a_iii_ty 20.11.22, 15:01 i wszystko o tym wydarzeniu ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 17:17 rzeka.suf napisała: > Kurna jadę, myślę, ze mam szansę na medal > Odpowiedz Link
jan_stereo FIFA 20.11.22, 15:13 Kryminalna organizacja zarzadzajaca futbolem, gdzie udokumentowano lapowki, pranie pieniedzy, kwitnie sobie w najlepsze. Nawet tacy kryminalisci jak Blatter i Platini (Blatter zaplacil Platiniemu 2mln FCH za poparcie) zostaja uznani za niewinnych przez sad w Szwajcarii, z uwagi na niewystarczajaco mocne dowody. Zatem caly system wydaje sie zlamany, w obronie uznano tlumaczenie ze Platini dostal pieniadze od Blattera za swoje uslugi w poprzednich latach, tyle ze opozione ;'))) Na Netflix mozna obejrzec mini dokument o FIFA (FIFA Uncovered) gdzie sypia sie detale o ich korupcji i braniu pieniadzy od kogo popadnie, oplacaniu glosowan itp. Odpowiedz Link
taniarada Re: FIFA 20.11.22, 16:06 No jest film widziałem .Ale ludzie się fascynują i oglądają .Dla wielu piłkarzy to fajna wycieczka i to w zimę .Nie ma się co jarać . Odpowiedz Link
jan_stereo Re: FIFA 20.11.22, 17:50 Jest film i bylo sledztwo FBI. A ze ludzie sa durni i sie podniecaja kopaniem pilki w czesto ustawianych/sprzedanych meczach to ich ulomnosc. Do tego jeszcze wyszlo ze Katar zwyczajnie kupil te mistrzostwa. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 20.11.22, 16:37 Nie ogladam TV wiec i katar mnie nie chwyci. Cos mi tu jednak nie pracuje. Moze nastepny Tydzien Kultury Beskidzkiej zorganizowac na Lazurowym ? Mysle ze Igrzyska Olimpijskie powinny odbywac sie w Grecji , tylko . Odpowiedz Link
taniarada Re: Katar 21.11.22, 06:04 Ale jednak wspominasz . Morgan Freeman straciłem szacunek do gościa . Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 20.11.22, 19:00 — Z Kataru, z kraju arabskiego witam wszystkich na mistrzostwach świata 2022. Staraliśmy się i zainwestowaliśmy wiele dla dobra całej ludzkości. W końcu nastał dzień otwarcia, na który wszyscy czekaliśmy. Rozpoczynając od tego wieczora, przez 28 dni będziemy śledzić wspaniały festiwal futbolu, w tym cudownym otoczeniu, które sprzyja ludzkiemu porozumieniu — mówił Emir Kataru, Tamim bin Hamad Al Sani Chodzą słuchy,że Katar wydał na organizację mistrzostw świata ok 200 miliardów dolarów.Pierwszą rzeczą ,która mi przychodzi na myśl co można by dla dobra ludzkości zrobić za 200 milardów,jest zbudowanie infrastruktury zaopatrujacej w wodę sąsiednie ubogie kraje typu Etiopia ,Jemen czy Sudan,gdzie z głodu umierają miliony ludzi. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 20.11.22, 20:17 ale to sie nie liczy, wazne igrzyska i chleb dla ludu, nic sie nie zmienilo od Rzymu, tylko wiecej elektroniki Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 20.11.22, 21:44 krytyk2 napisał: > przez 28 dni będziemy śledzić wspaniały festiwal futbolu, w tym cudownym otoczeniu, które sprzyja ludzkiemu porozumieniu — mówił Emir Kataru, Tamim bin Hamad Al Sani > Taaa, cudowne otoczenie... fakt, efekt końcowy piękny, ale kosztował życie prawie 6000 niewolników, żyjących i pracujących w nieludzkich warunkach > > Chodzą słuchy,że Katar wydał na organizację mistrzostw świata ok 200 miliardów > dolarów.Pierwszą rzeczą ,która mi przychodzi na myśl co można by dla dobra ludz > kości zrobić za 200 milardów,jest zbudowanie infrastruktury zaopatrujacej w wod > ę sąsiednie ubogie kraje typu Etiopia ,Jemen czy Sudan,gdzie z głodu umierają m > iliony ludzi. > Otóż to. Tym bardziej, że ich religia zobowiązuje ich do dobroczynności. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 20.11.22, 23:24 Elisku wez gleboki oddech i daj sobie spokoj z tymi pomyjami religijnymi . To taki sam exkrement jak tzw. chrzescijanstwo . To wirus ktory zabil wiecej ludzi niz wszystkie pandemie i jeszcze wiecej . Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 00:12 Imuś, ale zupełnie nie o to mi chodziło. A chodziło mi o to, że to oni tam są tak zdeklarowanymi bardzo religijnymi obywatelami i wszystkie zakazy i nakazy związane są z ich religią. Właściwie był to sarkazm z mojej strony. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 21.11.22, 13:15 Tu jest kilka rzeczy:1)dochody z ropy są ogromne i przypadają niewielkiemu odsetkowi ludzi w tych krajach 2)Ci ludzie kierując się pychą i próżnością nie wiedza już w jaki sposób mieliby uzewnętrznić swoją "wielką wartośc" jako ludzie,więc lokują tę pretensję w wydawanie olbrzymich pieniędzy ot tak dla kaprysu. 3)To wszystko co robią ma się nijak do efektu cieplarnianego ,który nasila się dzięki sprzedaży przez nich ropy zasilajacej poziom CO2 w atmosferze.Brakuje na świecie zasady - nazwałbym ją zasadą sprawiedliwosci ekologicznej-która wiązałaby koniecznośc równoważenia szkód ekologicznych ,które powstają na skutek sprzedazy usług lub towarów a godzących w równowagę ekologiczną. 4)a na koniec -co nie jest mniej ważne-takie postepowanie dogadzania swojemu ego przez nielicznych uderza w interesy setek milionów tych ,którzy musza się potem zmagać z trudnościami życia w zmienionym srodowisku życia Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 16:24 krytyk2 napisał: > Tu jest kilka rzeczy:1)dochody z ropy są ogromne i przypadają niewielkiemu odse > tkowi ludzi w tych krajach > Z ropy też, ale przede wszystkim z gazu; mają największe na świecie złoża gazu. 3 mln mieszkańców, z czego tylko 10% to obywatele Kataru a z tych 300 tysięcy tylko 5% czynnych zawodowo. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu bardzo biedny kraj; miejscowa ludność egzystowała łowiąc ryby i... perły. > > 2)Ci ludzie kierując się pychą i próżnością nie wiedza już w jaki sposób mielib > y uzewnętrznić swoją "wielką wartośc" jako ludzie,więc lokują tę pretensję w wy > dawanie olbrzymich pieniędzy ot tak dla kaprysu. > Nowobogaccy. > > 3)To wszystko co robią ma się nijak do efektu cieplarnianego ,który nasila się > dzięki sprzedaży przez nich ropy zasilajacej poziom CO2 w atmosferze.Brakuje n > a świecie zasady - nazwałbym ją zasadą sprawiedliwosci ekologicznej-która wiąza > łaby koniecznośc równoważenia szkód ekologicznych ,które powstają na skutek sp > rzedazy usług lub towarów a godzących w równowagę ekologiczną. > Są ogromnymi zanieczyścicielami klimatu. Obiekty przemysłowe (przerób gazu i ropy). Klimatyzują stadiony, obiekty sportowe, ulice w centrum miasta - zewnętrzna klimatyzacja. Lotniska w Doha i w Dubaju. Właśnie zakończyła się Konferencja Klimatyczna w Egipcie, gdzie kompromisy rodziły się w ogromnych bólach a końcowy efekt w sumie dość mizerny (w dodatku Arabia Saudyjska i chyba Chiny kwestionują dotychczasowe ustalenia) > > 4)a na koniec -co nie jest mniej ważne-takie postepowanie dogadzania swojemu eg > o przez nielicznych uderza w interesy setek milionów tych ,którzy musza się pot > em zmagać z trudnościami życia w zmienionym srodowisku życia > Jest ciekawy filmik o katarze, na youtube. Nawet 2. www.youtube.com/watch?v=5hrpBSY0Q-E Kanał o nazwie Świat wciąga. Bardzo ciekawie przedstawia różne kraje. A drugi to NaukowoTv www.youtube.com/watch?v=PlLAswo0yTc przy okazji znalazłam tam bardzo ciekawy materiał o N.Tesli www.youtube.com/watch?v=HwmkPk5ZErY www.youtube.com/watch?v=GJwIs1tzZfw Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 21.11.22, 17:28 Dzięki Elissa za linki!Ten film z Naukowo bardzo poszerzył mi wiedzę nt tamtego regionu.Okazuje się ,że nie jest to żaden monolit i bez przerwy występują tam tarcia pomiędzy różnymi sąsiadami. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 21.11.22, 13:00 jedynym powodem wydania takich olbrzymich pieniedzy na zbytki jest próżność beduinów ,którzy jeszcze pół wieku temu byli jedynie pasterzami swoich wielbłądów.Przypomina mi się sytuacja ,jak kiedyś w latach 90 tych szukałem w Poznaniu na ul Warszawskiej hurtowni i zapukałem do -jak się okazało-cygańskiego domu.Właścicielka otworzyła drzwi i moim oczom ukazał się widok jak z jakiegoś show telewizyjnego -rzeżbione drewnaiane schody na piętro,pozłacane dosłownie wszystko co mogło być,masę bibelotów.Ten świat musi zginąć jesli dobra naturalne maja byc tak wykorzystywane. Odpowiedz Link
taniarada Re: Katar 21.11.22, 18:28 Mnie się podoba takie piękno bibelotowe .Zresztą cyganie cenią przepych .Ich groby na cmentarzach to dzieła sztuki .Jak ktoś ma kasę to nie ma co żałować mu. Świata się nie zbawi ,ludzi się nie nawróci .Lepiej w lesie poodychać świeżym powietrzem .Iść na spacer i nie myśleć o niczym . Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 20:47 Te wnętrza bogatych Cyganów to styl/gust rodem z Indii (zresztą oni też wywodzą się z Indii), ale i w Pakistanie, Afganistanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie, Czeczenii, Dagestanie, Iranie, Iraku, na bliskim Wschodzie a nawet... kiedyś pokazywali rezydencje rosyjskich i ukraińskich oligarchów www.facebook.com/mebel.krona/ A to jeden z wielu tureckich pałaców ślubów w NL hetpaleis.nl/het-paleis/ Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 22.11.22, 14:07 Ja nie mam nic przeciwko bogatym(=drogim) zdobieniom i dodatkom.Mam przeciwko estetycznemu przeładowaniu przestrzeni takimi dodatkami.Ja to się wyraża w ludowym porzekadle - "okilka grzybków w barszczu za dużo" Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 21.11.22, 16:18 To co widze I slysze o tym World Cup, to wyglada mi na celowa kolizje i starcie dwoch ludzkich kultur . Pilka Jest w tle piwa , lgbt+, wyzysku ludzi , eksponowania preferencjj religijnych etc. Mam nadzieje ze to ostatni eksperyment tego typu . Moze Sopot powinien byc spiewany w ... Zakopanem ? No wiecie , w tle krzyz na Giewoncie , z dala od North stream 1 i 2 . Swiat juz zwariowal . Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 21.11.22, 16:58 Jeszcze brakuje Alkaidy w tym calym cyrku . Ci beduini moga nagle wykoncypowac, ze 22 facetow na murawie To dowod na homoseksualizm i wlepia im czerwone kartki pedzac na pustynie by ukamieniowac . Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 17:12 Bez przesady. Te daleko idące środki ostrożności podczas WK, surowe nakazy i zakazy, monitoring i tracing to między innymi zabezpieczenie przed alkaidą. Natomiast co do drużyny piłkarskiej to stworzyli swoją (i chyba nie ma w niej ani jednego Katarczyka), szukali po świecie zdolnych młodzików, zapewnili im luksusowe warunki życia (kto chciał, sprowadzili im rodzinę); zatrudnili najlepszych szkoleniowców i fachowców, dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów itd Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 21.11.22, 17:16 Tyle było krzyku (i fejków), że Katar przekupił Ekwador. I co? 2:0 Może faktycznie przekupił i dlatego tylko 2:0 przegrali. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 22.11.22, 23:54 Lewandowski zarabia dziennie 600 tys złotych i popełnia takie rzuty karne jak dzisiaj 😱 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 23.11.22, 16:56 przy takich pieniadzach nie ma żadnego "gdyby": on powinien strzelać karne z zawiązanymi oczami przebudzony o 3 ej w nocy.to jest rzemiosło a nie -jak widać-celebryctwo. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 23.11.22, 22:51 Wiesz, gdyby to chodziło o jakiś bardzo kosztowny sprzęt bardzo renomowanej marki, można by tak napisać, ale tu chodzi człowieka Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 23.11.22, 23:15 Elissa,nie zgodzę się.Można z różnych dziedzin (sportowych )wskazać prawdziwych mistrzów,którzy z pietyzmem podchodzą do szlifowania własnych umiejętności.Gdzieś u naszego Roberta zanikła dawna jego chęć doskonalenia się ,sukces uderzył mu do głowy .Może powinien włączyc ćwiczenia buddyjskie wzmacniajace koncentrację,nie wiem.Ostatnie jego "występy" ( słynny faul na boisku hiszpanskim a zwłaszcza zachowanie po otrzymaniu czerwonej kartki) zdają się swiadczyć,że facet traci kontrolę nad sobą. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 24.11.22, 15:10 Co to za ruchawka z tymi opaskami lgbt+ ? Juz sie ruszyc nie mozna by ktos nie rzucal mi grobem w twarz z kim Robi te smieszne rzeczy . Na boisku wszelkiego rodzaju powinny byc zakazane religijne , polityczne czy socjalne Symbole. Amen. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 24.11.22, 18:32 Ale to było zabawne. Na trybunie obok tego palanta z Fifa Niemka z opaską lgtb a obok szejk Kataru z opaską symbolizującą solidarność z Palestyną a przeciw Izraelowi Louis van Gal trener kadry NL zakazał zawodnikom jakichkolwiek gestów o wydźwięku politycznym, antyrasistowskim itp, nakazał absolutną koncentrację tylko i wyłącznie na piłce nożnej [król Willem Alexander bardzo nie chciał jechać do Kataru i w końcu pozwolili mu nie jechać] Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 01.12.22, 14:04 Zal dupe sciska jak sie patrzy na tych naszych hararaczy ! zadnych umiejetnosci, werwy, polotu, woli walki. Wcale mnie nie cieszy ten awans. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 01.12.22, 14:30 Masz rację ,nie zasłużyli na ten awans! Oni nawet nie wiedzą np tego ,że jak się kryje swojego zawodnika ,to trzeba nie odstępować go na wiecej niż dwa metry.Wczoraj widziałem siedmioletnie dzieci w biało czerwonych strojach biegajace wszystkie na raz za piłką ,tymczasem Argentyna rozwijała skrzydła ,przerzucała na wolne pola,przyspieszała, zwalniała,nie mówiąc o indywidualnej technice każdego latynosa bijacej na głowę umiejętności naszych "reprezentantów" Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 01.12.22, 14:48 Lato , Szarmach , Gadocha , Deyna , Boniek, Lubanski ... gdzie te chlopy ? Oh ... przepraszam , to bylo przed epoka smartphone !!! Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 01.12.22, 17:57 Złośliwi kpią, że skład polskiej reprezentacji to: Szczęsny i dziesięciu nieszczęsnych. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 01.12.22, 18:00 Wszyscy wieszają psy na polskiej drużynie a Czerwone Diabły (czyli Belgowie) chętnie zamienili by się z Polakami. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 01.12.22, 22:13 To samo Niemcy dziś,Japonia dokonała wejścia smoka.Mnie tylko humor poprawić może walka naszych na boisku.nasi mogą przegrać ale nie w takim stylu jak z Argentyną Odpowiedz Link
elissa2 Re: Katar 01.12.22, 22:25 Nie lubię horrorów. Mój mąż też nie, ale będę go namawiać, żebyśmy lepiej zamiast meczu z Francją, obejrzeli jakiś horror. Bo ja bez problemu mogę nie oglądać tego meczu, ale u niego już podczas meczu z Argentyną emocje sięgały zenitu. Polska wyszła z grupy. Chłopaki dostaną za to ileś tam milionów do podziału i niech to wystarczy. Odpowiedz Link
shachar Re: Katar 02.12.22, 12:15 Haha, dobre! Z tego co pamiętam, to tak właśnie bylo na ogól z naszą reprezentacją, chaos , bieganina jak szczeniaki za kością, bez ładu i składu..Jakoś mnie te mistrzostwa omijają, ja nie obejrzałam jeszcze ani jednego meczu.. Cieszę się, że ostatnio umysł mam spokojny i segregujący sam ,bez mojego udziału, what I give a fuck about. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 02.12.22, 13:52 Dobrze, ze sobie radzisz. A przy okazji, Niemiaszki tez maja cos do polepszenia z reprezentacja. Jeden Bayern to za malo. Odpowiedz Link
kalllka Re: Katar 02.12.22, 20:59 Ha! Ale zobacz elli, przy okazji tego moondialu, kurturarna dyskusja nam sie rozwinęła. Nie objrzalam ani jednego meczu… za to kolejne ustawienia w „tabeli miszczow „typuje na podstawie ich energetycznych możliwości; Zasoby ropy, wody… ale i ekstremalne warunki atmosferyczne to decyduje dzisiaj o tym komu sie da wygrać… To jest dopiero horro nomen omen: pila mechaniczna 22 Odpowiedz Link
shachar Re: Katar 03.12.22, 02:53 Mnie się taka dziura w budżecie zrobiła przez to pracowanie tylko 4 dni, że natychmiast kiedy pojawiły się nowe wydatki rzuciłam się głową w dół jak Szarmach, albo Gorgoń i 65 godzin w tygodniu zaczęłam wyciągać. Od tego wysiłku nastąpiła przecirka w głowie, priorytety znaczy. Najpierw praca, w międzyczasie spanie, i to wszystko. Szkoda, że nie widzieliście mnie w akcji jak o 2-giej rano wyskoczyłam na ulicę przed budynek, bo młotami pneumatycznymi kuli ulicę w tym czasie. Mam video, jak z News tv, sama siebie nagrałam przeprowadzając wywiad z PołudniowoAmerykanami z młotami w garściach. Stopień wyczerpania pomógł mi zrozumieć nareszcie, o czym Rogan papla w związku z wysiłkiem fizycznym, dostatecznie dużym, że nie ma miejsca na głupoty. Eyes on the prize, to moje motto na najbliższe pół roku, dlatego ta spinka. Odpowiedz Link
shachar Re: Katar 03.12.22, 16:03 A propos katar, to jest to moja ulubiona książka Lema Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 04.12.22, 18:12 Ale dzis przynajmniej powalczyli a przez 10 minut nawet mieli lekką przewagę.Brakowało jednego- dwóch przebojowych ,odważnych ,którzy próbowaliby zamieszać i natchnąć resztę odwaga i determinacją Odpowiedz Link
shachar Re: Katar 05.12.22, 00:30 Cały tan mecz przepieprzyłam starając się zrobić AirPlay na telewizor.Może to i dobrze. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 05.12.22, 07:37 Gdyby nasi grali przed mundialem fantastyczna piłkę,to można by żałować,że nie udało im się tego samego pokazać w finałach,ale tak wszystko jest sprawiedliwie i na swoim miejscu-nie przypadkiem Mbape jest wyceniany na 160 mln euro.Co zamierzasz robić w Polsce? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Katar 05.12.22, 14:18 Niech pisze w watku, ktory zaczela , zeby sie nie pogubic . Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Katar 13.12.22, 09:57 Katar kupuje mistrzostwa, a takze oficjeli Parlamentu UE, czyli korzystne IM (zatem niekoniecznie juz NAM) ustawy, jak na gang finansowy przystalo. Jest to niejako dzialalnosc polowicznie zalegalizowana, to znaczy pada komunikat potepiajacy tu i tam, ale kazdy nastepnie bierze w nim udzial (media, reprezentacje 'praworzadnych' krajow, reklamodawcy, widzowie) no bo tam jest szmal, a ludziska zadowoleni ogladaja kopanine pilki na terytorium i zasadach wspomnianego gangu. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Katar 15.12.22, 06:37 Szkoda Maroka,bo zasłużyli na chociaż jedną bramkę,nie mówiąc o remisie.Ale różnica skuteczności i posiadanie Mbape dały Francji awans. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Katar 19.12.22, 21:36 Nie obejrzalem ani jednej minuty z tego zakatarzonego chujstwa i jakos latwiej mi spojrzec w lustro. To chyba tyle w temacie. Odpowiedz Link