gismol77 09.07.09, 22:55 czy dziś z dystansu tych dwu lat jesteście zadowolone z imion które wybrałyście dzieciom? czy może teraz wasz wybór byłby zupełnie inny? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia27 Re: mniona Waszych dzieci 09.07.09, 22:58 ;) ja jestem zadowolona i nie zmieniłabym imienia Julci;) bo niby czemu?;) Odpowiedz Link
borowka78 Re: mniona Waszych dzieci 09.07.09, 22:59 Szymon to Szymon ;-) tak miało byc i nie zaluje decyzji. Odpowiedz Link
asuzi Re: mniona Waszych dzieci 09.07.09, 23:19 jestem zadowowolona z imienia Zuzanna, uwielbiam zdrobnienia Zuzu, Susu, Zuzi, Zuzuieńka, Suzana...... teraz mam problem o nie wiem jakie imie nadać drugiej córci Odpowiedz Link
chmurcia4 Re: mniona Waszych dzieci 11.07.09, 14:19 ja do imion przywiązuję bardzo dużą uwagę - interesuje mnie ten temat (szukam znaczeń i pochodzenie poszczególnych, itp.). Dlatego imię dla mojej córki było wyszukane specjalnie dla niej - i teraz z perspektywy czasu widzę jak ważne jest dobrać i trafić odpowiednie. Mam nadzieję, że jest w 100% trafione (zauważył to nawet mój małż, że pasuje do jej temperamentu): Aleksandra dla zodiakalnego Lwa z nieposkromionym charakterkiem ;) no ale jest jedno ale (jak to w życiu bywa)-prawie każda dziewczynka na Placu to Ola (przynajmniej 70% w moich okolicach);))) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: mniona Waszych dzieci 09.07.09, 23:21 zdecydowanie zwlaszcza, gdy slysze jak 4latka do serdenki mowi czule per kubusiu :) Odpowiedz Link
dagi.ww Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 02:29 Jestem jak najbardziej; ja miałam tak mieć na imię i do tej pory nie mogę darować mojej mamie, że zmieniła pierwszą wersję ;/ Dlatego moja córcia jest Wikusią i nie żałuję ani troszkę! Wikusia, Wikunia, Wikula - dziecięco Wiki - młodzieżowo Wiktoria - dorośle ;)))))) Odpowiedz Link
smolineczka Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 07:05 inny wybór raczej nie miałby miejsca ale przekonałabym jednak męża, żeby Marysia miała też drugie imię (Zofia, dwa lata temu myślałam też o Monice) :) Odpowiedz Link
leluchow1 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 07:07 Jestem zadowolona, choć nadal barzdo bym chciała mieć synka Kubusia. No ale syn brata mojego M ma tak na imie i M nie bardzo chciał miec drugiego Jakuba Odpowiedz Link
qwoka Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 07:57 A ja żałuje... Przeszkadza mi że co 3cia dziewczynka na placu zabaw ma na imię Maja. Jakoś nie zdawaliśmy sobie sprawy, że to aż takie popularne imie. Na drugie imię daliśmy jej Kornelia i strasznie żałujemy, że nie na pierwsze. Może przeszkadza mi to daltego, ze ja mam bardzo oryginalne imię i przez całe życie byłam przyzwyczajona, ze jestem "jedyna" w szkole, na podwórku, w pracy.. Odpowiedz Link
zurawina100 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 08:01 Sama nie wiem, teraz imiona moich dzieci wydają mi się trochę "oldskulowe" i chyba do końca nie jestem zadowolona, a zwłaszcza jak ludzie pytają czy to Dobrosława albo Dobrawa. Na Stasia uwielbiam mówić Stachu, a on tego nie cierpi, więc nie wiem czy jak nie dorośnie nie będzie zły na matkę:) W każdym razie teraz córeczkę chyba nazwałabym IDA - bardzo spodobało mi się to imię:) Odpowiedz Link
dorka3078 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 08:06 a ja żałowałam po Klaudii kiedy sie okazało że co druga to Klaudia że nie dałam Zuzia ,czekałam 7 lat i dałam mojej drugiej córce wymarzone imię i co teraz co druga to Zuzia ,nie wiem jak to jest że nie sugeruję się niczym a wychodzi na to że wybieram bardzo popularne imiona ale w sumie to juz nie żałuję Klaudii też Odpowiedz Link
lilka.k Tak 10.07.09, 08:08 Myslalam o tym akurat wczoraj i zdecydowanie jestem zadowolona :) Nie zmieniłabym imion :) Odpowiedz Link
a090707 Re: Tak 10.07.09, 08:13 Ja tez widze, ze Wiktor jest bardzo popularne i czasem chcialabym zeby mial na imie Stas ( to byla 2 wersja :) albo zeby mial drugie imie islandzkie Einar- pomyslalam o tym troche za pozno. Ale Wiktor chyba do niego pasuje, wiec juz tak zostanie :) Odpowiedz Link
narttu Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 08:32 tak, Ida to zawsze bylo moje ulubione imie. Teraz mam problem zeby wybrac cos rownie dobrego dla drugiego dziecka :) Odpowiedz Link
a_beatle Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 08:38 Ja jestem zadowolona, i w przeciwieństwie do qwoki, żadnej innej Mai jeszcze nie spotkałam na podwórku ani w przedszkolu;-)))) Ale w głowie mi jeszcze Tosia siedzi, był taki moment, że bardziej mi Tosia do Majki pasowała. Może jeszcze wykorzystam to imię, kto wie? :-) Odpowiedz Link
edzia_79 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 09:01 tak inne imie do mojego trzpiota nie pasuje ona jest prawdziwa Olka Odpowiedz Link
uczula Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 09:05 oj chyba inny, no bo podobno wszytskie michaly takie upierdliwe sa :) dzisiaj moze bym wojtus dala na imie, tez ladnie :) no i zadnego wojtusia nie slyszalam w piaskownicy a michalkow to cale grona se biegaja. Odpowiedz Link
iwo-ry Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 09:25 Nie zmieniłabym, Laura mi się podoba, do dziecka pasuje i co dla mnie bardzo ważne nie spotkałam jeszcze dziecka o takim imieniu. No może raz, na wczasach na Teneryfie małą Włoszkę, ale tam to imię jest bardzo popularne. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 10:22 u mnie temat wyboru imion jest jeszcze swiezy. ze wzgledu na moje fascynacje starozytnoscia i dynastiami macedonskimi moj olek zostal aleksandrem filipem. dla corki wybralam imiona julianna ida (odwolanie historyczne jest oczywiste), ale nie chcialam, zeby zostala kolejna julka w piaskownicy czy szkole. zamienilismy wiec julianne na emilie i tez jest git. gismol, a ty jestes zadowolona z wyboru imion? Odpowiedz Link
asia-ch Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 10:45 Nigdy nie załowałam wyboru imion, do każdego pasuje i nam się podoba. Odpowiedz Link
gismol77 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 13:14 z Lilli bardzo, mnóstwo świetnych zdrobnień a pełna forma imienia przez dwa "l" sprawia, że imię jest dostojne i dobre dla dorosłej kobiety. do tej pory nie spotkałam żadnej Lilli, jedną Lilianę. co do Niny to nie jest źle ale od jakiegoś czasu coraz częściej je słyszę i to mi przeszkadza, gdy nadawałam je 5,5 roku temu nie znałam ani nie słyszałam o żadnej Ninie. ale sama Nina bardzo lubi swoje imię i chyba do niej pasuje. zatem ogónie bilans na plus. :) Odpowiedz Link
monikaj21 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 10:55 Ja w pewnym momencie żałowałam że Jaś to Jaś (chociaż od liceum wiedziałam że moje dzieci będą miały na imię Jan i Marianna) bo on był po prostu Frankiem, ale już nie jest Frankiem, Jasiem też aż tak bardzo nie jest ale Jankiem w 100% ;) A Franek będzie teraz. Odpowiedz Link
metanira o tak! w 100% :) 10.07.09, 11:18 Nawet nie mam pomysłu na inne imię dla synka ;) Odpowiedz Link
kachna79 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 11:26 Przecież Marysia to Marysia :) - jak niby miałaby mieć na imię? To imię pasyje do niej idealnie - najczęsciej słyszę to od moich dwóch sióstr, które twierdziły, że po starszej - Milence robię krzywdę młodszej tym pospolitym imieniem. A tak serio już od liceum wiedziałam, że będę mieć córkę Marysię - tylko za pierwszym razem jakoś tak nie wyszło... Odpowiedz Link
zorkaa Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 11:34 bardzo mi pasuje tymek do tymka:) i akurat mi wcale nie przeszkadza, że jest to ostatnio dość popularne imię. może dlatego że ja jestm ania;) Odpowiedz Link
disno Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 11:41 Bardzo, choć Małgosia to był wybór męża, ja obstawiałam Marysię albo Hanię. A przy dzisiejszej modzie jest to imę bardzo żadkie, jeszcze nie spotkałam drugiej Małgosi. Odpowiedz Link
beetaa Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 11:54 Dlugo zalowalam, ze nie udalo mi sie obronic mojego wymarzonego Szymona, ale Jonas pasuje do Mlodego idealnie, niestety to taki prawdziwy rozbojnik Jonasik ;) Drugie imie Dominik, na pamiatke po uduszonym pepowina bracie M, o malo nie stalo sie imieniem zlowrozbnym. Odpowiedz Link
takatoszymura Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 14:49 Starszego Szymona nie żałowałam nigdy, ale żałuję że nie przeforsowałam Liliany zamiast Julii, tak ich teraz dużo..... A może byłaby grzeczniejsza, jakby miała inaczej na imię? Odpowiedz Link
burdziaa Re:bardzo bardzo 10.07.09, 15:40 O tak :) bardzo nam się Julian podoba i pasuje do naszego Julka- dla dziewczynki od zawsze Julianna, tylko trochę duzo teraz Julek, więc jakby co, to będziemy mieli dylemat :) Odpowiedz Link
izamig Re: jestem zadowolona :) 10.07.09, 16:26 I t bardzo ponieważ nie lubię pospolitych imion Klaudiusz, Klauduś, Klaudiuszek, Klauduniek i no i najważniejsze niuniek i jak się pytam kto jesteś to mówi "niuniu". Znam tylko jednego Klaudiusz, który ma 35 lat i jeszcze nigdzie tego imiona nie słyszałam wśród dzieci. A Alicja brzmi dla mnie tak pięknie i delikatnie, nie znam też żadnej Alicji. Ala, Alunia, Aluchna, Alusia i Klaudiuszek umie wymówić bez problemu woła na nią po prostu "Ala". Nie zmieniłabym imion. A jakby Ala była synkiem dałabym Mikołaj zdrobniale Miki Odpowiedz Link
maryjka60 Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 16:50 nie zmieniłabym, Baśka bardzo nam się podoba i też mam kłopot ze znalezieniem jakiegoś fajnego imienia dla drugiego dziecia Odpowiedz Link
kamsi Re: mniona Waszych dzieci 10.07.09, 17:59 My jesteśmy zadowoleni strasznie, od początku byliśmy przekonani do tego imienia, jak tylko okazało się, że w brzuchu jest chłopiec, dzień później byłam pewna, że ma imię Konstanty:) - zresztą musieliśmy stawić wtedy ostry opór atakom rodziny i znajomych:) Chociaż wcześniej mieliśmy przygotowane dla chłopca imię Julian - bardzo nam się do dziś podoba, tylko że Kostek przecież nie mógł być nazywany Julianem:D Odpowiedz Link