madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 19:18 Kalamburowo Powieść Kafki w pierwsze osobie I nic więcej już nie powiem P _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 20:39 Weź, nie marudź. Przestań Jeszcze czeka cię procejsa Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 19:31 Palindrom Tu stoisko a tam _ _ _ _ To podobno istny _ _ _ Tak wygląda _ _ _ _ _ _ _ K _ _ _(4 litery)// R _ _ (3 litery)// J _ _ _ _ _ _(7 liter) Palindrom, to takie zadanie w którym wyraz bądź grupę wyrazów czyta się od przodu i od tyłu. Najpopularniejszym przykładem jest Kajak Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 07.08.23, 15:04 madohora napisała: > Palindrom > > Tu stoisko a tam KRAM > > To podobno istny RAJ > > Tak wygląda JARMARK > > > KRAM (4 litery)// RAJ (3 litery)// JARMARK (7 liter) > > > Palindrom, to takie zadanie w którym wyraz bądź grupę wyrazów czyta się od przo > du i od tyłu. Najpopularniejszym przykładem jest Kajak Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 20:40 Już nie krzyknę - o rany Wszędzie tylko kramy Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:11 Technicznie rzecz biorąc, nasz eksperyment nie zakończyłby się przypadkiem w Honore. Niektóre z naszych wierzchołków były popękane, a muszle trochę gumowate. . . Ale och, smakowały wyśmienicie Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:17 „Widziałam tę tęczę kolorów w witrynach cukierni” — mówi Nagree o rodzinnej wycieczce do Paryża, gdy miała zaledwie dziesięć lat. „Wtedy już wiedziałam, że zrobię coś ze słodyczami. Niekoniecznie francuskie wypieki, ale na pewno ze słodyczami. Chciałem zrobić te makaroniki. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:35 Niektórzy historycy twierdzą, że włoscy cukiernicy Katarzyny Medycejskiej przywieźli makaroniki do Francji w 1533 roku, kiedy poślubiła Henryka II. W XVII wieku członkowie rodziny Dalloyau – której potomkowie prowadzą dziś rodzinny dom „gastronomiczny”, będący połączeniem restauracji, herbaciarni, cateringu i sklepu w Paryżu – serwowali makaroniki Ludwikowi XIV w Wersalu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:39 Makaroniki są wytwarzane według prostej receptury opartej na zaledwie czterech składnikach: cukier cukierniczy, białka jaj, mielone migdały i cukier granulowany. Białka pozostawia się na noc, bez lodówki, aby zgęstniały, a następnie ubijane z cukrem pudrem. Cukier cukierniczy i migdały są mielone razem i łączone z mieszanką jaj i, voila, macarons. Ale to nie takie proste. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:42 To, co jest w nich najlepsze, to niekończące się kombinacje smaków” — mówi. A ich uroku dodaje fakt, że smaki różnią się w zależności od sklepu i pory roku. W latach 90. Ladurée zatrudnił legendę cukiernictwa, Pierre'a Hermé, do stworzenia nowych smaków, co zapoczątkowało odrodzenie makaroników. (To tak, jakby Derek Jeter grał w letniej lidze softballu.) Hermé wprowadził smaki takie jak limonka-bazylia, fiołek-cassis, lukrecja, jaśmin-mango, bergamotka i anyż, które były sprzedawane obok klasyków, takich jak czekolada, pistacja, malina, kawa i wanilia. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:47 Drugo poła siyrpnia to czas na festyny. Bestoż jak wybierecie sie na jaki ślonski fajer, to dejcie pozor na to, co sie tam sprzeduje. Nojczynścij yno piwsko, pieczone woszty i chińskie graczki. A niestety coroz mynij je tych roztomajtych sztandow i budow ze popularnymi downij na Ślonsku maszketami. I już coroz mynij ludzi pamiynto jake te maszkety majom ślonskie miana. No toż se je terozki przipomnymy: szekuladowe maczki, anyżki - ciastka i anyż - we cukrzanych kostkach ze anyżowym łolejkiym. I dalij som kartofelki, mianowane tyż zimniokami abo bramborami, co som choby bronotne kulki. I jeszcze som: pieczki we szekuladzie, pierniki, lukrecjo, miynta - zwano tyż feferwynica abo fefermyncka i jeszcze je zozwor, tatarczuch, futermeloki, floki, kopalnioki, szkloki i oblaty, czyli take kulaste ślonskie wafelki. I na koniec trza pedzieć o fest popularnych makronach, kere robi sie na makronie, ale tyż na tartyj żymle abo hawerflokach. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:52 Tłumy wiernych z całego Podhala wzięły udział w dorocznej mszy świętej - sumie odpustowej - odprawionej przez Metropolitę Krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza w Sanktuarium Maryjnym w Ludźmierzu z okazji święta Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 14:58 Swoją odwagą i męstwem św Wawrzyniec ukazał nam jak mamy być blisko Boga. Jak mamy dawać w swoim życiu świadectwo o Chrystusie i co powinno być w naszym życiu najważniejsze. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 15:02 Wewnątrz budynku można było pokrzepić się gorącym lub schłodzonym płynem tudzież dobrą strawą, obejrzeć stałą wystawę o Żwirce i Wigurze, a także zapoznać się z twórczością Haliny Betíkovej ze Stonawy, która od dziesięciu lat para się malarstwem portretowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 15:11 Święto parafialne lub odpust parafialny lub alternatywnie święto rozluźniające ( litewski : atlaidai ; polski : odpust parafialny ) odnosi się do corocznego lokalnego święta obchodzonego przez Kościół katolicki w Polsce i na Litwie w święto patrona danej parafii . Wiele z tych świąt wywodzi się z długich tradycji historycznych, sięgających czasów kontrreformacji XVI i XVII wieku. Prawie każda parafia organizuje takie święta, niektóre kościoły mają ich nawet kilka w ciągu roku. Uczestnicy tych świąt mogą uzyskać odpusty dla siebie i swoich bliskich zmarłych. Festiwale obejmują msze, procesje religijne, chóry kościelne i inne występy muzyczne, a często towarzyszą im tradycyjne targi rzemieślnicze. Festiwale te wzmacniają tożsamość lokalną i budują poczucie wspólnoty . Niektóre z największych festiwali, jak wielki festiwal Žemaičių Kalvarija, trwają tydzień, przyciągają tysiące ludzi i są celem ważnych pielgrzymek Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 23:36 Podczas festiwalu są dni poświęcone młodzieży. Odbywa się wiele wydarzeń, które mogą służyć duchowym potrzebom młodzieży. Odprawiane są specjalne Msze święte, dedykowane młodzieży i dzieciom. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 23:58 świętobliwego kapłana zakonu świętego Franciszka. Gdy się go pytał spowie- dnik, jakże mógł tu przybyć, odpowite? dział bogobojny starzec : „Przyjść na odpust Porcyunkuli jest radością nad- zwyczajną duszy mojej. Gdybym nie mógł chodzić, dałbym się przywieść lub zanieść, abym nie utracił odpustu Ja jeszcze znałem św. Franciszka i nigdyme zaniedbałem odwiedzić Porcyunkuli.“ Pon: eważ na dzień Porcyunkuli,;to jejJ na 2 Sierpnia od roku do roku ćóraz większe tłumy przybywały na święte miejsce a pomiędzy niemi była nić mała liczba zakonników, Papież Sykstus IV. chciał zapobiedz niektórym prždszkodom i równocześnie nową łaską apostolską zaszczycić^ zakon św Franciszką. < Dla tego z mocy apostolskiej jakc głowa Kościoła dozwolił zakonnicom w klaszto- rach pod regułą św. Franciszka żyjącym, że .1.11 ogły zyskać odpust ĘorcyunkuL w własnym kościele klasztornym. A nie długo potem ten sam przywilej przez Papieży udzielony został zakonni- kom w klasztorach poci regułą świętego Franciszka będącym. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 00:04 2) Drugim warunkiem jest Komunia święta, Podczas gdy pozwolono spo- wiadać się już począwszy od 30 Lipca, Komunia święta musi być,, przyjęta do- piero w dzień pierwszego Sierpnia lub w dzień następujący, to jest właśnie, drugiego Sierpnia — lecz może być przyjęta w jakim kolwiek bądź kościele. 3) Odwieuzanie kościoła. Odwiedzany powinien byń, jak już wyjaśniliśmy, taki kościół franciszkański lub świecki, w któ- rym można dostąpić odpustu Porcyun kuli. Odwiedzanie kościoła możesz do- piero wykonać od pijfcwszych nieszpo- rów dnia 1 Sierpnia aż do zachodu słońca dnia następującego. Ten bowiem czas jest 'właśnie 'odpustowy czas! 4) Modlitwa na intencyę Ojca świę- tego. Gdy więc wstąpisz do kościoła w czas naznaczony, módl się przez nie- jaki czas na inteneyę Ojca świętego. Myśl sobie: „Przyjmij Panie Boże mój modlitwy moje na tę intencyę, jaką ma Ojciec święty.“ A jakie mają być te modlitwy? Jakie clicesz; możesz się tak długo modlić, jak chcesz ; możesz od- prawić Różaniec,, albo jaką część Kożańca, Litanię do Najśw. Panny, Litanię o najsłodszera Imieniu Jezus lub inną Litanię. Tylko uważaj, żeby pomiędzy temi modlitwami przynajmnij niektóra modlitwa ustnie była odprawiona. Nie- którzy bowiem tylko duchownie się modlą; taka modlitwa jest pochwały godna, lecz ma też być połączona z mo- dlitwą ustną, to jest taka, przy której wyraźnie ustami słowa wymawiasz. Zwyczaj nastał, iż wierni 5 Ojcze nasz, 5 Zdrowaś, 5 Chwała Bogu Ojcu i jeden Wierzę w Boga lubią odmawiać na in- tencyę Ojca świętego. Intencya Ojca świętego zaś jest: pod- wyższenie Kościoła katolickiego, rozsze- rzenie wiary, wykorzenienie kacerstw i schyzmy, nawrócenie grzeszników, pokój i zgoda pomiędzy chrześciańskimi ksią- żętamii wszystkie inne potrzeby wiernych. Dla wygody przyłączymy w drugiej części tego dziełka niektóre modlitwy, które możesz odprawić, gdy w dzień Porcyunkuli lub już od nieszporów dnia poprzedniego odwiedzasz kościół w celu zyskania odpustu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 00:14 Pierwsze odwiedzenie. Przy pierwszym odwiedzeniu kościoła pragnę, o Boże, dla iwie'samego zyskać odpust zupełny. Panie nasz Jezu -Äigjfite, prawdziwy Boże i człowiecze, święty Boże;' wielki Boże, nieśmiertelny Boże, zmiłuj się nad nami i nad całem pokoleniem ludzkiem. Oczyść nas dzisiaj i zawsze od grzechów naszych i od słabości naszych przez Twoję krew najdroższą, abyśmy w Twym święty^ pokoju i w’ miłości Twojej te- raz i przez wszystkie wieki żyć mógh. A, Stwórco' świata Boże, nadziejo nasza i pompę, dla chwały imienia Twego zbaw7 nas i ratuj nas w każdej potrzebie. Modlitwy ludu Twego, prosimy Cię, Panie łaskawie wysłuchaj; a ponieważ za grz.echy nasze karę zasłużyliśmy, bła- gamy Cię, abyś nam takową przez za- sługi Syna Twego Jezusa Chrystusa i przez modlitwy Świętych darować raczył. Tyś dał kościołowi moc odpuszczania grzechów przez Sakrament Pokuty a przez odpust Porcyunkuli darujesz kary do czesne. Prosimy Cię pokornie, przebacz nam winy i kary nasze. Albowiem mi- łosierny jesteś i nie pragniesz śmierci grzesznika, lecz abÿ żył i od wszelkiej kary uwolniony został. Osobliwie ja tu w tym kościele będąc, proszę Cię pokornie, abyś mi dopomógł tyle razy zyskać odpustu zupełnego Por- cyunkuli, ile razj^teii kościół dziś od- wiedzam. Za pomocą Twoją chcę naj- przód dla mnie samego jzÿskaé owego odpustu a te inne odpusty ofiaruję za dusze w C2>yścu cierpiące. Na intencyę Ojca świętego odprawiam teraz z sercem skupionem „5 Ojcze nasz, 5 Zdrowaś 5 Chwała, 1 Wierzę.“ Najświętsza Panno niepokalanie- po- częta, dopełnij przez zasługi Twoje moje ułomne błagania i prośby. Amen Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 00:21 Piąte odwiedzenie. Intencya : Odpust PorcyunkuL ofiaro- wany za dusze zmarłych dobrodziejów. Rozmyślam nabożnie, Panie Jezu mój, gorzką mękę Twoję ; patrzę na te bo- leści, które cierpiałeś, gdy lewa noga Twoja przybitą została do krzyża. Wy- ciągnęli ręce Twoje i n< gi, przybili je do twardego drzewa. Żaden nad Tobą nie ma litości a Ty cierpisz okropne boleści, nie otwierając ust Twoich. Czemu tak cierp z ? Ponieważ nogi moje były gotowe do złego. Poszedłem za marnym światem, opuściłem Cię Boga mego i szukałem poci >chy i wygody dla ciała mego. Ile razy nogi moje prze- kroczyły przykazanie Twoje, nie idąc do kościoła, lecz idąc na zabawę ; nie idąc na pomoc bliźniego, lecz idąc na szkodę jego. Przez boleści Twoje, o Jezu, które cierpiałeś, gdy lewa noga Twoja gwo- ździem była przebitą, uwolnij nogi moje od sideł szatańskich i od upadku do grzechu. Nie chcę chodzić po drodze pychy i wyniosłości, lecz na drodze po- kory i poniżenia. Nie chcę szkodzić bliźniemu, pójdę mu w pomoc w każdej potrzebie, uklęknę na kolana w rzewnej modlitwie, poświęcę nogi moje służbie Twojej. Lecz nie tylko dla mnie samego Cię błagam o miłosierdzie! Pamiętaj o Panid. na dusze wszystkich dobrodziejów moich. Nauczyciele nauczali mnie chodzić we-*' dług przykazań Twoich, wykształcili zdolność’ moje. Inni podali mi pokarm i napoj, przyodziali mnie, pocieszali mnie w smutku. Może już dawno odpoczy- wałbym w ziemi, gdybyś nie był zesłał dobrodziejów na ratunek mój. Wszystkich dobrodziejów moich, któ- rzy już zasnęli w śmierci, polecam Tobie o Boże. Zmiłuj się nad nimi, jeżeli w czyścu są zatrzymani. Odpust Por cyunkuli za te dusze ofiaruję, niechaj zostaną przeprowadzone do wiecznej Twej chwały. Amen. Dodaj : 5 Ojcze nasz, 5 Zdrowaś, 5 Chwała, 1 Wierzę na intencyą Ojca świętego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 00:28 Dziewiąte odwiedzenie. Intencya: Odpust Porcyunkuli ofiaruję za dusze zmarłych biskupów i kapłanów. Niosąc krzyż, wyszedłeś, Zbawicielu mój Jezu, na ono miejsce, które zowią Trupią głową. Tam położyłeś życie Twoje dla zbawienia świata. • Przebódli ręce- Twoje i nogi Twoje i policzyli, jak mówi Psalmista, wszystkie kości Twoje. Przyszli tedy żołnierze i złamali golenie złoczyńców, którzy z Tobą byli ukrzy- żowani. Lecz gdy przybyli do Ciebie, mój Panie, widzieli Cię umarłego, nie łamali goleni Twych ; ale jeden z źół- nierzy włócznią otworzył bok Twój a natychmiast wyszła krew i woda. Naj- świętsze Serce Twoje, które tak bardzo nas umiłowało, zostało włócznią przebite. Nieograniczona jest miłość Serca Two- jego, dobrotliwy Zbawicielu mój. Serce Twoje pała miłością ku nam wszystkim. Přžéz litość Sei-ca Twego zmiłujesz się nad biednymi, ubogimi, chorującymi i umierającymi. Lecz Twoje Serce uko- chało przedewszystkiem biskupów i ka- płanów., zastępców Twoich. Powierzyłeś im tajemnice królestwa Twojego, uczymieś ich szafarzami łask Twoich, paste- rzami ludu wiernego. Do biskupów i kapłanów mówisz : „Jako mnie posłał Ojciec, tak i Ja was posyłam. Kto was ■Jucha, mnie słucha ; kto wami gardzi mną gardzi. “ Otóż prószę Cię pokornie, ześlij pomoc z wysokości sługom Twoim, biskupom i kapłanom. Napełnij ich Duchem św., umocnij ich w pokusach tego świata, daj im wieczną zapłatę w niebie. Nie zapomnij Panie, na dusze zmar- łych biskupów ' kapłanów. Słowami Psalmisty dusza ich woła do ; Ciebie. „Ogarnęły mię boleść" śmiertelne.: a nie- bezpieczeństwa piekielne potkały mię. Nalazłem ucisk i bol&ść„“ Wyrwij Boże wszechmogący ich duszę z czyśca przez krew syna Bożego płynącą z serca Jego. Przyjmij łaskawie jako przyjemną ofiarę odpusl Porcyunkuli; przez ten chwalebny odpust daj im wieczny odpoczynek. A. Najśw. Panno, Orędowniczko naszy, modlitwom Twoim polecamy zmarłach biskupów i kapłanów. Wszyscy Święci, nie opuszczajcie ich. Amen Dodaj: S Ojcze nasz, 5 Zdrowaś, 5 Chwała, 1 Wierzę na intencyą Ojca świętego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 12:01 Po otrzymaniu niniejszej odezwy w następną niedzielę przed ogłoszeniem dzwonić we wszystkie dzwony przez kwadrans, poczem u stopni Ołtarza wiekiego kapłan odśpiewuje: „Veni Creator" z wier- szem i modlitwą, odczytuje Bullę o rozszerzeniu Jubileuszu na cały świat katolicki, opuszczając roz- porządzenia dotyczące władzy spowiedników, wy- głasza naukę o odpustach oraz Jubileuszu i odprawia Mszę św. uroczystą. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 12:05 W Wieluniu: kościół famy, reformacki, kościół misjonarzy, kościół popijarski. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 12:28 Odpust tedy jest całkowite albo czę- ściowe przepuszczenie czyli pod pewnym warunkiem darowanie kar doczesnych, k t ó r e p o o d p u s z c z e n i u w i n y i k a r y w i e cznej w piekle, do zgładz enia p o z o s t a j ą jeszcze grzesznikowi. Gdy Pan Jezus mówił do Apostołów : „Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziem i,“ — „Jako mnie Ojciec posłał, tak i ja was posyłam ;11 — gdy Piotrow i S. oddał klucze królestw a niebieskiego z pełnomocą wiązania i rozw iązyw ania, dał zarazem kościołowi w ogólności a Stolicy rzymskiej w szczególności moc odpuszczania grzechów i moc udzielania Odpustów. Tę od samego Jezusa Chry- stusa otrzym aną moc zachow yw ał i w ykonyw ał kościołpo wszystkie czasy. Albo całkiem albo częścią odpuszczał w kanonach w jTznaczone kary takim grzesznikom, którzy okazywali z'al i skruchę, w duchu pokuty nawracali innych do wiary C hrystu- sow ej, albo znajdowali się w niebespieczeństwie śmierci. Jako tedy kościoł w macierzyńskiej miłości ku skruszonym grzesznikom z jednej strony na poku- tujących dłuższe kładzie kary surow e, aby ich do zgładzenia kar doczesnych tu na ziemi naprowadzić i od kar czyscowych całkiem albo częścią uw olnić; tak z drugiej strony tąź samą miłością pow odow any używa, mocy rozwiązywania, którą mu Pan Jezus powierzył. Krótko mówiąc: kościoł w niektórych nadzwyczajnych przypadkach darow ałpokutującym część albo wszystkie przez siebie nałożone kary w tern pewnem przekonaniu, że w tej samej mierze odpuszczone mu będą i od Boga zawieszone kary. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 12:33 2) Grzesznik znajdujący się w stanie łaski i pragnący dostąpić całkowitego albo częściowego odpuszczenia kar doczesnych, powinien od kościoła przepisane dobre uczynki w naznaczony sposob, w naznaczonym czasie i w duchu pokuty pełnić. W szystkie dobre uczynki, do których kościoł dostą- pienie Odpustów przywięzuje, ograniczają się na m odlitw ie, postach i jałmużny, bo te są, najpotężniejszym orężem przeciwko najgłówniej- szym zbawienia naszego nieprzyjacielom, ktorem isą: pycha żywota, pożądliwość ciała i pożą- dliwość oczu. Modlitwajest oskarżeniem sięzsw ej ułomności i nieprawości przed wszechmocnością i spraw iedli- wością Boską, przeto zaleca ci ją kościół jako naj- pożyteczniejszy środek przeciwko pysze i wynio- słości. A ponieważ sam tylko Bóg najlepszych dóbr udzielić może, dla tego kazuje ci kościoł w celu dostąpienia O dpustu modlić się do niego o te dobra t. j. o rozszerzenie praw dy, o wykorzenienie kłam stw a, o pokoj i zgodę. — Na pohamowanie złych chuciipożądliw ości cielesnych służą dobrowolne posty, przez które uzyskać możesz owoców Od- pustu, gdy je, zachowasz w dni nieprzymuszające cię do tego. — Nakoniec przeciwko pożądliwości oczu przepisuje ci kościoł w celu dostąpienia Od- pustu j ałmużnę, abyś w ten sposob dopełnił obo- wiązku miłości bliźniego i przysłużył się Bogu. Jeśli w ten sposob dopełnisz tych dwóch głó- wnych warunków t. j. jeśli godnie wyspowiadasz się grzechów swoich i będziesz pełnił te trzy dobre uczynki; wtenczas staniesz się wolnym od grzechu i kar piekielnych przez rozgrzeszenie kapłańskie a wolnym od kar doczesnych przez O dpust; słowem: staniesz się takim ’, jakim masz być według woli kościoła: „odnow iony w duchu um ysłu.11 Ef. 4, 23. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 19:32 Szarada Anagramowa MARK pojedziemy zobaczyć ten [JAR Podobno to miejsce ma swój czar J _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 20:41 Powiem ci to z samego rana To jest Odpust a nie jarmark proszę pana Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 18.08.23, 23:52 Tak też i święty Franciszek w ubogim kościółku uklękał przed- obrazem Kró- lowej nieba, uwielbiał ją i ponieważ Ona jest ucieczką grzeszników, polecał Jej wszystkich grzeszących; do Niej wołał: „Ucieczko grzecznych, módl się za nami.“ Nie długo trwało i za przykładełń świętego Franciszka wiele innych ludzi przybyło do kościółka Porcyunkuli i gorliwie się tam modlili do Boga; że- brząc o przebaczenie grzechów swoich. Franciszek odnowił rozwalony kościółek, założył w nim sławmy swój zakon Fran- ciszkański i otrzymał go od Benedyk- tynów dla zakonu swojego. Od tego czasu sławną się stała Por- cyunkula. Cały zakon Franciszkański, który w krótkim czasie po całym świecie się rozszerzył i który jeszcze dzisiaj po całym świecie kwitnie, szanuje Por- cyunkulę, z której wynikły zdroje łaski Bożej i- zakon świętego Fran- ciszka. , Lecz kościółek nazywany Porcyunkula jeszcze sławniejszym się stał przez wielki, odpust, kipjx.w Poręyunkpli także ma swój początek. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 19.08.23, 12:10 Prywatne nawiedziny kościoła. Gdy wierni poszczególnie — prywatnie sami nawiedzają kościół, to tam, gdzie wyznaczono 4 ko- ścioły, należy przez pięć dni dokonywać nawie- dzin w owych czterech kościołach. Gdzie są trzy kościoły, tam trzeba odwiedzić 10 razy kościół pa- rafialny a dwa inne po pięć razy. Gdzie dwa ko- ścioły się znajdują, obydwa należy odwiedzić po 10 razy; gdzie tylko jeden, tam trzeba dopełnić 20 odwiedzin. Uwaga: a) Odpust jubileuszowy może każdy zyskać dwa razy w roku bieżącym, o ile za każdym razem wypełni przepisane warunki. Pierwszy od- pust może zyskać dla siebie lub dusz zmarłych, dru- gi wyłącznie dla dusz zmarłych. b) Po jednem nawiedzeniu można natychmiast odprawić drugie w tym samym kościele. Trzeba je- dnak wyjść z kościoła, przynajmniej na chwilę, przed każdem nowem nawiedzeniem. c) Dla pątników, przybywających do Często- chowy, wystarcza dwukrotne nawiedzenie Ba- zyliki Jasnogórskiej i dwa razy kościoła św. Bar- bary. d) Ci wszyscy, którzy w roku zeszłym odpra- wiali Jubileusz bądź w Rzymie, bądź poza Rzymem, jak np. chorzy, starcy, zgromadzenia religijne, mo- gą również korzystać z odpustu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 19:34 Bez samogłosek STRGN S _ _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 20:42 Na straganie, proszę pana Słyszę głosy już od rana Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 21:03 I do tego makarony Dzisiaj drogie są w pierony Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:04 Modlitwa przed Komunią św. O Jezu mój, zbliżam się do Ciebie, aby Cię przyjąć w tym najświętszym Sakramencie do serca mojego. O mój Boże, któż ja jestem a kto Ty! Tyś Bogiem moim pełnym niewysłowionej, niepojętej dobroci—a ja nędzny robak, proch, grzesznik. Ale Ty, o Boże, dla tego że jesteś niepojętą dobrocią, wo łasz mnie dobrotliwie, abym się zbliżył do Ciebie, abym Cię przyjął do serca mojego. Zbliżam się więc, o Panie mój, zbliżam się pokorny, pełen wsty du za me grzechy, ale zarazem pełen ufności w Twoje miłosierdzie, w Twą nieskończoną miłość. O jak mnie to boli, Zbawicielu najukochańszy, żem Cię tyle razy i tak ciężko obraził! Tyś poświęcił dla mnie Twe życie, a ja sta łem się niewdzięcznym przez moje grze chy. O Skarbie najdroższy, już Cię teraz miłuję całem sercem; pragnę, o Jezu mój, wedle sił moich wynagro dzić wyrządzone Ci zniewagi, pragnę przyjąć Cię z taką miłością i nabożeń stwem, jakiem przyjmowali Cię Święci, wybrani Twoi. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:13 PIEŚŃ NOWA do Małki Boskiej Częstochowskiej dla ludzi idących na odpust. Witamy Cię Jasna-Góro, miejsce święte wybrane Na tej górze w tym Klasztorze Matki naszej kochanej,. Błogosław nas Panienko, nasza miła Patronko, Błogosław nas Królowa, Częstochowska Marya. O! z jak wielkiem utrapieniem na tem miejscu stajemy. Z którego to Twój przybytek Matko Boska widzimy. Błogosław nas Panienko i t. d. Ach! jakośmy wielu ludzi tej rozmowy słuchali; Którzy o tem świętem miejscu nabożnie rozmawiali. Błogosław nas Panienko i t. d. Z wielką chęcią my pragnęli, abyśmy Cię wielbili. Wspólnie ze wszystkimi ludźmi Twój obraz zobaczyli. Błogosław nas Panienko i t. d. Chcielibyśmy o tem wiedzieć, kiedy pobożni ludzie g r, ij - ~ „ I jaka ich kompanja do Częstochowy pójdzie. O i ' ■ J Błogosław nas Panienko i t. d. Ucieszyła nas wieść ona, kiedyśmy doczekali, Z pobożnymi sąsiadami na Jasną-Górę się brali Błogosław nas Panienko i t. d. Pożegnaliśmy rodziców, opuściliśmy dziatki, A do Ciebie pospieszyliśmy, jako swojej Matki. Błogosław nas Panienko i t. d. Za niceśmy niewygody, ni trudów nie uważali, Byśmy tu na Jasną Górę najprędzej stanąć mogli. Błogosław nas Panienko i t. d. Przebyliśmy góry, lasy, o Maryo dla Ciebie, Podaj rękę, poratuj nas w naszej wielkiej potrzebie. Błogosław nas Panienko i t. d. Żony mężów, a mężowie żony pozostawili. Na Jasną Górę do Ciebie, jak najprędzej się brali. Błogosław nas Panienko i t. d. O Maryo! nasze domy Tobieśmy polecali, Kiedyśmy ne Jasną-Górę, do ciebie się wybrali. Błogosław nas Panienko i t. d. Gospodynią domów naszych, Ciebieśmy zostawili, Nasze mienia i potrzeby, Tobieśmy polecili. Błogosław nas Pan'enko i t. d. Postępujemy bracia, siostry w imię Maryi Boże, Byśmy jaknajprędzej stanąć mogli na Jasnej-Górze. Błogosław nas Panienko i t. d. Z ludźmi, których w życiu naszem nigdyśmy ich nie znali Będziemy chodzić i nocować, wspólnie będziem śpiewali Błogosław nas Panienko i t. d. Darujmy nieprzyjaciołom, którzy w domu zostali, Wielu z naszego odpustu, jeszcze się naśmiewali. Błogosław nas Panienko i t. d. W drodze naszej zawsze bądźmy pokorą uzbrojeni, Abyśmy na Jasnej-Górze zostali pocieszeni. Błogosław nas Panienko i t. d. Jużci stajemy na miejscu i Twój Klasztor widzimy, Przed którym tu wszyscy krzyżem na ziemię upadniemy Błogosław nas Panienko i t. d. Już przychodzimy do ciebie, Kapłani nas witają, Błogosławiąc, jako dziatki do Ciebie wprowadzają. Błogosław nas Panienko i t. d. Wszyscy przed ołtarzem Twoim na twarze upadniemy, Błogosław nas o Królowa, tak serdecznie wołamy. Błogosław nas Panienko i t. d. Jużmy tego dostąpili, czegośmy pożądali, Kiedyśmy się z domów naszych na Jasną-Górę brali. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:17 Ślepi widzą, chromi chodzą, z więźniów pęta spadają, Głusi słyszą, a umarli jakoby ze snu wstają, Błogosław nas Panienko i t. d. Ogień, woda, zła przygoda, z daleka nas omija, Gdy do Ciebie, w swej potrzebie, udają się Marya. Błogosław nas Panienko i t d. Nawet z śmiertelnej niemocy Marya wyprowadzi, Błędnych broni we dnie, w nocy i na drogę prowadzi. Błogosław nas Panienko i t. d. Gdy ostatni życia koniec, na nas będzie nadchodził, Kogóż wtenczas Matko znaleźć, aby nam go słodził. Błogosław nas Panienko i t. d. A gdy umierać będziemy, Ty o Matko, ratuj nas, Przybądź do nas z Synem Twoim i Józefem w śmierci czas. Błogosław nas Panienko i t. d< A kiedy nadejdzie chwila, w którą konać będziemy. Marya Częstochowska, ratujże nas, prosimy. Błogosław nas Panienko i t. d. ]uż my o wszystko prosili, co potrzeba nam było, Teraz pewnie odejdziemy, serce się ucieszyło. Błogosław nas panienko i t. d. Przyjdzie czas, że odejdziemy z tego miejsca świętego, Może więcej nie ujrzymy Obrazu cudownego. Błogosław nas Panienko i t. d. Kiedyśmy na Cię patrzeli, to nam serce pałało Od miłości i radości, jako ogień gorzało. Błogosław nas Panienko i t. d. Jeszcze pragnie serce moje, bym tu mieszkał przy 1 obie, Choć w kąciku w tym kościele, bym wiernie służył Tobie, Błogosław nas Panienko i t. d. Gdyby mi Bóg dał i tu grób, O! to by mnie cieszyło, Jak przy matce spać w kolebce, byłoby mi tak miło. Błogosław nas Panienko i t. d. Ale dzisiaj towarzysze, tak sobie znów radzili, Ze musimy cię opuścić, byśby do dom przybyli. Błogosław nas Panienko i t. d. O! jakże się serce moje, Maryo Panno smuci, Kiedy od Ciebie do domu, dusza się moja wróci. Błogosław nas Panienko i t. d. Już przychodzi godzina, w którą Cię odejść mamy A na Ciebie Matko Boska, żałośnie spoglądamy, Błogosław nas Panienko i t. d. Ach my jeszcze upraszamy, mili Cię odejdziemy, Żebyś nas błogosławiła, niech szczęśliwie idziemy. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:24 Klasztor Kalwaryjskt Pięć mil na południe od Krakowa na ostat nich, północnych wzgórzach Beskidu Zachod niego leży nasza sławna „Jerozolima", zwana od swego założyciela — Zebrzydowską. Ze wszystkich stron otaczają ją prześliczne ciemne bory, wśród których ongiś wznosiły się dwa wa rowne zamki: Lanckorona i Barwałd. Pierwszy z nich wznosi się na wysokiej górze i był nie gdyś silną warownią, broniącą wrogom dostępu do serca Polski — Krakowa; drugi długi czas służył bandzie zbójeckiej za kryjówkę. Oba te zamki dziś są w ruinie. Okolica Kalwarji dawniej porośnięta była olbrzymiemi borami, wilki i niedźwiedzie odprawiały tu harce. Pierwsze osady ludzkie powstały tu dopiero za panowania Kaźmierza Wielkiego. Prawdo podobnie w tych samych czasach powstał i za mek lanckoroński. Przy końcu 16 wieku zamek ten należał do możnego i głośnego w Polsce magnata Mikoła ja Zebrzydowskiego, ożenionego z Dorotą Her- burtówną z Fulsztyny. Niepospolity to był mąż! W młodości pomagał ks. Piotrowi Skardze ra zem z najznakomitszymi panami w kraju zakła dać Bank Bractwa Miłosierdzia w Krakowie, którego zostając członkiem wespół z innymi chodził od domu do domu i zbierał jałmużnę dla ubogich. Gdy w roku 1606 zażądano od niego by ustąpił z domu królewskiego, dumnie odpo wiedział: „Wyniosę się z domu ale król wynie sie się z królestwa". Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:28 i uznał ją za bardzo podobną do tutejszego kraj obrazu, Zebrzydowski energicznie zabrał się do dzieła. Na jego rozkaz Feliks Żebrowski wziął rozmiary i rozmierzył odległości poszczególnych kaplic, poczem całą przestrzeń oborano płu giem, Nadzór nad budową kaplic objęli Ojcowie Bernardyni, sprowadzeni z Lublina. Wkrótce Stolica Apostolska nadała temu świętemu miej scu liczne odpusty, które ściągały liczne rzesze ludzi, W roku 1603 na uroczystość Znalezienia Krzyża Pańskiego przybyło takie mnóstwo pą tników, źe musiano posłać do Krakowa po spo wiedników. Zebrzydowski po nieudałym rokoszu prze ciwko królowi zmienił się do niepoznania, resz tę życia postanowił poświęcić Bogu, aby zna leźć ukojenie po burzliwym żywocie. Energicz nie też pilnował budowy klasztoru. Najpierw wybudował kaplicę Grobu Pana Jezusa, nieco później kaplice: Ogrojca, Pojmania, Annasza, Kaifasza i Heroda, W roku 1609 klasztor był gotowy i dnia 2 sierpnia został poświęcony przez ks. Biskupa krakowskiego Piotra Tylickiego, Na poświęce nie zjechało się mnóstwo gości z całej Polski. Mszę św,, do której usługiwał sam Zebrzydow ski, odprawił ks, Franciszek, wnuk brata Ze brzydowskiego, Po nabożeństwie biskup kra kowski imieniem fundatora nadał klasztor z przyległościami Ojcom Bernardynom. Na miejscach zaś, gdzie miały w przyszłości stanąć kaplice, postanowiono tymczasem posta wić drewniane krzyże, a ludności dozwolono przy nich rozmyślać o strasznej męce Zbawi ciela świata. Takim był początek owych sław nych dróżek kalwaryjskich. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:41 Cudowny obraz Matki Boskiej Kalwar yjskiej. Klasztor kalwaryjski, w którego kaplicy znajduje się cudowny obraz Najśw, Marji Panny wygląda imponująco. Otoczony jest dokoła wy sokim murem, na którym znajduje się 12 posągów gów Świętych Pańskich naturalnej wielkości. Posągi te podobno wykonał z ciosowego ka mienia prosty młynarz z Suchej. Po licznych ka miennych schodach wchodzi się do wnętrza świątyni. Wewnątrz uwagę naszą zwraca prze- dewszystkiem wielka figura Najśw. Marji Pan ny. Figurę tę przywiózł z Loretto we Właszech biskup krakowski Bernard Maciejowski na pro śbę Mikołaja Zebrzydowskiego. Wykonana ona jest z czystego srebra na wzór Najśw. Marji Panny z Loretto. Figura ta najpierw znajdowa ła się w kościele Jezuitów w Lublinie, później na Wawelu, aż wreszcie Zebrzydowski kazał ją przewieźć do Lanckorony, gdy tu na stale za mieszkał, skąd w czasie rokoszu dostała się na Kai war ję. Godne uwagi są także dwa olbrzymie płótna zawieszone po obu stronach wielkiego ołtarza. Przedstawiają one: po lewej wizytę cesarza au- strjackiego Franciszka I w Kalwarji, po prawej stronie dziękczynne modły Władysława IV-go, króla polskiego, za zwycięstwo odniesione pod Chocimem. Za mało mamy czasu, abyśmy mogli szcze gółowo opisywać wszystkie zabytki sztuki, znaj dujące się w klasztorze kalwaryjskim, tutaj bę dziemy mówić tylko o cudownym obrazie Najś. Marji Panny, znajdującym się w jednej z kaplic klasztoru. Historja tego obrazu jest następująca: W majątku Kopytówka, należącym do Sta nisława Paszkowskiego, znajdował się staro dawny obraz Matki Boskiej, znany we dworze pod nazwą: „łaskawy", przed którym Pan ten wraz z rodziną i służbą codziennie rano i wie czór wspólnie odmawiali modlitwy. W roku 1641, dnia 3 maja, obraz ten zapłakał krwawemi łzami Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:46 ich nigdy, kto je choć raz w życiu widział. — Również wielkie wrażenie robi inna uroczy stość, odprawiana w Wielki Piątek przed kapli cą Ratusza, Obrzęd ten rozpoczyna się kaza niem, tłómaczącym zgromadzonym rzeszom pą tników treść aktu oskarżenia Pana Jezusa. Po kazaniu wśród uroczystej ciszy rozlega się po czterykroć chrapliwa trąba i donośny woła głos: „kilofe“, czyli zbiegajcie się. Następnie na gan ku przed kamienną figurą związanego Pana Je zusa ukazuje się postać przybrana w czerwone szaty, która uroczystym głosem odczytuje wy rok śmierci na Pana Jezusa. Odgłos rozstrojo nego bębna, stukanie toporów obrabiających krzyż, szczęk straży itd. robią taki hałas i wrza wę, że człowieka dreszcz przechodzi i zdaje mu się, że jest w Jerozolimie, w chwilach Męki Zbawiciela. Inne odpusty kalwaryjskie są do uzyskania w następujące dni: od niedzieli kwietniej do Wielkiego Piątku — dni 6; na Zielone Święta— dni 3; na Boże Ciało — dni 4; na Wniebowzię cie Najśw. Marji Panny — dni 7; na Narodzenie Matki Boskiej — dni 3 i na św. Franciszka z Assyźu dni 4. Z innych świętych miejsc na Kalwarji zasłu gują na wyróżnienie: kościół Grobu Matki Bo skiej, kaplice Ukrzyżowania i Upadku Trze ciego. Kościół Grobu Matki Boskiej. Dawny kościółek Grobu Matki Boskiej, dwa razy mniejszy od dzisiejszego, był raczej do grobu niż do kościoła podobny. Posiadał tylko Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:52 3) wypełnienie przepisanych wa runków. § I- Na Jasnej Górze można zyskać następujące odpusty: 1) Odpust zupełny raz na rok za prywatne przybycie na Jasną Górę i nawiedzenie Cudownej Kaplicy (wa runki zwykłe t. j. spowiedź, Komunja święta i przynajmniej jeien pacierz w intencji Ojca św. t. j. 1 Ojcze nasz, 1 Zdrowaś i 1 Chwała Ojcu). 2) Odpust zupełny tyle razy, ile razy w ciągu roku przybędzie się z kompanją i nawiedzi Cudowną Ka plicę. Warunki jak pod Nr. 1. 3) Odpust zupełny za odprawie nie drogi Krzyżowej na wałach (spo wiedź, Komunja św. i pacierze nie są konieczne). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:56 wszystkie szkaplerze z wyjątkiem fran ciszkańskich i tercjarskich. Uwaga: 1) Jeśli medalik szkaplerzowy tak się wytrze, że już wizerunków na nim nie znać, trzeba kupić nowy. 2) Pierwszy • raz trzeba się wpi sać do szkaplerza sukiennego w od powiednim kolorze, a także formie przepisanej dla każdego szkaplerza pod grozą nieważności. Obowiązki wpisujących się do różnych bractw. 1) Wpisani do Różańca czy Ko ronki obowiązani są odmawiać jedną część Różańca (5 dziesiątków lub ca łą Koronkę i litanję do Matki Bos kiej każdego dnia lub 3 razy w ty godniu, najrzadziej jeden raz w ty- Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:01 chorych. Św. Trójcy, biały z krzy żem czerwono- (część prostopadła) niebieskim (część poprzeczna). Szka- plerz Męki Pańskiej, czerwony z czer- wonemi tasiemkami. Na jednym płat ku winien być koniecznie obraz Pana Jezusa Ukrzyżowanego, na dru gim Najśw. Serca Pana Jezusa i Marji. Celem tego Szkaplerza jest gorące nabożeństwo do Męki Pań skiej. Szkaplerz św. Józefa, barwy fioletowej połączony białemi tasiem kami, na nie naszyte są drugie tejże wielkości kawałki koloru żół tego. Płatek spadający na piersi winien być z wizerunkiem świętego Józefa, trzymającego Dzieciątko Je zus na prawem ręku, a w lewej lilję, pod wizerunkiem napis: „Św. Józefie, Opiekunie Kościoła, módl się za nami.” Na drugim płatku winna być tiara, powyżej Duch Święty, poniżej dwa klucze i napis: „Duch Pański jest jego przewod nikiem.” Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:09 Odpustu nie udziela ksiądz, tylko Bóg. Ale to Kościół ustala warunki odpustu, a ty masz je dokładnie wypełnić. Trzeba jednak pamiętać dwie rzeczy: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:12 Odpust jest to darowanie przez Boga kary doczesnej za grzechy odpuszczone już co do winy. Rozróżnia się odpusty cząstkowe i zupełne (zależnie od tego, w jakim stopniu uwalniają nas od kary doczesnej). Odpusty te może zyskiwać każdy ochrzczony po spełnieniu odpowiednich warunków dla siebie lub ofiarowywać je za zmarłych. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:18 Przyjęcie błogosławieństwa udzielanego przez Papieża Urbi et Orbi (Miastu i Światu) - choćby tylko przez radio lub telewizję; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:26 Posługiwanie się przedmiotami pobożności (krucyfiksem, krzyżem, różańcem, szkaplerzem, medalikiem), o ile zostały pobłogosławione przez Papieża (ewentualnie - przez biskupa), po dmówieniu jakiejkolwiek formuły wyznania wiary w uroczystość świętych Apostołów Piotra i Pawła 29czerwca; jeśli przedmioty były pobłogosławione przez kapłana lub diakona - odpust cząstkowy; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:33 Sprawowanie i udział we Mszy świętej z okazji 25-, 50- i 60-lecia kapłaństwa; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:39 Publiczne odmówienie (śpiew) hymnu Przyjdź Duchu Święty (Veni Creator) w Nowy Rok i w uroczystość Zesłania Ducha Świętego (w pozostałe dni, nawet prywatnie - odpust cząstkowy); Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:43 Nawiedzenie kościoła lub kaplicy we wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych (2 listopada) i odmówienie tam Ojcze nasz i Wierzę; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:47 Ponadto dla Polski zostały zatwierdzone także dwa dodatkowe odpusty zupełne: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:51 Wierny dostępuje odpustu cząstkowego, jeśli w czasie spełniania swoich obowiązków i w trudach życia wznosi myśli do Boga z pokorą i ufnością, dodając w myśli jakiś akt strzelisty, np. "Jezu Chryste, zmiłuj się nad nami" Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 21:40 Widzisz frelka To jest Elka Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 20:58 Rebus wygenerowany w internecie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 21:52 Ja w to nie wierzę Znowu byłaś na plenerze Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 21:04 Miasto na trasie Katowice - Łódź Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 21:06 Miejscowość na trasie Skierniewice - Warszawa Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 21:08 Można go mieć lub w niego wpaść Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 07.08.23, 15:49 A krzyżówkę zrobię na końcu. Mogę? Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 30.07.23, 21:13 Przed nazwą amerykańskiej firmy Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 12.08.23, 21:55 A może mi się dziś przyśni Kompot z wiśni Odpowiedz Link