Dodaj do ulubionych

renta rodzinna

06.11.06, 21:57
Mam przyznaną rentę rodzinną po mężu z tytułu wypadku przy pracy na stałe. W
czasie jak nabyłam prawo do renty rodzinnej byłam na rencie inwalidzkiej
przyznaje na czas określony (14 lat)., którą w momencie przejścia na rentę
rodzinną wstrzymano ( na co mam decyzję wstrzymującą. Po 6 latach pobierania
renty rodzinnej ZUS nakazuje mi ponownie stanąć na komisji. Czy ktoś był
wzywany na komisję w takiej sytuacji? Mam 56 lat
Obserwuj wątek
    • jadwiga_r Re: renta rodzinna 08.11.06, 18:15
      Ile miałaś lat,jak przeszłaś na rentę rodzinną po mężu?
      Do kiedy miałaś przyznaną grupę inwalidzką?
      Kto miał wypadek w pracy,Ty, czy Twój mąż?
      • motyl12341 Re: renta rodzinna 08.11.06, 20:11
        Jak przeszłam na rentę po mężu to miałam 50 lat. Do 2001 roku miałam rentę
        inwalidzką, ale w 2000 roku przeszłam na rentę rodzinną. Wypadek przy pracy
        miał mąż.
        • jadwiga_r Re: renta rodzinna 08.11.06, 20:40
          Zaciekawiona Twoim pytaniem zapytałam w miejscowym ZUS, czy zaszły zmiany w
          przyznawaniu rent rodzinnych.
          Niestety nic się nie zmieniło od 1999 roku, tj. od wejścia nowej ustawy
          emerytalnej.
          Uważam, że bezprawnie wzywają Cię na komisję lekarską.
          W chwili śmierci męża miałaś ukończone 50 lat życia i wystarczyło,aby przyznać
          Ci rentę rodzinną po mężu.
          Grupa inwalidzka miałaby tu znaczenie,gdybyś np.wdową została w 45 roku swojego
          życia. Wtedy do przyznania renty rodzinnej bezwzględnie wymagane jest
          inwalidztwo.
          W moim ZUS poradzili, abyś napisała pismo do ZUS i wyjaśniła, że na rentę
          rodzinną przeszłaś po ukończeniu 50 roku życia, co jest jednym z warunków
          przyznania renty rodzinnej.
          Ponadto skseruj im orzeczenie grupy inwalidzkiej, bo może im akta zaginęły.
          Najlepiej w swojej sprawie poproś o rozmowę z Kierownikiem Działu Rent i
          Emerytur lub Dyrektorem ZUS i poproś o podstawę prawną ich działania.
          Po co masz się stresować i wydawać pieniądze na badania dla potrzeb komisji
          ZUS, gdyż lekarz rodzinny wcale nie musi kierować Cię na specjalistyczne
          badania.
          Zresztą wpisz w wyszukiwarkę Google hasło "renta rodzinna", to wyświetli Ci się
          strona ZUS i warunki przyznania renty rodzinnej.
          Kiedy będziesz miała komisję?/w którym województwie?
          Mam prośbę napisz mi o finale sprawy, bo uważam, że ZUS stosuje bezprawne
          działania.
          • motyl12341 Re: renta rodzinna 08.11.06, 21:49
            napisałam na maila
          • motyl12341 do jadwigi_r 23.11.06, 19:44
            Rentę rodzinną córka pobierała do września 2000 r. /córka miała 25 lat/. Wdowa
            w tym czasie była już od 14 lat na rencie inwalidzkiej, którą miala przyznaną
            na czas określony do września 2001 roku. W grudniu 2000 wdowa ukończyła 50 lat.
            Czy wdowa mogła przejść na rentę rodzinną juz od września 2000 roku??
            • jadwiga_r Re: do jadwigi_r 24.11.06, 21:53
              W myśl przepisów uważam, ze tak.
              Wdowa w 2000 roku powinna napisac prośbę do ZUS, że zawiesza swoją rentę
              inwalidzką i przechodzi na rentę rodzinną po mężu.
              Mój mąż zmarł, gdy miałam 46 lat życia /wtedy nie posiadałam grupy inwalidzkiej
              i pracowałam zawodowo/.
              Gdy skończyłam 50 lat życia wystąpiłam z wnioskiem do ZUS, aby przyznali mi
              rentę rodzinną po mężu.
              ZUS rozpatrzył mój wniosek pozytywnie i otrzymałam rentę rodzinną.

PS.Ponieważ rzadko zaglądam na to Forum, to pisz na prywatny adres gazetowy,
              jeżeli masz jakieś pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka