Dodaj do ulubionych

ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ??

22.08.04, 20:12
osobiście uważam taki zakaz za totalnie głupi Pomijam już czy on jest wogóle
zgodny z konstytucją która gwarantuje mi wolnośc i swobody obywatelskie
Dlazcego ktos na siłe próbuje mi utrudnić normalne zycie Przecież jesli chce
zrobic zakupy w niedziele to dlaczego chce sie to nam utrudnic ??
Mam tylko nadzieje że nasz RM nie wpadnie na taki cudowny pomysł
Obserwuj wątek
    • moltke Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 22.08.04, 20:36
      dopoki kosciol bedzie mial cos do powiedzenia w polityce, dopoty beda proby
      zmuszania wszystkich obywateli do zycia po katolicku. ja sie ciesze, ze nie
      wprowadzono ustawowego obowiazku chodzenia do kosciola w niedziele ;)
      polaczonego z obowiazkowym zameldowaniem sie ze swoim dowodem osobistym u
      proboszcza. niedziela - dzien jak kazdy inny, tylko niektorych boli, ze ktos w
      ten dzien pracuje.
      • boski_yaro Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 22.08.04, 21:01
        no niestety żyjemy troszke jak w katolandzie Same koscielne nakazy, przykazania
        itp. Księżom wolno wszystko
        Wolno ustanowić że ci co są na mszy a nie dadzą na tacke to tak jakby na mszy
        nie byli
        Wolno im życ jak tylko się chce wystawnie i wogóle Iśc do agencji nagrac sobie
        zabawy z dziwką na video a potem jak ktos chciał tą rasme odsprzedac to sami
        propnuja 50 tys tylko ze po kolendzie (ostatnie dwa wyd FAKT-u)
        Wolno walczyć o to by nie płacici osobiscie składki zdrowotnej w kraju w którym
        samotnym matkom zabiera i obcina zasiłki, a rencistom i emerytom "zamraża"
        waloryzacje świadczeń
        Wolno im oddawać sie procederom pedofilskim i gejowskim choć w niedziele
        nawołują do wystrzeganai się sexu przedmałżeńskiego.
        Ciekawe kiedys ktos w tym kraju pokaze im gdzie jest ich miejsce ?? Bo jesli
        nie znajdzie sie taki ktos to wktótce sklepy bedą czynne tylko do 16 Potem
        leżenie krzyżem w kosciele W eterze Radio Maryja na wizji TV Trwam z
        nietykalnym ojcem dyrektorem (rasistą i przeciwnikiem żydów) a do czytania Nasz
        dziennik Uchowaj Boże
        • dbergeron Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 23.08.04, 04:37
          To co sie teraz w Polsce dzieje to poprostu "katastrofa".Czegosc podobnego nie
          ma nawet w Watykanie gdzie zakonnice handluja z powodzeniem cala
          niedziele.Ostatnio bylem kilka dni w Polsce na oficjalnym otwarciu nowego
          przedsiebiorstwa przez biznesowych partnerow mojego szefostwa za wielkiej
          wody,no i szok! Biskup i trzech ksiezy w oficjalnych strojach kropilo i modlilo
          sie,a moj szef nie wiedzial jak sie ma zachowac.gdyz jest ateista.Oczywiscie
          nikt nie poinformowal mnie wczwsniej o tej calej cremoni,a pozniej kilka person
          polskiego swiata biznesu pokickalo do calowania reki biskupa.Przez tych kilka
          dni pobytu staralem sie mu pokazac wiele "normalnych" scen z polskiego zycia
          aleon naprawde nie rozumie czy Polska kroczy w demokratycznej kolumnie czy aby
          nie zamierza upodobnic sie do Iranu.
          • ll6 Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 23.08.04, 09:57
            tylko ze to nie ksiadz ukazem nakazuje to lub owo tylko jacys radni idioci
            czesto jak slyszalem z rodowodem dzialaczy zwiazkowych, a jak slysze zwiazki to
            mi sie niedobrze robi. zwiazkowcy chyba probuja uciec od zarzutow ze nic nie
            robia w sprawie lamania praw pracowniczych (a czesto i praw czlowieka) w
            hipermarketach wiec wybrali najbardziej idiotyczna metode pokazania ze oni
            jednak o tych biednych pracownikach mysla.
            • utumno Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 23.08.04, 14:41
              Każdy poważny problem, jak każdy kij ma dwa końce.
              W moim przypadku nie raz robię zakupy w niedzielę, ale raczej z niedbalstwa
              (zapominam o ich zrobieniu w sobotę), gdyby był zakaz handlu w niedzielę pewnie
              bym się bez płaczu nauczył dyscypliny. Myślę że i tak byłoby można kupić
              najpotrzebniejsze artykuły np. nabiał czy chleb na stacji benzynowej (patrz
              Grosar). Oczywiście taki zakaz musiałby dotyczyć wszystkich sklepów a nie tylko
              hipermarketów. Aby jednak nie naruszać zasad konkurencji sklepy spożywcze
              mogłyby np. prowadzić dyżury w systemie podobnym jak apteki. A właśnie będąc
              przy aptekach -czy nie wkurza was że w niedzielę czy święto można kupić leki
              tylko w jednej aptece na terenia miasta. I to zawsze jak na złość w tej
              najbardziej oddalonej od miejsca zamieszkania ?
              Drugi koniec kija to oczywiście praca w niedzielę osób sprzedających, nieraz
              wbrew ich woli. Akurat ich rozumiem bo dla mnie czas wypoczynku po pracy to
              rzecz święta i nie wyobrażam sobie sytuacji abym musiał "orać" jak oni nieraz
              30 dni w miesiącu bez dnia przerwy (bo i tak bywa).
              Normowany przepisami Kodeksu Pracy czas pracy to rzecz święta. Nie chcę wam
              wypominać ale być może nawet któryś z waszych przodków przelewał za prawo do
              takich regulacji krew w strajkach czy protestach robotniczych w XIX wieku.
              Jak się wam nie podoba że pracownicy chcą być traktowani lepiej od bydła to
              może wrócimy do sytuacji gdzie w kopalniach mogły pracować i kilkuletnie
              dzieci ? No bo jak wolność gospodarcza i kapitalizm to wolność i kapitalizm,
              jest praca - chcą dzieciaczki robić, no to o co chodzi ?
              Co do tego że nie chcecie by dniem zakazu handlu była niedziela to jest to
              jedyna rzecz w której się z wami zgadzam w 100%!
              Bo dlaczego akurat nie środa ?
              • giks Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 23.08.04, 16:07
                co do aptek to powiem tylko tyle, że to o czym piszesz jest obecne tylko w
                takich małych miastach jak np. Gorlice np. w Nowym sączu pomijając fakt iż jest
                kilka aptek całodobowych, to dyżur ma kilka innych a nie tylko jedna.
                Co do zakazu handlu to zgadzam się że kazdy kij ma dwa końce. Osobiście było by
                mi ciężko, bo pracując przez 6 dni w tygodniu robię zakupy (w hipermarketach)
                właśnie w niedzielę i jest to część rodzinnego spędzania dnia wolnego od pracy.
                Z drugiej strony jest to jedyny sposób aby ludzie którzy tam pracują mogli mieć
                choć chwilę wolnego... A dla mnie tłumaczego tego jako sprawy związane z
                konkurencją i pomocna dłoń małym sklepom osiedlowym jest nie bardzo
                przekonująca.
                • utumno ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE 03.09.04, 18:41
                  No na szczęście coraz więcej się słyszy że pomysły tego typu wysuwane w
                  niektórych radach miast upadają i co najciekawsze czasem nie popierają ich nawet
                  prawicowi radni... Ostatniej niedzieli trochę zmieniłem zadnie, jak niczego nie
                  miałem w domu do jedzenia, a było po południu to po prostu poszedłem sobie do
                  sklepu (bez nazwy bez reklamy ;-)) i zakupiłem co trzeba. Ktoś jednak musi
                  pracować w te niedziele. Najlepszym rozwiązaniem dla pracowników byłoby dokładne
                  kontrolowanie jednak czy ludzie ci otrzymują w zamian inny dzień wolnego. Na
                  dobrą sprawę taki wolny dzień w środku tygodnia to jest dobra rzecz szczególnie
                  jeśli masz coś do załatwienia na przykład w urzędach :-)
                  • basman.gorlice Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE 05.09.04, 15:39
                    polityka.onet.pl/162,1181965,1,0,2467-2004-35,artykul.html
                • ouimet Re: ZAKAZ HANDLU W NIEDZIELE co o tym sądzcie ?? 05.09.04, 23:02
                  giks napisała: pracując przez 6 dni w tygodniu robię zakupy (whipermarketach)
                  właśnie w niedzielę i/..../

jest to część rodzinnego spędzania dnia wolnego od pracy.

Giks-Rodzinnie spedzasz czas w hipermarkecie???Mialem nadzieje /bywajac kiedys
                  na...Twoich Gorlicach/ze masz wyzsze aspiracje...
                  Faktycznie: wyzej tylka normalnie nie podskoczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka