Dodaj do ulubionych

ślub w plenerze

21.03.09, 03:06
Marzy mi się ślub w plenerze :)
Czy ktoś z Was miał taki ślub lub był na takim?
Czy w Częstochowie to możliwe??
Obserwuj wątek
    • magnefar Re: ślub w plenerze 21.03.09, 23:46
      Ślub czy wesle?
      Jeśli chodzi o slub, to ciężka sprawa... gdzies czytałam że w Polsce robią duzo
      problemów...
      Z weselem już lepiej... Jakiś dworek robi wesela w plenerze...
      • znajoma0 Re: ślub w plenerze 22.03.09, 02:46
        chodzi tylko o ślub kościelny
    • rosa1981 Re: ślub w plenerze 28.03.09, 02:58
      Kodeks Prawa Kanonicznego mówi tak:
      Kan. 1118 -

§ 1. Małżeństwo pomiędzy katolikami lub między stroną katolicką i niekatolicką ochrzczoną, winno być zawierane w kościele parafialnym; w innym kościele lub kaplicy może być zawierane za zezwoleniem ordynariusza miejsca lub proboszcza.

§ 2. Miejscowy ordynariusz może zezwolić na zawarcie małżeństwa w innym odpowiednim miejscu.

§ 3. Małżeństwo pomiędzy stroną katolicką i stroną nieochrzczoną może być zawarte w kościele lub innym odpowiednim miejscu.

Nie wiem jak kwestia ta wygląda w Częstochowie. Pewnie zależy to w pewnej mierze od Twojego proboszcza i jego podejścia do tematu. W prawie kanonicznym została przewidziana możliwość zawarcia małżeństwa poza kościołem więc dlaczego z tego nie korzystać. Kwestia jest tylko taka, że określenie "w innym odpowiednim miejscu" jest sformułowaniem niedookreślonym i ocennym, a więc wyrażenie zgody będzie w dużej mierze zależeć od tego, jak termin ten będzie interpretowała osoba wyrażająca bądź odmawiająca zgody. Zapewne trudno to przewidzieć. Osobiście przyznam, że śluby takie oglądałam tylko na filmach i z moim narzeczonym też mieliśmy takie pomysły, jednakże do podjęcia prób ich realizacji zniechęciły nas skutecznie, właśnie te wszystkie i tak już nie małe formalności kościelne... Dlatego nasz ślub odbędzie się tradycyjnie, w kościele w mojej parafii :)
      • dzika_kredka Re: ślub w plenerze 30.03.09, 22:33
        sluchaj jesli ci sie marzy to zrob wszystko aby to urzeczywistnic...
        ja osobiscie wedrowalam przez wiele lat z pielgrzymka szpakowa i tam
        odbywaly sie sluby na lonie natury... warto wiec pogadac z ksiedzem
        w swej parafii i dowiedziec sie wiecej.powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka