agaa100 12.01.08, 00:53 witam powiedzcie mi, proszę, jaki powinien być rozmiar drzwi (zewnętrznych) dla otworu 1100 x 2100 ? ile należy zostawić luzu na montaż ? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: rozmiar drzwi 12.01.08, 12:21 zasadniczo pobieznie powinno byc 1 - 2 cm na strone czyli 1130 x 2130 to ideal zeby uniknac mostow cieplych/drzwi zewnetrzne/ daj po 4 cm na strone szpalety obloz 5 cm styropianem tak zeby okladzina zakryla 1 - 1.5 cm oscieznicy kotwy drzwiowe powinny byc montowane na poszerzeniach wg mnie otwor drzwiowy powinien miec 1180 x 2140 /wysokosc biorac pod uwage gotowa podloge/ pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: rozmiar drzwi 12.01.08, 13:27 A w chałupce już wszystko zrobione? (wylewki, tynki, instalacje w ścianach) Odpowiedz Link
agaa100 Re: rozmiar drzwi 13.01.08, 02:20 Jeszcze nie, ale muszę zamknąć dom zanim cokolwiek będziemy robić. Podany przeze mnie wymiar uwzględnia wylewkę Odpowiedz Link
cromwell1 Re: rozmiar drzwi 13.01.08, 13:18 ups dopasowalem otwor do wyimaginowanych drzwi;) dlaczego nie korzystasz z pelnej oferty producenta tzn pomiar + produkcja + montaz pomiar i tak jest wliczany do ceny w przypadku montazu przez producenta na wszystko masz 7% vat nie bedzie spychologii przy reklamacji wg mnie taki otwor drzwiowy to absolutne minimum nie zawezaj swiatla bo beda klopoty z wnoszeniem duzych gabarytow poki co wstaw stare drzwi 90 bo cholery budowlance i tak je obija;) pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: rozmiar drzwi 13.01.08, 23:16 > poki co > wstaw stare drzwi 90 Nie szukaj starych drzwi. Z desek szalunkowych zrób drzwi takie, jak do stodoły. Na futryny dobre są pozostałości z krokwi. Na tym etapie chodzi o zamknięcie przed niepożądanymi, a nie o szczelność. Mocne zawiasy i skobel, solidna kłódka i będzie do położenia ocieplenia. Tynki wewnętrzne, to żaden problem :) Odpowiedz Link