daisy74 27.04.09, 19:15 Jak robicie,w jakim sosie macerujecie i jak długo?Ja zielona w temacie,a grill nam się szykuje:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beetaa Re: karkówka z grilla 27.04.09, 20:10 Im dluzej mieso sie marynuje tym bedzie smaczniejsze :) A marynata to naprawde dowolnosc - mozesz zamarynowac w oliwie (oleju) i przyprawach, w musztardzie, keczupie/sosie pomidorowym, mozesz dodac miodu, tu naprawde nie ma zasad, mieszaj to co lubisz i to co smakuje Twoim domownikom, a efekt bedzie napewno smakowity! Odpowiedz Link
babajagaa Re: karkówka z grilla 28.04.09, 00:10 a ja zawsze dodaje wycisniety czosnek,dla mnie to postawa. Odpowiedz Link
kalinka-pl Re: karkówka z grilla 28.04.09, 07:28 U mnie karkówka wiąże sie z przyprawą GYROS Kamisa. Jako tako nie marynuję, bo zazwyczaj gril wychodzi na ostatnią chwilę, ale przynajmniej 2 h sobie ta karkówką w przyprawie leży. Karkówkę rozbijam jak kotlet schabowy i mocno nacieram przyprawą, naprawdę jej nie żałuję. Jak mam więcej czasu to tłuste fragmenty nacieram czosnkiem. Odpowiedz Link
malea1 Re: karkówka z grilla 28.04.09, 08:55 Ja rozbijam jak kotlety i marynuję zwykle całą noc w zalewie: ketchup, sos sojowy, przyprawa do grilla i miód i trochę wódki, wtedy mięso się robi kruche. Przed położeniem na grilla jeszcze polewam olejem i jest pyszna. Odpowiedz Link
daisy74 miłe jesteście:)) 28.04.09, 14:03 Wiedziałam,że mogę na Was liczyć:)Skorzystam pewnie po trochu z każdego przepisu.Zamiast wódki dam kapkę spirytusu spożywczego- myślisz malea1,że będzie ok?Zależy mi żeby karkówa nie była twarda Odpowiedz Link
borowka78 Re: karkówka z grilla 28.04.09, 14:51 jak juz planujesz menu na grila, wez klchana zrob łososia-sama skorzystalam z propozycji forumek ;-) Odpowiedz Link
boazeria Re: karkówka z grilla 28.04.09, 22:03 a ja mam przepis od babki ktora jest szefem kuchni w dobrej restauracji 1. karkowke pokroic w plastry i lekko rozbic 2. 0,5 litra kefiru zmieszac z wycisnietym zabkiem czosnku i 1 przyprawa do grilla klasyczna Kamis 3. plastry smarowac troszke olejem, sypac sama przyprawa i wkladac do miski zalewajac kolejne plastry kefirem 4. na wierzch klade plastry cebli i papryki ktora pozniej tez griluje i zalewam reszta kefiru wystaczy kilka godzin ale lepiej jak cala noc przestoi taka micha w lodowce mniam Odpowiedz Link