madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:37 Pierwszy „Dzień Ojca” odbył się w Spokane w 1910 r., a później w jego ślady poszło wiele miast w całej Ameryce. Przez dziesięciolecia Dzień Ojca był nieoficjalnie wspierany przez amerykańskich prezydentów. W 1966 roku prezydent Lyndon Johnson umieścił Dzień Ojca w oficjalnym kalendarzu kraju. W 1972 roku prezydent Richard Nixon ustanowił je stałym świętem. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:38 Dzień ten wciąż istnieje, aby przypomnieć wszystkim, że ojcowie są bohaterami bez peleryn. Pogląd, że ojciec jest jedynie opiekunem lub przewodnikiem dla dzieci, zmienił się obecnie w dzisiejszej kulturze. Ponieważ większość małżonków pracuje obecnie, ojcowie są obecnie tak samo zaangażowani w wychowywanie dzieci, jak matki. Dziś nie jest niczym dziwnym widok ojca, który gotuje, zmienia dziecku pieluchy i wykonuje inne prace domowe. Ojciec i matka współpracują, aby zapewnić swoim dzieciom najlepsze środowisko do wychowania. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:45 Obchody Dnia Ojca w kulturze japońskiej Trzecia niedziela czerwca to Dzień Ojca , znany po japońsku jako „Chichi no hi (父の日)”. W języku japońskim na określenie „ojca” używane są głównie dwa terminy : „chichi (父)” i „otousan (お父さん)”. „Chichi” jest używane w odniesieniu do własnego ojca, a „otosan” jest używane w odniesieniu do ojca innej osoby. Jednakże słowa „otosan” można używać, zwracając się do własnego ojca. Jeśli chodzi o matkę, używane są określenia „haha” i „okaasan” i obowiązują te same zasady. Oto kilka przykładów. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:46 „Papa” jest również używane, gdy zwracamy się do własnego ojca lub odnosi się do niego i jest używane głównie przez dzieci. „Tousan” i „touchan” to nieformalne sposoby powiedzenia „otousan”. „Oyaji” to kolejne nieformalne określenie „ojca”, używane głównie przez mężczyzn. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:47 Jeśli szukasz pomysłu na mały prezent, oto urocza koperta w kształcie koszuli i krawat wykonany z papieru origami . Można w nim umieścić kartkę z wiadomością lub drobny upominek. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:54 Obchody Dnia Ojca: uhonorowanie odważnych ojców Pakistanu Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:55 Ghulam Sarwar, 51 lat, ojciec trójki dzieci – dwóch córek i jednego syna – pochodzi z małej wioski niedaleko Gujrat. Rzucił szkołę po ukończeniu siódmej klasy i ożenił się z głuchoniemą kobietą, która zmarła w 2009 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:57 Prałem, zmywałem naczynia, gotowałem, sprzątałem, opiekowałem się dziećmi i opiekowałem się żoną, która wówczas przebywała w szpitalu” – powiedział. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:58 Wiodłem wygodne życie w mojej wiosce. Żaden z członków mojej rodziny nigdy nie chodził do szkoły, a większość dzieci stała się ofiarą wczesnych małżeństw” – powiedział. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:59 Wszystkie jego dzieci chodzą teraz do szkoły i Ali ma nadzieję, że pewnego dnia staną się wzorowymi obywatelami. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 13:00 „Ojcowie odgrywają zasadniczą rolę we wzmacnianiu więzi rodzinnych i wychowaniu swoich dzieci” – powiedział przedstawiciel krajowy Rutgers WPF w Pakistanie Qadeer Baig. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:36 Jedno z wielu świąt państwowych w kalendarzu Tajlandii, urodziny zmarłego króla Bhumibola Adulyadeja. 5 grudnia od dawna jest jednym z najbardziej znanych. Aż do jego śmierci w wieku 88 lat w dniu 13 października 2016 r. święto to było od dawna obchodzone jako Urodziny Króla, a także Dzień Ojca. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:37 Z okazji urodzin króla Bhumibola przypadających 5 grudnia w całej Tajlandii odbywały się już uroczystości i ceremonie przy świecach, zarówno w formie zorganizowanych wydarzeń na dużą skalę, jak i mniejszych zgromadzeń grup jednostek w społecznościach lokalnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:39 Choć dokładny charakter tegorocznych obchodów urodzin króla Bhumibola w Bangkoku i innych częściach Tajlandii nie zostanie jeszcze poznany, prawdopodobne jest, że będzie kontynuacją wcześniejszej tradycji wykorzystywania wyszukanych pokazów świetlnych do ozdabiania prestiżowych królewskich obszarów Bangkoku, takich jak Aleja Ratchadamnoen w Phra Nakhon i inne drogi wokół Wielkiego Pałacu i w jego pobliżu . Na królewskim terenie ceremonialnym Sanam Luang, który był również miejscem kremacji króla Bhumibola, zwykle odbywają się tradycyjne ceremonie i prawdopodobnie tak będzie również w przyszłości. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:41 Uroczystość odbywa się w kilku miejscach w Bangkoku w dniach 1–6 grudnia. Wielki Pałac, Park Pałacowy Saranrom, Muzeum Siam, Wat Pho, Wat Ratchapradit, Wat Ratchabophit i Sanam Chai Road są obecnie otwarte w godzinach 10:00–21:00. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:42 Sanam Chai Road: wystawa projektów królewskich King Rama 9 (codziennie), Orkiestra Marszowa rozpoczyna się w Muzeum Siam (1–4 grudnia, 6 od 18:00), Specjalna parada występów rozpoczyna się w Muzeum Siam (1–4, 6 grudnia od 5:30 po południu) Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:43 Obecnie do 6 grudnia Wielki Pałac można zwiedzać wieczorami (16:30 – 21:00) z bezpłatnym wstępem (zarówno dla Tajów, jak i obcokrajowców). Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 18:59 Dzień Ojca to wyjątkowy dzień , w którym możemy rozpoznać i uczcić rolę, jaką odgrywają ojcowie w naszym życiu. Niezależnie od tego, czy jest to Twój tata , ojczym, przybrany tata, czy po prostu wyjątkowa postać ojca, która pomogła Ci na tej drodze, Dzień Ojca to Twoja szansa, aby powiedzieć „Dziękuję”. Odpowiedz Link