Dodaj do ulubionych

wasze muzyczne upodobania

14.11.03, 04:12
Tego jeszcze tutaj nie bylo watku. Nikt nie pytal o gusta muzyczne.Ja
mam ,prawde powiedziawszy ,dosyc rozlegle upodobania.Bardzo lubie klasycznego
rocka,czyli Led Zeppelin, Deep Purple itp.Uwielbiam rock progresywny -Dream
Theater, Rush,Yes...,elektronika ale tutaj istnieje dla mnie tylko i
wylacznie Tangerine Dream ale ze starszych dokonan muzycznych ,tak do
Hyperboreii plus solo Edgar Froese.Tkz Southern Rock jest swietny czyli
Lynyrd Skynyrd,38 Special,Allman Brothers Band...,grunge i Soundgarden
(uwielbiam),Nirvana,czasem sie zapedze w "hair bands" ale tutaj to niewiele
grup lubie-Def Leppard,Saxon, Iron Maiden, Krokus i taki rock jak Ozzy
Osborne(przepadam!!!!!!),Guns`n Roses.....a co wam podchodzi??
Obserwuj wątek
    • 1gomez Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 09:29
      no to znowu ja.a co powiesz o bluesie.to moja muzyka.
      • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 15:15
        gomez no to Dr.John!!!bardzo lubie,ale jestem tutaj komercyjna bo urzekl
        mnie "Right time,wrong place.Lubie Johnny Lee Hookera:))))) a Ty??
    • grekaa Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 10:12
      A ja należę raczej do romantyczek. hmmm moja muzyka to francuskie ballady i
      muzyka stylizowana irlandzkim folk np. the corrs, no i polskie lata 80-te.
      • grekaa Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 13:18
        Ach, jeszcze Enya jest z irlandii! Rozbraja mnie!!!!!!!!
        • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 15:16
          lubie irlandzka muzyke ludowa:))) Enya tez jest swietna:)))nastrojowa:))))))
    • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 17:56
      A to niespodzianka! Ja też od zawsze słucham Zeppelinów, Purpli i starego
      rocka. Ale największą miłością pozostaje blues. Bez niego nie ma życia.
      Bardzo się ucieszyłem, że prócz Gomeza też ktoś słucha Allmanów, Johna Mayalla,
      Rory Gallaghera, Ten Years After, BB Kinga i całej plejady wielkich gwiazd. TAK
      TRZYMAĆ!!!
      Zapraszmy do Tarnowa! We środę jest w teatrze świetny koncert Johna Tuckera i
      już się nie mogę doczekać. Bilety po 20 zł, muza zaczyna grać o 19,30.
      Od jakiegoś czasu wchodzę w jazz, szczególnie mnie zachwycił Miles Davis,
      Herbie Hancock, Weather Report. Długo by opowiadać. A teraz słucham wg. mnie
      najlepszej płyty la 90-tych: Radiohead "The Bends".
      • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 14.11.03, 18:04
        John Mayall,jesooo uwielbiam ,-Blues from Laurel Canion-ten facet potrafil
        miec przy sobie najlepszych muzykow!!!!Ten Years After mam prawie wszystkie
        pierwsze plyty,najbardziej lubie te pierwsza i Recorded Live.......znasz
        Gillana solo?????lubisz??
        szkoda ze nie moge sie wybrac do Tarnowa na ten koncert,a bardzo
        chcialabym ,buuuuuu,zycze dobrej zabawy:))
        • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 10:54
          "Recorded live" zdobyłem kilka lat temu w Bostonie, bo u nas niestety jej nie
          ma w sprzedaży. Płyta - legenda. A co powiesz na Rory Gallaghera? "Irish tour"
          to koncert równie dobry jak "The Fillmore Concert" Allmanów.
          A John Mayall - od niego zaczęła się miłośc do bluesa, pamiętam usłyszałem
          kawałek "Crawling up a hill" z 1964 roku, gdzie Mayall zmaga się z harmonijką
          ustną i wiedziałem, że to jest moja muzyka.
          Pozdrowienia!
          • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 15:50
            z Gallagherem to ja troche na bakier jestem ,ale nie dlatego ze go nie lubie
            tylko ze jakos tak sie zlozyo ,ze nie dotarlam do jego nagran.Oczywiscie znam
            kawalki z Irish Tour i to jest niesamowita sprawa.Dla mnie jest to fenomen ze
            Irlandczyk gral taka muzyke.Recorded Live kupilam w Niemczech ,nie wiedzialam
            ze nie mozna tego dostac w Polsce.Bardzo duzo plyt zostawilam w kraju i to nie
            jest dobrze.buuuuuu((((Allmanow uwielbiam najbardziej pierwsza plyte, z Duane
            oczywiscie ten koncert tez mam- Whipping Post jest bezkonkurencyje!!!
            A pamietasz takiego polskiego muzyka Skiba-Skibinski???Gral pod
            Mayalla,zwiazany byl z Kasa Chorych,posmiertnie zostal wydany jego album,ktory
            mial okladke podobna do Blues From Laurel Canyon Mayalla.U Skiby ta
            harmonijka byla super,muzyka bardzo wtorna ale wiadomo z polskimi
            nalecialosciami i to mnie od niej nie moze oderwac,uwielbiam ja:)))
            • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 23:12
              Skibę Skibińskiego i Kasę Chorych oczywiście znam i słucham. Cudo!
              Wyczytałem w kolejnym poście, że lubisz jazz-rock. Mi też to podchodzi. Prym
              wiedzie "Jazz blues fusion" Johna Mayalla. Do tego Weather Report, Colosseum
              (założone przez muzyków Mayalla), Blood Sweat and Tears. Wiele jeszcze muzyki
              do odkrycia!
              Kilka lat temu wpadło mi w ucho Dave Matthews Band. I tak zostało.
              A Rory Gallaghera jak najszybciej posłuchaj. Coś wspaniałego! I to nie
              tylko "Irish tour".
        • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 09.12.03, 18:02
          Witam, Elle!
          Właśnie słucham sobie Johna Mayalla, podwójnego albumu "Room to move". Cudo.
          Pamiętam, że jak go zobaczyłem w sklepie, będąc jeszcze studentem, to z miejsca
          kupiłem i potem cały tydzień "bidowałem", bo wydałem prawie całą kasę. Ale po
          stokroć warto było!
          Pozdrawiam!
          • ellenai room to move:))) 09.12.03, 18:12
            nie znam,ale ten utwor zdaje sie jest na "turning poing".Wieki cale sluchalam
            Mayalla,bo go ze soba nie zabralam tutaj,niestety!bardzo mi tego
            brak.Lobuzek,pytanko do ciebie jeszcze raz- znasz Marshall Tucker Band??ciekawa
            jestem ogromnie:)mowisz blues a Dr John?nie pamietam czy pytalam sie ciebie o
            niego:!tutaj jestem okropna bo lubie komercyjny okres w jego tworczosci !ten
            Mayall przez ciebie bedzie "lazil za mna"caly czas!!!! a lubisz ZZ Top,ale z
            czasow-Jesus just left Chicago??
            • lobuzek1 Re: room to move:))) 09.12.03, 21:46
              Zgadza się, oryginalnie Room to move jest na Turning Point.
              Nie słyszałem szczegółowo Marshall Tucker Band, ale nie wiem, czy przypadkiem
              kapela Johna Tuckera, którego niedawno miałem niesłychaną przyjemnośc oglądać i
              słuchać w Tarnowie. Ale głowy nie dam.
              Dr John - okazjonalnie, nie miałem okazji głębiej się wgłebić (uff, ale
              zakręciłem!!) A ZZ Top jakoś do końca mi nie podchodzi, ale zaznaczam, że tak
              do końca z przekonaniem ich nigdy nie posłuchałem, więc może gusta mi się
              jeszcze odmienią. Ale cenię ich jako muzyków no i oczywiście za brody, hehe.
              POzdrawiam, życzę miłego słuchania:-)))
              A tak na marginesie - znasz The Paul Butterfield Blues Band??? Rewelacja!
              • ellenai Re: room to move:))) 09.12.03, 21:54
                dalej ciekawa jestem tego Johna Tuckera.Uwielbiam Marshall Tucker Band,to byla
                kapela z pogranicza country i southern rock,troche grali "pod Traffic",czesto
                udzielal sie u nich Charlie Daniels na skrzypcach,rewelacja granie!!!!Nie byli
                mocno osadzeni w bluesie,wiec jezeli ten John Tucker byl pod blues bardzie to
                pewno nie jest i nie byl zwiazany z ta grupa.
                ZZTop to ja lubie ale z wczesnego okresu dzialanosci,wtedy kiedy malo bylo
                komercji u nich,polecam album Tres Hombres z 71 roku,tam jest rewelka-Jesus
                Just Left Chicago(and is back in New Orleans)ciezki ,"rockowy"blues:)
                Paul Butterfield Band-i tu znowu luka u mnie, oczywiscie slyszalam o grupie ale
                nie slyszlam ich muzyki, nazwa kojarzy mi sie z Mike Bloomfieldem,znasz?
                Dr.John to dla mnie czysty blues,tylko w 72roku zrobil sie komercyjny!
                pozdrawiam,ja tak o muzyce to moge godzinami!! maniak!
    • giks Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 16:28
      hmm to widzę, że chyba nikt tu nie ma takiego gustu jak ja....
      Mi to się właściwie wszystko po trochu podoba ale raczej wole spokojniejszą
      muzykę ;)
      Często zdarza mi się słuchać kalsyki jakiegoś Mozarta, Bacha i innych.
      Generalnie to widzę, że chyba jestem najbliższa POPu ale czasem jazz się mi
      podoba. Generalnie prócz takich znanych ogólnie wykonawców typu DIDO I Madonny
      sama nie wiem czemu słucham mało znanych rzeczy. I tak naprawde płyt na
      których podobają mi się wszystkie kawałki to chyba nie ma ;)
      Z Polskich to oczywiście od lat Bajm i Beatka Kozidrak :))) Ostatnio od
      zawiszy dostałam tą najnowszą płytę i słucham jej godzinami ;) hi hi hi.

Prawda jest taka, że ja z racji muzycznych przygód zupełnie inaczej odbieram
      muzykę niż inny słuchacz Kiedyś sama trochę grałam i takie zboczenie mi już
      zostało :) Bardzo też zwracam uwagę na teksty szczególnie te po
      angielsku :))) niektóre są naprawde jakby napisane dla mnie ;)
      • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 16:42
        na czym gralas giks? i o jakich przygodach mowisz? Ktos kto jest muzykiem ma
        podejscie do muzyki zupelnie inne niz ktos kto na niczym nie gra.Ma sie inna
        perspektywe niz laik.Moj facet jest perkusista i nasze rozmowy sa na dwoch
        innych poziomach, ja jednak mam inne podejscie niz on,wczoraj spieralismy sie
        Chrisa Cornella z Soundgarden,chodzilo o to ze ja zwracam na jego glos bardziej
        uwage,a on na muzyke, i tu jest ta roznica.On nie znosi Tangerine Dream, bo to
        dla niego nie muzyka tylko zaprogramowany komputer, niby racja, ale dla mnie
        ten komputer to trzeba bylo "poustawiac " w glowie zeby muzyka z tego wyszla.
        A jazz??uwielbiam jazz rockowe grupy ,tu prym wiedzie Blood,Sweat and Tears z
        Davidem Claytonem- Thomasem i Chicago-lubie ich nawet z tego opluwanego
        przez krytykow ,komercyjnego czasu ale BEZ Petera Cetery jako wokalisty-jego
        nie dzierzeeeeeeeeeeeeeeee:))))) a o muzyce to ja tak moge bez konca heheh
        • 1gomez Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 17:41
          u mnie wszystko zalezy od nastroju.kazda dobra muzyka ma umnie
          miejsce .pamietam swoja fascynacje z przed lat .dostalem od jednego rosjanina
          z ktorym pisalem w ramach nawiazywania kontaktow polsko radzieckich kilka plyt
          bulata okudzawy wydane po rosyjsku w moskwie .sluchalem dopoki sie nie
          zdarly .bo to analogi byly.wiekszosc tekstow pamietam do dzisiaj.po
          rosyjsku.lubie starego poczciwego roka.a jak cygan zagra ladnie na skrzypcach
          to tez mnie wzrusza.
          • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 15.11.03, 17:47
            dokladnie,masz racje, wszystko zalezy od nastroju:))))))))))))bez muzyki ja
            jednak nie moge sie obyc hehehe:))) i chyba dobrze:))))
    • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 16.11.03, 13:28
      blues24.sytes.net/pl/
      To jest link do niedawno odkrytej przeze mnie stacji bluesowej w necie. POlecam
      serdecznie i życzę miłego odbioru!:-)
      • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 17.11.03, 03:16
        uuuu lobuzek,dzieki super ,juz wyprobuje:)))))))))swietna sprawa:))))))))
    • basman73 Re: wasze muzyczne upodobania 11.12.03, 15:31
      Hehehe....

Blues, blues, blues.... Przy czym więcej gram, niz słucham...
      Ale jak juz słucham, to ostatnio Jamesa Cottona, Kenny Wayne Shepherda, Roda
      Piazzę i SRV...

Folklor łemkiwski... Wiadomo - JULECZKA DOSZNA jest najpiękniejsza. Po za tym
      Drewutnia, Hiłka, Werchowyna, Chutir, no i Wereteno z Łosia....

BELA FLECK & THE FLECKTONES - Jak kto nie zna, to niech pozna... Wictor Wooten
      na basie, uffffffff.....

Poezyjka spawana. Jak się jest stąd, to mus ;-). Wiadomo, who is the best -
      Czyżyk. A ostatnio mi Tulipan w głowie siedzi...

Jazz... Co wpadnie w łapy. Ale racej swing, fusion... Bez ekstremów. No i
      projkty basistufff. Wiadomo - Pastorius, Pattitucci, Wooten, Ron Carter, Ray
      Brown...

Stare dobre granie, ale to już było... Przy czym dla mnie Parple są # 1 ;-)

Kapelki z Ukrainy, rockowo-balladowo-funkowo-folkowe - Mertwyj Piwen, Płacz
      Jeremii, Mandry....

No i nasze dwa arcydzieła muzyczne w skali światowej, choć świat o tym nie
      wie... SBB i VOO VOO....

Na razie tyle ?
      • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 14.12.03, 22:00
        Tarnów wie! Voo Voo to dla mnie legenda. Kojarzysz kawałek pt "Gdy będę miał
        65" z płyty "Zapłacono"? Kawał dobrego, Hendixowskiego riffu, po prostu
        rewelacja!
        A teraz gra Rory Gallagher i płyta "BBC Sessions". POlecam.
        PS: A SBB oczywiście słucham. Jest mi szczególnie bliskie przez Józefa Skrzeka -
        starszego brata JAsia "Kyksa" Skrzeka - gościa którego wiele razy słuchałem na
        żywo na Rawie Blues, mam jego wszystkie płyty i który jest dla mnie chyba
        najlepszym bluesmanem.
        • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 15.12.03, 01:51
          ha ,to musi byc kawal dobrego grania! ja jestem " do tylu" z polska scena
          muzyczna:((( zle:((( basman szykowal sie odpisac na ten post, ale nie dalo mu
          wejsc na forum,diabli nadali:)
          • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 17.12.03, 21:17
            Witka!
            Elle, a co na to powiesz? Miles Davis "Lift to the scaffold". 1957 rok, coś
            cudownego. Dla mnie najlepsza płyta Milesa.
            A do tego oczywiście piweczko. Macie tam duże Tyskie???
            Pozdrawiam!
            • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 17.12.03, 21:19
              duze tyskie mamy "na mysli" w kolorado, a zadowolic sie musimy kozimi sikami
              czyli bud light i tego typu wytwory.Nie znam tej plyty Davisa,a co sadzisz o
              tej przedsmiertnej jego plycie? kicha moim zdaniem ale to ja tak twierdze:(
              • lobuzek1 Re: wasze muzyczne upodobania 17.12.03, 21:24
                Nie kojarzę tej płyty, zbyt wiele nagrał.
                A płyta o której mówię, to muzyka z filmu "Windą na szafot", po francusku
                niestety nie znam tytułu.
                A co do piwa, to wszelkei budweisery to porażka. Gdy byłem w Stanach to
                najbardziej mi brakowało naszego piwka.
                • ellenai Re: wasze muzyczne upodobania 17.12.03, 21:27
                  musze sie rozgladnac za ta plyta o ktorej mowisz, natomiast ta przeze mnie
                  wspomniana jest utrzymana w tanecznych rytmach ,dooooopa nie muzyka,choc to
                  jego granie jest ok:(reszta zawala ale chcial facet isc z duchem czasow, moge
                  mu to wybaczyc:( piwo to porazka tutaj, i wiele innych rzeczy do konsumpcji h
                  ehehhe:)
    • ll6 Re: wasze muzyczne upodobania 18.12.03, 23:02
      roozne rzeczy specyficzne - czarny murzynski rap, acid jazz, triphop, i wiele
      wiele innych co to trodno znalesc w tv i radio unfortunately
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka