isoxazolidine 12.10.03, 18:00 ... na trasie do warszawy?? odcinek łódz-warszawa jest sukcesywnie modernizowany (www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1718577.html). a radom ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pasażer Re: kiedy remont torów ... IP: *.udn.pl 12.10.03, 18:39 Jaki remont?! Przecież remont odbył się półtora roku temu i od tego momentu pociągi na tej trasie zaczęły jeździć o kilkanaście minut dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: kiedy remont torów ... IP: *.radom.pl 12.10.03, 22:24 Własnie na tym polegał remont by jeżdziły dłużej, bo dłużej wg PKP znaczy bezpieczniej, bezpieczniej od PKS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GregorY Re: kiedy remont torów ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 07:41 własciwie to może lepiej, ze nie remontują? Jeszcze będziemy jeździc do Wa-wy znacznie dłużej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syfon Re: kiedy remont torów ... IP: *.radom.pilickanet.pl 13.10.03, 09:44 Zaorać stare i zbudować nowe. Poważnie, reanimacja istniejącej trakcji nie może trwać w nieskończoność, kiedyś w końcu trzeba ją wymienić i wydaje mi się, że najlepiej już zacząć zbierać na to kasę. Myślę, że Radom powinna łączyć z Warszawą superszybka kolej, na trasie W-wa - Łódź planuje się zbudowanie takiej trakcji, bo dużo łodzian pracuje w Warszawie i co dzień dojeżdża. A z Radomia JEŹDZI do stolicy 12 - 20 tysięcy ludzi dziennie. Drugie tyle tam pomieszkuje, bo jeździć opłaca im się mniej, niż mieszkać (przede wszystkim oszczędzają czas, ale jak mają dojście do jakiegoś taniego lokum, to i kasę). No i co w związku z tym? A przecież sporo tych dojeżdżających korzysta z usług PKP. Dla kierowców planuje się poszerzanie dróg, dla pasażerów pociągów nie planuje się nic. P.S. Trasa W-wa Centralna - Radom: 103 km, przystanki: W-wa Zach., Warka, minimalny czas przejazdu: 1h 45 min. Trasa W-wa Centralna - Łódź Fabryczna: 133 km, przystanki: W-wa Zach., Żyrardów, Skierniewice, Koluszki, Łódź Widzew. MAKSYMALNY czas przejazdu: 1h 50 min. i jeszcze ciągle remontują im tory! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: kiedy remont torów ... 13.10.03, 19:00 wylazi obrotnosc naszych politykow. no comments :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszon Re: kiedy remont torów ... 14.10.03, 10:31 Pracuję w Warszawie. Jestem z Radomia. Kursuje intensywnie tą trasą od 13 lat. Faktem jest, że w tym okresie Warszawa oddaliła się od Radomia o 20 minut. Podążając jednak za manią prześladowczą, to warto rozważyć taką kwestię, że Warszawiacy bronią się jak umieją przed napływem Radomian. Choćby utrudniając kwestie modernizacji torowisk. Pozdrowienia dla Isoxy. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
syfon13 Re: kiedy remont torów ... 14.10.03, 10:57 To twierdzenie oblokowaniu dostępu do stolicy dla radomian to rzeczywiście chyba objaw jakiejś manii prześladowczej. Ja żyłem, studiowałem i nawet od czasu do czasu pracowałem tam i z niczym takim się nie spotkałem. Nigdzie nie stwarzano mi problemów w zwiazku z tym, że pochodzę z Radomia, wręcz przeciwnie, niejednokrotnie słyszałem uwagi w rodzaju "no tak, jesteś z Radomia, tam to się właśnie często zdarzają tacy zdolni ludzie." No, to się pochwaliłem, ale absolutnie nie o to mi chodziło. Radomianie są w Warszawie znani raczej z dobrej strony, zatem jeśli ktoś miałby im utrudniać dostęp do pracy, czy nauki w stolicy, to chyba tylko ktoś, kto boi się konkurencji. Warszawiacy z krwi i kosci zdają sobie sprawę, że już z racji swego pochodzenia mają na starcie nieco lepsze warunki (edukacja, mozliwości orientowania się na tamtejszym rynku pracy, kontakty, które zawiązują już w dzieciństwie) i żadnej konkurencji ze strony przyjezdnych obawiać się nie muszą. Jeśli ktoś się nas boi, to już raczej inni przyjezdni, którym wydaje się, że jak się wpuści do stolicy nieco świeżej krwi, to dla nich może zabraknąć stołków. Ja tak to widzę, choć bez wątpienia moje nieco ponadpięcioletnie doświadczenia znaczą mniej od trynastoletnich i niewykluczone, że z różnorakich względów są po prostu odmienne. A jeśli chodzi o kwestię remontu torów, to myślę, że tu pole do popisu ma Radomska Okręgowa Dyrekcja PKP, czy jak tam się ta dziwna instytucja nazywa. A razem z nią lokalni działacze samorządowi, nie tylko zresztą nasi, bo i ci władający w miejscowościach leżących po drodze (Warka, Piaseczno), a nawet i parlamentarzyści, choć ich zasadnicze zadania są nieco inne. Warszawiakom generalnie, a i tamtejszym decydentom (może im w szczególności) może wisieć jak długo jedzie się pociągiem po tej trasie, gdyż mało który z nich jeździ tędy kiedykolwiek dokądkolwiek. Zatem nie tędy droga, bo oni ani nie wstrzymują remontu torów, ani go nie katalizują. Dla nich po prostu nie ma to znaczenia i wcale mieć nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: kiedy remont torów ... 14.10.03, 11:28 Trzeba siedziec i cierpliwie czekac. Moze za pare lat Ministerstwo Infrastruktury zauwazy, ze trasa Radom-Warszawa - w sumie dosc wazna trasa krajowa - sie sypie. Poinformuje wowczas wladze miasta, ze istnieje mozliwosc zrealizowania inwestycji w kolejnym budzecie. Bron boze nie podejmowac zadnej inicjatywy i nie dzialac na wlasna reke!! Tylko cierpliwie czekac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: kiedy remont torów ... IP: *.p.lodz.pl 27.02.04, 15:22 P.S. Trasa W-wa Centralna - Radom: 103 km, przystanki: W-wa Zach., Warka, > minimalny czas przejazdu: 1h 45 min. > > Trasa W-wa Centralna - Łódź Fabryczna: 133 km, przystanki: W-wa Zach., > Żyrardów, Skierniewice, Koluszki, Łódź Widzew. MAKSYMALNY czas przejazdu: 1h 50 > > min. > > i jeszcze ciągle remontują im tory! Zaraz zaraz?! Po pierwsze nie remontuja ciagle. W latach 80tych pociag jechal 1h40m, teraz ze wzgledu na ich stan jedzie 1h50m. 133km koleja w XXI wieku w 1h50m uwazasz za standart? Ciekawe czy wiesz ile sie jedzie z warszawy do katowic czy poznania i ile jest kilometrow. To jest standart minimum. Jak dobrze zauwazyles i z radomia i z lodzi do warszawy powinna byc szybka kolej a nie zmodernizowana. Do lodzi powinno sie jechac kolo godziny a do radomia z 40 minut.Jednak to jeszcze odlegla przyszlosc... Trasa z lodzi jak dobrze pojdzie to bedzie dostosowana do 160 km/h wiec to nie bedzie trasa szybkiej kolei i w najblizszym czasie niczego takiego sie nie planuje. W przyszlosci pewnie tak ale co w tym nielogicznego ze dwa najwieksze miasta polski ma polaczyc szybka kolej, tym bardziej ze leza 133km od siebie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: kiedy remont torów ... IP: *.radom.pl 16.10.03, 23:59 a ja chciałbym latać, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: kiedy remont torów ... IP: *.p.lodz.pl 27.02.04, 15:23 isoxazolidine napisał: > ... na trasie do warszawy?? odcinek łódz-warszawa jest sukcesywnie modernizowany Na razie sa tylko plany, modernizacja o ile nic sie nie zmieni zacznie sie w 2005 Odpowiedz Link Zgłoś