sandrusia1021
26.09.16, 14:46
Witam. Mam pytanie odnośnie renty dla osoby niepełnosprawnej. No to tak :
Od 10 lat choruje na cukrzycę typu 1. Na początku było dobrze ale później wszystko się zmieniło. Przestałam dbać o chorobę. Trafiałam do szpitala już jako osoba niepełnoletnia. Miałam 17 lat gdy trafiłam na OIOM. Poprawiłam się. Ale na chwilę. Potem straciłam brata, który też chorował na cukrzycę. Znowu poprawa na kilka miesięcy. I znowu to samo, brak mierzenia cukrów , podawania insuliny. W wieku 18 lat byłam 4 razy z kwasicą w szpitalu. I właśnie wtedy wyszło że mam powiększoną wątrobę. Trafiłam do hepatologa. Trzeba zrobić biopsję. Ok. Ale co wizyta w szpitalu wątroba coraz większa i próby wątrobowe tak samo. No to dieta. Schudłam kilka kilo. Ale nic nie pomagało żeby wyniki były lepsze. Biopsja - wyszło stłuszczenie wątroby. Wyniki dalej koszmarne. Po kilku miesiącach proszę zrobić wyniki. Zrobiłam. Zero poprawy. A wątroba rośnie i boli bo wchodzi pod żebra. I w sierpniu wizyta. Zrobione znowu wyniki. Dalej bardzo wysokie. A do tego żelazo wysokie. Pan doktor mówi że jest choroba ( nie pamiętam nazwy ) , która łączy się z cukrzycą ale nie zawsze. Do tego te żelazo. Kobiety rzadko chorują bo wraz z miesiączką wydalają te żelazo. - słowa lekarza. Ale co z tego że ja od 1,5 roku nie mam okresu. Wizyta w szpitalu ponownie , data 2 grudnia. Więc czekam. Więc tak. Niewyrównana cukrzyca i chora wątroba. Pracuje. Ale nie daje rady. Pracuje w KFC, ( staż) ale już ponad 2 miesiące jestem na L4. Nie mam siły pracować bo wątroba daje znać o sobie i nie cujry. Brak diety bo nie raz nie jem ( nie pozwalają ) i brak mierzenia cukrów. Wiadomo jaka praca. Ludzie i cały czas charówa. I stąd pytanie : mam stopień umiarkowany. Mogę starać się o rente. Tylko tak do diabetologa ide dopiero w listopadzie. Szczerze wczesniej nie chodzilam. Skonczylam chodzic przed 18 rokiem zycia u dzieciecego. Recepty wypisywal mi rodzinny. Co mam zrobić.
Ps. Sory za tak wiele ale chcialam napisac wszystko .