Dodaj do ulubionych

W co gra Rosja?

20.01.11, 15:11
Wszystko wskazuje na to, że MAK nie przypadkowo ogłosił swój raport w dużym pośpiechu, nie reagując zupełnie na polskie uwagi których przecież było bardzo dużo i rzetelne rozpatrzenie ich wymagało czasu!! MAK zdecydował się opublikować raport w czasie urlopu polskiego Premiera żeby zaskoczyć polską stronę i utrudnić szybką reakcję. Wyeksponowanie w raporcie kwestii 0,6%% alkoholu u gen. Błasika(wiadomo że to żadna ilość) i powtórzenie tego w raporcie chyba 6 -razy miało charakter tylko i wyłącznie polityczny, było prawdopodobnie świadomym zabiegiem mającym na celu zdyskredytowanie polskiego generała, polskiego wojska i tym samym wywołanie burzy w Polsce a w szczególności dodatkowe skłócenie PO i PIS-u. J. Kaczyński, Macierewicz i inni PIS-owcy dali się wciągnąć w tę prowokację a Premier znalazł się w bardzo trudnej sytuacji. Ot, Polacy kłócą się, są niewiarygodni itd., itd.
Widać po bardzo wielu działaniach, że Rosja ma jasną strategię w stosunku do dawnych demoludów pomimo, że są członkami UE i NATO. Ta strategia to sianie zamieszania, skłócanie, podsycanie nieufności w tych krajach, totalne dezinformowanie. Jeżeli nawet raport MAK pokazał zasadnicze przyczyny katastrofy to wykorzystał maksymalnie polską poprawność dla realizowania swoich dalekosiężnych celów bo Polska potrzebna jest Rosji tylko do osiągania tych celów. Rosyjska polityka jest dość spójna i profesjonalna ale chyba również niebezpieczna dla nas. Wcześniejsze prowokacje Rosji wobec Ukrainy, Gruzji, Estonii, mataczenie w/s Katynia czy II w.ś., zamknięcie rury do Możejek i bezczelne kłamanie że to awaria rury, pokazują oblicze i zamiary Rosji. Oczywiście wiemy, że Rosja słabnie, że nie ma żadnych szans na odbudowanie imperium że cały czas jest niewiarygodna ale i niebezpieczna.
Mam nadzieję, że nasze doświadczenia zostaną wykorzystane przy pracach nad współpraca UE z Rosją czy np. przy budowie tarczy antyrakietowej. Tym razem chyba nie będziemy już tacy poprawni i uda nam się zadbać o nasze a nie Rosji interesy!!!!!
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 15:16
      przyjacielameryki napisał:

> Mam nadzieję, że nasze doświadczenia zostaną wykorzystane przy pracach nad wspó
      > łpraca UE z Rosją czy np. przy budowie tarczy antyrakietowej.

Noo, powinni wziąć Klicha na szefa od budowy tej tarczy.
      • nihil-istka Czy rosja udaje glupa? 20.01.11, 15:21
        NIe musi udawac , bo rosja glupia byla, jest i bedzie. Trzymajmy sie takze z daleko od szwabow.
    • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 16:52
      > y, pokazują oblicze i zamiary Rosji. Oczywiście wiemy, że Rosja słabnie, że ni
      > e ma żadnych szans na odbudowanie imperium że cały czas jest niewiarygodna ale
      > i niebezpieczna.

Тебе еще не нaдoелo бредить, пaрaнoик? Скoлькo ни пoвтoряй cвoи кретинcкие зaклинaния o тoм чтo Russie est un colosse aux pieds d'argile, ты этим реaльнocть не изменишь. Где ты yвидел, тyпoй пидocoвcкий лизyн, чтo Рoccия cлaбеет, кoгдa oнa c кaждым днем ycиливaетcя? Слaбеют именнo Еврoпa и Америкa и чтoбы не видеть этoгo нaдo быть пoлным шизoфреникoв, живyщим в мире cвoей мечты, нo никaк не реaльнoм. Ты тaк и бyдешь пoвтoрять cвoй пaрaнoидaльный бред кaк пoвтoряли егo беccмыcленнo Нaпoлеoн и Гитлер? Не бoишьcя oднaжды прocнyтьcя в мире, кoтoрый coвершеннo oкaжетcя не пoхoжим нa твoю мечтy?
      • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 16:54
        Ивaн Тyргенев - Неcкoлькo зaмечaний o рyccкoм хoзяйcтве и o рyccкoм креcтьянине

О бyдyщнocти нaшегo пaрoдa рaзмышляем не мы oдни
        • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 16:55
          теперь чaще вcегo прoявляютcя в Англии... дa в Рoccии. Хoтя вcя cтaтья нocит oтпечaтoк теcнoгo caмoлюбия aнгличaн и хoтя мнoгo вывoдoв coвершеннo лoжны, нo тем не менее этa cтaтья зaмечaтельнa для нac, рyccких. Слoвoм, чтo бы ни гoвoрили инocтрaнцы oб нac
          • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 16:56
            Вернейший признaк cилы
    • gosc_ze_smolenska Mam tez nadzieje 20.01.11, 17:38
      ... Mam nadzieję, że nasze doświadczenia zostaną wykorzystane przy pracach nad współpraca UE z Rosją czy np. przy budowie tarczy antyrakietowej. ...
      Natomiast ja mam nadzieje, ze linie lotnicze (cywilne, wojskowe, panstwowe) nie beda wsadzaly do kokpitu nieprzygowanych zalog, nie beda oszczedzaly na cwiczeniu zalog na trenazerach, nie beda przeprowadzaly bredowych eksperymentow wyznaczenia zalogi bezposrednio przed lotem tylko beda trenowaly zalogi nauki wspolracy w kokpicie, nie beda zezwolaly na dopuszczenia sie i tolerowanie naruszen kodeksu powietrznego, nie beda dopuszczaly lotow na nieprzygowane lotniska, bo kogos drazni jazda samochodem czy pociagiem.
      • przyjacielameryki Re: Mam tez nadzieje 20.01.11, 17:47
        gosc_ze_smolenska napisał:

> ... Mam nadzieję, że nasze doświadczenia zostaną wykorzystane przy pracach nad
        > współpraca UE z Rosją czy np. przy budowie tarczy antyrakietowej. ...
        > Natomiast ja mam nadzieje, ze linie lotnicze (cywilne, wojskowe, panstwowe) nie
        > beda wsadzaly do kokpitu nieprzygowanych zalog, nie beda oszczedzaly na cwicze
        > niu zalog na trenazerach, nie beda przeprowadzaly bredowych eksperymentow wyzna
        > czenia zalogi bezposrednio przed lotem tylko beda trenowaly zalogi nauki wspolr
        > acy w kokpicie, nie beda zezwolaly na dopuszczenia sie i tolerowanie naruszen k
        > odeksu powietrznego, nie beda dopuszczaly lotow na nieprzygowane lotniska, bo k
        > ogos drazni jazda samochodem czy pociagiem.

Masz rację, to wnioski dla polskiej strony! Okazuje się, że było w naszym lotnictwie wiele nieprawidłowości i to nasz problem żeby to poprawić i tak się zapewne w końcu stanie. Ale wątek dotyczy gry Rosji przy okazji wyjaśniania przyczyn katastrofy w kontekście wcześniejszych w/w kłamstw i matactw Rosji. Generalnie chodzi o to, że Rosji jednak nie można do końca ufać bo zawsze wykorzysta to zaufanie do bezwzględnego realizowania swoich celów a nie wspólnych. Dlatego te uwagi z całą pewnością zostaną uwzględnione w czasie innych rozmów z Rosją w różnych dziedzinach. Jednak Rosja ma trochę inne wartości i zwyczaje niż np. Niemcy, Wlk. Brytania czy USA. Rosja zdecydowanie odbiega pod względem zwyczajów i wartości od UE i USA.
        • gosc_ze_smolenska Mam tez nadzieje 20.01.11, 18:00
          To jest bardzo “polskie” podejscie do szukania winnych. Poczytaj na polskich forumach lotniczych, zobaczysz, co pisza na ten temat wasi profesjonalisci. Masz racje, napewno jak piszesz „... z całą pewnością (uwagi) zostaną uwzględnione w czasie innych rozmów z Rosją w różnych dziedzinach..” ale nie tylko z Rosja tylko rowniez z Polska, i nie tylko Rosja uwzgledni te uwagi, tylko rowniez Niemcy, Wlk. Brytania czy USA. Naprawde nie jestes od oceniania wartosci i zwyczajow rosyjskich oraz ich odbiegania od zwyczajów i wartości od UE i USA, pozwol innym narodom ocenic te wartosci, Europa juz ma naprawde dosc patrzenia na Rosje przez waskie okienko polskich fobii.
          • przyjacielameryki Re: Mam tez nadzieje 20.01.11, 18:16

> To jest bardzo “polskie” podejscie do szukania winnych. Poczytaj na
            > polskich forumach lotniczych, zobaczysz, co pisza na ten temat wasi profesjona
            > lisci. Masz racje, napewno jak piszesz „... z całą pewnością (uwagi) zos
            > taną uwzględnione w czasie innych rozmów z Rosją w różnych dziedzinach..”
            > ale nie tylko z Rosja tylko rowniez z Polska, i nie tylko Rosja uwzgledni te u
            > wagi, tylko rowniez Niemcy, Wlk. Brytania czy USA. Naprawde nie jestes od oceni
            > ania wartosci i zwyczajow rosyjskich oraz ich odbiegania od zwyczajów i wartoś
            > ci od UE i USA, pozwol innym narodom ocenic te wartosci, Europa juz ma naprawde
            > dosc patrzenia na Rosje przez waskie okienko polskich fobii.

Nie obraż się, ale nie wiesz co piszesz! Ja mam częste kontakty z Niemcami, Holendrami(nie narodowości polskiej), znajomymi Niemców itd.. Dla nich Rosja to grozny i dziki kraj. To co ja piszę jest niezwykle subtelne w stosunku do tego co oni myślą o Rosji putinowskiej.!!!!!!!!!! Naprawdę!!!!!! Rosja popełnia błąd że tak mocno ignoruje Polskę i Polaków bo mogła mieć prawdziwych przyjaciół ale na własne życzenie nie będzie miała! Natomiast Niemcy, Holendrzy, Brytyjczycy itd., nigdy nie zaakceptują Rosji putinowskiej jako solidnego, uczciwego partnera a Rosjan jako pełnoprawnych Europejczyków. Nigdy!!! A wiem to od nich samych, nigdzie nie znalazłem pozytywnych opinii o Rosji!!!!! I nie ma co się podpierać jakimiś sondażami uzależnionymi od zadawanego pytania. To nie zmienia faktu,że rządy np. Niemiec zabiegają o poprawność stosunków a Rosją bo co mogą zrobić innego?
            • mongolszuudan Re: Mam tez nadzieje 20.01.11, 18:34
              >>> Ja mam częste kontakty z Niemcami, Holendrami(nie narodowości polskiej), znajomymi Niemców itd.. Dla nich Rosja to grozny i dziki kraj.

Меньше oбщaйcя c шизoфреникaми в пcихбoльницaх. Или ты именнo oттyдa cвoи беcкoнечные бредни пишешь? Прaвдa, вaм тaм рaзрешaют в дyрдoме пoльзoвaтьcя интернетoм?
            • gosc_ze_smolenska Nie obraż się 20.01.11, 19:29
              @ przyjacielaameryki
              .... Nie obraż się, ale nie wiesz co piszesz.....
              Nie obraz sie, ale Ty nie wiesz, co piszesz. Tez mam bardzo duzo kontaktow z obcokrajowcami zawodowo, w calym swiecie, nie tylko z Europejczykami. Szczerze mowiac, prawie nigdy nie rozmawiamy z nimi o Polsce i o Polakach. To jest taka specyfika narodowa Polakow: rozmawiac z obcokrajowcami o Rosji. Co oni Ci moga powiedziec? W zdecydowanej wiekszosci przypadkow oni (politycznie poprawni) Ci powiedza to, co chcesz uslyszec, albo Ty tak ich zdanie zinterpretujesz. Wiec, nie badz naiwny i nie szukaj takiego dziwacznego i taniego poparcia u obcokrajowcow. Wiesz, to troche przypomina mnie moje mlode czasy, kiedy ciagle chcialo sie przekonac, czy dobrze umiem po polsku, czy angielsku, czy niemiecku. Ale z wiekiem rozumiesz, ze to jest niewazne, jak oni Cie postrzegaja tylko to jak ty sam postrzegasz rzeczywistosc, na ile jestes samokrytyczny, czy umiesz sie smiac z siebie...
              • mara571 Nie obraż się 20.01.11, 21:55
                widzisz, ja moge tylko potwierdzic co napisal przyjacielameryki.
                Podobnie jak on zyje i pracuje na poza Polska i wszyscy wiedza, ze jestem Polka.
                A towarzystwo mam w firmie coraz bardziej miedzynarodowe: niektorzy Niemcy mowia, ze trzeba bedzie wprowadzic kwote dla miejscowych. Czy w zawodowych kontaktach wystepujesz jako Polak czy jestes dla nich znawca Rosji, bo tam zyjesz i pracujesz?
                • gosc_ze_smolenska Re: Nie obraż się 21.01.11, 08:35
                  szanowna mara571, dlaczego mialbym wystepowac jako Polak tym bardziej znawca Rosji, skoro jestem Rosjaninem. Prosze Cie bardzo, daj spokoj z tymi znawcami. Jak sie oglada dyskusje z udzialem "znawcow", az sie dziwie, ze jeszcze nie doszlo do prawdziwej bijatyki, a nie werbalnej. Zreszta problem ze "znawcami" jest nie rosyjski i nie polski. Jak widac, bardzo grubo mylili sie "znawcy" z wielu innych krajow, tak ze teraz przejscie kontroli na lotniskach bardziej przypomina wiezenie z filmow futurystycznych.
          • wojciech.2345 Re: Mam tez nadzieje 20.01.11, 18:23
            Nie o to chodzi. Jak trzeba załatwić jakąś sprawę z Rosją to trzeba się
            naszarpać. Wszystko jest trudne, a władza jest arogancka.

Gdyby nasz samolot rozbił się w Niemczech czy Czechach sprawy by
            były wyjaśniane w sposób uczciwy.
            • mongolszuudan Re: Mam tez nadzieje 20.01.11, 18:35
              >>>Gdyby nasz samolot rozbił się w Niemczech czy Czechach sprawy by
              były wyjaśniane w sposób uczciwy.

Пoнятнo. Пoльшa бы oккyпирoвaлa Гермaнию или Чехию и взялa cледcтвие в cвoи рyки.
    • borrka Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 17:47
      Polacy (i nie tylko) na ogol nie doceniaja celow wewnetrznych polityki rosyjskiej.

Wielu obywateli FR dotyka frustracja i postsowiecki kac:
      - Rosja utracila wszystkie zdobycze imperialne Romanowow.
      - FR, jakkolwiek mocarstwo atomowe, nie ma niegdysiejszej pozycji CCCP.
      - byli wasale wstapili, mimo protestow Rosji, do NATO i Unii .
      - rysuje sie dominacja Chin na kontynencie azjatyckim.

Na tle tych powaznych porazek, polityka wobec Polski ma dodac otuchy babuszkom z Miedwiedkowa.
      Nie zdajecie sobie sprawy, jak lase sa babuszki na taktyczne sukcesy Kremla.
      Wiedza, iz pozycja Rosji bardziej zalezy od ceny barylki ropy, niz ilosci atomowych car-puszek w podziemnych silosach, jest dzis powszechna.
      Ale nie budzi zadowolenia.
      Zadowolenie i to szczere, budzi "pokazanie miejsca w szeregu" Pszekom, Bulbaszom, Mazepincom...

To dzis bardziej propaganda, niz polityka przez duze P.
      Szczerze mowic, dziwi mnie takie negatywne zainteresowanie Polska.
      Problem Rosj, to brak ludnosci slowianskiej.
      Rozumiem chec "zjednoczenia" z Ukraina i Bialorusia, ale Polska niegodna jest tego zaszczytu.
      To zdrajczyni Slowianszczyzny...

• przyjacielameryki Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 18:04
        borrka napisał:

Polacy (i nie tylko) na ogol nie doceniaja celow wewnetrznych polityki rosyjski
        ej.

Wielu obywateli FR dotyka frustracja i postsowiecki kac:
        - rysuje sie dominacja Chin na kontynencie azjatyckim.

Na tle tych powaznych porazek, polityka wobec Polski ma dodac otuchy babuszkom
        z Miedwiedkowa.
        Nie zdajecie sobie sprawy, jak lase sa babuszki na taktyczne sukcesy Kremla.
        Wiedza, iz pozycja Rosji bardziej zalezy od ceny barylki ropy, niz ilosci atomo
        wych car-puszek w podziemnych silosach, jest dzis powszechna.
        Ale nie budzi zadowolenia.
        Zadowolenie i to szczere, budzi "pokazanie miejsca w szeregu" Pszekom, Bulbaszo
        m, Mazepincom...

> To dzis bardziej propaganda, niz polityka przez duze P.
        > Szczerze mowic, dziwi mnie takie negatywne zainteresowanie Polska.
        > Problem Rosj, to brak ludnosci slowianskiej.
        > Rozumiem chec "zjednoczenia" z Ukraina i Bialorusia, ale Polska niegodna jest t
        > ego zaszczytu.
        > To zdrajczyni Slowianszczyzny...

Borka ale co nas mogą obchodzić jakieś dziwaczne kompleksy Rosjan tęskniących za mocarstwowością a nie za rozwojem i poprawą życia( w całym kraju nie tylko w Moskwie)
        Ja sobie zdaję sprawę, że należy zrobić co się da dla poprawy stosunków polsko-rosyjskich ale po tych wszystkich rosyjskich większych i mniejszych matactwach, kłamstwach i prowokacjach ja w to nie wierzę!!! Przynajmniej w odniesieniu do Rosji putinowskiej. Być może po pokoleniowej zmianie warty, ale to pewnie za 30 lat. Ja dziwię się Rosji, że z takim uporem zniechęca do siebie Polaków a mogło być inaczej. Jednak obecnie, młode pokolenie( np.mój syn, jego przyjaciele, kuzynki, kuzyni, znajomi itd., itd.) w ogóle nie interesuje się Rosją i ma bardzo złą opinię o Rosji a ten proces tylko pogłębia się!!!!!!!! To nie są żarty, ale wydaje mi się, że Rosja jest już stracona(na najbliższe 30 lat) i to na jej wyrażne życzenie!
      • gosc_ze_smolenska Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 18:07
        borrka, co Ci te babuszki z Miedwiedkowa. Dwa tygodnie temu bylem 5 dni w Warszawie (po 18 letniej przerwie). Szczerze mowiac bylem nieprzyjemnie zaskoczony i rozczarowany. Nie musisz wypisywac, jaka nedza jest Medwiedkowo, jest ono napewno bardziej sympatyczne niz wieksza czesc dzielnic warszawskich. Wiec te twoje brednie o cywilacyjnej przepasci sa naprawde bardzo, bardzo nagiete.
        • borrka Twierdzenie ze po 18 latach .... 20.01.11, 18:24
          Warszawa prezentuje sie marniej, jest science fiction i nie warto nawet rozpoczynac dyskusji.

Moskwa, to centrum rosyjskiego bogactwa, ale ma swoje dzielnice babuszek i gopnikow.
          Babuszki to jedynie moj symbol sovka lasego na "imperialne" miny Rosji.
          To dla nich pociecha moze byc pogrozenie palcem Polakom, czy Baltom.
          Z braku pociechy prawdziwej.

Ja nie pisze o przepasci cywilizacyjnej, bo Moskwa i moskiewskie Miedwiedkowo nie bylyby trafnym przykladem.
          Znam doskonale i Moskwe, i Warszawe.
          Co wiecej, lubie oba miasta, ale porownywanie byloby niezwykle trudne.
          • gosc_ze_smolenska Re: Twierdzenie ze po 18 latach .... 20.01.11, 19:38
            @ borrka
            Wiesz, masz takie specyficzne spojrzenie na rosyska rzeczywistosc. Ale chyba nie uwazasz, ze babuszki z Miedwiedkowa z braku jak piszesz „pociechy prawdziwej” tylko tym sobie i zawrazaja glowe, jak by pogrozic palcem Polakom, czy Baltom. One maja swoje klopoty i radosci, slowem, swoje zycie. Uwierz mi, w rzedzie rzeczy, do ktorych by one chcialy pogrozic palcem, Polacy czy Baltowie sa raczej dalece z tylu.
            • borrka Moje podejscie wynika z sympatii do Rosjan. 20.01.11, 20:12
              Ale nie czyni mnie slepym na wasze niedoskonalosci.

Oczywiscie, ze (symboliczne) babuszki maja dziesiatki wazniejszych dla siebie problemow z wnukami, skromna emerutura i pieskiem, ktory narobil w windzie .
              Ale jednoczesnie sa czesto produktem imperialnym.
              Czy sadzisz, ze lata sowieckiej propagandy pozostaja bez wplywu ?

Pamietam ten orgazm mass - mediow rosyjskich, gdy Putina przyjela krolowa angielska.
              "Zreguly nikogo nie przyjmuje, a naszego premiera tak!".
              "Nareszcie okazuja nam szacunek !"
              "No, wszyscy nas sie boja, to szanuja !"

Ja to slyszalem.
              Postkomunistyczne kraje sa pelne kompleksow i w Rosji sa to wielkie kompleksy, bo kraj wielki i ciagle mocarstwo.
              Porazki bardziej bola.

Polityka wobec Polski, czy innych bylych socstran jest takim balsamem na te kompleksy, bo istotnych problemow Rosji nawet nie tyka.

A te problemy to:
              I. Brak nowoczesnej koncepcji rozwoju wielkiego przeciez panstwa.
              II. Oparcie systemu gospodarczego na korupcji i polmafijnych ukladach.
              III.Stosunki z Chinami.

I nie piszcie, ze inni miewaja podobne trudnosci.
              Maja, ale czy to umniejsza te rosyjskie ?
              Co wiecej, Rosjanie wiedza o tych problemach, ale niechetnie je komentuja.
              • gosc_ze_smolenska Re: Moje podejscie wynika z sympatii do Rosjan. 20.01.11, 21:01
                @borrka
                Widzisz, na tym polega roznica. Ty pamietasz przyjecie Putina przez krolowe angielska ale ja tego naprawde ani nie ogladalem, tym bardziej nie moge pamietac. Owszem Rosja ma swoje komleksy, ale, i Ty tu nie jestes wyjatkiem, Polacy patrza na kompleksy Rosjan przez swoje kompleksy. Rozumiesz, jak to jest smieszne i glupie? Dla przecietnego Rosjanina to jest absolutnie obojetne (u nas sie mowi, jest mi to rownolegle), czy Putina przyjela krolowa, czy nie. Opinia tabloidow, zyjacych swoim zyciem nie reprezentuja tak naprawde zainteresowania zwyklych ludzi, zarowno w Polsce, jak w Niemczech, czy Rosji. Tylko ze Ty rozumiesz to w odniesieniu do polskiej rzeczywistosci, ale negujesz do rosyjskiej. Gruba pomylka.
                Nie bede komentowal Twojej wypowiedzi odnosnie balsamu dla Rosji na swoje kompleksy, jest po prostu za wczesnie. Minie troche czasu, sam bedziesz sie z tego smial.
                Do wymienionych przez Ciebie najbardziej nurtujacych problemow, jeszcze bym dodal problem z rowerzystami. Pamietasz, jak w Czarnym Obelisku Remarqua? Mniej wiecej to samo: dlaczego rowerzysci? A dlaczego Chinczycy?
                • mara571 dlaczego Chinczcy? 20.01.11, 21:24
                  odpowiedz jest prosta: oni sa w stanie wykorzystac kazda szanse.
                  I chca jedynie rosyjskich surowcow i rynkow zbytu na swoje produkty zrobione z tych surowcow.
                  Kto robi lepszy interes?
                  • gosc_ze_smolenska Re: dlaczego Chinczcy? 20.01.11, 21:43
                    mara571, dziekuje Ci za powazna odpowiedz na niepowazne pytanie.
                    • mara571 Re: dlaczego Chinczcy? 20.01.11, 21:56
                      w tym tygodniu przkonalismy sie, ze pytanie stalo sie powazne nawet dla USA...
        • wojciech.2345 Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 18:29
          Gościu
          porównaj polską i rosyjską prowincję.
          Polska prowincja w oczach się zmienia.

Widać wielka staranność.
          Coraz rzadziej widzisz zaniedbane rudery i zapuszczone ogrody.
          • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 19:00
            > porównaj polską i rosyjską prowincję.
            Porównaj. Oto opis i zdjecia mojego miasta: Jekaterynburg – miasto w azjatyckiej części Rosji, położone akurat na granicy Europy i Azji, nad rzeką Iset (lewy dopływ Tobołu, lewego dopływu Irtyszu), na trasie szlaku transyberyjskiego (1778 km od Moskwy). Jekaterynburg jest czwartym pod względem ludności miastem Rosji. Siedziba obwodu Swierdłowskiego i Uralskiego dystryktu federalnego. Miasto zostało założone w 1723 roku przez cara Piotra Wielkiego i nazwane Jekaterynburgiem na cześć żony cara Katarzyny. Półtoramilionowy Jekaterynburg jest jednym z najważniejszych centrów naukowo-edukacyjno-kulturalnych i ekonomiczno-przemysłowych Federacji Rosyjskiej. W latach 1924–1991 miasto nosiło nazwę Swierdłowsk i aż do 1990 roku było zamknięte dla świata zewnętrznego ze względów militarnych. Podczas II wojny światowej Swierdłowsk był wielkim centrum badań oraz przemysłu ciężkiego, w tym zbrojeniowego, i takim pozostał do dnia dzisiejszego. W Jekaterynburgu znajduje się siedziba Oddziału Uralskiego Rosyjskiej Akademii Nauk, ponadto działa 15 szkół wyższych, 100 instytutów badawczych, 35 szkół technicznych i 600 bibliotek. Jekaterynburg to jeden wielki plac budowy. Nie ma roku, by nie powstało kilka nowych hoteli. Jekaterynburg jeden z 13 rosyjskich miast-gospodarzy Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej w 2018 roku w Rosji. Buduje się nowy stadion, a stary ma być zmodernizowany. Lotnisko Koltsovo obsługuje loty krajowe w obrębie kraju Rosja, loty międzynarodowe jak i loty dalekiego zasięgu.
            • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 19:01
              15–16 czerwca 2009 roku odbyły się w Jekaterynburgu szczyt Szanghajskiej Organizacji Współpracy (SOW) a także spotkanie głów państw grupy BRIC – Brazylii, Rosji, Chin i Indii, poświęcone głównie sprawom ekonomicznym. W szczycie poza krajami członkowskimi (Rosja, Chiny, Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan i Uzbekistan) wzięli udział prezydenci państw-obserwatorów (Indie, Iran, Pakistan; jedynie Mongolię reprezentował pierwszy wicepremier) oraz prezydent Afganistanu jako specjalny gość. Za sukces przewodniczącej w tym roku SOW Rosji można uznać zawierającą elementy krytyki wobec Zachodu Deklarację Jekaterynburską. Zawiera ona m.in. uznanie za nieodwracalną tendencji do wielobiegunowości, poparcie dla promowanej przez Rosję zasady niepodzielności bezpieczeństwa oraz zawoalowaną krytykę amerykańskiej tarczy przeciwrakietowej. 14–15 lipca 2010 roku w Jekaterynburgu odbyły się 12. niemiecko-rosyjskie konsultacje międzyrządowe z udziałem kanclerz Angeli Merkel i prezydenta Dmitrija Miedwiediewa.
              W Jekaterynburgu są konsulaty państw: Austrii, Armenii, Wielkiej Brytanii, Węgier, Kirgizji, Białorusi, Wietnamu, USA, Niemiec, Francji, Czech. Nawiązanie współpracy z obwodem swierdłowskim oraz powstanie Polskiego Konsulatu w Jekaterynburgu - to najważniejsze tematy poruszane podczas oficjalnej wizyty w miasto Jekaterynburg marszałka Senatu Bogdana Borusewicza 4. 09. 2010 roku.
              www.kresy.pl/wydarzenia,polacy?zobacz/marszalek-borusewicz-z-wizyta-na-syberii
              kresy24.pl/showNews/news_id/12868/
              • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 19:01
                loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/6.jpg
                loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/16.jpg
                loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/11.jpg
                loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/25.jpg
                www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/6/655_original.jpg
                www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/65/6528_original.jpg
                www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/65/6532_original.jpg
                pics.livejournal.com/nucl0id/pic/00020e5y
                static.diary.ru/userdir/7/4/4/0/744073/51357723.jpg
                Нaзoви мне, тyпoрылый yбoгий прoпaгaндиcт, хoть oдин пoдoбный гoрoд в Пoльше - центр кaкoгo-нибyдь вoевoдcтвa.
                • przyjacielameryki Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 21:09
                  mongolszuudan napisał:

> loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/6.jpg
                  > loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/16.jpg
                  > loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/11.jpg
                  > loveopium.ru/content/2010/12/ef0aedf83563_1355B/25.jpg
                  > www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/6/655_original.jpg
                  > www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/65/6528_original.jpg
                  > www.ekburg.ru/UserFiles/Storage/ContentPhoto/0/0/65/6532_original.jpg
                  > pics.livejournal.com/nucl0id/pic/00020e5y
                  > static.diary.ru/userdir/7/4/4/0/744073/51357723.jpg
                  > Нaзoви мне, тyпoр&#
                  > 1099;лый yбoгий прoп
                  > ;aгaндиcт, хoть oди
                  > н пoдoбный гoрoд &#
                  > 1074; Пoльше - центр
                  > ; кaкoгo-нибyдь вoе
                  > вoдcтвa.

Ale po co Ty to wszystko piszesz, po co te linki??? To nikomu tutaj nie jest potrzebne!! To jakieś totalne nieporozumienie!
                  • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 21:44
                    > Ale po co Ty to wszystko piszesz, po co te linki??? To nikomu tutaj nie jest po
                    > trzebne!! To jakieś totalne nieporozumienie!

Ale po co Ty tu wobec piszesz swoje banialuki? Ty nikomu tutaj nie jest potrzebny!! Jestes sam jakieś totalne nieporozumienie! Pisz sobie na pindosowskich forach, kretynie. Ty nic nie wiesz o Rosji i wszystko co piszesz to tylko glupa propaganda, pelna dzicz, bzdury i wariactwo. Strzel juz sobie w łeb, ty tepa gnido. Spadaj precz na fory milosnikow Ameryki.
                    • przyjacielameryki Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 22:19
                      mongolszuudan napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                      > > Ale po co Ty to wszystko piszesz, po co te linki??? To nikomu tutaj nie j
                      > est po
                      > > trzebne!! To jakieś totalne nieporozumienie!
                      >
                      > Ale po co Ty tu wobec piszesz swoje banialuki? Ty nikomu tutaj nie jest potrzeb
                      > ny!! Jestes sam jakieś totalne nieporozumienie! Pisz sobie na pindosowskich for
                      > ach, kretynie. Ty nic nie wiesz o Rosji i wszystko co piszesz to tylko glupa pr
                      > opaganda, pelna dzicz, bzdury i wariactwo. Strzel juz sobie w łeb, ty tepa gnid
                      > o. Spadaj precz na fory milosnikow Ameryki.

Jesteś wyjątkowo bezczelny. Ja jestem u siebie i chociaż to internet, włazisz z tymi swoimi tekstami w buciorach w nasze sprawy. Co za wyjątkowe chamstwo!!! Gdzie tacy się rodzą???
                      • mara571 Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 22:57
                        daj spokoj, on tu jest sluzbowo.
                        • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 21.01.11, 02:13
                          Sluzu Sawieckamu Sajuzu!
                          • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 21.01.11, 02:17
                            A Ty agent mara za zdrade rezydenta sawieckaga wywiadu bedziesz ponizena w zwanii do ewrejtora FSB.
          • gosc_ze_smolenska Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 19:57
            @ wojciech.2345
            Wojciechu, koniecznie obejrze i porownam. Jak wszystko pojdzie dobrze, tym albo nastepnym latem bym chcial zwiedzic polnoc Polski: Malbork, wybrzeze... Uwierz mi, jestem ostatnim, kto szuka niedociagniec i mankamentow.
        • przyjacielameryki Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 18:31

> borrka, co Ci te babuszki z Miedwiedkowa. Dwa tygodnie temu bylem 5 dni w Warsz
          > awie (po 18 letniej przerwie). Szczerze mowiac bylem nieprzyjemnie zaskoczony i
          > rozczarowany. Nie musisz wypisywac, jaka nedza jest Medwiedkowo, jest ono nape
          > wno bardziej sympatyczne niz wieksza czesc dzielnic warszawskich. Wiec te twoje
          > brednie o cywilacyjnej przepasci sa naprawde bardzo, bardzo nagiete.

Czy Rosja to tylko Moskwa??? Popatrz prze chwilę na mapę!!!
      • mongolszuudan Re: Adresat wewnetrzny polityki rosyjskiej. 20.01.11, 18:41
        > Wielu obywateli FR dotyka frustracja i postsowiecki kac:
        Лyчше рaccкaжи кaк делa c этим y вac в cтрaне, мyдaк.

Нy пиздишь кocoй. Дoхyя ocтaлocь.

Имеющегocя хвaтит чтoбы двaдцaть рaз yничтoжить плaнетy, дaже взoрвaв вcе нa cвoей coбcтвеннoй территoрии. Зaчем бoльше?

Ктo, крoме Прибaлтики? Кoтoрaя, пo бoльшoмy cчетy, никoгдa и не былa oргaничеcкoй чacтью Рoccии - нечтo coвершеннo врaждебнo-чyжерoднoе, кaк Финляндия, Пoльшa.

Кoрoче гoвoря, ты или лжец или безмoзглый. А cкoрее вcегo - безмoзглый лжец. Кoвыряй cебе пaльцем в cвoей пoльcкoй жoпе, и не пиши ничегo o Рoccии - ты o ней ничегo не знaешь.
      • eva15 Jak borrcia historię Rosji na nowo pisze 20.01.11, 19:35
        borrka napisał:

> Wielu obywateli FR dotyka frustracja i postsowiecki kac:
        > - Rosja utracila wszystkie zdobycze imperialne Romanowow.

Matko Bosko Częstochowsko! Ja znowu coś przespałam, tymczasem przytomny jak zawsze borrcia zauważył, że:
        Rosja utraciła dostęp do Bałtyku (Piter jest szwedzki?), do Morza Czarnego i Kaspijskiego też, tak na dokładkę.
        • walter622 Re: Jak borrcia historię Rosji na nowo pisze 21.01.11, 19:02
          eva15 napisała:
          > Ja znowu coś przespałam, tymczasem przytomny jak zawsze borrcia zauważył,

Borrat w zakresie ruskiej historii dokonał tyle epokowych odkryć, że powinien już
          pisać jakąś księgę w stylu Kadłubka. W dziale historii takie dzieło nie umieszczą
          ale w dziale humoru niewątpliwie znajdzie godne miejsce.
    • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 17:51
      Rosja nie ma koncepcji nowej państwowości. Realizuje karykaturę państwa
      imperialnego. Zachowuje się jak chuligan - kopie słabszych, a jak się da to
      i okradnie (Gruzja). Tusk uwierzył, że potrafi z Rosją znaleźć wspólny język.
      Ano spróbował i Putin kopnął go jeszcze mocniej niż Kwaśniewskiego.

Teraz już wiemy, że język dialogu z Kremlem jest niemożliwy.
      • przyjacielameryki Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 18:22
        wojciech.2345 napisał:

> Rosja nie ma koncepcji nowej państwowości. Realizuje karykaturę państwa
        > imperialnego. Zachowuje się jak chuligan - kopie słabszych, a jak się da to
        > i okradnie (Gruzja). Tusk uwierzył, że potrafi z Rosją znaleźć wspólny język.
        > Ano spróbował i Putin kopnął go jeszcze mocniej niż Kwaśniewskiego.
        >
        > Teraz już wiemy, że język dialogu z Kremlem jest niemożliwy.

Ale jakoś trzeba się jednak dogadywać, tak jak to robią Niemcy. Oni tez nie ufają Rosji putinowskiej a jednak . . . . . . !
        Z Rosją należy rozmawiać ale nie można jej do końca ufać i cały czas trzeba jej patrzeć na ręce. Wystarczy jakiś błąd czy niedyspozycja i jesteś zjedzony.
        Mimo wszystko uważam, że polityka Tuska wobec Rosji(nawiązywania dialogu) pomimo ostatnich oczywistych błędów jest słuszna.
        • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:12
          >>> Z Rosją należy rozmawiać ale nie można jej do końca ufać i cały czas trzeba jej patrzeć na ręce.

Sobie patrz na ręce. Tylko najpierw odmyj ich od gnoju.
      • mongolszuudan Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:18
        >>> Teraz już wiemy, że język dialogu z Kremlem jest niemożliwy.

Jezeli wiesz, to chwytaj szablę i ruszaj na Moskwę. Wodzu, prowadź nas na Moskwę.
    • ws21 W co gra Polska? 20.01.11, 18:18
      To lepiej postawione pytanie. Bo jak słyszę że rząd miał wywierać naciski na rząd sąsiada aby ten wpłynął na MAK to zastanawiam się czy głoszący taki pogląd jest przy zdrowych zmysłach.
      Ja jestem z pokolenia wierzącego, że należy okryć i opublikować prawdę a nie ją negocjować.
      A tak nawiasem to polskie uwagi zostały w całości włączone do raportu. Nie pominięto ani zdania.
      Mieli zataić alkohol we krwi osoby przebywającej w kokpicie? No to mam nadzieję że od dziś prokuratura nie będzie badać alkoholu we krwi pasażerów - ofiar wypadków drogowych.
      • przyjacielameryki Re: W co gra Polska? 20.01.11, 18:24
        ws21 napisał:

> To lepiej postawione pytanie. Bo jak słyszę że rząd miał wywierać naciski na rz
        > ąd sąsiada aby ten wpłynął na MAK to zastanawiam się czy głoszący taki pogląd j
        > est przy zdrowych zmysłach.
        > Ja jestem z pokolenia wierzącego, że należy okryć i opublikować prawdę a nie ją
        > negocjować.
        > A tak nawiasem to polskie uwagi zostały w całości włączone do raportu. Nie pomi
        > nięto ani zdania.
        > Mieli zataić alkohol we krwi osoby przebywającej w kokpicie? No to mam nadzieję
        > że od dziś prokuratura nie będzie badać alkoholu we krwi pasażerów - ofiar wyp
        > adków drogowych.

Nie zrozumiałeś zupełnie tej gry Rosjan. To zawodowcy!
        • ws21 I chwała im. 20.01.11, 18:31
          Polityka to nie gra dla pętaków.
          Badanie wypadków lotniczych to nie zajęcie dla polityków.
          Jak sie posłucha/poczyta fachowe forum lotnicze i posłucha polityków to włos staje dęba na głowie.
          Kto tych debili postawił na czele narodu?
          • mara571 ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 18:45
            kazdy jest debilem: prezydent, premier, ministrowie, poslowie...
            Ciekawa jestem ilu Niemcow, Rosjan, Amerykanow czy Brytyjczykow powiedzialoby to samo o swojej klasie politycznej.
            Prezydent Kaczynski mianowal szefem lotnictwa tego a nie innego generala. Swego czasu jego brat wybral na ministra obrony p. Szczygla. Za swoja decyzje p. Szczygiel zaplacil najwyzsza cene.
            Troche zylam w USA, dlugo zyje w Niemczech. Obydwa panstwa sa silne. Ich sila lezy przede wszystkim w swiadomosci obywateli, ktorzy swoim panstwem nie pogardzaja i nieprobuja za wszelka cene kombinowac, jakby tu najwiecej miec samemu i bron Boze nie placic ucziwie podatkow, skladek ubezpieczenia spolecznego, ponizyc slabszyc itd, itd.
            • wojciech.2345 Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 18:54
              Hm, jest coś takiego jak instynkt państwowy.
              Maro, my się dopiero tego uczymy.

Trochę cierpliwości.
              Please.
              • przyjacielameryki Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 18:59
                wojciech.2345 napisał:

> Hm, jest coś takiego jak instynkt państwowy.
                > Maro, my się dopiero tego uczymy.
                >
                > Trochę cierpliwości.
                > Please.

Wydaje mi się jednak, że większość Polaków ma ten instynkt, tyle że ta mniejszość jest cholernie głośna! Ale ta kiepskiej jakości ostatnio dyskusja, mimo wszystko mieści się w regułach demokracji! Rząd i Premier pokazali dużą klasę w przeciwieństwie do większości PIS-u!
                • wojciech.2345 Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 19:07
                  > Rząd i Premier pokazali dużą klasę w przeciwieństwie do większości PIS-u!
                  -----------------------------------
                  No w tym miejscu jesteśmy po przeciwnych stronach barykady.

A co Ty np. na to?
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,86022764,86094111,Tajny_raport_SLD.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,119874972,119881160,Re_Jarek_zwariowal_.html
                • mongolszuudan Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 19:08

> wojciech.2345 napisał:
                  >
                  > > Hm, jest coś takiego jak instynkt państwowy.
                  > > Maro, my się dopiero tego uczymy.
                  > >
                  > > Trochę cierpliwości.
                  > > Please.
                  >
                  > Wydaje mi się jednak, że większość Polaków ma ten instynkt, tyle że ta mniejszo
                  > ść jest cholernie głośna! Ale ta kiepskiej jakości ostatnio dyskusja, mimo wsz
                  > ystko mieści się w regułach demokracji! Rząd i Premier pokazali dużą klasę w pr
                  > zeciwieństwie do większości PIS-u!

Większość Polaków ma jedynie instynkt niszczenia swojego panstwa, co wszyscy w swiecie widzialy caly ostatni tydzien.
                  • mongolszuudan Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 19:09
                    To nie jest demokracja - to jest ochlokraja czyli po polsku motlochokracja, bydlokracja.
                    • mara571 musze cie zmartwic: 20.01.11, 19:37
                      jezeli pojawi sie realne zagrozenie, szczegolnie ze strony Rosji, Polacy szybko sie zjednocza...
                      • mongolszuudan Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 19:58
                        jezeli pojawi sie realne zagrozenie, szczegolnie ze strony Rosji, Polacy szybko sie zjednocza by szybczej zniszczyc swoje panstwo.
                        • mara571 Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 20:07
                          niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to raczej specjanosc naszych sasiadow, ktorzy zawsze chceili miec wspolna granice.
                          Czasy sie jednak odrobine zmienily, bo Niemcom odpowiada obecna sytuacja: nie musza inwestowac w infrastrukure, budowe tego czy owego ( co koszowalo juz na terenie bylej DDR prawie 2 biliony euro, bez perspektyw na "dywidende", a dostaja co chca.
                          Konkretnie czesci do swoich szlagierow eksportowych, dzieki czemu moga byc na swiatowych rynkach konkurencyjni.
                          To jest przyczyna tego skoku produkcji przemyslowej w Polsce w grudniu 2010.
                          • przyjacielameryki Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 21:04
                            mara571 napisała:

> niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to raczej specjanosc naszych sas
                            > iadow, ktorzy zawsze chceili miec wspolna granice.
                            > Czasy sie jednak odrobine zmienily, bo Niemcom odpowiada obecna sytuacja: nie m
                            > usza inwestowac w infrastrukure, budowe tego czy owego ( co koszowalo juz na te
                            > renie bylej DDR prawie 2 biliony euro, bez perspektyw na "dywidende", a dostaja
                            > co chca.
                            > Konkretnie czesci do swoich szlagierow eksportowych, dzieki czemu moga byc na s
                            > wiatowych rynkach konkurencyjni.
                            > To jest przyczyna tego skoku produkcji przemyslowej w Polsce w grudniu 2010.

Ale i dobrych wyników gospodarki niemieckiej. Nasze gospodarki są już silnie splecione!
                          • mongolszuudan Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 22:05
                            > niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to raczej specjanosc naszych sas
                            > iadow, ktorzy zawsze chceili miec wspolna granice.

Niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to akkurat specjalnosc samich Polakow, co nie potrafia zyc w zgodzie ze swoimi sąsiadami. Lubicie wojnę to ją macie!
                            • mongolszuudan Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 22:12
                              A co dalej? Rzecz jasna - Vae victis! Biada zwyciężonym! I juz za późno płakać. Przedtem trzeba było myśleć. Wymierzaj długość kroka z długością nogi.
                            • przyjacielameryki Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 22:24
                              mongolszuudan napisał:

> > niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to raczej specjanosc naszy
                              > ch sas
                              > > iadow, ktorzy zawsze chceili miec wspolna granice.
                              >
                              > Niszczenie polskiego panstwa, narodu i kultury to akkurat specjalnosc samich Po
                              > lakow, co nie potrafia zyc w zgodzie ze swoimi sąsiadami. Lubicie wojnę to ją m
                              > acie!

Rosja zawsze podbijała, zniewalała, okupowała i eksploatowała podbite kraje a nie pokornych mordowała, innych za sam fakt że byli Polakami, Łotyszami czy Litwinami zsyłała milionami w Sybir. Te podbijanie i dewastowane przez Rosję kraje to jej sąsiedzi. Nie ma na świecie takiego drugiego kraju!!!!!
                              Ale to się już skończyło więc nie wiem co Ty tutaj jeszcze robisz????? Rosja to dla nas obcy świat. Naszą rodzina jest wspólnota UE. Wynocha!
                              • mongolszuudan Re: musze cie zmartwic: 21.01.11, 02:22
                                Wynocha ty sam - na ten lepszy swiat - do piekla, ku diablu, jesli nasz swiat dla ciebie jest cudzy !
                        • przyjacielameryki Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 21:02
                          mongolszuudan napisał:

> jezeli pojawi sie realne zagrozenie, szczegolnie ze strony Rosji, Polacy szybko
                          > sie zjednocza by szybczej zniszczyc swoje panstwo.

A co Ciebie niewolnika stepowego może obchodzić państwo polskie??? My świetnie sobie radzimy i nie życzymy sobie wtranżalania się w nasze sprawy wrogim elementom!!!! Wynocha!
                          • mongolszuudan Re: musze cie zmartwic: 20.01.11, 21:49
                            Wynocha z Polski sam, slugus amerykanski. Polska to niezalezny kraj. Tam taki gnoj jak ty nikomu nie potrebny.
                    • przyjacielameryki Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 20:59
                      mongolszuudan napisał:

> To nie jest demokracja - to jest ochlokraja czyli po polsku motlochokracja, byd
                      > lokracja.

Ty, stepowy niewolnik nie masz pojęcia o demokracji to się nie wypowiadaj n/t temat!!!!!
                      • mongolszuudan Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 21:46
                        Ty lizunie pindosowski tym bardziej nie znasz o demokraji.
                • mara571 Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 19:28
                  zmartwie cie.
                  My nadal "troche" mieszkamy w Polsce.
                  Mentalnosc "oni" nie zniknela.
                  Chcesz przyklad: jeszcze "wczorajsza" mloda kobieta, od ktorej zionie alkoholem pomstuje na przystanku autobusowym, ze dostaje za malo zasilku. Ubliza wladzom miasta, ktore faktycznie w ostatnich latach dokonaly sporych przemian.
                  Na przystanku stoja starsi ludzie, obladowani zakupami z targu i wtoruja pijaczce: tak, ci na gorze nas okradja, a dla biednych nie zostaje nic.
                  Na moje pytanie czy ta pani nie moglaby poszukac pracy, dostaje odpowiedz, ze pracy nie ma.
                  Na przystanku wisza karteczki: pomoc do restauracji XXY potrzebna, szukam sprzataczki..
                  • wojciech.2345 Re: ty masz problem taki jak wiekszosc Polakow 20.01.11, 19:59
                    Mimo wszystko Maro.

Cierpliwości.
                    Please.
            • ws21 A gdzie ja to napisałem? 20.01.11, 19:08
              Mamy Maciarewicza, Kempę, Kaczyńskiego, mieśliśmy Wassermana, Gosiewskiego, Janowskiego, Leppera itp.....
              Na przeciwnym biegunie są osoby, które choć nie zawsze się z nimi zgadzam, ale pewien poziom reprezentują- Komorowski, Cimoszewicz, Belka, Szczygło, Poncyliusz, Kwasniewski, Balcerowicz, Miller.
              Jesteśmy dużym państwem i idiotyczna w wypowiedź powinna kończyć karierę polityczną a nie ją kreować.
              Polska to nie oranżeria. Małpy do zoo.
              • mara571 Re: A gdzie ja to napisałem? 20.01.11, 19:21
                litosci: toz to ja o Aleksandrze Szczyglo pisalam. On zakazal treningu na symulatorach!.
                I byl na pokladzie samolotu!
                Chyba jestes mlody i nadal nie rozumiesz, ze o sile panstwa decyduja OBYWATELE.
                • ws21 litości ..... 20.01.11, 19:34
                  ja nie piszę o decyzjach tych polityków. Mi przeszkadza zachowanie rodem spod budki z piwem albo z piaskownicy.
                  Za decyzjami często stoją argumenty, bez znajomosci których ocena jest kaleka.
                  Ale jeśli polityk publicznie ogłasza, że premier Polski razem a premierem sąsiedniego kraju zamordowlai pasażerów i nadal dobrze sie ma w polityce, to mi to zdecydowanie przeszkadza.
                  Albo jak ze znastwem ocenia na ile częsci powinien rozpaść samolot po katastrofie.
                  Przyczyną tej katastrofy nie był brak treningu na symulatorach. Aby do niej nie doszło wystarczyło zwykłe przestrzeganie prawa i procedur.
                  Nie dajmy się ogłupiać osobom które czują oddech prokuratora na plecach.
                  Bo ktoś tych pilotów szkolił. Ktoś zgadzał się na lipne wpisy w dokumentach. Ktoś przymykał oko ( a może nagradzał?) jak łamali prawo.
                  • wojciech.2345 Re: litości ..... 20.01.11, 19:44
                    ws21 napisał:
                    > ja nie piszę o decyzjach tych polityków. Mi przeszkadza zachowanie rodem spod b
                    > udki z piwem albo z piaskownicy.
                    ----------------------------------
                    Jednak pewne pytania pod adresem Tuska są zasadne.
                    Np. to:

"Czy to prawda, że za pana rządów zginęło więcej generałów niż za czasów II wojny światowej? - wypalił do Donalda Tuska poseł Jacek Bogucki z PiS"
                    www.fakt.pl/Posel-pyta-Tuska-Ilu-generalow-zginelo-za-,artykuly,93444,1.html
                    • mara571 Wojtusiu 20.01.11, 20:01
                      pytanie bylo strzalem we wlasny stope.
                      To p. prezydent zazyczyl sobie takiej swity, a urzednicy jego kancelarii, nawet przez chwile nie pomysleli, co bedzie jesli cos sie stanie.
                      Chyba, ze uwazasz, iz premier im kazal leciec...
                      • wojciech.2345 Re: Wojtusiu 20.01.11, 20:23
                        Maro
                        chodziło o 2 katastrofy. Fakt, że generał w wypadku Casy był jeden + 19 w większości wysokich oficerów.
                        Co do świty, to takie latanie zusammen było w przeszłości przy innych rządach tez praktykowane
                        tak twierdził albo Kwaśniewski albo Miller (który z nich już nie pamiętam).
                        Ponadto my mieliśmy 2,5 składu pilotów do obsługi VIP-ów. Dziadostwo.
                        • mara571 Re: Wojtusiu 20.01.11, 22:07
                          chyba nie zapomniales dlaczego jeden pilot, dosc doswiadczony, nie wchodzil w rachube...
                          • wojciech.2345 Re: Wojtusiu 20.01.11, 22:24
                            mara571 napisała:
                            > chyba nie zapomniales dlaczego jeden pilot, dosc doswiadczony, nie wchodzil w rachube...
                            -----------------------------------------------------
                            Oj, oj zła sugestia. Myślisz, że prezydent miał coś do powiedzenia kto go wiezie?
                            Jesteś w błędzie. Tusk lubi upokarzać ludzi. Oj lubi.
                            Spójrz na to.

Prezydenta wiózł pilot, który lata, gdzie chce

Krytykowany wcześniej przez prezydenta pilot usiadł za sterami rządowego samolotu, który zawiózł Kaczyńskiego na 63. sesję ONZ. Lech Kaczyński, wyruszając do Nowego Jorku, nie miał wyjścia.
                            wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/80455,prezydenta-wiozl-pilot-ktory-lata-gdzie-chce.html
                    • felusiak1 panie miej w opiece........... 20.01.11, 22:32
                      polityczni zawsze są w ataku, opluwają się nawzajem i uwazam to za normalne.
                      jeśli nie oplujesz zostaniesz i tak opluty. zatem w czym problem? plują bo muszą.
                      jako jeden z niewielu, w całości przeczytałem raport i muszę powiedzieć, że są tam poważne luki. z taranskryptu wynika, że wieża nieustannie mówiła pilotowi, że jest na kursie i na ścieżce. wiemy, że nie był. nie badano co było przyczyną błednych informacji przekazywanych przez wieżę. na dodatek nie zachowały sie zapisy wskazań radaru. ciekawe?
                      uważam też, że eksponowanie generała przy ).6 promila jest naciagane. raz, że generał nie prowadził samolotu a dwa, że taka zawartość alkoholu to dwa piwa albo kac.
                      odniosłem wrażenie, że rosyjski raport był tendencyjny. miał na celu wykazanie calkowitej winy załogi samolotu. myślę, że faktycznie załoga jest winna. to jej działania doprowadziły do katastrofy. jednak, gdyby ostrzeżono, że nie sa na kursie i na scieżse odeszliby wcześniej.

wojtek, pytanie do tuska jest zabawne. lepsze byłoby, "panie tusek, kiedy przestał pan bić żonę?"
                      Myślę, że emocje wzięły górę i stąd dużo infantylnego bajdurzenia. jeśli odbywa sie to w parlamencie, kto by się tym przejmował. oni tam są od bajdurzenia. ale rząd powinien trzymać dystans i zachowywać się powaznie.
                      • mara571 Re: panie miej w opiece........... 20.01.11, 22:46
                        to kwestia stylu debaty.
                        A ten nie byl najlepszy.
                        General byl na kacu. Rzad wiedzial, JK wiedzial, ale nie powiedzieli. Rosjanie sprytnie wykorzystali...
                        PS. Opinia o debacie pochodzi od mojego ojca, ktory namietnie oglada debaty parlamentarne.
                        Jego niskie cisnienie podskoczylo. Lekow wczoraj nie potrzebowal.
    • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 18:52
      W hokeja sa niezli.
      I Paryz-Dakar tez im ladnie poszedl.
      • przyjacielameryki Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 18:54
        swiblowo napisała:

> W hokeja sa niezli.
        > I Paryz-Dakar tez im ladnie poszedl.

Ale już państwo prawa zupełnie nie wychodzi!!
        • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:07
          > Ale już państwo prawa zupełnie nie wychodzi!!
          ----

a komu wychodzi?
          • mara571 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 20:10
            nadal Niemcom...
            Nawet nielegalne dane z banku moga legalnie kupowac.
      • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 18:55
        swiblowo napisała:
        > W hokeja sa niezli.
        > I Paryz-Dakar tez im ladnie poszedl.
        --------------------------------
        No i zawody - kto więcej wypije.

Kto jest aktualnym mistrzem?
        • eva15 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:11
          Masz na myśli zawody generałów w cockpicie?
          • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:14
            Ewka! Ty sumienia nie masz!
            • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:19
              swiblowo napisała:
              > Ewka! Ty sumienia nie masz!
              -------------------------------------------
              Mizerna riposta i mizerne wsparcie.

Postarajcie się.
              • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:30
                wojciech.2345 napisał:

> Mizerna riposta
                ----
                A Ty daj przyklad lepszej, tyranozaurze.
            • eva15 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:30
              swiblowo napisała:

> Ewka! Ty sumienia nie masz!

Skoro on nie ma rozumu i się podstawia.
              • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:46
                eva15 napisała:
                > Skoro on nie ma rozumu i się podstawia.
                -------------------------------
                Tia.
          • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:18
            eva15 napisała:
            > Masz na myśli zawody generałów w cockpicie?
            --------------------------------------
            Kiepściunio.

Dobry argument musi mieć jakieś zakotwiczenie w prawdzie.
            • igor_uk Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:21
              wojtus,nie wstyd cie przed dziwczynami onanizowac sie?
              • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:28
                Igor, ja to sobie wypraszam.
              • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:35
                Jak zwykle kłamstwa i durny pomyślunek.

Ani jednego nicka na przyzwoitym poziomie nie macie.
                • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:47
                  Co? Moze powinno mi byc przykro, ze moj sie z onanizmem nie kojarzy? :))
                  • wojciech.2345 Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:52
                    Przegrywacie.

Mam wrażenie, że niedługo sobie stąd pójdziecie.
        • swiblowo Re: W co gra Rosja? 20.01.11, 19:13
          wojciech.2345 napisał:
          > No i zawody - kto więcej wypije.
          >
          > Kto jest aktualnym mistrzem?
          -----

Hahahahaa!!! Nie wiem Wojciech.
    • bm-13_katiusza Re: W co gra Rosja? 21.01.11, 10:12
      Witam, Panowie!

>"Wyeksponowanie w raporcie kwestii 0,6%% alkoholu u gen. Błasika(wiadomo że to żadna ilość) i powtórzenie tego w raporcie chyba 6 -razy miało charakter tylko i wyłącznie polityczny, było prawdopodobnie świadomym zabiegiem mającym na celu zdyskredytowanie polskiego generała, polskiego wojska i tym samym wywołanie burzy w Polsce a w szczególności dodatkowe skłócenie PO i PIS-u. J. Kaczyński, Macierewicz i inni PIS-owcy dali się wciągnąć w tę prowokację a Premier znalazł się w bardzo trudnej sytuacji."

:))))
      No nie, z Panem kategorycznie jestem nie zgodny! Rosjanie opublikowali informację o 0,6 %% nie z tego powodu:))

"Ale pan Andrzej Seremet, prokurator generalny potwierdził wiadomość o alkoholu we krwi gen. Błasika. To jest o tyle istotne, że gen. Błasik nie był zwykłym pasażerem, ale faktycznym dowódcą Tu-154. Przejął dowodzenie i zadokumentował to przy trapie samolotu na lotnisku w Warszawie składając meldunek prezydentowi Kaczyńskiemu o gotowości załogi do wykonania zadania. W ten bezprecedensowy sposób pozbawił kompetencji dowódcę maszyny i w decydującej fazie lotu zasiadł w kokpicie. Gen. Błasik chciał zapewne w oczach prezydenta być tym, który dowiezie Lecha Kaczyńskiego do Katynia bez względu na złe warunki atmosferyczne."
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/miller-gen-blasik-w-przypadku-smolenska-postaral-s,1,4115261,wiadomosc.html
      Ponieważ faktycznym kapitana powietrznego statku (poprawnie?) był nie Protasjuk, a generał Błasik. Panowie przedstawiają dowódcy z 0,6%% alkoholu w krwi?!
      Gdyby Błasik był trzeźwy, on by nigdy nie rozkazał robić lądowanie przy TAKIEJ pogodzie. Instynkt samozachowania! A lotnik nie szedł na drugi krąg. On właśnie Sadzał Samolot.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka