rumia2 15.03.07, 13:07 witam ! mam prośbę czy ktoś z Was wypieka masę sol. w piekarniku elektr., ja do tej pory robiłam to w k.gazowej, i zastanawiam się jak to teraz będzie, ile czasu, jaka temperatura,...itp , będę wdzięczna za rady, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdan_23 Re: wypiekanie 15.03.07, 16:26 Witam! Ja czasem wypiekam, chociaż bardziej po to żeby podsuszyć wstępnie niż żeby wypiec całkowicie. Najczęściej 90 stopni i pilnuję, żeby wyszedł porządany kolorek:-) A później kładę sobie figurki, żeby się suszyły, w niewidocznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
rumia2 Re: wypiekanie 15.03.07, 19:04 dziękuję, a czy nie kruszyły Ci prace, bo gdzieś czytałam, że takie łączenie suszenia z wypiekaniem powoduje łamliwość wyrobów, a po drugie takie suszenie na "powietrzu" chyba długo trwa? a mnie przeważnie zależy na czasie. w ogóle piekarnik gazowy miałam dobrze przetestowany, a teraz wszystko od początku..... Odpowiedz Link Zgłoś
magdan_23 Re: wypiekanie 15.03.07, 19:32 Z kruszeniem raczej nie miałam problemów, a suszenie na powietrzu rzeczywiście długo trwa. Nie pomogę więc, chociaż bym chciała:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hesperidae Re: wypiekanie 16.03.07, 08:19 powiem Ci, ze nigdy wypiekane w piekarniku figurki mi sie nie kruszyly, ale jesli kawaleczek masy zostal na powietrzu i sam sobie wysychal to owszem, do niczego sie to nie nadawalo. ja zreszta nie mialabym chyba cierpliwosci czekac kilka dni, az cos mi sie samo wysuszy :) a tak pieczesz i po ostygnieciu mozesz od razu malowac. Odpowiedz Link Zgłoś
i741 Re: wypiekanie 16.03.07, 09:45 wstawiam do zimnego piekarnika przy uchylonych drziczkach na najmniejszym stopniu po około 30 min zamykam piekarnik i wyłanczam czynnosc powtarzam jeszcze 2 razy ale za kazdym razem wydłuzam czas i jest ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś