Dodaj do ulubionych

Szyfrogram

06.12.25, 14:25
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/PUFHJOlSxub5p5s6X.jpg
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Szyfrogram 06.12.25, 14:26
      Po rozwiązaniu szyfrogramu litery ponumerowane od 1 do 8 wraz z ujawnioną literą złożą się na dwuwyrazowe rozwiązanie zadania
      • madohora Re: Szyfrogram 06.12.25, 14:27
        Graniczna rzeka w Cieszynie
        • madohora Re: Szyfrogram 06.12.25, 14:27
          Gramy nimi w bilard
        • cusiew44 Re: Szyfrogram 07.12.25, 18:59
          OLZA
          • cusiew44 Re: Szyfrogram 07.12.25, 18:59
            KULE
            • cusiew44 Re: Szyfrogram 07.12.25, 19:00
              HASŁO: KOZA YULE
          • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 21:58
            Świat wokół nas się zmienia
            A ja pojadę do Cieszyna
            • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 21:59
              A może zamiast bilardowe
              Zrobimy sobie kule śniegowe
    • madohora Re: Szyfrogram 06.12.25, 14:29
    • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:05
      Widzisz kochana
      Koza Yuele u nas nie znana
      • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:06
        „Bożonarodzeniowym kozłem wioski był jowialny młody Karl, który w delikatnym przebraniu diabła z parą wołowych rogów na czole biegał od gospodarstwa do gospodarstwa i robił psikusy”. Tak o koźle bożonarodzeniowym pisał XVIII-wieczny pisarz J.K. Schandrup
        • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:06
          W zeszłym roku kupiłam polskie słomiane ozdoby choinkowe i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu znalazły się tam właśnie skandynawskie koziołki bożonarodzeniowe. W Polsce nigdy nie słyszałam o takiej tradycji, co innego w Danii. Tu od początku adwentu nadziać się można wszędzie na rogacze. Dosłownie każda witryna sklepowa, instytucja, czy prywatny dom posiada własnego, oplecionego czerwoną wstążką koziołka. Mimo tego, gdy pytałam swoich duńskich znajomych o to, skąd się wziął i dlaczego wystawiają słomianą kozę w święta, nie bardzo umieli mi odpowiedzieć. Jest tak samo, jak choinka, wieniec adwentowy, julefrokosty i cała reszta. Troszkę poszperałam, troszkę poczytałam i okazało się, że julebuk, czyli słomiany kozioł przewiązany czerwoną szarfą jest jednym z najstarszych skandynawskich symboli przesileniowych, czy też bożonarodzeniowych.
    • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:08
      Jak się okazuje, kozioł od zawsze, był składany w ofierze. W 1942 roku na bagnach w okolicach Tibirke znaleziono gliniane naczynia z epoki żelaza, ze szkieletami kóz złożonych w ofierze. Całkiem niedawno w związku z planowaną budową super nowoczesnego szpitala, archeologowie odkryli w okolicach Helsinge resztki domu z wczesnej epoki żelaza, w którym znajdowały się szczątki kóz złożonych w ofierze. Podobne odkrycia miały miejsce również w okolicach jeziora Salpetermosen znajdującego się na południe od Hillerød. Tam odkryto liczące 6000 lat czaszki kóz
      • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:08
        W Trelleborgu natomiast odkryto studnię, w której złożono w ofierze ludzi w różnym wieku wraz z kozami najprawdopodobniej dla Odyna, który sam z siebie złożył ofiarę i napił się wody ze studni i poświęcił oko dla Mimira, by posiąść mądrość. Grób w Szwecji jest datowany na X wiek.
        • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:09
          Słomiany julebuk, czyli kozioł bożonarodzeniowy dostał jakby drugie życie w 1966 roku. Wszystko to stało się za sprawą Stiga Gavléna.
          Ten szwedzki specjalista od reklamy wpadł bowiem na pomysł umieszczenia na placu zamkowym w Gevali gigantycznego kozła ze słomy. Pierwsze szkice projektu wykonał na serwetce w kawiarni Konditori Lido Söder. Natomiast wykonanie jej zlecił swemu bratu, który do pomocy zaprosił swoich kolegów ze straży pożarnej. Koszt budowy wynoszący 10 tys. szwedzkich koron pokrył wówczas Harry Ström.
          • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:09
            Ogromna figura miała przyciągnąć do miasta turystów. Cel osiągnięto. Do miasta faktycznie zaczęły ściągać tłumy, by podziwiać monstrualnego rogacza. Co roku w pierwszą niedzielę adwentu na placu zamkowym umieszczany jest Gevalijski kozioł. Natomiast w 1985 roku figura trafiła do księgi rekordów Guinnessa jako największy słomiany kozioł na świecie. Jego całkowite rozmiary to 13 metrów wysokości i siedem szerokości. Natomiast nogi mają średnicę zaledwie 2 metrów. Ponadto całkowita waga zwierzaka to 3,6 ton, w czym sama słoma waży 1,3 tony. Do udekorowania szwedzkiego koziołka potrzeba 79,5 metra czerwonej wstążki.
            • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:10
              Co roku potrzeba 56 mat słomianych o długości 5 metrów, 1600 metrów sznurka, 1200 metrów bieżących drewna, 50 metrów tkaniny i 1000 godzin pracy. Koszt powstania instalacji to obecnie około 200 tysięcy szwedzkich koron.
    • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:10
      Słomiana rogacizna stała się tak bardzo popularna, iż zaczęto produkować jej mniejsze kopie, które rozpowszechniły się po całym świecie. Dziś w porządnym skandynawskim domu nie może zabraknąć słomianej figurki w czasie Bożego Narodzenia.
      • madohora Re: Szyfrogram 08.12.25, 22:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka