z
przepiórczymi, tylko to są tak malutkie jajka, że Maja wczoraj na kolację
wciągnęła 10 sztuk i wcale nie wyglądała na obżartą. W jajecznicy chyba w
ogóle znikną :( Omletu moja Mała w ogóle nie chce tknąć mimo, że jajka
uwielbia. Za dużo do jajecznicy nie mogę napchać bo nie zje. Jak powiększyć
objętościowo jajecznicę bez uszczerbku na smaku podstawowym?
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 08:58
      a próbowałaś omlet na słodko? mój Wiktor zje ale tylko z dżemem truskawkowym, co
      do jajecznicy ja kiedyś dodawałam grzanki, albo po prostu chlebek w kostke
      • aurinko Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:04
        Na słodko w ogóle nic nie zje, nie uznaje dżemów, musów jabłkowych itp. Z
        pieczywem też jest na bakier :(
        • blanka0 Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:06
          pierwsze slysze omlet na slodko
          nie wiedzialam ze tak mozna
    • f3f Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:08
      A u nas omlet tylko na słodko :)
      co do zwiększenia "objętości" jajecznicy - to można trochę mleka dodać - ale niestety niewiele - bo wpłynie to na smak.
    • dagi.ww Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:09
      No u nas przechodzi z kolei tylko omlet, bo jajka to jedyna rzecz, jakiej w
      oryginalnej postaci Wiki nie zje; ani na miękko, ani na twardo, ani jajecznicy
      ;/ A omleta na słodko jak najbardziej, tylko ja nie jestem zwolenniczką dżemów,
      więc daję z miodem albo koktajlem truskawkowym - wcina błyskawicznie ;))
    • f3f Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:13
      a może takie placuszki przejdą, M. bardzo je lubi
      ubić białko, żółtko wymieszać z maką i jogurtem naturalnym dodać trochę cukru waniliowego (można dodać szyptę proszku do pieczenia - ale nie koniecznie), delikatnie wmieszać ubita pianę z białka. Konsystencja ciasta powinna na gęstość przypominać gęsty jogurt. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię smazyć z obu stron na złoty kolor. Można później posypać trochę cukrem pudrem.
      • aurinko F3f 24.03.09, 09:18
        Dzięki za przepis, łatwy i szybki, na pewno spróbuję. Chociaż ziemniaczanych
        placków ani racuchów z jabłkami nie je, ani naleśników. Może te jej podpasują.
        Kiedyś zjadła mi kluski z serka homogenizowanego, teraz kluski są be :(
    • michalina_79 Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 09:21
      Ela jajka przepiórcze są dużo mniejsze, a kiedyś sama z ciekawości sprawdzałam
      ile mniej więcej zajmują jaja przepiórcze i jaja kurze i po moim eksperymencie
      wyniki są następujące 1 paletka jajek przepiórczych tam jest bodajże 18 szt
      równa się 3 jajkom kurzym, ja też boleję nad objętościom bo cena 5 zl za 18 szt
      jest porażająca no ale jak trzeba to trzeba:)
    • uczula Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 10:17
      to widze ze Maja ma podobne smaki do Miska
      moj tez nie zje omleta ale jajka na twadro na miekko w jajecznicy to wcina az mu
      sie uszy trzesa.
      jest w stanie zjesc jajecznice z 3 jajek...
      ja mu robie z cebulka( drobno kroje i przysmazam cebulke zeby zmiekla, cebulke
      sole),cebulka musi byc miekka bo inaczej nie zje jajecznicy.
      czasem daje tez szynke do srodka - wtedy tez szynke tez drobno kroje i naprzod
      wbijam jajka a potem daje szynke, zeby nie byla twarda,no i jajecznica tez taka
      srednio scieta.
      aha jak robie z cebulka to jajek juz nie sole - bo wtedy sa zbyt slone.
      moj tez nie chce chleba...
      czasem robie tak, ze daje jajecznice na chlebek i wtedy udaje mi sie cos mu
      wcisnac ale on jest sprytna bestia i sciaga zebami jajecznice z chlebka...
      aha czasem kroje jeszcze pomidorka na talerz tez lubi :)
    • lee_a Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 11:03
      Ania lubi takie grzaneczki z jajkiem (przepis Omeny Mensah) - lekko czerstwą
      bułeczkę albo wczorajszy chlebek pokroić na kostki, wrzucić na rozgrzane masło,
      odrobinę podsmażyć, dodać jeszcze trochę masła i w to wbić jajko/jajka, sól i
      wymieszać, pyszne to jest.
      • uczula Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 17:04
        wiesz Lee gdy nie mozna masla (tak ja u nas ) to ciezko jest je zastapic.
        Wszystko inne ma inny smak i zupelnie inaczej smakuje...niestety.
        • lee_a Re: Na kolację - 10 jaj na twardo 24.03.09, 17:52
          uczula, no rację masz absolutnie... ale aurinko chyba nie pisała, że Maja nie
          może masła jeść?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka