Dodaj do ulubionych

Gra w siatkówkę

19.05.10, 21:09
drogie koleżanki, mam do Was pytanie, jak grać z 6-latkami w siatkówkę, jakie
są zasady tej gry i jak jej nauczyć dzieci, bo przecież na odbijanie piłki są
za małe?
Obserwuj wątek
    • masheni Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 14:40
      powiem szczerze- nie gram z 6-latkami w siatkówkę. z początkowych
      klas, kiedy sama chodziłam do szkoły (ale to była chyba dopiero III
      klasa) graliśmy w uproszczoną wersję, która polegała na łapaniu
      piłki przerzuconej przez siatkę przez przeciwnika, podawaniu do 2
      kolejnych osób i ponownym przerzucaniu przez siatkę. siatka
      oczywiście była zawieszona niżej niż w siatkówce
      • quiete Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 16:46
        już zrealizowałam te zajęcia i muszę przyznać, że dzieciom bardzo się spodobało,
        wszystko oczywiście uprościłam: zamiast odbijania, przerzucanie przez siatkę, 3
        sety do 5 punktów, serwowanie, ale nie przez przebijanie piłki przez siatkę,
        tylko rzucenie. Emocji było sporosmile
        • quiete Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 16:52
          a w internecie nie ma opisu siatkówki dla 6-latków ani innych gier zespołowych,
          podczas gdy scenariuszy zajęć w przedszkolu jest mnóstwo, sport jest chyba mało
          popularny w przedszkolach, sama przyznaję, że nie robię ćwiczeń gimnastycznych z
          entuzjazmem, bo trzeba trochę organizacji, sprzętu, przebieranie się dzieci,
          itd. Ale w tym roku postanowiłam wrócić do swoich zabaw z dzieciństwa, m.in
          siatkówka, piłka nożna, gra w chowanego, podchody, gra w gumę, itp.smile
          • masheni Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 19:41
            koniecznie dorzuć dwa ognie. na pewno też im się spodoba, moje
            uwielbiają. zresztą w ogóle ćwiczyć bardzo lubią smile
            • gobl Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 21:00
              Oj tak dwa ognie dzieciaki uwielbiają. Zimą proponuję też walkę na papierowe
              śnieżki - dwie drużyny,"boisko", dużo papierowych kul i zbijanie przeciwników,
              na podwórku - starą grę w piaskownicę - dwie drużyny w dwóch piaskownicach -
              jeśli takowe są, lub drużyna wewnątrz i na zewnątrz, piłka i prosta zasada -
              jedni starają się trafić do piaskownicy, inni bronią i wybijają piłkę. A w
              siatkę początkowo graliśmy balonami- jednym, dwoma lub czterema jednocześnie.
              • quiete Re: Gra w siatkówkę 21.05.10, 21:48
                Fajne pomysły, w 2 ognie grałam, spróbuję siatkówki z balonami
                • ewaamam Re: Gra w siatkówkę 04.06.10, 09:51
                  Też grałam balonami
                  • nauczycielka_przedszkola Re: Gra w siatkówkę 09.06.10, 07:52
                    Quiete mysle,że nie ma sensu używac terminu "siatkówka" bo ta gra ma swoje
                    określone zasady i reguły.Wiadomo,że dzieci w wieku przedszkolnym w siatkówkę
                    nie zagrają.
                    Ja nazywam to zabawami z piłką przy siatce.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka