Dodaj do ulubionych

Tenis - 2026

03.06.26, 15:10
No i jest Maja Chwalinska w polfinale French Open. Wreszcie polska zawodniczka, ktora czuc, ze mysli na korcie, nie gra silowo i na slepo tylko wlasnie bardzo sprytnie sie adaptuje do sytuacji, zdolna zawodniczka.
Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: Tenis - 2026 03.06.26, 21:53
      Wszyscy Maję znają i kochająąąąąąą.. smile

[ale ona kilka lat temu z powodu depresji zawiesiła karierę na dłuższy czas.. miejmy nadzieję, że ta depresja to już przeszłość]
      • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 13:12
        Dobre wyniki powinny jej pomoc, raz ze zarobic, a dwa, zatrudnic dobrego psycholog, jakiegos Gucia smile
    • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 04.06.26, 08:15
      A ja nie dowierzam, jak zwykle zresztą. Bo niby mam uwierzyć, że Sabalenko była o dwie piłki od wygranej że Sznajder, a potem nr 1 na świecie przegrała 10 gemów z rzędu? Ot tak, zdarzyło się?

Coś tu śmierdzi.
      • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 13:10
        To jest chyba presja bycia numer 1, Sabalenka po blisko 2 latach czuje ten przytlaczajacy chwilami ciezar, gdzie w kazdym meczu jest 'target on her back'. To jest niejako normalne ze sie rozsypala psychicznie i podkresla olbrzymia anomalie jaka byli Big 3 (Djokovic, Nadal i Federer), ktorzy wytrzymywali te presje przez 2 dekady, to juz nie bylo normalne.

Sabalenka sie pozbiera i bedzie wygrywac Wielkie Szlemy, byc moze Wimbledon, tam mamy dziwny powrot Sereny Williams, w wieku lat 44 postanowila wrocic do gry, mam watpliwosci ale to zawsze szum medialny.
    • elissa2 Re: Tenis - 2026 04.06.26, 18:26
      Maja wygrała!!!
      Hip hip! Hurrraaa!
      • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 19:14
        Przeciez jeszcze graja.
        • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 04.06.26, 19:23
          No. Świńska rura a nie miś. Jeszcze grały.

Dopiero teraz niejaki Jewgienij Kafielnikow może sobie wsadzić w dupę swoje wczorajsze znawstwo na temat Chwalińskiej.
          • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 19:59
            Nie wiem co on mowil, bo nie sledze tak bardzo damskiej strony, ale zaden znawca by nie przewidzial tego finalu kilka tygodni temu, a byly tenisista Kafielnikow do wybitnych ekspertow raczej nie nalezy.
        • elissa2 Re: Tenis - 2026 04.06.26, 21:16
          jan_stereo napisał:

> Przeciez jeszcze graja.
          >
          Oglądałam live (oczywiście w tv a nie w Paryżu) i gdy Maja wygrała (w dodatku z tenisistką, która przetrzepała tyłek Sabalence), od razu przybiegłam tu wiwatować.
          • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 21:48
            Jak to pisalas to wygrala dopiero pierwszego seta, u mnie tez lecialo w tle na zywo.
            • elissa2 Re: Tenis - 2026 05.06.26, 13:42
              Tak, tak, masz rację. Po tie-break'u to pisałam. smile
              Tak bardzo jej życzyłam wygranej.
              Może powinnam wysłać lotka skoro taka jasnowidzka ze mnie? big_grin
              Ale tak mnie poruszyło to, co wcześniej mówił menedżer Maji, że dobrze by było, żeby doszła do ćwierćfinału (a może nawet do 1/8), to będzie miała środki na dalszą grę. Przecież nawet perspektywa przedłużenia pobytu w hotelu na kolejną dobę spędzała jej sen z powiek.
              A swoją drogą kiepsko to świadczy o organizatorach tak prestiżowego turnieju, że zawodniczka, która doszła do półfinału musi się martwić o przedłużenie pobytu w hotelu.
              • jan_stereo Re: Tenis - 2026 05.06.26, 16:34
                No wiesz, to jest juz profesjonalny tenis, samemu trza sobie organizowac wszystko. Poza tym moze juz placic karta kredytowa na kreche, wiadomo ze bedzie wyplacalna po turnieju, w kazdym hotelu ja rozpoznaja. Za sam polfinal zgarnie chyba 1.5mln euro (minus podatek), wiec starczy jeszcze na wczasy dla rodziny w Paryzu ;')

Jak Maja bedzie dalej tak dobrze grala to wnet stanie sie rezydentka Monako wink
                • elissa2 Re: Tenis - 2026 05.06.26, 17:43
                  jan_stereo napisał:

Dobrze, że teraz nie będzie musiała się martwić o finansowanie udziału w innych turniejach.
                  A i pewnie więcej sponsorów się znajdzie.
                  >
                  > Jak Maja bedzie dalej tak dobrze grala to wnet stanie sie rezydentka Monako wink
                  >
                  A Iga chyba się nie zdecydowała na rezydencję (status nie nieruchomość smile ) w Monako.
    • jan_stereo Re: Tenis - 2026 04.06.26, 19:15
      Dawno nie widzialem aby obie zawodniczki w meczu byly leworeczne, Maja i Diana, mankuty tenisa.
      • elissa2 Re: Tenis - 2026 04.06.26, 21:01
        1991 finał US Open - Monica Seles kontra Martina Navratilova
        1992 półfinał Wimbledon - Monica Seles kontra Martina Navratilova
        2014 półfinał Wimbledon - Kvitova kontra Safarova
        2026 półfinał Roland-Garros - Chwalińska kontra Shnaider
    • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 05.06.26, 11:54
      Nie ma to jak precyzja informacji podawanych przez AI:

Przegląd od AI

Emma Raducanu to brytyjska tenisistka. Urodziła się w Kanadzie, a jej rodzice pochodzą z Rumunii (ojciec) oraz z Chin (matka). Dzięki temu posiada obywatelstwo brytyjskie i kanadyjskie, a na korcie reprezentuje Wielką Brytanię

😀😀😀
      • jan_stereo Re: Tenis - 2026 05.06.26, 16:31
        Bardzo selektywna logika tego AI, dobrze ze nie zapewnilo jej to polskiego paszportu big_grin
    • elissa2 Re: Tenis - 2026 05.06.26, 17:46
      Bardzo mi się podoba styl/technika Maji. Radwańska podobnie grała.
      Nie lubię tego siłowego kobiecego tenisa (siostry Williams, Sabalenka itd.)
    • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 05.06.26, 18:18
      youtu.be/Kk00OX0Hv84?is=d8I1tOVx_EL5NwWD

😀 Zwróćcie uwagę na proporcje. Domyślicie się, czego.
    • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 06.06.26, 19:39
      No i w pizdu wylądował. I cały misterny plan też w pizdu.

Kilka dni temu zapisałem się na fana zupełnie nie znanej mi tenisistki. Nie znanej, bo nie do końca ekscytuje mnie sport zawodowy, jako że taki wyczyn sportowy ma zerowy wkład w pozytywny rozwój społeczeństwa, to jest tylko vanity fair i kasa. A zapisałem się, bo panna zaimponowała mi jakąś taką normalnością i pozytywną energią, w przeciwieństwie do jej poprzedniczek Radwańskiej i Swiątek, które na mnie sprawiają wrażenie nadętych buców. Co ja poradzę. Radwańska nawet, nie wiem po co, postanowiła zrobić sobie rozebraną sesję i nazwać to artyzmem. Choć moim zdaniem nie ma do tego warunków.

Ale do brzegu. Oczywiście już do Chwalińskiej dorwali się dziennikarze, celebryci, byli podstarzali sportowcy i tym podobne indywidua, by wszędzie się wypowiedzieć, oczywiście w postaci filmu z własnym wizerunkiem, jak to bardzo przeżywają te wspaniałe uczucia, których im Maja dostarcza. Nawet zombie polskich scen Maryla, jak widziałem gdzieś w nagłówku też się wypowiadała ponoć jakie to wspaniałe wszystko.

A dziennikarze prześcigali się w pompowaniu nawet nie balonika, tylko swojego znawstwa. Podobno np Świątek i Chwalińska to dobre przyjaciółki do dziś, bez skazy i zmazy, tylko życie, obowiązki etc .. a ja odnoszę wrażenie, że może być wręcz przeciwnie, zwłaszcza teraz, kiedy Chwalińska Świątkowej skradła show. Pod każdym względem.

Dziś oglądałem transmisję w TVNie, pewnie to ta sama co na Eurosporcie, nie wiem.

I ci gręgaze doprowadzili mnie swoim gęganiem do rozpaczy. Najpierw przed meczem któryś z tych mądrali stwierdził "to będzie jej OSTATNIE TANGO W PARYŻU"

Pewnie myślał, że to taki fajne ludowe powiedzenie .. na pewno nie oglądał. Ręce opadają. Trzeba by mu w celach edukacyjnych puścić pod przymusem ze trzydzieści razy pod rząd scenę z masełkiem.

Potem, w trakcie meczu, przegegiwali się na zmianę, jak fantastycznie Chwalińska gra, jak to, a tu a tamto. Kiedy gołym okiem widać było, że dziś jej nie idzie, nie siedzi, że w ogóle to nie jest jej dzień, bo gra znacznie gorzej i inaczej niż dotychczas. A już wywiad po meczu to był majstersztyk. Dziennikarz zadawał jej pytania z wbudowaną teza odpowiedzi, że w sumie było super, jak dziecku, by się nie popłakało, a widać było, że ona chyba jedna tylko doskonale zdaje sobie sprawę, że zagrała słabo. Ale on nieee, hurraoptymizm. Przypomina mi to wywiad po przegranym meczu, dawno temu z jednym z polskich siatkarzy chyba Kadziewiczem, który grał w tym meczu. On popatrzył na dziennikarza jak na idiotę i skomentował: to chyba oglądaliśmy różne spotkania?

Reasumując:

Szkoda że przegrała, zawsze dodatkowe milion czterysta euro to duże coś. I życze jej, by jeszcze kilka takich finałów, w miarę możliwości szybko, i pewnie wygranych i niech znika z tego pierdolnika, zanim ta machina śliniących się idiotów i cały system przerobi jej autentyczną osobowość na maskę szczerzącą się pusto z plastikowego ekranu.
      • jan_stereo Re: Tenis - 2026 06.06.26, 22:25
        No niestety, media eksploatuja zarobkowo dane imie do dna i wypluwaja jak sie mniej sprzedaje. Polskich narratorow sportowych wyciszam, jesli taka wersja leci.

Dziewczyna powinna zarobic sobie na godne zycie, raczej jej nie odpierdoli plastikiem i pozostanie na Ziemi swoja normalnoscia.

Sportowo osiagnela bardzo duzo w tym turnieju, doswiadczenie jest bezcenne.
        • extramuralruraoccasional Re: Tenis - 2026 06.06.26, 22:42
          Sportowo osiagnela bardzo duzo w tym turnieju, doswiadczenie jest bezcenne

Jasne, że tak, tylko nie zmienia to faktu, że dziś była inna i słabsza niż poprzednio, niezależnie od tego z kim dziś grała. Może zmęczenie, może gorzej radziła sobie z wiatrem i pyłem w oczach, może zły dzień, może okres, może chuj wie co. Tak się po prostu zdarza i ona najlepiej o tym wie. I nie ma co pieprzyć bzdur, że było wręcz odwrotnie.

Tak a propos, to dziwna decyzja z otwartym dachem, kiedy tak wieje, że obie zawodniczki przecierają oczy z pyłu.
          • jan_stereo Re: Tenis - 2026 07.06.26, 07:40
            Jest juz niby zasada odnosnie goraca kiedy zasunac dach lub przerwac gre, ale nie maja ustalonej predkosci wiatru aby bezapelacyjnie zasunac dach na otwartym korcie. Te warunki na pewno byly bardziej przeciwko Mai, grajacej technicznie, niz silowo uderzejacej Mirze.

Mnie rozwalaly wczesne komentarze na polskim kanale , za kazdym razem Mira zdobyla lunkt przy podaniu Mai, on, miala wiecej szczescia, kiedy to nie mialo nic wspolnego ze szczesciem, typowa narracja, szybko wiec sciszylem taka przedszkolna opowies sportowa, czyni to krzywde wszystkim, niepotrzebnie naklada ciezar na Polke, srubujac na sile oczekiwania, no bo gdyby nie pech to by pozamiatala.

Grala slabiej bo tak sie czesto zdarza, utrzymac wysoka forme ma klopoty nawet Alcaraz, jedynie Sinner wydaje sie najrowniejszy, a u pan to wiele czynnikow, zmeczenie, slabsza odnowa biologiczna (kasa), stres w nowych warunkach gry w finale, wlasnie silny wiatr.
    • jan_stereo Re: Tenis - 2026 08.06.26, 08:44
      Popierdolilo ich w polskich mediach, sledzenie na zywo samolotu z Maja, przejecie jej na lotnisku i kabaret dalej idzie, powinna prosto z Paryza poleciec na wczasy uciekajac od tej histerii.

A tak nawiasem mowiac widzac jak obszyta byla Maja dodatkowymi logami sponsorow w finale, to wiedzac ze dziewczyna nie ma agenta i pewnie sama ustalala kontrakty ze sponsorami na dzien przed finalem, to jak to mialo nie byc wyczerpujace i rozpraszajace mentalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka