Dodaj do ulubionych

poprawa kartkówki z 3 na 2 ?

03.10.13, 18:57
Uczeń na własną prośbę może poprawić każdą ocenę ze sprawdzianu, pracy klasowej lub kartkówki tylko raz, nie później niż tydzień po otrzymaniu oceny.
Ocena ,którą uczeń poprawiał ,nie zostaje anulowana.
Rozumiem to doskonale,ale czy nauczyciel musi wstawiać dodatkowo ocenę gorszą niż ocena z pierwszej kartkówki. Nie ma takiego zapisu w statusie szkoły.
Może ktoś wie czy regulują to jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • marcin.slawski Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 03.10.13, 19:28
      Poprawa kartkówki jest analogiczna do odwołania się od oceny, orzeczenia, wyroku i wielu podobnych.
      Wstawienie gorszej oceny ogranicza konstytucyjne prawo do odwołań. Myślę, że w statucie szkoły musi być podobny zapis, a jeżeli stanowi inaczej jest niezgodny z konstytucją.
      • jotde3 Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 04.10.13, 12:32
        marcin.slawski napisał:

> Poprawa kartkówki jest analogiczna do odwołania się od oceny, orzeczenia, wyrok
        > u i wielu podobnych.
        > Wstawienie gorszej oceny ogranicza konstytucyjne prawo do odwołań. Myślę, że w
        > statucie szkoły musi być podobny zapis, a jeżeli stanowi inaczej jest niezgodny
        > z konstytucją.

ale tu nie chodzi o odwołanie a o poprawe oceny cząstkowej w sp?.
        na maturze jak sie napisze gorzej poprawke to zachowuje sie lepszą starą ocene .
      • scher Pleciesz 05.10.13, 14:09
        marcin.slawski napisał:

> Poprawa kartkówki jest analogiczna do odwołania się od oceny, orzeczenia, wyroku i wielu
        > podobnych.

Nieprawda. Tu się nie ocenia tej samej sytuacji. Za pierwszym razem ocenia się wiedzę dziecka w pierwszym terminie, za drugim razem - w drugim. Jeżeli dziecko za drugim razem umie mniej niż za pierwszym, to należy to ocenić gorszą notą; tego wymaga sprawiedliwość.

> Wstawienie gorszej oceny ogranicza konstytucyjne prawo do odwołań.

Nie ma odwołań od oceny.
    • agni71 Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 03.10.13, 19:37
      Nie wiem, jak to u nas jest sformulowane w statucie, ale obowiązuje zasada, ze do dziennika wpisywane sa obie oceny. Jesli nauczyciel zgodzi sie nie wpisywac gorszej oceny z poprawki, to chyba tylko jego dobra wola?
    • monikaa13 Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 03.10.13, 21:16
      U nas tak było w liceum. Nie wiem co było w statucie ale jedna nauczycielka zawsze wpisywała wszystkie oceny z popraw, te gorsze też. Dużo można wyczytać a takich ocen więc nie jest to do końca takie "głupie".
    • morekac Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 03.10.13, 22:33
      W statucie takich rzeczy nie ma, jest pewnie w PSO lub WSO.

Gdyby nauczyciel wpisywał tylko stopień z poprawy, sytuacja nie byłaby sprawiedliwa z punktu widzenia tych, którzy nauczyli się od razu na czwórkę (a chociażby i tróję).
      • jarkotowa1 Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 04.10.13, 12:14
        W naszej szkole (SP), jeżeli uczeń z poprawy otrzyma gorszy stopień to nie jest on wpisywany do dziennika. Jeżeli stopień jest taki sam jak poprawiany, to też nie jest wpisywany. Wg mnie powinno to być określone w WSO albo powinna być wyraźna informacja od nauczyciela na ten temat.
    • fankaczek Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 04.10.13, 16:31
      Straszny tan kraj ta Polska lepiej tu dziecka nie posyłać do szkoły jak się chce sprawiedliwości.
    • beata7305 Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 05.10.13, 12:41
      Ja to widzę tak. Jeżeli uczeń chce poprawić ocenę to powinien się nauczyć i wtedy nie powinien otrzymać gorszej oceny. Niestety sporo dzieci nie uczy się tylko przychodzi na poprawę, z nastawieniem, że może się uda. Na poprawę pracy pisemnej nauczyciel musi przygotować nowy zestaw zadań/pytań/poleceń. Potem musi to sprawdzić. Więc dlaczego miałby udawać, że poprawy nie było i nie wpisywać oceny do dziennika. Oczywiście wszystko zależy od dobrej woli nauczyciela. Może ten nauczyciel chce pokazać uczniom, że na poprawę należy się nauczyć?
      • afrikana Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 05.10.13, 17:02
        Oczywiście, wg mnie własnie tak to działa. Wpisuję WSZYSTKIE uzyskane przez ucznia oceny. Dziennik to udokumentowanie wszystkich zebranych stopni. Dzięki temu widzę kto, jak często i z jakimi efektami opanował materiał i pisał poprawy. Dlaczego ocena ma zniknąć, a ślad po niej przepaść ? Udajemy, że poprawy nie było ? Przecież gdyby tak było, to zawsze mozna byłoby próbować podchodzić do wszystkiego na zasadzie "a co mi tam, może się uda, niczym nie ryzykuję".
    • tititu Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 05.10.13, 17:18
      U mnie (no, już dawno to prawda ) i u mojego dziecka działa to tak, że każda ocena jest wpisana.
      Bo jak nam wytłumaczono:
      1. "Dziennik to udokumentowanie wszystkich zebranych stopni." cytując poprzednią wypowiedź
      2. Widać kto się przyłożył do poprawy a kto liczył, że mu się uda (podejdą mu zadania)
      3. Nauczyciel ceni sobie swój czas przeznaczony na przygotowanie sprawdzianu, przeprowadzenie go i ocenienie.

Nie no, sorry a w pracy jak zawalicie to też "nic się nie stało, Polacy nic się nie stało" i poprawiacie do momentu zadowalającego wszystkich?

Czasem takie 2 po 3 działa jak sole trzeźwiące i następnym razem dzieciak:
      1. nauczy się naprawdę,
      2. da sobie spokój i zajmie się pożyteczniejszymi rzeczami.

Poza tym w przypadku mojego dziecka poprawie podlegają jedynie oceny 1 i 2. Reszta jest zdana i jak chcesz więcej uczniu to ucz się.
    • szamanta Re: poprawa kartkówki z 3 na 2 ? 05.10.13, 18:05
      W szkołach moich dzieci tylko jeden raz można poprawiać daną ocene ,jeśli jest taka sama lub niższa to nic się nie wpisuje, zostaje w dzienniku ta pierwsza, jeśli jest lepsza to obok niej się wpisuje ta lepszą ale stara tez zostaje
      Ostatnio moja cór poprawiała 1 z wpadywanki, bo została przyłapana na sciąganiu i lufe zarobiła. Poprawa była w formie odpytanki szybkiej ,otrzymała bdb . Nauczyciel zrobił w tej samej kratce co 1 widniała kreskę na ukos i ołówkiem 5p. wpislał dodając ze średnia wychodzi z kartkówki 3 (dts) bo wziął pod uwagę pierwsza ocenę jak i poprawioną zsumował, wyliczył średnia stąd wg niego 3 jako całokształt. No i porządku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka