mimarika 10.09.07, 17:12 moje drogie, mam pytanie: jaka stawka (czyli tzw."co łaska") w B- stoku należy się księdzu podczas załatwiania formalności dot. chrztu? Bardzo proszę o odpowiedź, bo naprawdę nie mam pojęcia ile dać należy. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
villem0 Re: pyt. dotyczące chrztu 10.09.07, 17:21 W mojej parafii (św. Kazimierza na Dziesięcinach) jest to od 50 zł w górę. Asi chrzestny dał 70 zł, ksiądz się jakoś nie krzywił, więc chyba ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rene41 jakie dokumenty trzeba zaniesc do koscioła?? 10.09.07, 17:34 Planujemy chrzest Michała we wrzesniu i niepamietam jakie dokumenty powinnam zebrac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: jakie dokumenty trzeba zaniesc do koscioła?? 10.09.07, 19:20 rene, www.erm.bialystok.opoka.org.pl/page2.htm i wejdź w menu Kancelaria :) Dodatkowo w Kazimierzu trzeba być na katechezie dla rodziców chcących ochrzcić dziecko. Takie spotkania (trzeba być tylko na jednym, trwa około godziny a jest po mszy o 16.30) są w pierwszą niedzielę miesiąca, więc w tym miesiącu już się nie załapiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: pyt. dotyczące chrztu 10.09.07, 18:42 W Boboli w Starosielcach wszyscy dawali po 100 zł. Jeżeli chodzi o dokumenty to na pewno odpis aktu urodzenia dziecka i chyba to wszystko jeśli chrzcisz w swojej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Re: pyt. dotyczące chrztu 10.09.07, 21:19 Wczoraj byliśmy na chrzcie w Zabłudowie.Tam standartem jest 70-100 zł i chyba nikt nie odważa sie dawac mniej,więcej a i owszem ksiądz zadowlony jak dziecko:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasienki1 Re: dziękuję Wam za informacje. Pozdrawiam:)) 11.09.07, 10:28 Kurczaczek nie pomyślałam, u nas jak Kasię chrzciliśmy to nie pamiętam chyba 50 zł było. Ksiądz mówi ile minimum, a reszta zależy od nas. Majeczkę ochrzcimy dopiero na początku października, bo tak wraca jej przyszła mama chrzestna. To w tym tygodniu wybierzemy się już do księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: dziękuję Wam za informacje. Pozdrawiam:)) 11.09.07, 20:59 a ja swego Bajbusa ochrzczę 14 października -dziś bylismy u ks. Odpowiedz Link Zgłoś
rene41 Re: dziękuję Wam za informacje. Pozdrawiam:)) 13.09.07, 11:15 Zamowilismy chrzest na 23 wrzesnia :) Oby było cieplej Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: dziękuję Wam za informacje. Pozdrawiam:)) 13.09.07, 11:18 rene, w św. Kazimierzu chrzcicie? Odpowiedz Link Zgłoś
iv-o Re: pyt. dotyczące chrztu 21.09.07, 18:57 Czy jest wiek w którym należy ochrzcić dziecko? Jak skończy miesiąc czy dwa? W jakim wieku są Wasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: pyt. dotyczące chrztu 21.09.07, 19:03 Ne ma takiego kryterium. Chrzcisz kiedy chcesz. Dziecko może mieć dzień, tydzień, rok, dziesięć czy 20 lat ;) Moje dzieciaki były akurat chrzczone około 2 m-ca, tak się po prostu złożylo. Odpowiedz Link Zgłoś
rene41 I po Chrzcinach :) 24.09.07, 09:46 Michas skonczył 1.5 miesiaca a wygladał jak 3miesieczny bobas cała msze przespał :)Chrzcilismy w kosc.św.Kazimierza były jeszcze 3 chrzty 2 dziewczynki i 1 chłopczyk . W domu było wesoło Michałek był podziwiany i fotografowany jedzenia zostało na jeszcze jedne chrzciny zamroziłam wszystko nic wiecej nie wejdzie do zamrazarki . Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: I po Chrzcinach :) 24.09.07, 17:00 Wczoraj chrzcili też w Kazimierzu córeczkę syna naszych sąsiadów ;) Chyba Kinga jej na imię :) Odpowiedz Link Zgłoś