Dodaj do ulubionych

Fenomen S. Berlusconiego

14.12.10, 14:36
Berlusconi właśnie znów wybronił się przed utratą stołka. Ten facet to fenomen wśród wszystkich zachodnich polityków.
W polityce wewnętrznej doprowadził należącymi do niego mediami własny naród do szczytowego ogłupienia. Włosi bardziej żyją tematyką operacji kosmetycznych i np. powiększaniem piersi 14-latkom niż problemami ekonomicznymi swego kraju (a te są poważne). Wieczny show medialny, te ciągłe współczesne igrzyska odbierają im zdolność racjonalnego myślenia do tego stopnia, że Włosi biją brawo, gdy Berlusconi ogłosza, że najlepszym sposobem na kryzys jest znalezienie bogatego męża bądź żony. Trzeba jednak dodać, że Berlusconi swoją teatralnością a la Cesarstwo Rzymskie (w fazie schyłkowej) świetnie się wkomponowuje we włoską mentalność - jedno żywi się najwyraźniej drugim.
Ogłupienie medialne narodu włoskiego jest chyba równe ogłupieniu amerykańskiemu, ale we Włoszech jest znacznie weselej.

Z drugiej strony Berlusconi jest doskonałym managerem własnego imperium, bajecznie bogatym i kompletnie niezależnym. Stawił nawet skutecznie czoła Murdochowi nie dając sobie odebrać rynku, co w kraju, gdzie królują prywatne media wcale nie jest takie proste.

bajeczny majątek i niezależność Berlusconiego daje mu niezwykłą na tle innych unijnych pożal się Boże przywódców wolność decyzji, która jak dowodzą wycieki z Wiki leaks spędza USA sen z powiek. Amis z wielkim żalem stwierdzają, że tym człowiekiem trudno jest sterować i na niego wpływać.
No i co gorsza, nie ma go jak usunąć, jak właśnie po raz kolejny widać, Berlusconi jest jak dotąd niezatapialny. Najwyraźniej swą osobowością doprowadził do tego, że Włochy mimo, iż z nim jako przywódcą co najmniej dziwacznie funkcjonują, bez niego nie potrafią sobie własnego kraju wyobrazić.

Zresztą wątpię, by Włochom się poprawiło, gdyby do władzy doszły jakieś marionetki, żądne kasy i poklasku zagranicy.
Obserwuj wątek
    • nihil-istka czyli o czym marzy lewacka dziewica 14.12.10, 14:51
      No prosze , wiemy za czym teskni biedna dziewica lewacka. Ano marzy o boogatym satyrze , ktory wreszcie kupi jej zapasowe majtki. ha,ha,ha ha
    • malkontent6 Re: Fenomen S. Berlusconiego 14.12.10, 15:13
      eva15 napisała:

> Ogłupienie medialne narodu włoskiego jest chyba równe ogłupieniu amerykańskiemu

A jak na tym tle wygląda naród rosyjski?
    • jk2007 czemu Michnik nie Berlusconi? 14.12.10, 15:46
    • polski_francuz Ambiwalencja raczej 14.12.10, 17:12
      Trzeba dodac, ze Berlusconi jest w stanie cos zrobic bo wlasnie ma te wladze albo te skutecznosc i te sposoby, zeby sprawy poruszyc. Zaczal wladze ostatniego okresu od usuniecia smieci w Neapolu. Smieci, ktorych nikt nie byl w stanie usunac.

Jego polityczna skutecznosc jest o wiele wieksza niz jakikolwiek innego wloskiego polityka. Prodi, jego poprzednik, sie raz - dwa w jakies uklady zakalapuckal i nic nie byl w stanie zrobic.

Co do bunga-bunga i innych igrzysk seksualnych Sylwka, to mu Wlosi po prostu zazdroszcza i podziwiaja potencje 74-latka. Potepienie jest jedynie ze srodowisk (pseudo) intelektualnych. Lud albo sie smieje albo zazdrosci.

Podsumowujac, Sylwio szanuje Mamma, kocha piekne wloskie kobiety (uwazam ze sa sa faktycznie najpiekniejsze Europejski) i jest mozliwie najbardziej skutecznym administratorem kraju.

I nikt mu nie podskoczy.

PF
      • igor_uk Re: Ambiwalencja raczej 14.12.10, 17:21
        Zobaczcie,jak tylko P_F zaczyna pisac na temat nie zwiazany z Rosja,to calkiem rozsadnie mysli i nawet potrafi z dystansem i z poczuciem humora cos napisac.
        PF,swietny post!
        • nihil-istka erotomania raczej 14.12.10, 17:34
          A jak to jest ze ty igor , niezaleznie od tematu to tylko syf produkujesz?
          Zas P.Franca to znany erotoman jest , zwierzal nam sie o swej chuci do swej arabskiej uczennicy.
          • igor_uk Re: erotomania raczej 14.12.10, 17:39
            widzisz li,nihilisto.Lepiej produkowac syf,jak ja,niz byc im,jak ty.
            A pozatym ,ja cie rowniez kocham.
            • nihil-istka Re: erotomania raczej 14.12.10, 18:00
              Ciesze sie Igor (KU)rwa. Odwzajemniam twe platoniczne uczucie.
              • igor_uk Re: erotomania raczej 14.12.10, 18:13
                Ale ja nic nie pisalem o platonicznej milosci.
      • eva15 Rozhulany staruszek 14.12.10, 18:29
        polski_francuz napisał:

> Co do bunga-bunga i innych igrzysk seksualnych Sylwka, to mu Wlosi po pr
        > ostu zazdroszcza i podziwiaja potencje 74-latka. Potepienie jest jedynie ze sro
        > dowisk (pseudo) intelektualnych. Lud albo sie smieje albo zazdrosci.

Krowa, która dużo ryczy z reguły mało mleka daje. Jakie są możliwości seksualne tego mocno starszego pana wiedzą tylko określone panie. Ale te panie obowiązuje po 1) tajemnica zawodowa, a po 2) będąc przez samego Sylwio opłacanymi mogą o nim tylko dobrze mówić lub wcale.
        Myślę, że jego rzekome wyczyny to raczej część PR niż rzeczywistość. Ale faktycznie sporej części Włochów to się podoba, podobnie jak jego operacje kosmetyczne, bo jak piszę Włosi kochają teatr, grę, przedstawienia i zabawy w przebierańców, a nie życie realne. Sylwio to taki bohater z opeery mydlanej, który wyszedł do nich z telewizora.
        • igor_uk Re: Rozhulany staruszek 14.12.10, 18:50
          eva15 napisała: Sylwio to taki bohater z opeery mydlanej, który wyszedł do nich z telewizora.

Ewa,dla Wlochow bardziej liczy sie,ze on zszedl z wlasnej telewizji.Wbrew pozoram,a troche Wlochow poznalem,,tam w mezczyznie liczy sie przedewszystkim,czy potrafi zrobic duza kase.Sylwio to potrafil,dla tego jest seksi.
          A lataja za babami tam wszystkie facety,to dla Wlochow jest normalne,powiedzial by w dobrym guscie.
          • eva15 Re: Rozhulany staruszek 14.12.10, 19:13
            Ze latają za babami, to ma swój urok, ale tu akurat rozmawialiśmy o ewentualnej potencji Berlusconiego, a ta jest wg mnie (i nie tylko mnie, bo podobnie wypowiadają się czasem komentatorzy prasowi) zapewne bardziej finansowa i PR-owska iniż seksualna.

Włosi w tym swoim lataniu za babami mają swój urok. Jakieś 2 lata temu na stacji benzynowej b. elegancki starszy Włoch bardzo się spiesząc zagadnął mnie po angielsku o drogę do Bazylei. Był tam umówiony na rozmowy bizensowe i prosił o wsakaznie jak najszybszej drogi na wyjazd z miasta. Drogę mu objaśniłam, pogadaliśmy krótką chwilkę miło i Włoch udał się szybkim krokiem w kierunku swojego bardzo wypasionego mercedesa, stanął przy nim na moment, nagle zawrócił do mnie już z komórką w ręku i stwierdził, że właściwie to mu się jednak już wcale spieszy, jeśli pójdziemy na kolację to on olewa to spotkanie, zadzwoni, że nie zdąży na czas, życie jest za krótkie na takie głupoty jak gonitwa za kasą. Powiedział to z takim wdziękiem i przekonaniem, że musiałam się roześmiać. Z oferty nie skorzystałam, ale zapiętałam go jako sympatycznego podrywacza.
            • polski_francuz Podobasz sie Ewa 14.12.10, 19:28
              nie tylko starszym Wlochom. Ale jak nie polecialas na Merca to juz na Yaris na pewno nie polecisz. Daremny trud:)

PF
              • eva15 Re: Podobasz sie Ewa 14.12.10, 19:31
                Trzeba trafu ja sama byłam już umówiona, ha, ha.
                • eva15 Re: Podobasz sie Ewa 14.12.10, 19:37
                  Jeszcze co do tego Włocha. Jadąc później do domu pomyślałam sobie po raz kolejny o różnicach mentalnościowych między narodami. Niemiec w takiej sytuacji raczej na pewno nie zrezygnowałby ze spotkania biznesowego tylko poprosiłby o wymianę wizytówek i o spotknie w pasującym obu stronom terminie. Jeśli w ogóle odważyłby się z tym wychylić.
                  Tak jak ten Włoch mógłby się ewentualnie zachować Polak czy Rosjanin... A jak teoretyczny Niemiec - Duńczyk, Anglik czy inny Szwed.
                  • polski_francuz Re: Podobasz sie Ewa 14.12.10, 20:12
                    Wszystkiego miec nie mozna. I sex-appeal i duzo forsy rzadko chodza w parze.

Co do Anglikow. Kiedys czytalem jakas ankiete zrobiona u nich wlasnie z m.in. pytaniem. Czego zalowali ze zrobili zbyt malo w zyciu. Odpowiedz byla, ze zaluja ze malo seksu robili:)

Ten Wloch umial dobrze wybrac piorytety: sytuacja sie prezentuje to staram sie z niej skorzystac. A ze juz merca mial, to mogl sobie pozwolic na olanie klienta. Zreszta, by mu powiedzial, ze wlasnie zlamal noge i znalazl sie w szpitalu, czy cos podobnego.

Polacy, jak juz Dostojewski zauwazyl chetnie picuja. Ale to sie wie. I kobity jakos malo na pic leca.

Rosjan pod tym wzgledem nie znam.

Przypomniala mi sie jednak anegdota z Melbourne. Gdzie wlasnie bralem lekcje tenisa u profesora wloskiego pochodzenia jak sie pojawila kobita - cud. Tez studentka mego Wlocha. I cos jej zaczelem jak to Poljak picowac. A na to moj Wloch: Ty to chyba jestes Niemcem, ze tak wprost lecisz. Wzial mnie bowiem za Draufgangera (zreszta dosc slusznie).

PF
                    • eva15 Re: Podobasz sie Ewa 14.12.10, 22:05
                      W gruncie rzeczy ten "mój" Włoch wykazał się typowo włoskimi cechami - reagował spontanicznie i pod wpływem nagłych emocji potrafił sporo rzucić bez namysłu na szalę. Takich ludzi łatwo jest uwieśći i to wcale nie tylko w seksualnym sensie...
                • jorl Re: Podobasz sie Ewa 15.12.10, 20:56
                  Postapilas po niemiecku Evo. Trzeba bylo to umowione spotkanie odmowic. Powod zawsze sie da wymyslec. W ostatecznosci mozna zwalic na hm.. kobiece sprawy. Ale jak ten drugi rauchunkow Twoich dni nie prowadzi naturalnie.

Pozdrowienia
                  • eva15 Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 00:51
                    A w czym niby przeszkadzają kobiece dni, bo nie rozumiem. Masz jakieś uprzedzenia czy zahamowania?
                    • darekvtb Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 08:27
                      No bo w "te dni" wedlug ortodoksalnych "starszych i .." kobieta jest "nieczysta" :-))
                      • eva15 Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 13:24
                        Czyżby jorl zrobił dyskretny outing?
                        • polski_francuz Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 14:00
                          Przestancie juz, bo mi zupelnie milosc fizyczna obrzydzicie:)

PF
                          • jorl Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 16:07
                            polski_francuz napisał:

> Przestancie juz, bo mi zupelnie milosc fizyczna obrzydzicie:)
                            >
                            > PF

Jestes na najlepszej drodze do tego co Twoi Anglicy w ankietach opowiadaja PFie.
                            A moze cos jeszcze? Mam takie powiedzenie jak, juz z niechecia ale zlaze z wyra pod prysznic, ze trzeba sie umyc bo sie nogi kleja. Tez fe??

Pozdrowienia
                    • jorl Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 15:20
                      eva15 napisała:

> A w czym niby przeszkadzają kobiece dni, bo nie rozumiem. Masz jakieś uprzedzen
                      > ia czy zahamowania?

Ja jestem delikatne stworzenie i w rzeznika nie lubie sie bawic. Coz, od dziecka bylo wiadomo ze napewno lekarzem nie bede, tez dlatego ze widoku krwi nie lubie. Na szczescie i nie musialem.
                      Ale oczywiscie wiem jak to jest i wiem ze to tak naprawde nie dla mnie. Zapobieganie ciazy w ten sposob to tez dla ubogich. Sa lepsze srodki w koncu. Te dla kobiet naturalnie.
                      Co prawda zdarza mi sie wykorzystac ta sposobnosc aby zrobic sobie wolny weekend z jedna i spotkac sie wtedy z inna.
                      Tez wiem, ale tylko teoretycznie a nie z wlasnej praktyki, ze kiedys u kobiet z tym problemu juz nie ma. Ale to nie dotyczy moich. Nie ten wiek. A u mojej Bylej jak jeszcze nie byla Byla tez nie zalapalem sie na ten bezproblemowy sex.
                      Jestem w tym Egipcie, kupilem karte na WiFi troche trzeba z tym walczyc ale mysle ze ulomnosci tej komunikacji przezwycieze. I troche popisze.
                      Tutaj pogoda dobra pare godzin w poludnie nawet do opalania jakos ten atak zimy przeczekam. I to calkiem niezle.
                      Dzisiaj jeden Arab, przedstawiciel tego biura podrozy, pogratulowal mi jak mu powiedzialem ze ja alkoholu nie pije. Troche pogadalem z nim swiatopogladowo o religjach i nacjach i mimo mojego ateizmu, wlasnie przez to moje niepicie, mam plusy u niego.
                      Pozdrowienia

• darekvtb Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 17:45
                        A ten arab z rekinem jeszcze Cie nie zapoznal? :-))
                        • jorl Re: Podobasz sie Ewa 16.12.10, 20:20
                          darekvtb napisał:

> A ten arab z rekinem jeszcze Cie nie zapoznal? :-))

Ten Arab to wogole o rekinach nie chcial slyszec i mowic. Zrozumiale, sprzedaje tez wycieczki i ma napewno procent od ich sprzedarzy. Kupilem tez taka jedna na morze lodzia troche nurkowania i lowienia ryb. Ale w sumie tego niewiele.
                          Pozdrowienia

• eva15 Jak zastawić skuteczną pułapkę na Evę 14.12.10, 19:40
                polski_francuz napisał:

> nie tylko starszym Wlochom. Ale jak nie polecialas na Merca to juz na Yaris na pewno nie polecisz.

Prawdę mówiąc bardziej niż na kasę "lecę" tudzież daję się złapać na inteligencję i wdzięk, urok osobisty.

>Daremny trud

Jak wyżej
              • jorl PF 16.12.10, 15:36
                polski_francuz napisał:

> nie tylko starszym Wlochom. Ale jak nie polecialas na Merca to juz na Yaris na
                > pewno nie polecisz. Daremny trud:)
                >
                > PF

A na co ja mam sie skarzyc? Ja nawet Yarisa, ze o Mecu nie wspomne, nie mam bo po prostu zadnego samochodu nie mam. I nie zamierzam kupic.
                Do tego tez zadnego telewizora.
                Ale ja napewno nie bede na stare (he..he to do Evy) lata zalowal jak ci Anglicy z Twojej PF ankiety. Ze mieli za malo sexu w zyciu.
                Juz pisalem, zamowilem u cory na swoj grob nagrobek napisem "Zaj..l sie na smierc" . Z tym ze uwazam ze na ten nagrobek dluuuugo bedzie trzeba czekac.

Pozdrowienia
                • eva15 Jorl, dzięki 16.12.10, 23:58
                  jorl napisał:

> Ale ja napewno nie bede na stare (he..he to do Evy) lata zalowal jak ci Anglicy
                  > z Twojej PF ankiety. Ze mieli za malo sexu w zyciu.
                  > Juz pisalem, zamowilem u cory na swoj grob nagrobek napisem "Zaj..l sie na smie
                  > rc" . Z tym ze uwazam ze na ten nagrobek dluuuugo bedzie trzeba czekac.

Dzięki za przypomnienie Arkadii. Ilekroć cię czytam, tym bardziej przypomina mi się dzieciństwo i wierszyk Brzechwy:
                  www.klamerka.pl/zyczenie-10135.html

Taki Putin - bidula - poczekał skromnie, aż go inni ogłoszą samcem alfa, ty nie musisz, sam potrafisz.
                  • jorl Re: Jorl, dzięki 17.12.10, 14:01
                    eva15 napisała:

> Taki Putin - bidula - poczekał skromnie, aż go inni ogłoszą samcem alfa, ty
                    > nie musisz, sam potrafisz.

Widzisz Evo jakis czas temu, wczesniej jak o Putinie ogloszono o jego alpha dog charakterze opisywalem na tym forum wlasnie w dyskusji tez i z Toba czym sie wlasnie tacy ludzie charakteryzuja.
                    Zreszta Twoje rozumienie tego biologicznego terminu alpha dog jest powierzchowne. Juz dawno pisalem, sa ksiazki opisujace charaktery ludzi z wyzszym jak normalnie poziomem testosteronu. I o tym ze Putin taki jest pisalem juz dawno. Tez na tym forum. A Ty dopiero ostatnio to odkrylas a dokladnie bo Tobie to pod nos podstawiono.
                    Dobra, moze pytanie. O testosteron. Jak sadzisz mam racje mowiac ze wlasnie alpha dog sa to ludzie z podwyzszonym testosteronem? Czy nie? Potrafisz odpowiedziec czy pozostaje sie Tobie migac. Aby nie przyznac mi racji?

Pozdrowienia
        • polski_francuz Punkt widzenia kobiety:) 14.12.10, 19:16
          Skoncentrowalas sie na seksualnych sklonosciach Sylwka. Pewnie sie wiecej chwali niz realizuje ale komu to przeszkadza? My tez tu mamy takiego pana na forum co sie lubi tym chwalic. Widac wielu sobie samcostwa alfa chce dodac.

I w porzadku:)

PF
          • eva15 Punkt widzenia kobiety. Nieprawda 14.12.10, 19:20
            To raczej nieprawda, częściej tak mówią o nim bodaj faceci. No ale może faktycznie z zazdrości.

Nie czytasz postów ze zrozumieniem, wcale się nie tym temacie skoncenrowałam, wymieniłam go jako jeden z 3 czy 4. Trudno go tak całkiem pominąć, skoro dla samego Sylwio jest on tak ważny. Mnie natomiast bardziej interesuje jego niezależność polityczna, bo to rzeczywiście rzadkie zjawisko w Europie wiszącej USA u pupy i nogawki. Berlusconi to olewa.
        • polski_francuz Proba syntezy 14.12.10, 19:24
          Wlochy zjednoczyly sie w 1859 roku, ale w odroznieniu od Niemiec nikt ich nie wzial za morde i kraj pozostal podzielony na polnoc (najbogatsza w Europie) i poludnie (bieda i mafia). Ba, nawet czesto, gesto, sasiadujace wioski nienawidzic sie beda do konca swiata bo w 1234 roku jeden wiesniak ukradl im krowe a i podobno zgwalcil na zabawie ludowej nasza ragazze.

I jakos ten kraj trzeba trzymac razem. I Sylvio ma ten jeden, medialny, sposob.

Raiuno jest wloskim Frontem Jednosci Narodu, tlumaczac na polski.

PF
          • eva15 Re: Proba syntezy 14.12.10, 19:30
            I przed Sylwio kraj ten trzymał się razem. Skłonności separatystyczne są chyba teraz nawet większe niż poprzednio, choć trudno to dokładnie zmierzyć.
    • przyjacielameryki Re: Fenomen S. Berlusconiego 14.12.10, 18:40
      Fenomen Berlusconiego??? Cha!, cha!, cha! Dobre sobie!! A kto mógł wyciągnąć taki wniosek?? Oczywiście poplecznicy przyjaciela Berlusconiego - niejakiego cara Putina. Obaj pasują do siebie jak ulał! Sami Włosi wstydzą się za swojego premiera, demonstrują na ulicach, mają dość jego kompromitacji.
      • igor_uk Re: Fenomen S. Berlusconiego 14.12.10, 18:54
        przyjaciel,czy ty kazdy temat musisz sprowadzic do Putina?
        Wlosi wstydza sie swojego Primiera?! daj juz spokoj,napisz lepiej cos o kraju,ktorego przyjacielem deklarujesz sie,moze wykazesz sie troche wieksza wiedza?
        • misterpee Re: Fenomen wrogameryki 14.12.10, 19:28
          ten facet pisze wylacznie w ngatywie, biale jest czarne. Berluscini ma zwolennikow i w mediach, ktore kontroluje, i wsrod ludzi, bo nie jest tak zle. Popatrzcie na USA, media zaden prezydent nie kontroluje, to media (to trywia powiedziec vzyja sa wlasnoscia) kontroluja prezydenta i, pentagon i Kongres. Wrogameryki tego oczywiscie nie widzi.
          • misterpee Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 19:45
            i paru innych miejscowosciach we Wloszach, po tym jak Berlusconi otrzymal wiekszosc glosow w parlamencie. Zastanawiace jest to ze demonstracje w Moskwie i Rzymie sa niemal w tym samym czaasie. Czyzby ktos je zsynchronizowal?
            www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2010/1214/breaking45.html
            • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 20:01
              Berlusconi kupuł podobno 3 głosy. Ale demonstracje są nie tyle o to, ile ze wzgl. na zamierzone "reformy", czyli dalsze grabienie ludzi. Raczej należy je porównywać do demontracji angielskich (podobne tło) niż rosyjskich (iine tło).
              • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 22:42
                eva15 napisała:
                > Berlusconi kupuł podobno 3 głosy. Ale demonstracje są nie tyle o to, ile ze wzgl. na zamierzone "reformy", czyli dalsze grabienie ludzi. Raczej należy je porównywać do demontracji angielskich (podobne tło) niż rosyjskich (iine tło).

Eva15, "дyрoчкy выключи"
                halezky.livejournal.com/39965.html
                • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 22:58
                  jk2007, już chyba pisałam, że dyskutujesz za pomocą linków a nie opinii własnych plus skrót opinii z linków. A ja nie jestem w stanie wszystkich linków na szybko czytać.
                  • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:04
                    Eva15, protesty w Moskwie i S.Petersburgu byli anty-putinowskie. Ludzi juz nie wierza propagandzie.
                    • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:07
                      No a czy okres putinowski to rzeczywiście tylko propaganda? Czyżby ludziom się od 2000 r. wciąż pogarszało np. w porównaniu z okresem jelcynowskim? No i KTO wychodzi na ulice? Przysłowiowe borrciowe bezzębne babcie z Miediwedkowa - ci prawdziwi przegrani?
                      • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:21
                        eva15 napisała:
                        > No i KTO wychodzi na ulice?

wychodzi mlodziez, i jej juz nie da sie wciskac kitow
                        • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:29
                          Masą buntowniczą/rewolucyjną zawsze i wszędzie jest młodziież - właśnie dlatego, że jej najłatwiej można wcisnąć KIT i wysłać ją na barykady.
                          • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:30
                            A później, jak wiemy, rewolucja zjada swoje dzieci.
                          • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 23:45
                            eva15 napisała:
                            > Masą buntowniczą/rewolucyjną zawsze i wszędzie jest młodziież

Eva15, udajesz
                            www.youtube.com/watch?v=i8saaRCjxFs&feature=related
                            • misterpee Re: Mlodziez ktora finasuje George Soros 15.12.10, 00:09
                              Dawniej krol angielski zemscil sie na Ludwiku francuskim za finansowanie rewolucji w Ameryce i sfinasowal rewolucje francuska (mlodziezowa).
                              Mlodosc Rosji tez byla juz finasowana przez kapital niemiecki, amerykanski, szwajcarski, pod kierunkiem niezapomnianego Lenina.
                              A pomaranczowa i aksamitna rwolucje to juz sa dziela Sorosa i przjaciol.
                              teraz Wikileaks oglosily swiatu ze Putin i Berlusconi to wiecej niz przyjaciele i juz za tydzien mlodzi wykorzystala pogrzeb w Moskwie i wyniki glosowanie rzymskiego parlamentu i juz mamy rozruchy rewolucyjne. Im wiecej Putin zezoli na demokracje tym wiecej to zorganizuje mlodziez, im wiecej Putin przykreci ruby, tym wieksza bedzie wscieklosc mlodziezy.
                              Teraz Putin, za przykladem wujka Sama, wprowadzi skanowanie na lotniskach, bez cenury przejmie na wlasnosc eszystkie media, w metrze wprowadzi policje z psami, odnowi stare wiezenia i gulagi. Narod bedzie spokojny, a ekonomia wroci do czasu komuny. Podobnie jak jest teraz w USA. Oczywiscie tu sie wiezien i gulagow nie odnawia, buduje sie nowe.
                              Jednym lowen nie ma to jak mlodziez. Bez niej nie bedzie rewolucji. A berlusconi rzeczywiscie podobny jest do Mussolinigo. Do dzisiej Wlosi wspominaja z sentymentem Il Duce, Zostawil tyle pieknych pamiatek architektonicznych i wspomnienia o prosperity.
                              • jk2007 Mlodziez ktora nikt nie finasuje 15.12.10, 00:14
                                walczy za godne warunki zycia
                                • eva15 Mlodziez ktora nikt nie finasuje- nowość 15.12.10, 00:17
                                  jk2007 napisał:

> walczy za godne warunki zycia

Takie jak te na Zachodzie z 20% bezrobociem wśród młodzieży czy z jeszcze wyższym?

A buntownicza młodzież, której nikt nie finansuje to nowość w historii. Czego te Ruskie nie potrafią...
                                  • jk2007 Re: Mlodziez ktora nikt nie finasuje- nowość 15.12.10, 00:26
                                    eva15 napisała:
                                    > A buntownicza młodzież, której nikt nie finansuje to nowość w historii. Czego te Ruskie nie potrafią...

jakos znikla Twoja blyskotliwosc - operujesz schematami...
                                    • eva15 Re: Mlodziez ktora nikt nie finasuje- nowość 15.12.10, 00:31
                                      Nie bierz mnie pod włos. To życie operuje ciągle tymi samymi schematami, ja je tylko opisuję.
                                      • nihil-istka Re: Mlodziez ktora nikt nie finasuje- nowość 15.12.10, 09:00
                                        Ewa prosi aby jej nie brac pod wlos. O rany nie dosc, ze lewaczka, to jeszcze obficie na calym ciele owlosiona.
                              • eva15 Re: Mlodziez ktora finasuje George Soros 15.12.10, 00:58
                                misterpee napisała:
                                > Jednym lowen nie ma to jak mlodziez. Bez niej nie bedzie rewolucji.

Dokładnie o tym piszę. Swiat jeszcze jak dotąd ne widział ani jednej rewolucji w wykonaniu ludzi dojrzałych i starszych. Ale zawsze jakoś tak jest, że ci którzy pociągają za sznurki są starsi od tych, co idą na barykady.
                            • eva15 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 15.12.10, 00:14
                              jk2007 napisał:

> Eva15, udajesz

Cosik pomyliłeś branie się za łby i zdrady w mafijnych wierchuszkach z wyprowadzaniem naiwnej młodzieży na ulice.
                              • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 15.12.10, 00:17
                                eva15 napisała:
                                > Cosik pomyliłeś branie się za łby i zdrady w mafijnych wierchuszkach z wyprowadzaniem naiwnej młodzieży na ulice.

a czemu uwazasz młodzież za naiwna?
                                • eva15 Młode mięso armatnie wszelkich rewolucji 15.12.10, 00:30
                                  To wynika z natury rzeczy: młodzież jest młoda- czyli niedoświadczona, ale naładowana hormonami, emocjami i ideałami. Gdy grają emocje i hormony rozum się wyłącza, zresztą nie zdąrzył się jeszcze w pełni rozwinąć, a już napewno nie zdążył rozwinąć przenikliwości i pewnej dozy cynizmu.
                                  Młodzież to jeszcze tabula rasa, na której każdy demagogiczny cwaniak może wyryć swój zapis. Zwłaszcza dotyczy to dzieci/podrostków - a to oni właśnie, ci 13-18-letni były głównymi "rewolucjonistami" pomarańczowej "rewolucji". Wystarczyło popatrzyć po twarzach na ekranach tv. Dano tym dzieciakom obietnicę lepszego świata w postaci zachodniej muzyki, open air koncertów, żarcia, alkoholu i narkotyków no i zrobili "rewolucję". CO z niej mieli????

Wystarczy też sobie przypomnieć, kto szedł do W-skiego Powstania. I ginął.

Ponoć Gomułka mawiał, że młodzież powinna się uczyć a nie protestować i miał świętą rację.
                                  • mara571 trzeba byc wyjatkowa cyniczna osoba, 15.12.10, 08:11
                                    aby w poscie o mlodziezy porownac motywy mlodych Polakow, ktorzy walczyli w powstaniu warszawskim z motywami mlodych demonstrantow w XXI wieku tu i owdzie.

A jak w swietle slow Gomulki nalezaloby ocenic protesty mlodziezy w Londynie?
                                    Oni chcieliby sie uczyc, ale moze sie okazac, ze wkrotce wielu nie bedzie na nauke stac.
                                    Chyba, ze juz na poczatku swojej drogi zyciowej podpisza cyrografy w bankach.
                                    • klops_totalny eva15 jest wyjatkowo cyniczna osoba 16.12.10, 03:14

Przez wrodzona sobie skromnosc nie wspomniala ze Putin 18-latkow zamiast ksztalcic,wciela do armii i wysyla do Czeczenii,chyba nie sluchal Gomulki
                                      • darekvtb Re: eva15 jest wyjatkowo cyniczna osoba 16.12.10, 08:42
                                        Czy to Wojciech123456789 pod nowym nikiem?
                                        Witaj!
                                    • eva15 Wyjątkowo ci odpowiem 16.12.10, 13:40
                                      Wyjątkowo ci odpowiem, bo oprócz swoich rytualnych wyzwisk powiedziałaś po raz 1. chyba coś z sensem.

Prawdą jest, że młodzież w GB walczy o to, by mieć dostęp do nauki i ta jej walka jest ze wszech miar słuszna. Problem w tym, że są 2 rodzaje wybuchów/rewolucji młodzieżowych:
                                      1) spontaniczne, przez nikogo niesterowane, wynikające wyłącznie z tragizmu położenia
                                      2) quasi spontaniczne, czyli dyskretnie sterowane, wykorzystujące tragizm położenia bądź nawet same tylko marzenia młodych o lepszym życiu

Ad. 1) Wybuchy niesterowane, niebędące w interesie żadnych mocodawców są z reguły tłumione, dba o to sam establishment. A że mocodawców brak, nikt z zewnątrz nie przyjdzie z pomocą. Tak więc nieszczęśni angielscy studenci nie mogą liczyć na sukces (choś może jakieś mniejsze ustępstwa będą).
                                      Ad.2) Wybuchy sterowane są znacznie częściej skuteczne, najnowszym historycznie przykładem są wszystkie "kolorowe rewolucje" zrobione z użyciem młodych ludzi.

Tak więc dokładnie dlatego "rewolucja" młodzieży na Ukrainie mogła się powieść, a identyczna (o tym samym charakterze) w Azerbajdzanie już nie - tu nikt nie był tym zainteresowany, by ją wesprzeć (ważniejsza była ropa) , więc młodych sumiennie spałowano i temat zamknięto.

• mara571 Re: Wyjątkowo ci odpowiem 16.12.10, 20:44
                                        od oceny czy ja pisze w sensem czy nie sa WSZYSCY czytelnicy tego forum, nie tylko ty i grupa twoich adoratorow.
                                        A poniewaz najwazniejsze jest dla ciebie ustawiczne wskazywanie na mocodawcow, w podtekscie mozna zrozumiec, ze amerykanskich, przypomne ci, ze druga strona w czasach konfliktu Wschod-zachod od podobnych metod rowniez nie stronila.
                                        W aktach Stasi znaleziono wystarczajaca liczbe dowodow, ze w ramach Friedensbewegung dzialali liczni agenci Stasi, a organizatorzy marszy wielkanocnych byli finansowo wspomagani z DDR.
                                        • jorl Re: Wyjątkowo ci odpowiem 16.12.10, 21:19
                                          mara571 napisała:

> od oceny czy ja pisze w sensem czy nie sa WSZYSCY czytelnicy tego forum,
                                          > nie tylko ty i grupa twoich adoratorow.
                                          > A poniewaz najwazniejsze jest dla ciebie ustawiczne wskazywanie na mocodawcow,
                                          > w podtekscie mozna zrozumiec, ze amerykanskich, przypomne ci, ze druga strona w
                                          > czasach konfliktu Wschod-zachod od podobnych metod rowniez nie stronila.
                                          > W aktach Stasi znaleziono wystarczajaca liczbe dowodow, ze w ramach Friedensb
                                          > ewegung dzialali liczni agenci Stasi, a organizatorzy marszy wielkanocnych by
                                          > li finansowo wspomagani z DDR.

Ja jakos o tych finansach z DDEReu za bardzo w niemieckich mediach nie widzialem mara. Zato widzialem stare zachodnie gazety z 1953r ktore twierdzily w sposob stanowczy ze bylo wtedy co najmniej 500 bojownikow o Wolnosc i Demokracje przez sowieckie czolgi i ich niemieckich pacholkow zabitych. Widzialem tez z tamtych czasow wycinek z komunistycznego szmatlawca ze tylko 25 zabitych bylo.
                                          Ostatnio historycy zachodni zbadali to i wyszlo ze zachodnia prasa lgala jak zwykle a komunisci mowili prawde.
                                          A jaka jest Twoja prawda mara? W tej sprawie? Bo przyznasz ze to akurat dosc wazne, prawda? jesli chodzi o oceny wiarygodnosci zrodel na ktorych sie w tych innych sprawach opierasz.
                                          Do tego aspekty marszow wielkanocnych sa duzo bardziej skaplikowane.
                                          Aha, mnie trudno zaliczyc do adoratora Evy, chyba jest to widoczne.

Pozdrowienia
                                          • mara571 przajemnej lektury zycze 16.12.10, 22:36
                                            www.daserste.de/planspiel/allround_dyn~uid,y5338dmbh2a1brtz~cm.asp
                                            www.welt.de/politik/article2566320/Wie-die-Stasi-den-Linken-Willi-van-Ooyen-schuetzte.html
                                            www.focus.de/politik/deutschland/ermittlungen-fuehrte-die-stasi-den-gruenen-general_aid_140959.html
                                            http://books.google.de/books?id=eLiUPYrVBmUC&pg=PA290&lpg=PA290&dq=Stasi+Friedensbewegung&source=bl&ots=LiasE4it0v&sig=i7uUxMDmY87QOMjqFc391iww9LI&hl=de&ei=94IKTa7OAcOs8QOwzN1H&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CDgQ6AEwBQ#v=onepage&q=Stasi%20Friedensbewegung&f=false

http://books.google.de/books?id=-wcaYza9o_MC&pg=PA879&lpg=PA879&dq=Stasi+Friedensbewegung&source=bl&ots=7iMhAmnN6H&sig=cp8Imu1o48jm5n-TxT_3At_OgYw&hl=de&ei=94IKTa7OAcOs8QOwzN1H&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CEkQ6AEwCA#v=onepage&q=Stasi%20Friedensbewegung&f=false

http://books.google.de/books?id=M6eW3s2O5lcC&pg=PA101&lpg=PA101&dq=Stasi+Friedensbewegung&source=bl&ots=6qgWmWHfg3&sig=MTZRBZ-AF8kJkkt-323YzXOolJY&hl=de&ei=D4UKTeKqCc3AswbjoamoCg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CDgQ6AEwBTgK#v=onepage&q=Stasi%20Friedensbewegung&f=false

Ksiazki udostepnione przez google zawieraja wskazowki do materialow zrodlowych.
                                          • mara571 PS 16.12.10, 22:51
                                            rozwazania o tym ile osob zabito tylko 25 czy az 500 w tych grudniowych dniach sa na polskim forum conajmniej nietaktem.
                                            Zwlaszcza wobec tych wdow i sierot gornikow z Wujka, ktorzy wczoraj zaswiecili znicze na grobach swoich mezow, synow, ojcow w 29 rocznice smierci i tych, ktorzy jutro w Gdansku zapala znicze w 40 rocznice smierci ludzi, ktorzy uwierzyli w zapewnienia wladz i chcieli przyjsc do pracy.
                                            • nihil-istka Nie lubie bab po menopauzie 16.12.10, 23:12
                                              Nie lubie bab po menopauzie, dlatego nie lubie evy
                                          • eva15 Re: Wyjątkowo ci odpowiem 16.12.10, 23:24
                                            jorl napisał:

> Aha, mnie trudno zaliczyc do adoratora Evy, chyba jest to widoczne.

Ooo, nie byłabym tak jednoznaczna w ocenie. Wyrzekasz się jak przysłowiowa żaba błota.
                                            • nihil-istka Re: Wyjątkowo ci odpowiem 16.12.10, 23:27
                                              Samo-porownanie sie Evy do blota, to celna alegoria.
                                            • jorl Re: Wyjątkowo ci odpowiem 17.12.10, 13:50
                                              eva15 napisała:

> jorl napisał:
                                              >
                                              > > Aha, mnie trudno zaliczyc do adoratora Evy, chyba jest to widoczne.
                                              >
                                              > Ooo, nie byłabym tak jednoznaczna w ocenie. Wyrzekasz się jak przysłowiowa żaba
                                              > błota.

Ja mam odwrotne wrazenie. Kto kogo jest adoratorem.
                                              Opowiem historyjke. Przed paru laty bylem na spotkaniu u znajomych. Polacy, wszyscy z zonami. Zaczely na mnie napadac jak ja to paskudnie zyje. Z dziewczynami. Zwlaszcza jedna byla najbardziej zawzieta na mnie. W moralnej, naturalne negatywnej, o mnie ocenie.
                                              Tak sie zlozylo ze za jakis czas znowu sie spotkalem z nimi. Akurat maz tej co najbardziej pyskowala przeciw mnie sie niezle upil. Ja oczywiscie niewiele pilem bo tak robie jak juz naprawde musze pic. I nagle ta zaczela sie do mnie kleic! Jako ze nie mam samochodu odwiozla mnie (wiazac tez pijanego meza) do jakies UBahn. Rozmowa w samochodzie, ona ze sie i tak z nim rozwiedzie itd. Co dalej? Troche sie z nia pobawilem w tym sensie ze robilem jej nadzieje ale do wyra nie doszlo bo przeciez nie po to zakonczylem pewien etap swojego zycia aby znowu podobny zaczac. Bawilo mnie do tego jak jej maz sie wsciekal, dostala napewno po lbie od niego, ale co mnie to obchodzi. Sama sobie winna. Moj model zycia pasuje mi bardziej. A panie ktore mysla ze sa w pasujacym wieku do mnie to moge, jak chce, owinac kolo palca. Ale rzadko chce bo to zawracanie glowy. No i moje zdanie o wieku pan do mnie pasujacych jest diametralnie inne jak ich.
                                              Pewne rysy w jej postepowaniu byly podobne do Twoich. Oczywiscie ona znala mnie nie wirtualnie a w realu wiec wiedziala o mnie naprawde, Ty mozesz nie wierzyc jaki jestem ale nie wykluczasz. Tak lgac to chyba nie mozna, prawda?
                                              No wiec Eva dobrze sie zastanow. Nad powodami postepowania. I mojego i Twojego. Ja jestem po tej dobrej dla mnie stronie ze znam swoja wartosc na rynku. I ona jest naprawde dla mnie wysoka, mam mnostwo mozliwosci w zasiegu reki, wiecej jak moge przerobic, jako ze forum Swiat wiec dodam dzieki kapitalizmowi. I z nich korzystam. Ale caly czas panujac nad sytuacja, ja rozdaje karty i to bez dyskusji, zadne kompromise. Coz, taki mam charakter. I cholernie dobrze mi z tym bo czlowiek sie najlepiej czuje jak postepuje tak jaki jest. To byl ten najprawdziwy powod rozejscia sie z moja zona. Po tym jak juz corke wychowalem. Bo ten obowiazek musialem wykonac, teraz juz takiego nie mam.

P.S Jakos Eva jak napisalem ze Ty wlasnie postapilas po niemiecku z tym Wlochem to jakos ten argument ominelas. A on byl duzo wazniejszy jak to na co zwekslowalas tzn. na kobiece dni. Ciekawe czemu? Zle, nie do konca przemyslana historyjka przez Ciebie? No widzisz Evo nietrudno, co najmniej dla mnie, Ciebie dopasc na slabym mysleniu. Dlatego nie podjelas tematu o spontanicznych nacjach a tak ladnie o mezczyznach w tym sensie pisalas.

Pozdrowienia

• darekvtb Re: Wyjątkowo ci odpowiem 17.12.10, 14:04
                                                Wybacz, ale mam takie wrazenie ze starasz sie przekonac sam siebie :-))
                                                Moze jestes lew lub skorp? To by wiele wyjasnialo..
                                                Mialem przyjaciela - skorpa, gadal dokladnie tak samo jak Ty!
                                                P.S.
                                                Jak tam sie miewaja rekiny w Egipcie? Zapoznales sie tam z Rosjankami, zeby podszlifowac jezyk..?
                                                • jorl darek 19.12.10, 09:22
                                                  darekvtb napisał:

> Wybacz, ale mam takie wrazenie ze starasz sie przekonac sam siebie :-))

Nie, staralem sie wyjasnic sobie sam dlaczego jestem jaki jestem. I znalazlem to w ksiazkach.

> Moze jestes lew lub skorp? To by wiele wyjasnialo..

W gwiazdy nie wierze. Ale w biologie.

> Mialem przyjaciela - skorpa, gadal dokladnie tak samo jak Ty!
                                                  > P.S.
                                                  > Jak tam sie miewaja rekiny w Egipcie? Zapoznales sie tam z Rosjankami, zeby
                                                  > podszlifowac jezyk
                                                  ..?

Wiesz darek, mysle ze czytalem cos podobnego. Ja, i to naprawde tak jest, uwazam kapitalizm gospodarczo za najlepszy ustroj.. Bo opiera sie na konkurencji a to jest ten najlepszy motor Mam wielkie doswiadczenie i z pracy w komunie (tej nedznej gierkowskiej co prawda) i w kapitalizmie bo w Niemczech. Wiem co mowie.

Jesli sie zajmuje innymi okresami ludzkosci to tylko dlatego aby wiedziec jak bylo naprawde. A nie jak propaganda nam pod nos podsuwa.

Pozdrowienia
                                        • eva15 Raz ci odpowiedziałam 16.12.10, 23:27
                                          und damit Basta. No chyba, że znów napiszesz coś z sensem i dla odmiany bez chamskich wyzwisk i głupich insynuacji.
                                          • nihil-istka Re: Raz ci odpowiedziałam 16.12.10, 23:33
                                            Eva, jako klarcia czy opornik bylas duzo milsza. No ale wtedy nie bylas tak stara i przepita.
                                            Dbaj o siebie stara kobieto.
                                          • mara571 nie tesknie za twoimi odpowiedziami 17.12.10, 19:29
                                            i jest mi wszystko jedno jak oceniasz co pisze na forum.
            • jk2007 Re: Demonstracje przeciwko Berlusconi w Rzymie 14.12.10, 22:32
              misterpee napisała:
              > Zastanawiace jest to ze demonstracje w Moskwie i Rzymie sa niemal w tym samym czaasie. Czyzby ktos je zsynchronizowal?

www.yaplakal.com/uploads/post-3-12916254182864.jpg
    • swiblowo Re: Fenomen S. Berlusconiego 14.12.10, 20:34
      Coz, podoba sie swoim, bo moze przypomina im Mussoliniego?
      Fotogenicznosc, tez gazeciaz...pare zonek na koncie...
      • eva15 Re: Fenomen S. Berlusconiego 14.12.10, 22:06
        swiblowo napisała:

> Coz, podoba sie swoim, bo moze przypomina im Mussoliniego?
        > Fotogenicznosc, tez gazeciaz...pare zonek na koncie...

Naturalnie, że przypomina Mussolniego i gdzieś tam w podświadomości jeszcze ostatnich cesarów.
    • jk2007 anty-Berlusconi 14.12.10, 22:24
      ir-ingr.livejournal.com/742148.html
      • swiblowo Re: anty-Berlusconi 14.12.10, 22:36
        jk2007 to jest wlascicielem chyba wszystkich gazet.
        - z zazdroscia -s.

Bardzo ladne. Bardzo mi sie podobalo, niech rozwala to, co sie jeszcze samo nie zawalilo.
        • jk2007 Re: anty-Berlusconi 14.12.10, 22:46
          swiblowo napisała:
          > > Bardzo ladne. Bardzo mi sie podobalo, niech rozwala to, co sie jeszcze samo nie zawalilo.

Coloseum trzyma sie...
          • darekvtb Re: anty-Berlusconi 15.12.10, 10:14
            "Глaвнaя рaзницa не в тoм, чей лепет бoльший или меньший, a в cледyющем: в Риме cтyденты грoмят гoрoд и дерyтcя c пoлицией в знaк прoтеcтa прoтив рефoрм в cиcтеме гocyдaрcтвеннoгo oбрaзoвaния и c требoвaнием oтcтaвки кaбминa. Зa cвoи прaвa вoбщем прoтив влacти. А в Мocкве тoлпa безмoзглых дaлбa_oбoв кaлечит людей неcoвершеннoлетнегo вoзрacтa пo нaциoнaльнoмy признaкy, прoвoцирyя бoльшoй межэтничеcкий кoнфликт. Этo дa, кoнечнo же, этничеcкий кoнфликт выгoднее, чем зaвaрyшки c требoвaниями oтпрaвить прaвительcтвo нa х_й. Тoлькo кoмy именнo?"
            • jk2007 Russia by Microsoft 15.12.10, 10:59
              arhivar-rus.livejournal.com/232404.html#cutid1
      • jk2007 Madagaskar 2009 15.12.10, 11:23
        ir-ingr.livejournal.com/742729.html
    • j-k wrestcie jakas sensowna uwaga 15.12.10, 11:28
      oczywiscie, ze nikt inny niczego lepszego z Wlochami by nie zrobil,

gdyz problemy wloskie sa nierozwiazywalne.

nie ma takiej sily, ktora wydobylaby Wlochow z ich balaganiarstwa, lapowkarstwa i zalatwiania wszystkiego po znajomosci - w skali ktora znacznie przewyzsza polska.

Berelusconi jest przynajmniej szczery mowiac: bogaccie sie - kto umie
      i kazdy orze, jak moze :)
      • nihil-istka a im nawet je*b*ac sie nie chce 15.12.10, 11:47
        Wlosi maja dzietnosc kobiet=1, rownie niska jak Polska. Facet wloski mieszka z mamusia do 35 roku zycia i jest ciotowaty. Ot , czesc europejskiej zgnilizny.
        Niech zyje Ameryka z dzietnoscia kobiet=2.6
    • jorl Re: Fenomen S. Berlusconiego 15.12.10, 20:52
      eva15 napisała:

> Masą buntowniczą/rewolucyjną zawsze i wszędzie jest młodziież - właśnie dlatego
      > , że jej najłatwiej można wcisnąć KIT i wysłać ją na barykady.

Ja mam takie powidzenie stary moze byc glupi mlody nie moze byc madry.
      Oczwiscie chodzi tu o skaplikowane a wlasciwie wymagajace wiedzy i przemyslen z roznych dziedzin zaleznosci jak polityka, ekonomia itd. Bo np. w matematyce to i mlody moze byc madry.

Nawet ja, taka madrala, raz sie dalem rzucic na barykady. Wlasnie dlatego ze bylem mlody. Ale nigdy wiecej.
      Pozdrowienia
      • eva15 Re: Fenomen S. Berlusconiego 16.12.10, 00:48
        jorl napisał:

> Ja mam takie powidzenie stary moze byc glupi mlody nie moze byc madry.
        > Oczwiscie chodzi tu o skaplikowane a wlasciwie wymagajace wiedzy i przemyslen z
        > roznych dziedzin zaleznosci jak polityka, ekonomia itd. Bo np. w matematyce to
        > i mlody moze byc madry.

W fizyce, czy nawet biologii również, ale więcej nigdzie. Jak rzadko się zgadzamy.
        • jorl Re: Fenomen S. Berlusconiego 16.12.10, 15:57
          eva15 napisała:

> W fizyce, czy nawet biologii również, ale więcej nigdzie. Jak rzadko się zga
          > dzamy.

Po prostu sie zgadzamy wtedy jak masz racje Evo. Trudno abysmy sie zgadzali jak jej nie masz. Ale az tak rzadko nie jest ze masz racje. Nie badz taka skromna.

Pozdrowienia
          • eva15 Re: Fenomen S. Berlusconiego 16.12.10, 23:34
            jorl napisał:

> Po prostu sie zgadzamy wtedy jak masz racje Evo. Trudno abysmy sie zgadzali jak
            > jej nie masz. Ale az tak rzadko nie jest ze masz racje. Nie badz taka skromna.

Zgrabnie napisane i byłoby sensowne, gdyby nie fakt, że nie jesteś dla mnie miarą. Pozostanę skromna - rzadko się zgadzamy.
    • jk2007 Ateny 16.12.10, 11:15
      ir-ingr.livejournal.com/744653.html
      • darekvtb Re: Ateny 16.12.10, 12:33
        ППЦ!
        А кoмменты вaaaще.. :-)))
        Оcoбеннo прo фaлaнгy! "Я плaкaлЪ"
    • jk2007 stare fotki 16.12.10, 12:09
      bigpicture.ru/?p=105634#more-105634
      • darekvtb Re: stare fotki 16.12.10, 12:48
        "И Ленин тaкoй мoлoдoй,
        И юный Октябpь впеpеди."
        • misterpee Re: Stare fotki 16.12.10, 13:48
          doskonale, posylam dalej
    • ddyzma5 Re: Fenomen S. Berlusconiego 16.12.10, 23:17
      Berlusconi powinien skończyć jak Mussolini.
      U nas w Austrii znalazła duża grupa intelektualistów włoskich , która to utraciła możliwość egzystencji we własnym kraju. Ludzie stracili pracę , bo ośmielili się powiedzieć o Berlusconim to co myślą. A więc doszło w europie do sytuacji w której istnieje między krajami UE ukryty azyl polityczny. W ostatnim głosowaniu w parlamencie Berlusconi kupił głosy parlamentarzystów płacąc im po 500 tyś Euro .
      • eva15 Re: Fenomen S. Berlusconiego 16.12.10, 23:44
        ddyzma5 napisał:

> Berlusconi powinien skończyć jak Mussolini.
        > U nas w Austrii znalazła duża grupa intelektualistów włoskich , która to utraci
        > ła możliwość egzystencji we własnym kraju. Ludzie stracili pracę , bo ośmielili
        > się powiedzieć o Berlusconim to co myślą. A więc doszło w europie do sytuacji
        > w której istnieje między krajami UE ukryty azyl polityczny. W ostatnim głosowan
        > iu w parlamencie Berlusconi kupił głosy parlamentarzystów płacąc im po 500 tyś
        > Euro .

Tak, pewnie tak jest. Podobnie jak Mussolini Berlusconi dusi protesty wewnątrz kraju i podobnie jak Duce jest zewnętrznie (w polityce zagr.) niezależny.
    • jk2007 Bagdad 16.12.10, 23:31
      odnakoj.ru/magazine/main_theme/kyrban-bagdad/
      • darekvtb Re: Bagdad 17.12.10, 10:27
        Nie zawsze sie z Toba zgadzam, ale linki masz swietne! :-)))
      • darekvtb Re: Bagdad 17.12.10, 11:11
        "Зaтo cейчac впечaтление тaкoе, чтo дoвoльнo мнoгo нaрoдy хoдит пo yлицaм пoдшoфе. А кyпить cпиртнoе мoжнo везде: нa кaждoм yглy имеютcя лaвки c бoгaтейшим accoртиментoм: oт шoтлaндcкoгo виcки дo тyрецкoй рaкы и рyccкoй вoдки. Цены впoлне cooтветcтвyют рoccийcким. Нaпример, бoльшoй «Немирoфф» (медoвaя c перцем) cтoит в переcчете нa нaши деньги те же 300 рyблей. "

геннoе oрyжье в дейcтвии - cкaзaл бы cтoрoнник кoнцептyaльнoй влacти..
        • jk2007 Re: Bagdad 17.12.10, 11:39
          Алкoгoльнoе пoйлo и мaлoлетняя прocтитyция - нaпoминaет Рoccию 90-х глдoв
          • darekvtb Re: Bagdad 17.12.10, 13:05
            Metody rozkladu spoleczenstwa te same..
            Jesli sadzic wedlug schematu rodzajow wladzy konceptualnej to w Iraku zastosowano kompleks dzialan (приoритетoв):
            wojskowy - okupacja
            genetyczny - alkohol, narkotyki, prostytucja
            ekonomiczny - calkowite finansowe podporzadkowanie
            faktologiczny - kontrolowane media podaja informacje w wyznaczonym nurcie
            chronologiczny - po rozkradzionych muzeach i emigrujacej elicie intelektualnej, okupanci moga napisac Irakijczykom taka historie, jaka sami zechca.
            metodologiczny priorytet zapewne mozna bedzie zaobserwowac i wydzielic dopiero po pewnym czasie..
            • jk2007 Re: Bagdad 17.12.10, 13:25
              darekvtb napisał:
              > Metody rozkladu spoleczenstwa te same..

zapomniales dodac kryminal i bezprawie
            • jk2007 Re: Bagdad 17.12.10, 13:31
              darekvtb napisał:
              > chronologiczny - po rozkradzionych muzeach i emigrujacej elicie intelektualnej, okupanci moga napisac Irakijczykom taka historie, jaka sami zechca.

owszem
              arhivar-rus.livejournal.com/112554.html
    • jorl mara 19.12.10, 09:11
      mara571 napisała:

> rozwazania o tym ile osob zabito tylko 25 czy az 500 w tych grudniowych dniach
      > sa na polskim forum conajmniej nietaktem.
      > Zwlaszcza wobec tych wdow i sierot gornikow z Wujka, ktorzy wczoraj zaswiecili
      > znicze na grobach swoich mezow, synow, ojcow w 29 rocznice smierci i tych, ktor
      > zy jutro w Gdansku zapala znicze w 40 rocznice smierci ludzi, ktorzy uwierzyli
      > w zapewnienia wladz i chcieli przyjsc do pracy.

Po pierwsze czytaj ze zrozumieniem. tych 500 czy 25 zabitych to mowilem o 1953r w NRD. A nie w Polsce.
      Ale jak juz grudzien 70. Ja akurat wtedy tam mieszkalem. I osobiscie widzialem demonstracje w Gdyni. jakos nie odczuwalem uniesienia. Dla mnie juz wtedy byl to bunt kielbasiany. Juz Tobe o tym pisalem ze przesiaklas ideologia komunistyczna gdzie tzw madrasc klasy robotniczej jest ponad wszystko.
      Co do strzelania w Gdyni stocznia. Normalny balagan decyzyjny. W wpjsku okresla sie go "ogien przyjacielski". Bywa, komuna byla tez niezlym burdelem, jeden w ta inny w inna.
      W historii ulubionych przez Ciebie krajow w odpowiadajacym cywilizacyjnym stopniu jak 1970 w Polsce czyli wczesniej strzelanie do kielbasianych buntow bylo nagminne. Gdyby tego nie robion to by rozwoj gospodarczy tych wysokouprzemyslowionych krajow nie bylby tak szybki.
      Ale z 1970r wyciagnieto wnioski. Takie jak na Zachodzie wczesniej. I zamiast bron palna wyposazono policje w dobre palki, zbroje i armatki wodne. Kraje jak Polska czyli zacofane pozniej, taka jest kolej rzeczy.
      I nie usiluj tutaj robic meczennikow z tych zabitych. Ja nie wierzacy. I nie lewak.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka