Dodaj do ulubionych

Oznakowano zabytki pomijane w turystycznych przewo

02.02.04, 20:45
dnikach.

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/01.20/NowySacz/14/14.html
Obserwuj wątek
    • ellenai sarkastycznie stwierdze... 02.02.04, 20:59
      no to i tak ze rotunde wlaczono w plan,w ogole to wstyd ,ze o takim miejcu
      zapomniano,po cichu licze mocno ze ktos to kiedys odbuduje wg pierwotnego stanu
      bez zadnych udziwnien i pierdolow,ozesz mnie to wkurza jak sie nie dba o takie
      rzeczy!
      • aleks44 Re: sarkastycznie stwierdze... 02.02.04, 23:54
        Ale Tyś nerwowa.
        A ja już miałem Ci się przyznać , że choć mieszkam w Gorlicach i wszędzie mam
        prawie blisko to cmentarza na Rotundzie nigdy nie widziałem , a byłem w
        Regietowie wiele razy.
        Na wiosne jak tylko sniegu nie będzie to zaraz tam pojadę.
        pozdrawiam aleks44
        • ellenai Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 00:08
          hehehehe aj nerwowa jestem bo sie latwo zdenerwowac jak sie widzi jak cos takie
          niszczeje,ale najlepszy numer bedzie jak ci powiem ,ze ja jeszcze blizej od
          ciebie mieszkalam "od Rotundy i NIGDY tam nie bylam, jedyny cmentarz wojenny na
          jakim bylam to na magurze,ale nie ten znany tylko taki w lesie, nie pamietam
          numeru,musialabym sprawdzic,a w Regietowie wiele razy bylam.Straszna jestem
          prawda? musialam dope ruszyc z kraju zeby zobaczyc cos co mialam pod nosem a co
          jest tak wartosciowe! jak to sie czlowiekowi perspektywa zmienia jak wyjedzie!
          www.cmentarze.gorlice.net.pl/
          ale obiecalam sobie,ze zrobie sobie taka wyprawe od cmentarza do cmentarza tak
          jak jest na tej swietnej stronce ,do ktorej link jest zamieszczony powyzej.
          aleks a ty idz na te rotunde ,zrob zdjecia i mi je przyslesz ok?
          • bwadas Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 00:36
            Hej...
            a tutaj byliście?? To patrzcie na menu po lewej stronie...!!
            www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze
            www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty&ID=22
            www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty&ID=31
            • ellenai Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 00:54
              no wlasnie,wstyd ale nie bylam,dzieki za zamieszczenie stronki o rotundzie!
              super!cmentarz na przeleczy malastowskiej chyba odwiedzilam jako dziecko,mam
              gdzies pare ladnych zdjec zimowych tego cmentarza z lat 60 tych zrobionych
              przez mojego ojca:)
              bylam natomiast na cmentarzu nr58 na magurze,bosh choc tyle.Bedac dzieckiem
              pamietam jakies podania,ze niedaleko magury ,nowicy?mial byc maly cmentarz
              zolnierzy austriackich ktorzy wybili sie przez pomylke noca,ale to moze nie
              jest prawda,podobno nie byl oznaczony,Bartus wiesz cos na ten temat?a wiesz cos
              moze na temat nieistniejacej wsi po przeciwnej stronie nowicy,kolo polonin?bosh
              nie pomne nazwy,skleroza!(wiem,ze wzmianki o niej(wsi)bedac dziecmi,wzbudzaly u
              nas niepojeta ciekawosc) nic po niej nie zostalo-dzika jablon i to pewno juz
              jej nie ma:)

za "niepojscie"na rotunde to mi wstyd:(eh,odrobie!
              • bwadas Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 01:25
                Tymi zdjęciami to ty mnie nie drażnij. !!!! Te wszystkie podzięki zamieniłbym na
                kilka zdjęć...
                Sprawdzę informacje..ale juz nie teraz..bo padam...:-)
                W która strone od Nowicy?? Nie powinno być problemu z namierzeniem tej wsi..w
                stronę Odernego?? w stronę Leszczyn?

aaaa..mam coś nowego dla Was

www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty&ID=277

Pozdrawiam...i dobranoc
                • ellenai heheh nie draznie! heh 03.02.04, 01:53
                  wybierz sie ze skanerem do mojej mamy albo brata,wczesniej ich uprzedze i
                  zdjecia bedziesz mial skopiowane:)jak czytam te twoja strone to mnie skreca
                  przez te zdjecia!wrrrrrr,bo znam ludzi ktorzy moga miec super rzeczy,ale zanim
                  ja sie wybiore to oni cholera poumieraja,albo popala te zdjecia(tak jak
                  sasiadka-kurdeeeeeee, spalila wszystkie stare zdjecia na ktorych nie bylo ludzi
                  albo tych ludzi nie znala!-myslalam ze ja zabije!)
                  wies byla w strone magury,tam NIE MA NIC,tylko laki,w tym miejscu prowadzi
                  droga lesna do kwiatonia bodajze.Byly tam trzy ,albo cztery domy,zaraz po
                  wojnie to wszystko wysiedlili,moja babcia mieszkala w tamtym rejonie ale nie w
                  tej wsi,po jej domu nie zostal nawet slad:(ciezko to wytlumaczyc wrrrrrrr:(moze
                  po tych wskazowkach poznasz :)pozdrowka:)bierz skaner i jedz na oderne!
                  • bwadas wieś nad Nowicą 03.02.04, 08:55
                    Ellenai..ze starych map, które posiadam odczytałem dwie możliwości; Morgi (ale
                    one były bardziej nad Przysłupem) lub Czertaż
                    • ellenai Czertez! u kata,,no wlasie to jest to! 03.02.04, 15:47
                      dzieki:)))))o morgach to ja nic nie slyszala ale to nigdy nie
                      byla"mojej"rodziny czesc Nowicy ,pozdrawiam
                      • bwadas Re: Czertez! u kata,,no wlasie to jest to! 03.02.04, 23:34
                        Cieszę się że mogłem pomóc :-)
                        Natomiast jeśli chodzi o Morgi, to znajdowały sie one nad Przysłupiem, przez nie
                        można było się dostać do Smerekowca...
                        • aleks44 Re: Czertez! u kata,,no wlasie to jest to! 03.02.04, 23:48
                          Zdradz tajemnice , z jakich żródeł korzystałeś.
                          Nie mogę natrafić na małe miejscowości, a przecież tam też mieszkali ludzie.
                          Pozdrawiam aleks44
                          • ellenai ha aleks dobre pytanie! 04.02.04, 01:18
                            naszemu bartkowi zadales! tez mnie to zastanowilo!:)bo ja takie miejsca to znam
                            tylko z opowiadan i tyle:(a to malo:(
                          • bwadas Czertez! 04.02.04, 14:47
                            Skąd mam takie informacje? To ja Ślązak od urodzenia mam a Wy nie macie?? :-))

Mam reprinty map Łemkowszczyzny sprzed wojny gdy każda dolina była zamieszkała
                            a życie jeszcze kwitło...

Pozdrawiam
                            • ellenai Re: Czertez! 04.02.04, 16:50
                              ano nie mamy, tak to jest ze szewc bez butow chodzi!ironia losu i tyle!
                            • aleks44 Re: Czertez! 05.02.04, 00:26
                              >sama mapa nic nie powie
                              >wiesz jak jeżdze rowerem po tych miejscach ,zastanawiam się jak żyli ludzie
                              po których zostały stare kapliczki, krzyże i cmentarze.
                              >te miejsca są , tak nasiąknięte historią,że człowiek nie może tego nie zauważyc
                              >dlatego jeżdze dużo po tych terenach i chce dowiedziec się wiecej o nich.
                              >pozdr aleks44
                              • ellenai Re: Czertez! 05.02.04, 01:07
                                no wlasnie aleks,znowu swietnie temat ujales, mam takie same odczucia,a
                                poniewaz jestem daleko jest to bardziej wyraziste, roger pewno wie o czym
                                mowie:)
                                • aleks44 Re: Czertez! 05.02.04, 01:34
                                  >to ty tak na mnie wpływasz hehehe
                                  • ellenai Re: Czertez! 05.02.04, 01:46
                                    no to mi schlebiles:)) o rany:)
            • aleks44 Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 01:03
              nie byłem na cmentarzu w Żmigrodzie ale troszkę dalej w Krępnej dalej i
              Radocynie no i oczywiscie na Przełęczy Małastowskiej
              pozdr. alex
          • aleks44 Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 00:46
            Jest tam cmentarz nad schroniskiem , może to ten który widziałaś.
            A jeżeli chcesz wszystkie cmentarze ,, zaliczyć,, to Ci troszkę czasu zajmie.
            Wiele jest takich do których ciężko trafić.
            Ale kobiety wszystko potrafią.
            A gdzie mieszkałaś zanim pojechałaś.????????????????
            Jak będe na Rotundzie zrobie fotki to Ci powiem i podeślę.
            pozd.
            • ellenai Re: sarkastycznie stwierdze... 03.02.04, 00:58
              wszedzie trafie! gdzie diabel nie moze tam babe posle!,odkupie grzechy i
              wszystkie je sprawdze(cmentarze), no moze nie wszystkie okregi! ehhe
              zdjecia zrob:)
              mieszkalam kolo Uscia gorlickiego zanim wyjechalam w czort:)pozdrowka:)
    • twelwe Re: Oznakowano zabytki pomijane w turystycznych p 06.02.04, 14:02
      >>Wybrano obiekty będące ewenementami architektonicznymi, które ze względu na
      swoją unikatowość i niepowtarzalność nie stanowią elementu żadnego szlaku
      turystycznego - mówi Krzysztof Mikruta, koordynator zespołu ds. promocji
      Starostwa Powiatowego w Gorlicach. - Tymczasem mają one szansę stać się jedną z
      największych atrakcji regionu.<< - to cytat z artykułu w tytule. Stek bzdur po
      prostu, jak większość innych wypowiedzi tego pana. Rotunda już kilka lat temu
      doczekała się oznakowania. Gorlicki Oddział PTTK wyznakował szlak dojściowy
      (biało czarne kwadraty) zarówno od Zdyni jak i od Regetowa. Ponadto od "dobrej
      chwili" czerwony szlak turystyczny który poprzednio biegł omijając Rotuntę praz
      bagienne Łuhy biegnie przez sam szczyt Rotundy. Niniejszym panu mikrucie
      gratuluję wiedzy. A może lepsze byłoby hasło "temu panu już dziękujemy".
      >>W ramach programu IDENTUR wykonano tablice informacyjne oraz drogowskazy
      prowadzące do czterech obiektów. (...)Do projektu IDENTUR wciągnięto również
      Cmentarz nr 51 Rotunda, na którym spoczywają ofiary słynnej Bitwy pod Gorlicami
      z 1915 r. << Kolejna bzdura z tej krótkiej wypowiedzi mikruty : pochowani na tym
      cmentarzu wcale nie zginęli podczas Bitwy Gorlickiej ale w lutym i marcu 1915
      (zachowały sie daty śmierci) zaś Bitwa Gorlicka (co wie każdy kto ukończył
      podstawówkę) miała swój "start" 2 maja 1915. Poza wszystkim żołnierze polegli w
      bitwie to nie żadne "ofiary" - sam pan mikruta jesteś chyba jakaś ofiara.
      12@
      • ellenai Re: Oznakowano zabytki pomijane w turystycznych p 06.02.04, 16:34
        twelwe dzieki za glos,dosadny i donosny,wlasnie ciekawa bylam takich jak twoja
        wypowiedzi:)dzieki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka