Dodaj do ulubionych

Prośba do kierowców - rowerzysta

IP: *.internet.radom.pl 17.10.03, 07:13
Drodzy kierowcy jeśli pada deszcz, śnieg lub inne paskudztwo i widzicie przed
sobą rowerzystę jadącego środkiem wąskiej ulicy to proszę nie wyprzedzajcie,
nie trąbcie, nie spychajcie go do krawężnika. Skoro jedzie środkiem to
widocznie nie chce jechać po ośki w wodzie ( największe kałuże są przy
krawężniku przez koleiny ) bądź boi się, że wpadnie w dziurę ukrytą pod wodą.
Spokojnie zdążycie te 30 sekund Was nie zbawi.
Miałem taką sytuację na ul. Kwiatkowskiego gdzie jest ograniczenie do 40
km/h ja jechałem około 30 km/h a niecierpliwy taksówkarz próbował wyprzedzić
mnie na trzeciego, spychając w największa kałużę do tego trąbiąc
przeraźliwie. Ulice są również dla nas nie macie wyłączności do korzystania z
nich.
Obserwuj wątek
    • Gość: over Re: Prośba do kierowców - rowerzysta IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 12:09
      W pełni popieram!!!!!!!
      pozdr. over
    • t-atar Re: Prośba do kierowców - rowerzysta 18.10.03, 16:30
      W związku z tym co ostrożniejsi rowerzyści zostawiają rowery w domu a ważny
      urzędnik, pytany o ścieżki rowerowe w Radomiu, odpowiada: "Nie ma potrzeby
      budowy ścieżek, przecież niewielu Radomian jeździ na rowerach"!!
    • Gość: Maciek Re: Prośba do kierowców - rowerzysta IP: *.udn.pl 18.10.03, 22:09
      Jakby to powiedzieć. 30 km/h to stanowczo za wolno jak na samochód, ponieważ to
      jest stanie w miejscu. Drogi są równiez dla rowerzystów, ale zbyt woln ajazda
      jest uznawana przez Kodeks jako utrudnianie ruchu. Rozumiem problem, ale na
      Twoim miejscu pojechałbym np. ulica Domagalskiego czy inną równoległa o
      mniejszym natężeniu ruchu. Po co samemu się denerwować, denerwować innych i
      hamować ruch. Nie lepiej na luzie i w spokoju i bez narażania życia się
      przejchać?? Tak jak niby kierowców nie zbawi te 30 s, tak i Ciebie nie zbawi 2
      minuty. Nie ma się co oszukiwać - ulice są głównie dla samochodów. Silniejszy
      ma zawsze rację - prawo dżungli :)
      Pozdrawiam :)
      • Gość: PITAGOR Re: Prośba do kierowców - rowerzysta IP: *.internet.radom.pl 19.10.03, 11:51
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Jakby to powiedzieć. 30 km/h to stanowczo za wolno jak na samochód, ponieważ
        > jest stanie w miejscu. Drogi są również dla rowerzystów, ale zbyt wolna jazda
        > jest uznawana przez Kodeks jako utrudnianie ruchu.

A zbyt szybka i to w miejscu gdzie obowiązuje ograniczenie do 40 km/h też.

> Twoim miejscu pojechałbym np. ulica Domagalskiego czy inną równoległa o
        > mniejszym natężeniu ruchu. Po co samemu się denerwować, denerwować innych i
        > hamować ruch.

ul. Domagalskiego równoległa do Kwiatkowskiego bardzo Ciekawe, a w którym
        miejscu?
        Ja też Ci proponuję jeździć np. na Ustronie z Centrum przez Michałów.

Nie ma się co oszukiwać - ulice są głównie dla samochodów. Silniejszy
        > ma zawsze rację - prawo dżungli :)

Rozumiem, że w taki sam sposób usprawiedliwiasz bandytów, którzy grasują po
        mieście i napadają na ludzi lub kierowcę tira który będzie chciał Cię zepchnąć
        do rowu gdy będziesz jechał swoim samochodem. Według Twojego rozumowania
        prowadzący walec ma nadpierszeństwo.
        Gratuluję postawy życiowej.
        • Gość: wakarpl Re: Prośba do kierowców - rowerzysta IP: *.rev.stofanet.dk 19.10.03, 12:44
          Obecnie jestem w Danii i nalezy im zazdroscic tych wszystkich drog rowerowych
          i kultury kierowcow, ktorzy zawsze ustepuja rowerzystom i nawet jesli nie ma
          sciezki rowerowej potrafia jechac wolniutko za Toba.
          Moze to kiedys ta kultura dojdzie do nas,ale ze sciezkami
          rowerowymi...hmmm...oj trzeba bedzie dluugo czekac
    • Gość: migel Re: Prośba do kierowców - rowerzysta IP: *.internet.radom.pl 19.10.03, 20:51
      zgadzam się z pitagorem w całej rozciągłości, ponadto na ulicy kwiatkowskiego
      należy jeździc środkiem poniewaz inaczej kierowcy wyprzedzają na trzeciego a to
      bardzo nie ładnie na takiej uliczce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka