Dodaj do ulubionych

bardzo smutne ale prawdziwe

06.05.04, 01:06
polityka.onet.pl/162,1161603,1,RA,artykul.html
bardzo ciekawy artykul na temat bezrobocia w kraju ,skad sie bierze ta
niemoc niektorych,ta niechec do pracy.Ilez to ja znam takich pseudo majstrow
co to nic sie na robocie nie znaja a pol litra to oni by chetnie wychylili!
tygodniami sie czeka na takiego pozal sie Boze mistrza fachu zeby sie
doczekac,i to jeszcze spartaczy robote.O zlosliwosci to juz nie pomne bo to
ponad moja logike jest!wystarczy sie rozgladnac dookola i ilu takich sie
znajdzie!co z takimi poczac?straszne!
Obserwuj wątek
    • aleks44 Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 16:10
      niestety tak w wielu przypadkach jest,ale chcac byc bardziej obiektywnym
      trzeba zrozumiec i druga strone.oczywiscie,ze jak ktos powie ze stawki za prace
      przyzwoite,ale na przyklad jak ktos ma zasilek 600 zl i ma go dostawac przez
      jeden rok,a zaproponuja mu prace i dadza mu za nia 700 z umowa tylko na 3
      mies.to jest to dziwne.slyszalem o takich przypadkach.dla osoby bez prawa do
      zasilku jest to ratunek.jezeli chodzi o fachowcow to temat rzeka,wiekszosc
      prac staram sie wykonac sam,oczywiscie nie wszystko.fachowiec fachowcowi nie
      rowny.widzialem plytki w lazience u kolegi polozone przez fachowca-zgroza
      zaplacil jak za woly,nastepnym razem jak ukladal w kuchni,robil sam i wyszlo
      duzo lepiej niz fachowiec,a ile zostalo mu w kieszeni ????
      • ellenai Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 16:23
        oczywiscie ze bezrobocie ma tez drugie oblicze, brak pracy lub bardzo niskie
        wynagrodzenie,wtedy naprawde nie oplaca sie pracowac!ale w tym konkretnym
        przypadku sprawa jest o tych ktorzy za licho sobie nie chca pomoc w zyciu!cmok
        • aleks44 Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 17:51
          w naszym dawnym ustroju powiedzenie "czy sie stoi czy sie lezy ,tysiac zlotych
          sie nalezy" bylo wdrazane w zycie i wielu osobom pozostalo.znam przypadki jak
          przychodzilo sie do pracy odpoczywac,"bo w domu sie dosc orobil" i byl wielce
          niezadowolony jak musial cos zrobic.wydajnosc pracy na tle innych panstw,tez
          roznie wyglada.Polacy na zachodzie sa cenieni jako fachowcy,ale tez maja
          przydomek pijakow.To bardzo przykre ale ,wieksza czesc nie przyznaje sie ze
          jest Polakiem jak jedzie tramwajem,czy metrem,bo im wstyd za zachowanie ziomkow
          takich przykladow mozna przytaczac wiele.pijanstwo i awanturnictwo to normalne
          wsrod pewnego grona ktorzy wyjechali na zachod,to naprawde zenujace.
          • ellenai Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 18:05
            wlasnie taka postawa roszczeniowa jest przytlaczajaca wsrod bezrobotnych,tak
            przynajmniej ja uwazam.A to pijanstwo to sie oczywiscie bierze z niemocy i
            braku ochoty do dzilania,to demoralizuje i juz!Pozniej faktycznie taki wyjezdza
            za granice i psuje opinie reszcie.Jednak to nie tylko polacy tak sie zachowuja!
            • aleks44 Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 18:26
              masz duzo racji,ale uwierz mi spotkalem wielu Polakow w Niemczech i najczesciej
              jak bylo towarzystwo mocno podpite to mowilo w naszym jezyku.jak zobaczylo sie
              pijanego ktory kopal kosz na smieci to tez byl nasz i jeszcze powiedzial do
              nas "co sie wam szwaby nie podoba"to przykre ale takie przypadki sie zdarzaja.
              oczywiscie ,ze jak ktos to przeczyta,to moze miec inne zdanie,ale jak zobaczy
              na wlasne oczy,to zmieni zdanie.sa to przypadki skrajne,ale wieksza czesc
              naszych zachodnich sasiadow,osadza nas na podstawie takich osobnikow.
              • ellenai Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 18:29
                wiem o czym mowisz aleks,chociaz ja osobiscie nigdy nie mialam stycznosci z
                duza grupa polakow tej masci,raz tylko jak wracalam autobusem z niemiec mialam
                paskudna przygode z pijanymi idiotami,trzeba bylo policje wzywac w krakowie,bo
                zyc mi nie dali!dwie godziny spoznienia mielismy przez to,a przyke jest to ze
                to byla osoba dobrze mi znana i z uscia:(wstyd! tyle tylko powiem!
                • aleks44 Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 18:43
                  wiem jak jest w autobusach,bo kilkakrotnie z nich na tej trasie korzystalem.
                  pilota(tki) odpowiedzialnego za sprzedaz piwa,nie obchodzi czy wspoltowarzysza
                  podrozy jedzie sie w przyzwoitych warunkach,bo za to slono placa i daja ile
                  ktos chce bo zarobiaja na tym krocie.raz zdarzylo mi sie jak kierowca na
                  postoju pierwsze "zrypal" pilotke,a potem poszedl do pijanego goscia i
                  powiedzial jezeli bedzie w takim stanie jak jest ,to na nastepnym postoju
                  wywali go z autobusu i poskutkowalo.to bardzo przykre co Cie spotkalo,
                  ale swiat jest pelen dranstwa i bydla ,bo inaczej nie mozna tego nazwac.
                  • ellenai Re: bardzo smutne ale prawdziwe 06.05.04, 19:30
                    hehe mam awersje do autobusow na takich trasach,i w tych pozal sie Boze
                    wpspoltowarzyszy podrozy!chociaz tyle ze policje wezwal kierowca z ta
                    niezaradna pilotka,skuli debila w kajdanki i wywlekli z autobusu w krakowie!
                    paranoja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka