Gość: miki IP: 207.26.28.* 20.02.01, 23:35 Dlaczego USA nie zgodzi sie na zalegalizowanie pobytu Polakow ktorzy siedza tu czasami po 15 lat i nie maja dokumnetow, prawa do opieki zdrowotnej itp. Czy jest to nowoczesna forma niewolnictwa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stary Re: Kwestia emigracji IP: 203.37.115.* 21.02.01, 01:02 Nie. To jest powszechna w nowoczesnych panstwach interpretacja suwerennosci: tylko rzad USA, Kanady, Australii etc. decyduje, komu wolno sie osiedlic w USA, Kanadzie, Australii etc. Kto postepuje na zasadzie "a ja i tak tu bede mieszkal, i mam ich rzad razem z jego decyzjami w d..." temu sie bedzie celowo utrudnialo, aby nie odniosl korzysci ze swojej pogardy dla miejscowego prawa. Niewolnictwa w tym zadnego nie ma, poniewaz samoloty z powrotem do Polski odlatuja codziennie, i sila sie nikogo nie zatrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika do Starego IP: *.fll.bellsouth.net 21.02.01, 02:41 odpowiedz perelka, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: do Starego IP: 203.37.115.* 21.02.01, 05:56 Cala przyjemnosc po mojej stronie. Fakty sa faktami. Stary (Australia) staryw@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hombre Re: do Starego IP: *.dialup.mindspring.com 25.02.01, 19:27 Poza tym to emigranci w stanach maja podbne prawo do opieki zdrowotnej jak amerykanie, oczywiscie jesli zaplaca. Ameryka to nie Europa z socjalnym zapleczem. Poza tym to USA, Kanada, czy Australia maja lepsza polityke emigracyjna niz Euopejska Unia i Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangur Re: Kwestia emigracji IP: unknown, 137.154.189.* 26.02.01, 02:11 Moze to nie USA, ale u nas ten problem takze wystepuje. sa ludziska na "przedluzonym urlopie", pracuja na "szaro" zajmujac nawet odpowiedzialne stanowiska, placa podatek, skladke emerytalna i skladke na ubezpieczenie zdrowotne, ale te skladki polaczone sa z systemem imigracyjnym, wiec nigdy z nich nie moga skorzystac. System podatkowy ma strukturalna blokade na przeplyw danych do urzedow imigracyjnych. Ciekawe jak ONI to rozwiaza. Moze jedynym rozwiazaniem jest na 65 urodziny wyluskac delikwenta wsadzic do samolotu i Bye Bye. Czysty zysk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Re: Kwestia emigracji IP: *.214.13.9.Seattle1.Level3.net 28.04.01, 19:31 Masz racje Kangur, i tak dokladnie tez jest w Stanach, czysty bizness !!! emigrant Odpowiedz Link Zgłoś