mruuu1 18.08.08, 14:30 Tak sie zastanawiam czy ktoras z was stosuje karty odwrocone? jakos nie zabardzo mi to idzie z odwroconymi? nie wiem dlaczego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
okwilk Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 18:12 Może któraś nie jestem ale stosuje karty odwrócone Nie wiem jak długo masz do czynienia z Tarotem. Karty odwrócone potrafią namieszać w głowie początkującym, dopiero kiedy poznamy podstawowe znaczenia prostych kart - zaczynamy widzieć jakie mogą być ich przeciwieństwa [cienie]. Pozdrawiam, Oktawiusz. Odpowiedz Link
higienistka Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 18:28 Kiedyś stosowałam, ale zrezygnowałam z tego - 78 kart w całej gamie znaczeń i odcieni to i tak sporo na moją jedną skołataną głowę, a 156 znaczeń przerasta moje możliwości pojmowania a tak serio - na początek (a ten początek to mogą być nie miesiące, ale lata) poprzestałabym na kartach w pozycji prostej. A w ogóle jakiej talii używasz? Odpowiedz Link
jasmintra Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 19:10 ja tez nie + wiekszosc ksiazek opisuje karty w pozycji prostej + krotki staz + ilos osob na forum ktore umieja pomoc przy interpretacji odwroconych = nie stosuje lubie je w prostej bez komplikacji, a znaczenie zalezy od kart sasiednich i wszystkich w ukladzie. Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 20:32 jasmintra napisała: > ja tez nie > + wiekszosc ksiazek opisuje karty w pozycji prostej > + krotki staz > + ilos osob na forum ktore umieja pomoc przy interpretacji > odwroconych > = nie stosuje > lubie je w prostej bez komplikacji, a znaczenie zalezy od kart > sasiednich i wszystkich w ukladzie. + pytanie np. czego się obawiam? co jest w tym złe? itp sugeruje żeby odczytywac karty jak odwrocone. Ja tez nie stosuję. I w ogole jak wybierałam talię w necie to padło na Pictorial Key Tarot a przez pomyłkę zamówiłam Arcanum Tarot - odkryłam to jak paczka przyszła Potraktowałam sprawę ze tak miało byc i już, bo Arcanum Tarot jest "nieodwracalny" Odpowiedz Link
rasatabula Re: odwrocone czy nie 20.08.08, 21:25 7 kielichów w tej talii jest bombowa )) Odpowiedz Link
rasatabula Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 19:26 Ja odwracam. I też mi nie za bardzo idzie. Ani z odróconymi, ani z prostymi. Jakoś z tym żyjemy - ja i tarot Odpowiedz Link
mruuu1 Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 20:28 No w sumie tak myslalam ze trzeba byc zawansowanym. MAm rider waite od roku ale wzielam sie za nie troche ostatnio, w gruncie rzeczy karty sa dla mnie czyms co chce wykorzystac bardziej w pracy nad soba. Czasami tez ja calkowicie inaczej odbieram karte jak ja widze, niz jak czytam opisy do niej. Kieruje sie jednak moim pierwszym odczuciem, potem dopiero czytam cos o niej. I wychodzi jakas calosc. To taka moja droga nauki Odpowiedz Link
ines113 Re: odwrocone czy nie 18.08.08, 20:23 Zdaniem niektorych osob stosowanie kart odwroconych blokuje rozwoj intuicji, bo juz nie musisz zgadywac, czy dana karta jest w pozytywie czy nie, bo widzisz to przez odwrocenia. Oczywiscie do odczytu kart jakichkolwiek potrzebna jest intuicja, jednak mniej wymagasz od siebie czyli nie rozwijasz w pelni swoich duchowych mozliwosci. To tylko do przemyslenia, bo kazdy ma prawo do swojego zdania w tym temacie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ma_ewa01 Re: odwrocone czy nie 22.08.08, 11:09 Tak się zastanawiam: Odwrócona karta pozytywna np 10 pucharów pokazuje swoją negatywna wersję, swój cień. A co w takim razie pokazuje ciemna strona karty o negatywnym wydźwięku np odwrócona 7 mieczy. Przeciwieństwem negatywu jest pozytyw czy jeszcze bardziej negatywny negatyw? Czy można ustalić jakieś reguły, czy też rozpatrywać osobno każdy przypadek. Jak znam tarota(ups),to zapewne to drugie Buuuu M Odpowiedz Link
gosiadzika Re: odwrocone czy nie 22.08.08, 12:18 no właśnie może po prostu się wzmacają te negatywne karty??? bo na przykład królowa pałek w negatywie może oznaczać wścibską babę, zawistną i żadną władzy?? Odpowiedz Link
rasatabula Re: odwrocone czy nie 22.08.08, 13:31 No tak, ale niektóre podobno się nie wzmacniają tylko są odwrotnością, czyli np. 8 mieczy odwr. to pokonanie ograniczeń. Podobno też wieża w odwrocie nie jest aż tak silna. Diabeł znowu nabiera więcej mocy. Z dworskimi to chyba jest prostsza sprawa, bo odwrócone nabierają negatywnych cech, a proste chyba są pozytywami. Ja nadal największy problem mam z odwróconą kartą w miejscu "za" i już chyba o to pytałam gdzieś tutaj na szkółce. Niedawno wyszedł mi "za" odwrócony giermek mieczy - i zastanawiam się czy to nie jest tak, że trzeba przestać zachowywać się jak negatywny giermek mieczy i wtedy będzie ok? Odpowiedz Link
ines113 Re: odwrocone czy nie 22.08.08, 13:24 Niestety nie wystarczy nauczyc sie znaczen kart i na tym sie calkiem oprzec. Kazdy przypadek jest osobny i patrzac na calosc wyczuwamy znaczenie danej karty w tym konkretnym rozkladzie. Kierujemy sie intuicja czyli w roznych rozkladach ta sama karta moze znaczyc cos innego. Dlatego czasem trudno wytlumaczyc komus, czemu cos rozumiemy tak a nie inaczej, bo to mozna tylko wyczuc. W dodatku kazdy czuje inaczej. Jedyne wyjscie- stawiac, czytac, porownywac jak sie sprawdzilo i wyciagac wnioski. Czym wiecej sie kartami poslugujemy, tym bardziej rozwija sie intuicja. Wlasnie dlatego czasem mozna miec uczucie, ze "Tarot nie mowi". On mowi, ale my nie czujemy jego mowy, widzimy tylko martwe obrazki, ktore do nas nie przemawiaja. Odpowiedz Link
prebedes Re: odwrocone czy nie 22.08.08, 14:11 Osobiście wole interpretować karty proste i odwrócone. Łatwiej się je interpretuje i szybciej dostrzega co w danym rozkładzie jest nie tak. Wystarczy wziąść talię kart i wymieszać je aby w talii znalazły się karty proste i odwrócone. Nastepnie je rozłożyć w dowolny rozkład. Kiedy moim oczom ukaże się rozkład kart odrazu wiem, gdzie tkwi przyczyna danego problemu, gdyż karty odwrócone na to wskazują. Jezli ten sam rozkład kart jest w pozycji prostej , [wszystkie karty] to trudniej jest dostrzec ten obraz. Ja, musze więcej czasu spedzić aby taki rozkład rozgryźć. Dla mnie jest to trudniejsze ale daje sobie radę. Zdecydowanie jednak wole karty proste i odwrócone. ma_ewa01 napisała: Odwrócona karta 10 pucharów pokazuje swoją negatywną strone swój cień. A co w takim razie pokazuje ciemna strona karty o negatywnym wydźwięku np odwrócona 7 mieczy. Przeciwieństwem negatywu jest pozytyw czy jeszcze bardziej negatywny negatyw? Wszytsko zalezy jak tarocista się umówi z kartami. dla mnie przeciwieństwem negatywu jest pozytyw a nie jeszcze głebszy negatyw. Wszystkie karty w talii kart ja traktuje w ten sposób, że: karty w pozycji prostej są pozytywne a w pozycji negatywnej negatywne. Nawet jeżeli znajdzie się karta wieża, 10 mieczy, śmierć, 5 kielichów w pozycji prostej ja je traktuje jako karty pozytywne o pozytywnym znaczeniu a nie negatywnym. Kiedy te karty znajdą się w pozycji odwróconej dopiero wtedy przyjmuje je za negatywne. Już samo pojawienie się kart w rozkładzie pozycja prosta i odwrócona informuje mnie o przepływie energii. Tak, dokładnie tak jest. Karty proste pokazują mi że energia krąży bez przeszkód czyli jest to dla mnie znak że wszystko jest w porządku. Natomiast karta w pozycji odwróconej pojawiająca się w rozkładzie wskazuje mi że energia jest zablokowana , coś jest nie tak im na to trzeba zwrócić uwagę. Zdecydowanie uważam, ze karty te łatwiej się interpretuje kiedy są proste i odwrócone niż same proste. Przykładowo jeżeli karta 10 kielichów jest w pozycji prostej a 7 mieczy w odwróconej. To na co te karty wskazują ???. Nie trudno jest dostrzec, ze karta 10 kielichów to uczucia a więc jakaś osoba jest w związku w którym czuje sie szczęśliwie o tym mówi znaczenie tej karty. Pojawienie się 7 mieczy w pozycji odwróconej powie mi, że coś jest nie tak w tym związku. Miecze to myśl a znaczenie siódemki mieczy w pozycji odwróconej to zdrada. Nie trudno się domyślić, że jeden z partnerów nie czuje się dobrze w zwiazku i myśli o zdradzie albo o zmianie partnera. Zaznaczam, ze myśli a nie chce zrobić !!!! Nie mozna osądzać człowieka po jego myślach ale po czynach.... Gdyby te karty ukazały się w pozycji prostej obydwie, trudniej jest dostrzec przyczynę problemu...Dla mnie te dwie karty w pozucji prostej nabrałyby zupełnie innego znaczenia... Odpowiedz Link
eleonora32 Re: odwrocone czy nie 30.08.08, 09:02 A u mnie to jest tak. Najpierw używałam tylko prostych kart. Potem próbowałam trochę z odwróconymi, ale nie za bardzo to lubiłam, odrzucało mnie od tego. Następnie wróciłam do prostych. A w tej chwili znów odwracam. Wiem, że docelowo wrócę do kart prostych, ale w tej chwili mam takie przeświadczenie, że jeśli potrenuję na odwróconych to będę miała szansę poznać tą ciemną (drugą) stronę karty. Dopóki nie odwracałam kart, skupiałam się na jej ogólnym znaczeniu. A odwracanie daje możliwość głębszego ich poznania. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
sharankag Re: odwrocone czy nie 31.08.08, 12:22 Zastanawiam się z koleji nad pewna rzeczą... W zależności od tego jak kładziemy karty mozemy uzyskac położenie proste lub odwrócone. W zalezności od ruchu nadgarstka. Czy "łapiemy" kary na górze i odwracamy, czy na dole i kładziey.... mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi Zarówno biorąc kolejne z ręki, jak i z wachlarza, można to zrobic w różny sposób. Biorąc do siebie i od siebie. Powiedźcie, czy to jest kwestia wyrobienia sobie jednego sposobu kładzenia? i ...umowy z kartami? Obawiam się, że "inny, różny" sposób położenia to zupełnie inny przecież obraz !!! Odpowiedz Link
rasatabula Re: odwrocone czy nie 31.08.08, 14:38 Tzn. chodzi Ci o to, że jak wyciągasz od dołu to proste są odwrócone, a odwrócone proste? (albo odwrotnie wg kogoś, kto wyciąga od dołu Ja wyciągam od góry. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy ma to jakieś znaczenie. Odpowiedz Link