Dodaj do ulubionych

Karty dla Tabuli

24.05.16, 12:09
Nie chce rozwijac dyskusji na watku "kart online"..ale nie moge sie powstrzymac, zeby Ci Tabulo nie napisac moich drobnych "uwag" co do tych kart - niektorzy kojarza karte Rycerza (Ksiaze) mieczy z tarotowa Wieza...choc Rycek, to nie WA, wiec i "podmuch" innego rodzaju.
Karta poczatku opcji 1. (2 bulaw) wskazuje na to, ze zostajac w opcji 1, bedziesz "jedna noga" troche w opcji 2 i bedziesz mocno wygladac czegos innego. Sytuacja "srodkowa" w obu opcjach, to karty dworskie monetowe..ale w 2. opcji jest to "slabsza" karta, a karty dalszego rozwoju sytuacji maja jeden wspolny element - przynajmniej patrzac na tarotowa "klasyke", to w obu kartach byla by waga.
Poczatkowa karta opcji 2. (10 mieczy) mnie nie zdziwila, bo "zapowiadal" to mieczowy ksiazewink
Ciekawe te karty...Ty masz nastawienie do tego takie "rycersko-mieczowe", czy jak? smile
Obserwuj wątek
    • tabularasa22 Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 12:53
      Hej Apre, no właśnie zbierałam się do założenia osobnego wątku o tych kartach a tu bęc big_grin
      wkleję rozkład dla chcących wziąć udział w dyskusji :

HB Decyzja - 1. zostać we współpracy czy 2. urwać się całkowicie na swoje
      Karty proste, talia Golden Dawn. Ulozylam wg rozkladu - podaje wylosowane karty:

Karta wyjsciowa: Ksiaze mieczy

Opcja 1: 2 bulaw, Krolowa monet, 6 monet

Opcja 2: 10 mieczy, Ksiaze monet, XI. Sprawiedliwosc

No zgadza się zgadza Apre, karty wyciągnęłaś w 10 !
      Moja współpraca to takie małżeństwo z rozsądku, właśnie mija 7 rok, czyli klasycznie kryzys. Od dawna pomstuję ale pracuję. Tyle ile negatywów tyle też i pozytywów tej kooperacji. Mam nastrój mieczowy , chęć rozwalenia tego układu, wygarnięcia co mi leży na wątrobie ale .. rozsądek podpowiada ostudzenie emocji i nie działanie pochopnie. Sytuacja jest też o tyle trudna, że ten nazwijmy to "spokojny wycieczkowy parostatek " jest zagrożony utonięciem, nie ja jestem jego kapitanem, mam funkcję gdzieś około bosmana, i jestem w kropce. Nie wiem czy pomóc to ratować, czy wiać. Pogoda zmienna na całego, kapitan zbiera się do kupy i zastanawia co robić. Nie wiadomo czy coś wskóra u samej góry czy nie. Opcje zmieniają się z dnia na dzień.
      1. Jeśli zostanę , to tak, w 100% racja, będę dalej myśleć co by było gdyby, wyglądać innych szans. Ta królowa jednak mocno mnie ciągnie, bo to dobra moneta, stabilizacja, zadowolenie, duży wpływ na to co się robi, dobra pozycja zawodowa. W tej 6 monet - to tak jak do tej pory, dużo pracy, czasem poczucie że daje się więcej niż dostaje, ale może się zdarzyć i na odwrót. Może jakieś nowe szanse na horyzoncie, które się jeszcze nie objawiły, zwłaszcza z połączeniu z królową wygląda całkiem obiecująco.
      2. Opcja druga - 10 mieczy to idealnie pokazuje, koniec moich zmagań, żal i zgrzytanie zębów, ale i tak jutrzenka na horyzoncie. Pewnie trochę by trwało zanim poukładałabym stabilnie sprawy zawodowe od nowa, ale udałoby się. W porównaniu do opcji nr 1nwygląda jednak że byłoby nieco gorzej. No i na koniec ta Sprawiedliwość .... w Golden Dawn wygląda zupełnie inaczej niż u mnie na CM Gilded. Trudno mi na razie jakoś ją ocenić, co do końca może oznaczać.
      A tobie Apre z czym się kojarzy na tej pozycji ? jak ta karta funkcjonuje u ciebie ?
      • aprepope Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 15:47
        Ciesze sie Tabulo, ze te karty do Ciebie jakos przemowily wink Ja odbieram Sprawiedliwosc w calkiem klasycznym jej znaczeniu..smile W Sprawiedliwosci nie ma juz sentymentow..tyle, ile Ci sie bedzie nalezalo za wlozona prace i wysilek, ale i bez tej lekkiej "laskawosci", ktora jest w 6 monet - co kto lubi...ale to, ze Ty juz sie rozgladasz za czyms "innym", to juz fakt, czy odejdziesz, czy zostaniesz... a 10 mieczy wymaga duzego hartu ducha..wink a i w tej karcie wyjsciowej, to nie wiem, jak Twoja rodzina/bliscy/znajomi reaguja na Twoje idee - moze byc lekki brak ich akceptacji? Ty wiesz jednak sama najlepiej, co dla Ciebie dobre smile To, ze zrezygnujesz z opcji 1 nie znaczy, ze swiat zawodowy wokolo sie jakos diametralnie "udoskonali"....jak jestes wolnym strzelcem, to i tak masz mozliwosc szukac gdzie indziej, co pewno juz czynisz, bo z watku pamietam, ze starasz sie o jakies zlecenia z innej firmy. Ja bylam dzis u prawnika, domykam ostatnie sprawy, a mialam 1 lipca swietowac rocznice akurat tej dzialalnosci, ale czuje sie dobrze, choc dziwnie..jak wypuszczona z mentalnego wiezieniawink
    • aprepope Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 19:27
      Tabulo, 2 bulaw to czesto "mam wrobla w garsci, ale marzy sie mi golab", z tym, ze on, to na dachu..
      Wiesz, to tylko karty wyciagane na Twoj nick i do tego talia, ktorej Ty nie uzywasz, ale teraz mam takie skojarzenie - 10 mieczy nie moze mowic zwyczajnie o tym, ze Twoje myslenie o opcji 2 "legnie w gruzach", lub na takich warunkach, o jakich myslisz (wyjsciowa mieczowa), nie ma racji bytu i ze wzgledu na finanse (Ksiaze monet) i na kwestie formalne (Sprawiedliwosc) jest nietrafionym pomyslem..? ale to takie moje kombinowanie, a Ty moze inaczej zobaczysz to za jakis czas...
      Jak ten statek z opcji 1 "zatonie", to i tak znajdziesz sie mniej, lub bardziej w sytuacji 10 mieczy, a zaplecze juz starasz sie sobie zapewnic.
      Ta 10 mieczy - w tej akurat talii czlowiek dowiedzial sie prawdy, niejako spojrzal przykrej, ale prawdzie w oczy i "szlak go trafia"..a poniewaz ja te karty losowalam, to oblicze kwintesencje:
      opcja 1: XIV. Umiarkowanie
      opcja 2: XVI. Wieza
      Te karty z sumowania komponuja sie jakos z tymi kartami..na Umiarkowaniu z tej talii w tle widac erupcje wulkanu...a Wieza jest tu raczej..klasycznawink Na poczatek 10 mieczy i Wieza z sumowania..niezla "rewolucja" by to byla, ale kto nie ryzykuje, ten nie ma - satysfakcji, lub siniakow wink
      Jak bedziesz jeszcze kiedys chciala, to na bank ktoras z nas moze podrazyc temat kartami, bo Ty to juz sie chyba nastawialas tych kart na prace..wink
      • tabularasa22 Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 22:54
        Hej Apre, dziękuję za poświęcony czas. Wszystko wygląda bardzo prawdopodobnie.
        Ta Sprawiedliwość napawa mnie jakoś lękiem. Bardzo zimno, z kalkulatorem w ręku. Dużo więcej papierkowej roboty, obowiązków których nie lubię. Dokładne rozliczanie, może jakieś sprawy umów, kontraktów, grzebanie w szczegółach... brrrr.
        U mnie wychodziło identycznie. Poważne ostrzeżenie przed brawurą ( w miejscu Sprawiedliwość - Diabeł !)
        Inne karty, ale sens ten sam. Jak wymiksuję się z układu, to nie będzie tak różowo i pięknie jak sobie wyobrażam - planuję.
        Na siniaki mnie za bardzo nie stać, to już nie ten wiek i otoczenie. W mojej kajucie 2 bąble w trakcie wychowania. Rodzina w sumie moja nie ma pojęcia o mojej pracy, nic mi nie doradza tylko wysłuchuje i pociesza. Całkowita decyzja i odpowiedzialność po mojej stronie.
        N razie statek jeszcze nie zatonął, w zasadzie góra planuje przejąć załogę i wymienić kapitana, a ja jestem człowiekiem kapitana właśnie , więc za burtę. Tylko że to potężny parowiec, kapitan stworzył go od podstaw i operacja ta musi potrwać jeśli góra chce zachować flotę i nie zaszkodzić poważnie okrętowi. Próbuję zabezpieczać tyły, ale po wstępnych rozmowach konkretów na razie brak. Kapitan się ogarnął i próbuje stworzyć nowy model dowodzenia na potrzeby góry, więc może coś jeszcze ugra.
        W tej sprawie więcej niewiadomych niż wiadomych - kapitan wszystkiego mi nie powie, góra kręci przed kapitanem i podbuntowała załogę.
        Karty imho wypowiedziały się jasno w mojej sprawie, nie ma już co drążyć.
        Sumowanie też celnie wpisuje się w rozkład. nie stosuję, ale chyba zgłębię temat smile
        Rozbrajam więc mojego rycerza i uzbrajam cierpliwość. Emocje i ryzyko niech będą w miłości, a praca niech zostanie pracą smile
        Jeszcze raz dziękuję , jeśli masz jakieś życzenie to pisz, odwdzięczę się smile
        • aprepope Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 23:08
          Tabulo, wystarczy mi Twoje dziekuje, zreszta wyciagniecie kart, to zadna specjalna filozofia i raczej niewielki wysilek - najciezej ma ten, kto je interpretuje...tak mysle smile
          Ja sie pewno kiedys zglosze po jakas karte tu do Was, ale jak nie bedziesz miec Ty czasu, to pewno ktoras inna z naszych kolezanek mi wyciagnie, nie ma mysle problemu. Ty tu jestes dla nas mysle bardzo cenna i wystarczajaco nam sie przydajesz i na Szkolce udzielasz, wiec nie musisz sie krepowac - jak cos, to niejedna osoba bardzo chetnie Ci karty wyciagnie, albo wrozbe zrobi - jestem pewna, ze w razie potrzeby, to mozesz na nas wszystkie liczyc i to wielokrotnie - malo nas tu aktywnych, ale jestesmy smile
    • lilijova Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 23:10
      W sumie to już rozkład ładnie zinterpretowany, ale dodam jedynie, że mi rycerz mieczy (książe to rycerz? smile ) wypada raczej na wydatki niż wpływy.
      • aprepope Re: Karty dla Tabuli 24.05.16, 23:20
        Tabula zna nazewnictwa w tej talii, stad zapisalam to w ten sposob - przepraszam - w tej talii Ksiaze, to Rycerz, a Giermki, to Ksiezniczki wink i ten Ksiaze jest przedstawiony, jak na ogol Rycerz mieczy, ale to byla karta wyjsciowa, a nie optujaca za ktoras z opcji.
        • lilijova Re: Karty dla Tabuli 26.05.16, 21:05
          Opcja 2: 10 mieczy, Ksiaze monet, XI. Sprawiedliwosc

Ale mi o denarowego chodziło dla opcji nr 2 smile Obok sprawiedliwości, która zwana jest równowagą dla mnie wygląda to na jej finansowy brak (brak zarobków pokrywających wydatki./potrzeby).
          I dzięki za wyjaśnienie, bo czasami gdzieś ci książęta i księżniczki migają a jakoś nigdy sobie tego nie usystematyzowałam smile
          • lilijova Re: Karty dla Tabuli 26.05.16, 21:05
            Aaaa, teraz widzę, że napisałam o mieczowym w pierwszym poście tongue_out
    • beata25_84 Re: Karty dla Tabuli 28.05.16, 18:27
      No i nic dziwnego, że masz chęć wygarnięcia wszystkiego, bo ten Rycerz (Książe) mieczy to taki narwaniec, awanturnik. wink

Opcja 1: 2 Buław, Królowa monet, 6 monet
      Rozumiem, że to miejsce gdzie jesteś obecnie. Tam nie jest źle, jest stabilnie, ale ciągle trzeba coś z siebie dawać, jeśli chce się coś dostać. Czasami też 6 monet, to sugestia, że daję się za dużo - więc zastanó się czy Ty nie za wiele wymagasz lub czy inni Ciebie nie próbują wykorzystywać. Niech ten podział obowiązków będzie sprawiedliwy i z korzyścią dla wszystkich. Chyba jedynie o to powinnaś dbać w tej pracy.

Opcja 2: 10 Mieczy, Rycerz (Książe) Monet, Sprawieliwość
      Jak odejdziesz z obecnej pracy, to będzie ciężko, początkowo położy Cię to na łopatki i będzie Ci szkoda tego co stracisz.
      Natomiast później by się wszystko ułożyło, możliwa współpraca z młodym mężczyzną, oparta na uczciwych założeniach - żeby było dobrze oboje musielibyście grać fair play.

Twoja decyzja Tabula, ale ja bym przeczekała, ostudziła emocje i dopiero wtedy podejmowała decyzje. rycerz mieczy to zły doradca - możliwe pochopne działanie w złości.
      • tabularasa22 Re: Karty dla Tabuli 28.05.16, 21:38
        Dzięki Beata smile tak robię. Studzę te swoje porywy. To już nie pierwszy raz mnie tak skręca, ale suma sumarum kilka ładnych lat pracuję w tym zestawie i bilans nie wygląda jakoś źle. Może to po prostu wypalenie, jakieś znużenie, brak obrazu branży w innych firmach do porównań.
        Czekam na jakiś odzew z nowych firm - chętnie sprawdzę czy mam obiektywne powody do narzekania czy to moje fiksum dyrdum big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka