Dodaj do ulubionych

Pytanie o długi

25.03.16, 16:00
Witam,

Rok temu, firma w której pracował mój mąż popadła w kłopoty finansowe. Przez to mieliśmy jakiś czas nieciekawą sytuację finansową. Na szczęście mąż jest w nowej, lepszej pracy z której jest zadowolony, rozwija się w niej. U nas już jest dobrze, na szczęście długów nie mieliśmy.
Ale jest problem ze zwrotem reszty należnych mężowi pieniędzy oraz doprowadzeniem pewnych formalności.
Stosunki między nami a szefostwem tamtej firmy są raczej ok, na pewno nie wrogie.

Zadałam pytanie kartom, co w tej sprawie:

Dziesiątka mieczy
Umiarkowanie
Piątka denarów

Całość wg mnie nie brzmi pozytywnie.
Dziesiątka mieczy to mocna karta, mówiąca o cierpieniu, ciężkich doświadczeniach, braku złudzeń.
Umiarkowanie - z jednej strony jakiś powolny postęp, ale też dłuższy czas bez zmian
Piątka denarów - ubóstwo? Firma na pewno wciąż ma te problemy, karta trudności, bycie na czyjejś łasce.

Prawdę mówiąc równie dobrze ten układ doskonale by pasował do tego co BYŁO.
Było ciężko, smutno, nieciekawie z momentami jakiejś nadziei na poprawę. Paskudny okres.

Nie rokuje chyba na jakieś zmiany?

Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Pytanie o długi 25.03.16, 16:01
      w zasadzie powinnam w temacie napisać nie długi, a odzyskanie pieniędzy wink
    • rrrozsypana Re: Pytanie o długi 25.03.16, 21:11
      Moim zdaniem pieniądze stracone. Tak mówi mi ta 10 mieczy na początku. Reszta układu tez nie brzmi pozytywnie.
      • kokoryczko Re: Pytanie o długi 25.03.16, 21:42
        też mam takie przeczucie. Wszelkie obietnice to "w przyszłym tyg", jak na
        razie. Do tej pory mąż odzyskał małą część tego co mu są winni. Bez tych pieniędzy sobie poradzimy, ale szkoda pracy męża i naszych nerwów. Ale będzie dobrze smile
    • beata25_84 Re: Pytanie o długi 28.03.16, 20:04
      10 Mieczy to już sygnał,że wychodzimy z kryzysu, chociaż nadal jest nam bardzo źle, ale to już końcówka.
      Umiarkowanie - mi ono ostatnio jakiś przestój pokazuje, brak zmian, więc tak jak wygląda to teraz, tak będzie jeszcze przez jakiś czas.
      5 denarów to poczucie skrzywdzenia, ale należy szukać szans, wykazać więcej pozytywnej energii.
      Myślę,że w końcu dostaniecie ta kasę, ale nie szybko i to będzie frustrujące. Poza tym chyba nie należy na nią biernie czekać, tylko podjąć jakieś kroki, szukać możliwości - myślę,że są jakieś rozwiązania (kompromis) , które przegapiliście.
      Widać przestój i brak zadowolenia z Waszej strony, ale jeszcze nie wszystko stracone, chociaż należy zachować cierpliwość i spokój. Szukać rozwiązań dla tej sytuacji!
    • beata25_84 Re: Pytanie o długi 28.03.16, 20:06
      Może nie wierzyć w te obietnice, tylko zaproponować jakieś zobowiązanie pisemne, albo postraszyć,że gdzieś to zgłosicie jak to nadal będzie tak wyglądać. Jednocześnie zaznaczyć,że nie zależy Wam na robieniu problemów, a jedynie na odzyskaniu kasy i np.zaproponować jakieś rozłożenie na raty wypłaty zaległości itp.
      • kokoryczko Re: Pytanie o długi 28.03.16, 23:07
        Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
        Myślimy o "przyciśnięciu do muru", ale nie chcemy robić tego w przykry i nerwowy sposób. Czas mija, kończy się nam cierpliwość.

Pozdrawiam!
    • kokoryczko Re: Pytanie o długi 05.04.16, 11:30
      W ciągu ostatniego tygodnia były dwie rozmowy, pierwsza nie dała żadnego skutku (brak kontaktu mimo obietnicy byłego szefa), następna była wczoraj, nie odbierał telefonu. Po małej interwencji a raczej zwyczajnym pytaniu "co sie tam dzieje" u innej osoby (której ten pan w pewnym stopniu podlega), były następny telefon odebrał z wyczuwalną pretensją, czemu mąż miesza tamtą osobą (która jednak powinna wiedzieć co się dzieje), ale przeprosił i powiedział, że formalności zostaną szybko załatwione. Dziś był kontakt od ex szefa, że przywiezie nam dokumenty (o kasie cicho).

Zastanawiałam się nad tą sprawą i wybrałam z talii tarota 3 karty:

dziewięć pucharów
      dziesięć pucharów
      osiem pucharów

Pozornie coś tu jest ok, jakiś postęp do przodu, jednak czuję duże "ale" z powodu ósemki pucharów.
      • kokoryczko Re: Pytanie o długi 05.04.16, 11:31
        *były szef następny telefon (..)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka