madohora 26.08.17, 10:53 ŁAGÓW, TAKŻE FESTIWALE FILMOWE Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 10:54 27.01.1972 PREMIERA FILMU PERŁA W KORONIE Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 10:55 FILMOWCY OPANOWALI NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 10:55 27.04.11, 11:44 Filmowcy znów opanowali Nikiszowiec. Wczoraj na placu Wyzwolenia wideoklip do znanej piosenki Marka Grechuty pt. "Wiosna, ach to ty" kręciła grupa Plateau. Piosenka ma promować ich nowy album pt. Projekt Grechuta. Jest na niej 10 utworów nieżyjącego już muzyka w nowatorskich aranżacjach. Najbliższa okazja, aby ich u nas posłuchać, będzie 11.06 w Chorzowie. W kwietniu zespół wystąpił w Zabrzu 21.04.2011 Nasze Miasto.pl Więcej: katowice.naszemiasto.pl/artykul/875432,filmowcy-znow-opanowali-nikiszowiec-zobacz-co-krecili,id,t.html?kategoria=678#dodaj-komentarz Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:00 Kręcą film ze śląskimi klimatami 28 cze, 14:28 MŁS / PAP Familoki, kultowy Nikiszowiec i gołębnik w Siemianowicach Śląskich - w tych miejscach można od wtorku obserwować ekipę filmową Jerzego Domaradzkiego, która rozpoczęła zdjęcia do filmu "Piąta pora roku". - Jedna trzecia naszego filmu toczy się w tych dwóch miastach. Czeka nas pracowity okres. Będziemy kręcić sceny w klubie seniora na Nikiszowcu, kultowej dzielnicy Katowic. Znaleźliśmy oryginalny gołębnik dla jednego z naszych bohaterów w Siemianowicach Śląskich oraz mieszkanie w centrum Katowic, w którym zamieszka nasza bohaterka - opowiadał Paweł Mantorski, kierownik produkcji filmu "Piąta pora roku". Najnowszy film Jerzego Domaradzkiego opowiada historię dwoja ludzi z różnych sfer społecznych - emerytowanego górnika i nauczycielki, którzy przypadkiem spotykają się na Górnym Śląsku. To ma być portret Polski po 20 latach demokracji, opowiedziany poprzez historię ludzi, którzy w czasach PRL-u przeżyli swoją młodość i dorosłe życie. Emerytowanego górnika i jednocześnie hodowcę gołębi gra Marian Dziędziel, a tajemniczą nauczycielkę - Ewa Wiśniewska. Z kolei Andrzej Grabowski wciela się w rolę przyjaciela głównego bohatera i pasjonata zawodów organizowanych przez hodowców gołębi. Były górnik ma na imię Witek. Jest wdowcem, który za górniczą odprawę kupił taksówkę i dorabia do emerytury. Ostatnie lata spędził za kółkiem i przejechał tysiące kilometrów, nigdy nie widział nic więcej poza Śląskiem. Na emeryturze przebywa także nauczycielka fortepianu i śpiewu - Barbara. - To będzie taki ciepły film o ludziach, którzy wspólnie przeżywają różne przygody, aż w końcu wsiadają do samochodu i jadą nad morze - powiedział Mantorski. Premiera filmu najwcześniej odbędzie się wiosną przyszłego roku. Urząd Miasta w Katowicach poinformował, że w związku z realizacją filmu "Piąta pora roku" zostanie wstrzymany lub ograniczony ruch drogowy w kilku miejscach w mieście, zwłaszcza w samym centrum. Z drugiej strony wyraził nadzieję, że kręcenie filmu w Katowicach będzie swego rodzaju promocją dla miasta. Zdjęcia potrwają do 7 lipca. Autor: MŁS Źródła: PAP Źródło: wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/kreca-film-ze-slaskimi-klimatami,1,4773469,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:01 07.07.11, 22:33 "Piąta pora roku" w Nikiszowcu O kilku dni na ulicach Katowic można spotkać ekipę filmową Jerzego Domaradzkiego. Pracują nad obrazem o górniku i artystce. "Piąta pora roku" to polski film fabularny kręcony właśnie na ulicach Katowic. Nikiszowiec i Siemianowice Śląskie to miejsca, gdzie zostanie nakręcona aż jedna trzecia obrazu. W głównych rolach historii o górniku hodującym gołębie i jego spotkaniu z tajemniczą nieznajomą występują Ewa Wiśniewska, Andrzej Grabowski i Marian Dziędziel. - Sama historia - jak mówi scenarzystka, Natalia Pryzowicz - to przygody, które spotkają artystkę i górnika w czasie podróży ze Śląska nad morze... Posłuchaj: Natalia Pryzowicz o filmowych postaciach. Nie bez znaczenia dla tego filmu jest również rola Śląska. Scenarzystka świadomie umieściła początek akcji właśnie w tym regionie, a reżyser Jerzy Domaradzki, podkreśla jego oryginalność. Posłuchaj: Jerzy Domaradzki opowiada o roli Śląska. Dziś trwa ostatni dzień zdjęciowy w Katowicach, od jutra ekipa pracować będzie na Mazowszu i Pomorzu, gdzie toczą się dalsze losy bohaterów. Film "Piąta pora roku" ma trafić do kin wiosną przyszłego roku. Źródło: Polskie Radio www.polskieradio.pl/24/286/Artykul/397849,Piata-pora-roku-w-Nikiszowcu -- Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:03 A CO MY JESTEŚMY SKANSENEM DLA FILMOWCÓW Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:04 Przeczytałem artykuł "Filmowego Śląska jest coraz mniej" cjg.gazeta.pl/CJG_Katowice/1,104386,10213442,Filmowego_Slaska_jest_coraz_mniej.html A co my jesteśmy jednym wielkim skansenem istniejącym tylko po to aby różnego rodzaju artyści mieli dla siebie miejsce na różne swoje przedsięwzięcia a potem pisali jakieś beznadziejne komentarz (patrz następny link) nie wkładając w swoje przedsięwzięcie chociażby tego, że porozmawiają z ludźmi albo dowiedzenia się tego dlaczego jest tak a nie inaczej. Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:07 FILMOWEGO ŚLĄSKA JEST CORAZ MNIEJ Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:08 PREMIERA FILMU BYĆ ŚLĄZAKIEM TO POWÓD DO DUMY Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:10 24.09.11, 13:48 Felieton dokumentalny o takim tytule chcą zaprezentować prezenter telewizyjny, Adam Giza, oraz reżyser, absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego – Łukasz Głąb. Premiera filmu, wraz z uroczystym bankietem , odbędzie się 15 września (w czwartek) o godzinie 19.00 w Rydułtowskim Centrum Kultury. Podczas spotkania będzie możliwość porozmawiania z twórcami i postaciami biorącymi udział w projekcie. Dodatkową atrakcją będzie krótki koncert zespołu Bloo, który w sierpniu zajął trzecie miejsce w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Przebojem na antenę” organizowanym przez Polskie Radio. Śląskość w 10 minutach - Nasza produkcja, przedstawiająca prawdziwe oblicze Śląska i Ślązaków to swoistego rodzaju odpowiedź na kontrowersyjny „Projekt Ślązak”. W obrazie chcemy pokazać wartości, którymi Ślązacy kierują się w życiu i z których są bardzo dumni - komentuje Głąb, który w realizacji pełnił funkcję reżysera i kierownika produkcji. 10 minutowy film dokumentalny został zrealizowany w magicznej scenerii katowickiego osiedla Nikiszowiec. W produkcji udział wzięły postaci znane z mediów: - członek kabaretu RAK – Grzegorz Poloczek; - wokalista zespołu Feel – Piotr Kupicha; - tancerz YCD – Rafał Kryla; - aktor Teatru Rozrywki – Dariusz Niebudek; - śląski aktor Lucjan Czerny; - zespół Bloo. - Chcieliśmy pokazać, te wartości Ślązaków, które powodują, że grupa ta czuje się inna od reszty polskich obywateli. Szukaliśmy cech, które najlepiej charakteryzują pozytywne oblicze Ślązaków - komentuje Giza odpowiedzialny w projekcie za scenariusz. źródło: mat. org. insilesia.pl/aktualnosci/artykul/9301/5/Premiera_filmu_Byc_Slazakiem_to_powod_do_dumy_juz_15_wrzesnia Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:11 24.09.11, 13:53 Premiera filmowego felietonu „Być Ślązakiem to powód do dumy” W obrazie chcemy pokazać wartości, którymi Ślązacy kierują się w życiu, i z których są bardzo dumni.” - mówi Łukasz Głąb, który w realizacji pełnił funkcję reżysera i kierownika produkcji. Ten absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego, pracujący wcześniej m.in. jako drugi reżyser serialu „Ojciec Mateusz” dla TVP, stworzył dokument z Adamem Gizą, rybniczaninem pracującym jako prezenter w Telewizji Silesia, uczestnikiem reality-show Dzień dobry pogoda stacji TVN. Swój krótki film „Być Ślązakiem to powód do dumy” zaprezentowali premierowo 15 września w w Rydułtowskim Centrum Kultury Feniks. W felietonie występują Grzegorz Poloczek, członek kabaretu RAK, Piotr Kupicha, wokalista i lider zespołu Feel, Rafał Kryla, tancerz znany z You Can Dance, Dariusz Niebudek, aktor Teatru Rozrywki, Lucjan Czerny, śląski aktor, miejscowy zespół Bloo, Remigiusz Rączka, telewizyjny kucharz z Wodzisławia, a także gość specjalny – Franciszek Pieczka. Legendarnego aktora co prawda nie oglądamy na ekranie, natomiast recytuje fragment przejmującego tekstu o Śląsku. Zdjęcia kręcone były na osiedlu Nikiszowiec w Katowicach. Stąd na ekranie oprócz sław pojawiają się również mieszkańcy katowickiej dzielnicy. - Chcieliśmy pokazać, te wartości Ślązaków, które powodują, że grupa ta czuje się inna od reszty polskich obywateli. Szukaliśmy cech, które najlepiej charakteryzują pozytywne oblicze Ślązaków – opowiada Adam Giza odpowiedzialny w projekcie za scenariusz oraz prowadzący dokument. Sam Łukasz Głąb pochodzi z Jarosławia na Podkarpaciu. Jak mówi, zakochał się w Śląsku podczas studiów w Katowicach i przeprowadza się do tego miasta. - Znajomi z Krakowa czy Warszawy dziwili się. Mówili, przecież tu są tylko kopalnie i brudne powietrze. Kiedy im powiedziałem, że przeprowadzam się z Krakowa, pięknego, artystycznego miasta, w którym spędziłem 8 lat, pytali mnie, co w tym widzisz. To tknęło mnie do nakręcenia tego filmu i pokazania go w całej Polsce – mówi reżyser. Filmowanie w terenie trwało dwa dni. Twórcy kręcili aparatem fotograficznym w jakości Full HD, a nie kamerą. Te zabiegi miały udowodnić, że można kręcić szybko, bez wielkich nakładów finansowych. Autorzy zamierzają zainteresować filmem ogólnopolskie telewizje, tak, aby zobaczyło go jak najwięcej osób. (tora) Dziesięciominutowy dokument ogląda się bez bólu oczu i uszu. Daleko mu do estetyki odpustu. To głównie reporterska robota, sprawnie podana. Dokument szybko się kończy, pozostawiając uczucie niedosytu. Niżej podpisanemu film nie powiedział o Ślązakach niczego nowego. I dobrze. Jako rodowitemu Ślązakowi od pokoleń byłoby mi łyso, gdyby młodsi ode mnie, nie wypominając wieku, autorzy powiedzieli mi o Śląsku coś, czego nie wiedziałem. Na szczęście docelowymi adresatami są ludzie spoza Śląska, mający jedynie pewne wyobrażenia o Ślązakach i tym regionie Polski. Zbierając wypowiedzi osób powszechnie znanych i zwyczajnych mieszkańców wysyłają sygnał w Polskę – tak, Śląsk to kopalnie, familoki, hajery, gwara, która może śmieszyć. Ale Śląsk to również humor, kultura wysoka, zabytki, gościnność i szczerość, aż do bólu. To wszystko składa się na śląskość, z której jestem dumny. Bo jestem. Tomasz Raudner www.nowiny.pl/77192-premiera-filmowego-felietonu-byc-slazakiem-to-powod-do-dumy.html Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 26.08.17, 11:58 Kopalnia Wieczorek w rękach Thierrego Mathisa! Dzisiaj od rana, a także jutro przez cały dzień Kopalnią Wieczorek zawładną francuscy filmowcy. Pod ziemią i na terenie kopalni kręcone będą zdjęcia do najnowszego filmu Thierrego Mathisa pt. „Strajk Generalny”. Dokument przywoła historię strajku we francuskiej kopalni Nord Pas de Calais podczas II wojny światowej, w którym uczestniczyli Polacy. Reżyser marzył, aby ujęcia pokazujące pracę kopalni, nakręcone zostały w Polsce. I tu z pomocą przyszła Silesia Film Commission - Kopalnia Wieczorek zaprosiła filmowców do siebie, za co serdecznie dziękujemy! A francuskiej ekipie życzymy udanych kadrów i dobrego światła! silesiafilm.com/aktualnosci/kopalnia-wieczorek-w-rekach-thierrego-mathisa Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 29.08.17, 22:26 POLSKA FILMOWA W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 08.04.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 05.10.17, 18:43 A filmowców jest jak mrówek Zagrał w filmie nawet Józek Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 22.03.18, 22:08 Chociaż ja jestem "słodką idiotką" To raz ze mną jechało dwóch motków Film na Nkiszu nakręcić chcieli Lecz jak się zabrać do tego - nie wiedzieli Krzyknęli - kościół, to będzie super Ale tam remont i zrobił się supeł Ja przykucnęłam sobie na ławce I myślę sobie trochę popatrzę Oni też trochę się pokręcili I jak niepyszni po chwili zmyli Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 22.03.18, 22:10 A ja pamiętam sprzed lat chłopaka Co się na mnie zaczaił w krzakach Bo ktoś mu podał jakieś namiary A on egzamin miał zdawać. Stary. Potem dorwał jeszcze ludzi parę Ten to naprawdę miał niezły pauer Lecz swe zadanie wykonał z nawiązką Poszło mu gładko nawet nie grząsko Nawet się bawił, wcale nie nudził A morał taki - nie bał się ludzi Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 04.10.19, 18:03 BĘDĄ KRĘCIĆ FLM W NIKISZOWCU - Nasze Miasto - 04.10.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 04.10.19, 19:27 NIKISZOWIEC PLANEM FILMOWYM. BĘDĄ UTRUDNIENIA - Radio Piekary - 04.10.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 07.10.19, 23:10 NIKISZOWIEC GRA LONDYN - Nasze Miasto - 07.10.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 08.10.19, 17:21 NIKISZOWIEC STAŁ SIĘ LONDYNEM - Wyborcza - 08.10.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 08.10.19, 17:23 NIKISZOWIEC ZAGRA LONDYN Z LAT 40 TYCH XX w- Dziennik Zachodni - 08.10.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 16.09.20, 15:51 TRWAJĄ ZDJĘCIA DO SPEKTAKLU IDĄ POWSTAŃCY - Radio Katowice - 16.09.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 17.09.20, 14:29 NA NIKISZU TRWAJĄ ZDJĘCIA DO SPEKTAKLU IDĄ POWSTAŃCY - Nasze Miasto - 17.09.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: FILMY, FILMOWCY NA NIKISZU 06.02.21, 12:05 Ostatnio mimo ograniczeń też się kręcili jakieś zdjęcioroby i kamerzyści. No tak afera z proboszczem to może trzeba o tym nakręcić film. Odpowiedz Link