Dodaj do ulubionych

Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi...

26.11.11, 01:59
Borrcia się pochlasta, trzeba mu pilnie zabrać brzytwę z ręki.

Rosja daje Białorusi lekką ręką 10 mld dol. na budowę elektrowni atomowej, którą sami pewnie błyskawicznie wybudują i sobie tą pożyczką za to zapłacą. Jakby złego było mało, Moskwa obniżai Łukaszence cenę za gaz na skromne 164 dolce za metr sześcienny i przejmuje w zamian resztą pozostałych udziałów w Beltransgas stając się wyłącznym właścicielem białoruskiej rury na Zachód.

de.rian.ru/business/20111125/261569574.html
de.rian.ru/politics/20111125/261567965.html

Ukraina powinna zacząć się bać, obędzie się nawet i bez straszaka South Streamu.... A co dopiero jeśli i ten dojdzie.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 02:06
      Ewa,co cie borcia zlego zrobil?Przeciez in caly czas wije sie kolo twoich stop,probujac zdobyc twoje uznaniie,a ty jemy psujesz Weekend.
      • eva15 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 02:13
        Mnie borrcia nic złego nie zrobił, tylko ostatnio się denerowował, że Białoruś ustępuje Rosji, zamiast wstąpić do EU, gdzie na nią czekają. No i teraz taka wiadomość - ja się martwię o borrcię, by nie zrobił sobie nic złego z rozpaczy.
    • igor_uk Ewa. 26.11.11, 02:07
      Czy to dla ciebie niespodzianka?
      • eva15 Re: Ewa. 26.11.11, 02:10
        Ja lubię mieć czarno na białym, umowy podpisano bodaj wczoraj, czy przedwczoraj, czyli oficjalnie z mocą prawną jest to wiadomość świeża.
    • eva15 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 02:08
      Ech, lepiej by USA i wasale zrobiły, gdyby skończyły z sekowaniem i prześladowaniem Rosji. Z Ruskimi widać jak dawniej z Zydami - im bardziej ich się gnębi, tym twardsi, sprytniejsi i trudni do pokonania się stają.
      • amg10 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 02:54
        eva15 napisała:

> Ech, lepiej by USA i wasale zrobiły, gdyby skończyły z sekowaniem

Cos kiepsko z moja polszczyzna. Co to znaczy "sekowac" ??
        • eva15 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 11:00
          amg10 napisał:

> Cos kiepsko z moja polszczyzna. Co to znaczy "sekowac" ?

No kiepsko, ale skoro jesteś samokrytyczny(cecha rzadka na tym forum) to ci pomogę:

www.sjp.pl/sekowa%E6
          • amg10 Ja sekuje, on/ona/ono sekuje ??? 26.11.11, 19:40
            eva15 napisała:

> No kiepsko, ale skoro jesteś samokrytyczny(cecha rzadka na tym forum) to ci pom
            > ogę:

Sorry Ewa ale bede sie klocil. Slowo "sekowac" nie jest i w/g mnie nigdy nie bylo b.popularne w j.polskim. Przezylem na tym swiecie kilkadziesiat wiosen, moja zona (prawie polonistka tez go nigdy nie slyszala).

Tak, ze chyba musisz sie poddac.
      • jorl Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 08:49
        eva15 napisała:

> Z Ruskimi widać jak dawniej z Zydami - im bardziej ich się gnębi, t
        > ym twardsi, sprytniejsi i trudni do pokonania się stają.

No patrzcie dokladnie moje zdanie. Ja to mawiam antysemitom ze gnebienie Zydow daje odwrotny skutek. Bo staja sie tak dobrzy na przekor ze rzadza Swiatem. OK, to rzadzenie Swiatem to juz nie obiektywna prawda ale subiektywnie antysemici tak widza.
        No ale ze z Zydow sporo jest obiektywnie dobrych to juz zasluga wlasnie antysemitow w duzej mierze.

Pozdrowienia
    • borrka Bede pisal powoli i duzymi literami ... 26.11.11, 09:43
      Z przetluszczeniami, by Efcia miala szanse mnie zrozumiec.
      Kiedys, w dalekiej przyszlosci chocby.

Efciu mila, a toc to wlasnie moja teza.
      Bat'ka, niczym sprytna lampucera (ostatnio mam galicyjskie linki w zyciu prywatnym), znowu naciagnal Ruskich na kase !
      CBDO.
      • lubat Re: Bede pisal powoli i duzymi literami ... 26.11.11, 09:56
        borrka napisał:

> Efciu mila, a toc to wlasnie moja teza.
        > Bat'ka, niczym sprytna lampucera (ostatnio mam galicyjskie linki w zyciu prywa
        > tnym), znowu naciagnal Ruskich na kase !
        > CBDO.

Borrka, to nie tłumacz tego nam, komsomolcom, a Bublikowi. Bo ten twierdzi coś zupełnie innego, że Łukaszek kaputt, Białoruś już pod jarzmem i knutem ruskim.
        A najbardziej mnie rozczuliło zdanie: "...będą dostarczać Białorusi gaz za taką cenę, jaka obowiązuje w Rosji, i na takich warunkach jak w Rosji...".
        Mówiąc językiem zrozumiałym nawet dla borrki, oznacza to znaczne obniżenie ceny.

wyborcza.pl/1,75248,10712554,Bialoruski_monopolista_gazowy_przylaczony_do_Gazpromu.html

• eva15 Re: Bede pisal powoli i duzymi literami ... 26.11.11, 11:15
          lubat napisał:

> Borrka, to nie tłumacz tego nam, komsomolcom, a Bublikowi. Bo ten twierdzi coś
          > zupełnie innego, że Łukaszek kaputt, Białoruś już pod jarzmem i knutem ruskim.
          > A najbardziej mnie rozczuliło zdanie: "...będą dostarczać Białorusi gaz za taką
          > cenę, jaka obowiązuje w Rosji, i na takich warunkach jak w Rosji...".

No ale Bublik dodaje, że Rosja sobie tą obniżkę odbije:

Gazprom zagwarantował sobie, że do 2032 r. do każdego 1000 m sześc. gazu sprzedawanego Białorusinom będzie doliczać marżę, która w przyszłym roku wyniesie 16 dol., a potem będzie rosła o wskaźnik inflacji. Biełtransgaz po przejęciu przez Gazprom zostanie też zwolniony ze specjalnych opłat do funduszy rządu w Mińsku.

Dzięki temu Gazprom zyskami z handlu gazem na rynku Białorusi będzie mógł sobie odbić zmniejszenie zysków z eksportu gazu.

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,10712554,Bialoruski_monopolista_gazowy_przylaczony_do_Gazpromu.html#ixzz1enyrvoeZ
          • mara571 jeszcze niedawno pialas z zachwytu opisujac polity 26.11.11, 11:23
            ke Lukaszenki.
            Mial stworzyc wlasne bialoruskie agencje oceniajace watrosc rynkowa firm na Bialorusi i nic nie sprzedawac za "darmo"

I co?
            "W tym samym czasie rządy Rosji i Białorusi podpisywały umowę o całkowitym przejęciu białoruskiego koncernu gazowego Biełtransgaz. Rosyjski koncern od roku ma połowę akcji tej firmy, a teraz wykupi resztę za 2,5 mld dol., zgodnie z wyceną sprzed sześciu lat."

A swoja droga, czego sie nie robi, aby chociaz troche jeszcze porzadzic...
            • borrka Calkowity brak logiki i konsekwecji... 26.11.11, 11:29
              Stanowi o uroku Efci ...
              • mara571 Re: Calkowity brak logiki i konsekwecji... 26.11.11, 11:38
                a swoja droga, Lukaszence brakuje wyobrazni, bo faktycznie zwolnil Gazprom z podatkow.

Ciekawe jak w umowie uregulowano detaliczne ceny gazu dla ludnosci?
              • eva15 Borrcia - szalony logik 26.11.11, 11:41
                Borrcia, nie tylko nie umiesz logicznie pisać, ale również nie umiesz czytać moich postów, podobnie zresztą jak mara. Owszem, życzyłam Batce, by udało mu się zachować gospodarkę w białoruskich rękach, cow tym nielogicznego?
                • mara571 klopoty z pamiecia? 26.11.11, 12:03
                  przeciez mialas nadzieje, ze Bialorus, a wlasciwie Lukaszenka pokaze, ze istnieje tzw trzecia droga. Oczywiscie dla transformacji ustrojowej.
                  • eva15 Zadnych klopotów z pamiecia 26.11.11, 12:16
                    mara571 napisała:

> przeciez mialas nadzieje, ze Bialorus, a wlasciwie Lukaszenka pokaze, ze istnieje tzw trzecia droga. Oczywiscie dla transformacji ustrojowej.

Tak, przecież wcale się tego nie wypieram. Wiele na to wskazywało, że Łukaszcnece może się taka konstrukcja (z przyzwoleniem Moskwy) udać, tak to wyglądało przez ładne parę lat. Eksperyment zniszczyły ciągłe ataki Polski i EU nakierowane na Białoruś, w końcu na Kremlu zapaliły się czerwone lampki, no i skończyły się eksperymenty. Rosja zrozumiała, że musi szybko wzmocnić swe wpływy i stworzyć fakty dokonane, bo inaczej Zachód Białoruś rozszarpie. Wszyskie te działania dywersyjne organizowane z W-wy z przyzwoleniem EU dały Rosji jasny sygnał do działania.
                    • mara571 Re: Zadnych klopotów z pamiecia 26.11.11, 13:51
                      Evuniu, bialoruski wodz to taki chlopek-roztropek: sprytu mu wystarczylo do lawirowania pomiedzy stronami. Braklo madrosci, niezbednej przy braku wyksztacenia.
                      Chyba nawet nie zatroszczyl sie o dobrych, bialoruskich doradcow. Ci powiedzieliby mu, ze na dluzsza mete telefony do bankow i wydawanie polecen, jaki firma i ile kredytu ma dostac prowadzi donikad.
            • eva15 Polska pchnęła Białoruś w ramiona Moskwy 26.11.11, 11:39
              mara571 napisała:

> ke Lukaszenki.
              > Mial stworzyc wlasne bialoruskie agencje oceniajace watrosc rynkowa firm na Bia
              > lorusi i nic nie sprzedawac za "darmo"
              >
              > I co?
              > "W tym samym czasie rządy Rosji i Białorusi podpisywały umowę o całkowitym prze
              > jęciu białoruskiego koncernu gazowego Biełtransgaz. Rosyjski koncern od roku ma
              > połowę akcji tej firmy, a teraz wykupi resztę za 2,5 mld dol., zgodnie z wy
              > ceną sprzed sześciu lat."
              >

>
              > A swoja droga, czego sie nie robi, aby chociaz troche jeszcze porzadzic...

Jeszcze raz- nie jestem kogutem, więc nie pieję.
              Owszem, życzyłam Łukaszence, by udało mu się zachować gospodarkę w białoruskich rękach, niestety to się nie udało, głównie dzięki Polsce i EU. W momencie, gdy EU pod polskim światłym przywództwem zaczęła gospodarczo i politycznie wykańczać Białoruś i stawiać ją pod ścianą, do walki włączyła się Rosja i wzięto Białoruś w dwa ognie.
              Ataku z dwóch stron Łukaszenko by nie przetrzymał więc zdecydował się na wariant rosyjski, co było z GORY do przewidzenia, bo Białoruś jest z Rosją silnie powiązana. Ten wariant jest z dwojga złego obiektywnie dla Białorusi lepszy.

Firmy białoruskie wyceniały: własna agencja, rosyjskie banki oraz zachodnie agencje i banki, m.in. Deutsche Bank, prasa o tym szeroko pisała, jak również o tym, że nawet agtencja Rothshilda też była w to zaangażowana.

Skąd wiesz, że cena sprzed 6-ciu lat jest niższa niż byłaby obecnie? Podejrzewam, że mogłoby być odwrotnie.
      • igor_uk Re: Bede pisal powoli i duzymi literami ... 26.11.11, 10:05
        borcia,lepiej szybciej mysl .Juz nie raz pisalem,ze kazda pomoc Bialorusji,oczewiscie pod warunkiem,ze ten Kraj bedzie prowadzic polityke odpowiadajacym interesam Rosji,nie jest za duza,poniewaz Bialorus,to przedewszystkim rosyjski forpost na zachodnim kierunku,to spory kawal granicy Rosji,ktora bronia Bialorusini.Juz samo to,ze Rosja musiala by zbudowac kolejny odcinek chronionej granicy,kosztowalo by kupe szmalu,o przykryciu Rosji z zachodniego kierunka obrona przeciwlotnicza,to nawet nie wspomne,bo to borcia calkowicie przerasta twoi mozliwosci.Lukaszenko,w odroznieniu od ciebie,wie o tym dobrze,wlasnie dla tego pozwolal sobie na dosc ostra polemike z Kremlem .To co stalo sie tym razem,to nic innego,jak tylko porazka Lukaszenko,bo widzisz li borcia,on mogl to wszystko miec i tak ,nie oddajac ruskim strategicznej galezi swojej gospodarki.Na usprawiedliwienie Lukaszence powiem tylko to,ze Zachod zagral bezmyslnie i izolujac Lukaszenko(w czym decydujaca role odegrala Polska) bardzo oslabil jego pozycji w rozmowach z Kremlem.Dla Lukaszenki mam cos na usprawiedliwienie,ale dla ciebie,borcia,nic.
        borcia,jestes bardzo niedalekim czlowiekiem,przekonuje sie w tym za kazdym razem,jak ty zaczynasz wymadrzac sie.Ty po prostu nie potrafisz ocenic najprostsze rzeczy .
        • borrka Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 10:26
          Dla Rosji polityki dokarmiania Bat'ki, a ten , jak rzadzil Bialorusia, tak rzadzi.
          I konca nie widac.
          A Igorek, jak zwykle udowadnia, ze rozpad CCCP i samodzielnosc republik sluzy celom Kremla.

Po prostu ani Rosja, ani Zachod nie maja koncepcji, co z tym poczac.
          Ale placa za taka polityke babuszki z Miedwiedkowa, bo w Moskwie coraz drozej.
          • romrus Re: Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 10:59
            borrka napisał:
            > Dla Rosji polityki dokarmiania Bat'ki, a ten , jak rzadzil Bialorusia, tak rzadzi.
            > I konca nie widac.

No i w ciagu tych 20 lat Bialorus nie wypadla ze strefy rosijskiej.
            Numery, ktory wywija Bat'ka sa bez znaczenia.
            Globalnie Bialorus jest razem z Rosja, szczegolnie w dziedzinie obrony.

> Po prostu ani Rosja, ani Zachod nie maja koncepcji, co z tym poczac.

Rosja koncepcje ma, Zachod - nie.
            Rosijska koncepcja jest prosta - kij i marchewka.
            Przed tym dostal kijem, teraz dostal marchewke.

> Ale placa za taka polityke babuszki z Miedwiedkowa, bo w Moskwie coraz drozej.

Nie martw sie o nich, bo wszyscy wiedza ze tak naprawde to goowno oni cie obchodza.
            • wojciech.2345 Re: Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 11:04
              romrus napisał:
              > No i w ciagu tych 20 lat Bialorus nie wypadla ze strefy rosijskiej.
              > Numery, ktory wywija Bat'ka sa bez znaczenia.
              > Globalnie Bialorus jest razem z Rosja, szczegolnie w dziedzinie obrony.
              ---------------------------
              Obrona jest ważna. Może Was zaatakować Malta.
              Musicie się bronić.
              --------------------------
              > Rosja koncepcje ma, Zachod - nie.
              Odwrotnie.
              > Rosijska koncepcja jest prosta - kij i marchewka.
              > Przed tym dostal kijem, teraz dostal marchewke.
              -------------------------
              Rosyjska koncepcja rzeczywiście jest prosta - kij i maczuga.
              • romrus Re: Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 11:37
                wojciech.2345 napisał:
                > > Rosja koncepcje ma, Zachod - nie.
                > --------------------------
                > Odwrotnie.

Jaka koncepcje ma Zachod wobec Bialorusi?
                Rozsmiesz mi, jestem pewen ze potrafisz:-)
                • wojciech.2345 Re: Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 12:11
                  romrus napisał:
                  > Jaka koncepcje ma Zachod wobec Bialorusi?
                  ------------------------
                  Po odbudowie Polski, Czech, Bułgarii, ... następnymi kandydatami
                  wejścia do UE będzie Ukraina i Białoruś.

Rosja może zaoferować Białorusi i Ukrainie tylko biedę.
          • igor_uk Re: Niedlugo bedzie 20 lat tej "korzystnej" ... 26.11.11, 16:56
            borcia,nikt tak nie sluzy dobrze Rosji,jak Lukaszenko.jestes zbyt ograniczony,a moze zaslepiony nienawiscia do Rosji,ze tego nie potrafisz zauwazyc.
            Oprocz tego,zaczynasz pizdziec bez sensu (A Igorek, jak zwykle udowadnia, ze rozpad CCCP i samodzielnosc republik sluzy celom Kremla.)Albo jestes po prostu durniem,ktory cos sam sobie wmawia,lub celowo piszesz bzdury,zeby odwrocic uwage od twojego blamazu .
        • eva15 Polska i EU mogą sobie pogratulować 26.11.11, 10:55
          Iigor_uk napisał:

> borcia,lepiej szybciej mysl .Juz nie raz pisalem,ze kazda pomoc Bialorusji,ocze
          > wiscie pod warunkiem,ze ten Kraj bedzie prowadzic polityke odpowiadajacym inter
          > esam Rosji,nie jest za duza,poniewaz Bialorus,to przedewszystkim rosyjski forp
          > ost na zachodnim kierunku,to spory kawal granicy Rosji,ktora bronia Bialorusini
          > .Juz samo to,ze Rosja musiala by zbudowac kolejny odcinek chronionej granicy,k
          > osztowalo by kupe szmalu,o przykryciu Rosji z zachodniego kierunka obrona przec
          > iwlotnicza,to nawet nie wspomne,bo to borcia calkowicie przerasta twoi mozliwos
          > ci.Lukaszenko,w odroznieniu od ciebie,wie o tym dobrze,wlasnie dla tego pozwola
          > l sobie na dosc ostra polemike z Kremlem .To co stalo sie tym razem,to nic inn
          > ego,jak tylko porazka Lukaszenko,bo widzisz li borcia,on mogl to wszystko miec
          > i tak ,nie oddajac ruskim strategicznej galezi swojej gospodarki.

To dla borrci niewątpliwie za trudne do zrozumienia.No ale borrcia ma wytłumaczenie - lobotomia.
          li
          > Na usprawiedliwienie Lukaszence powiem tylko to,ze Zachod zagral bezmyslnie i izolujac Lukasz
          > enko(w czym decydujaca role odegrala Polska) bardzo oslabil jego pozycji w roz
          > mowach z Kremlem.Dla Lukaszenki mam cos na usprawiedliwienie,ale dla ciebie,borcia,nic.

To bardzo słuszne spostrzeżenie. Nikt tak nie pomógł Kremlowi w jego polityce białoruskiej jak Polska i EU pod jej (polskim) światłym przywództwem w sprawach wschodnich. Postawienie przez tych mędrców Łukaszenki pod ścianę było idealnym ustawieniem sytuacji dla Moskwy.
          Na miejscu Mied-Putina wysłałabym list z podziękowaniami do W-wy i do Brukseli. Wielcy stratedzy pokroju R. Sikorskiego i innego Barroso zasłużyli na słowa wdzięczności, zrobili wszystko, co należało, idealnie i w dodatku za darmo.

• eva15 Bede pisal powoli i duzymi literami ... Ja też 26.11.11, 10:48
        Borrcia, poczciwcze, Rosjanie mogą powiedzieć klasykiem: "gazu ci u nas dosyć", czyli obniżenie ceny, nawet znaczne, w przypadku tak malego państewka jak Białoruś rosyjskiego giganta nie zaboli., to ta jakby niedzwiedź dał zającowi pożyć. Ważne jest co Moskw dostała w zamian, a dostała rzecz wielką - skuteczną broń przeciw dalszym wybrykom Ukrainy i różnych Barroso w EU. Przejęcie białoruskiego gazociągu to jest joker, podobny do podpisania umowy o przedłużeniu o 40 lat pobytu Floty Czarnomorskiej na Krymie. Za 40 lat może nie być już potrzeby przedłużania, bo trudno przedlużać samemu sobie.
        • wojciech.2345 Re: Bede pisal powoli i duzymi literami ... Ja t 26.11.11, 11:01
          Gazrurka zaatakowała Białoruś i Ukrainę, bo poniosła porażkę z Kitajcami.

Coś mi się wydaje, że "bój to jest jej ostatni".
        • borrka Nic nie rozumiesz, Efciu. 26.11.11, 11:02
          Bialorus kosztuje Rosje duzo wiecej, niz miliardy na elektrownie, a pozytek z wydanej kasy, ciagle problematyczny.
          Ja jestem obiektywny i uwazam, ze ekspansja ekonomiczna jest o niebo lepsza, niz Holodomor ukrainski.
          Nie potepiam w zadnym razie ekonomicznych posuniec Rosji, bo alternatywa bylyby palacowe przewroty.
          Rosja ma prawo grac kasa, a stawki zupelnie nie rozumiesz.
          Dla wymierajacego slowianskiego ex-imperium to nie jest "maly kraj".
          To bezcenny rezerwuar ludnosci slowianskiej, rosyjskojezycznej, mniej zdemoralizowanej.
          • eva15 Borrcia - szalony logik 26.11.11, 11:12
            borrka napisał:

> Bialorus kosztuje Rosje duzo wiecej, niz miliardy na elektrownie, a pozytek z wydanej kasy, ciagle problematyczny.
            > Rosja ma prawo grac kasa, a stawki zupelnie nie rozumiesz.
            > Dla wymierajacego slowianskiego ex-imperium to nie jest "maly kraj".
            > To bezcenny rezerwuar ludnosci slowianskiej, rosyjskojezycznej, mniej zdemoralizowanej.

Zauważasz, jak sam sobie przeczysz? BEZCENNY rezerwuar, a ty o góry o braku pożytku.

Pożytków dla Rosji jest mnóstwo i jednym z nich jest również ten, który ty sam wymieniasz.

• eva15 Re: Borrcia - szalony logik 26.11.11, 11:19
              Borrcia, jak sam zauważasz, Rosja powiększy się wkrótce o 10 mln Słowian. A za kilka lat, jak Ukraińcy pojmą, że są pod ścianą - o kolejne 35-40 mln. Ukraińców jeszcze 15 lat temu było ponad 55 mln, ale znaczna część już teraz uciekła do Rosji. I dalej będzie uciekać, a później resztę się przyłączy.
              • borrka Erystyczne naduzycie, Efciu. 26.11.11, 11:22
                Chec Kremla, nie oznacza, ze ja tak uwazam.
                Implikacja w obie strony kaleka, bo, wyobraz sobie, Kreml tez nie zawsze liczy sie zmoim zdaniem !
                • eva15 Re: Erystyczne naduzycie, Efciu. 26.11.11, 11:26
                  ??? Czytać też nie umiesz? Gdzie ja twierdzę, że ty tak uważasz?
                  • borrka A TIU ! 26.11.11, 11:31
                    "Borrcia, jak sam zauważasz, Rosja powiększy się wkrótce o 10 mln Słowian."
                    • eva15 Re: A TIU ! 26.11.11, 11:42
                      Chcesz, czy nie chcesz, rura powstała, a Rosja się powiększy.
                      • borrka Probka Twojej logiki ?:) 26.11.11, 11:46
                        Z calym szacunkiem, Efciu - try harder...
              • mara571 troche nie tak z tymi "ucieczkami" obywateli 26.11.11, 11:33
                Ukrainy.
                Najwieksza ich czesc uciekla do Izraela i Niemiec.
                Troche mlodych do Rosji.
                Zachodnia Ukraina preferuje wyjazdy na saksy do Europy.
                O przyroscie naturalnym na Ukrainie decyduja Tatarzy.

PS W przyszlym roku startuje w Polsce akcja legalizacji pobytu dla cudzoziemcow.
                Ciekawa jestem ilu Ukraincow i Bialorusinow sie zglosi po polski paszport.
                • borrka Mądra akcja. 26.11.11, 11:44
                  Dla katastrofalnej sytuacj demograficznej Polski, to ratunek.
                  Niezwykle wartosciowy element, latwy do integracji i calkiem przyjazny.
                  • eva15 Baaardzo mądra akcja. 26.11.11, 11:53
                    borrka napisał:

> Dla katastrofalnej sytuacj demograficznej Polski, to ratunek.
                    > Niezwykle wartosciowy element, latwy do integracji i calkiem przyjazny.

Oo, bardzo przyjazny element. ten element osiedli się na terenach wschodnich PL , w końcu Przemyśl, jak twierdzi element, jest ukraiński. Urrra!
                    • borrka Bzdurki, jak zwykle i niewiedza. 26.11.11, 11:59
                      Ten "element", na Wschodzie zyje od zawsze, niemal od mamutow:):)
                      W skali calej Polski, jest duzo lepiej zintegrowany, niz inne mniejszosci.
                      Z wyjatkiem Mazowszan.
                      • eva15 Borrciowe bzdurki, jak zwykle i niewiedza. 26.11.11, 12:02
                        borrka napisał:

> Ten "element", na Wschodzie zyje od zawsze, niemal od mamutow:):)
                        > W skali calej Polski, jest duzo lepiej zintegrowany, niz inne mniejszosci.
                        > Z wyjatkiem Mazowszan.

Ten element jak urośnie dzięki emigrantom z Ukrainy w siłę, zacznie stawiać żądania. Zawsze tak robił .
                    • mara571 Re: Baaardzo mądra akcja. 26.11.11, 12:01
                      nie evciu.
                      Wiekszosc z nich zyje i nielegalnie pracuje w wiekszych miastach. Przede wszystkim w Warszawie.
                      • eva15 Re: Baaardzo mądra akcja. 26.11.11, 12:06
                        mara571 napisała:

> nie evciu.
                        > Wiekszosc z nich zyje i nielegalnie pracuje w wiekszych miastach. Przede wszystkim w Warszawie.

Łooo, Jezu! ja piszę o sytuacji późniejszej , gdy ich pobyt będzie już zalegalizowany i gdy przybędzie ich znacznie więcje niż dotąd. Znasz potężne, liczne i zorganizowane mniejszości, które nie stawiają żądań, bo ja nie.

Stalin "sprezentował" Polsce parwie całkowitą jednolitość narodową i religijną. Przez lata była ona gwarantem pokoju wewnętrznego (brak waśni narodowościowych). Wolna już Polska rozwali to wszystko, ze skutkami znanymi z przeszłości.
                        • mara571 Re: Baaardzo mądra akcja. 26.11.11, 12:35
                          Evciu to bedzie najwyzej pare tysiecy osob.
                          Nie tylko Ukraincow i Bialorusinow.
                          Oni nie zglaszali sie po nie istniejace w Polsce zasilki socjalne, ale pracowali i drzeli, zeby nie zachorowac.
                          Czasami sa to losy podobne do tego:
                          www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090620/LUBLIN/795998012
                          • eva15 Re: Baaardzo mądra akcja. 26.11.11, 12:44
                            mara571 napisała:

> Evciu to bedzie najwyzej pare tysiecy osob.
                            > Nie tylko Ukraincow i Bialorusinow.
                            > Oni nie zglaszali sie po nie istniejace w Polsce zasilki socjalne, ale pracowal
                            > i i drzeli, zeby nie zachorowac.
                            > Czasami sa to losy podobne do tego:
                            > www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090620/LUBLIN/795998012

Zrozum - przybędą z Ukrainy następni i o to tu chodzi. Polska na tle Ukrainy ma się znacznie lepiej.
                            • mara571 z pewnoscia 26.11.11, 13:09
                              ale co jest lepsze: udawac, ze problemu nie ma, czy sprobowac dac szanse najtwardszym?

Tu masz link do nowelizacji ustawy o cudzoziemcach:
                              www.udsc.gov.pl/Warto,wiedziec,1113.html#2987
                              Zwroc uwage, ze na poczatek przewidziany jest legalny pobyt na 2 lata.
                              Pozwala to oszacowanie wielkosci zjawiska, daje obcokrajowcom elementarne prawa.
                              Jesli chodzi o intergacje obywateli Ukrainy czy Bialorusi, Wietnamczykow nie mam obaw.
                              Gorzej kiedy pojawia sie masowo przybysze z Pln. Afryki.

• eva15 Re: z pewnoscia 26.11.11, 13:13
                                Dzięki za link. Jeśli wobec Ukraińców nie masz obaw, to podziwiam twoją naiwność.
                                • mara571 Re: z pewnoscia 26.11.11, 13:30
                                  pewnie nie mam, bo mam pozytwne doswiadczenie.
                                  Krotko mieszkalismy w bloku, ukrainska sasiadka byla bardzo polska.
                                  Z tego co wiem, to w Warszawie przewazaja kobiety, ktore uciekly przed bylymi malzonkami i marza o sciagnieciu dzieci, ktore wychowuje babcia.
                                  To obraz tylko z jednego srodowiska: Ukrainek, ktore w Warszawie pielegnuja starych ludzi lub sa gosposiami.
                • eva15 Re: troche nie tak z tymi "ucieczkami" obywateli 26.11.11, 11:49
                  mara571 napisała:

> Ukrainy.
                  > Najwieksza ich czesc uciekla do Izraela i Niemiec.

NAJWIEKSZA??? Poważnie, masz jakieś dane, czy źródłem jest tylko paluszek? Zajrzyj do statystyk rosyjskich, a zobaczysz, ilu Ukraińców przybyło na stałe do Rosji w ostatnich 20 latach istniena niezależnej Ukrainy. Już kilkakroć podawałam linki i po raz kolejny nie będę bo wiem, że to i tak NIC nie da. Są ludzie, których fakty nie interesują.

> Zachodnia Ukraina preferuje wyjazdy na saksy do Europy.
                  > O przyroscie naturalnym na Ukrainie decyduja Tatarzy.

Na razie ludność Ukrainy kurczy się w zastraszającym tempie, mimo Tatarów.

> PS W przyszlym roku startuje w Polsce akcja legalizacji pobytu dla cudzoziemcow
                  > Ciekawa jestem ilu Ukraincow i Bialorusinow sie zglosi po polski paszport.

Na Białorusinów bym specjalnie nie liczyła, natomiast Ukraińcy faktycznie uciekają ze swego raju, gdzie tylko się da. Głównie do Rosji, co zrozumiałe (wspólny język, kultura) , ale nie tylko.
                  • mara571 Re: troche nie tak z tymi "ucieczkami" obywateli 26.11.11, 11:59
                    zapomnialas o tym, ze zachodnia Ukraine zamieszkuja Rosjanie. Nie traktuje ich wyjazdow jako ucieczki.
                    Obywatele Izraela sa gotowi w kazdej chwili do powrotu. Juz spedzaja w swoich mieszkaniach urlopy.
                    • eva15 Re: troche nie tak z tymi "ucieczkami" obywateli 26.11.11, 12:09
                      mara571 napisała:

> zapomnialas o tym, ze zachodnia Ukraine zamieszkuja Rosjanie. Nie traktuje ich wyjazdow jako ucieczki.

Ja nie zapomniałam, to Zachód zapomniał. Ukraina jest mieszanką ukraińsko-rosyjską i próby rozerwania tego są absurdem.

> Obywatele Izraela sa gotowi w kazdej chwili do powrotu. Juz spedzaja w swoich m
                      > ieszkaniach urlopy.
            • borrka A tos mnie zaszla z flanki, Efcia ! 26.11.11, 11:19
              Bylem pewien, ze zaprzeczysz wymieraniu Rosji, po genialnych, pronatalistycznych posunieciach bat'ki Putina :):)
              • eva15 Re: A tos mnie zaszla z flanki, Efcia ! 26.11.11, 11:29
                borrka napisał:

> Bylem pewien, ze zaprzeczysz wymieraniu Rosji, po genialnych, pronatalistycznych posunieciach bat'ki Putina :):)

Nie warto, skoro lubisz przeczyć faktom i aktualnym statystykom urodzeń, to chyba lepiej zostawić cię w tej niewiedzy. Przy zbyt dużej ilości złych (z twego punktu widzenia) wiadomości jeszcze naprawdę byś się pochlastał.
    • wojciech.2345 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 09:52
      To jest morfina podana pacjentowi, który nie chce się leczyć.
      To na dłuższy dystans nie zmienia sytuacji Białorusi.

Wniosek.
      Rosja ma za dużo pieniędzy.

• igor_uk wojtus. 26.11.11, 10:07
        Chodzi przciez o to,ze teraz w Rosji problemow z kartoflami nie bedzie.I o czym ty bedziesz pisac?
        • wojciech.2345 Re: wojtus. 26.11.11, 10:19
          igor_uk napisał:
          > Chodzi przciez o to,ze teraz w Rosji problemow z kartoflami nie bedzie.I o czym
          > ty bedziesz pisac?
          -------------------
          Igorku,
          podpowiem Ci coś. Niech Białorusini nauczą Was uprawiać kartofle.

Będziecie niezależni.
    • eva15 Co Rosja planuje przejąć na Białorusi 26.11.11, 11:22
      Red. Bublik zasłużył się podaniem dokładnej mapki z obiektami przemysłowymi na Białorusi, które Moskwa chętnie by przejęła i pewnie przejmie:

wyborcza.pl/55,75248,10712798,,,,10712554.html

• mara571 ciekawe, ktorzy oligarchowie beda mogli powiekszyc 26.11.11, 11:41
        przy tej okazji swoj majatek.
        Lista zgadza sie z podawana przeze mnie na podstawie prywatnej informacji otrzymanej z Bialorusi.
        Tylko operatora telefonow komorkowych na niej nie bylo.
        • eva15 Re: ciekawe, ktorzy oligarchowie beda mogli powie 26.11.11, 12:00
          mara571 napisała:

> przy tej okazji swoj majatek.

Mnie to nie ciekawi, nie zaglądam do cudzych kieszeni. Tak czy owak, szkoda, że Białoruś nie miała prawa do w miarę samodzielnego bytu. Gdyby nie ataki Polski i EU Rosja by pewnie jeszcze przez lata tolerowała taką półsamodzielną Białoruś, ale ataki Polski i EU uznała za zagrożenie swych interesów i zaczęła działać. Niestety jak na ogół skutecznie.

> Lista zgadza sie z podawana przeze mnie na podstawie prywatnej informacji otrzy
          > manej z Bialorusi.
          > Tylko operatora telefonow komorkowych na niej nie bylo.

No to już jest.

Mnie ciekaiw tylko jedno - ile z tych firm uda się Białorusinom zachować w swoich rękach.
          • mara571 zadnej w perspektywie nastepnych 10 lat 26.11.11, 14:06
            • eva15 Re: zadnej w perspektywie nastepnych 10 lat 26.11.11, 14:18
              To nie jest powiedziane, wbrew obiegowym opiniom na Białorusi jest paru miliarderów.
              • mara571 Re: zadnej w perspektywie nastepnych 10 lat 26.11.11, 14:43
                faktycznie jest kilku. Pan prezydent tez do nich nalezy. Wedlug dokumentow z WikiLeads
                Wladimir Peftiew tez mu zawdziecza swoja fortune.
                • eva15 Re: zadnej w perspektywie nastepnych 10 lat 26.11.11, 17:53
                  mara571 napisała:

> faktycznie jest kilku. Pan prezydent tez do nich nalezy. Wedlug dokumentow z Wi
                  > kiLeads
                  > Wladimir Peftiew tez mu zawdziecza swoja fortune.

WIKILeags ujawniło tylko bełkot dyplomatów i ich donosicieli. Nie opierałabym się na tym zbytnio.
      • wojciech.2345 Re: Co Rosja planuje przejąć na Białorusi 26.11.11, 11:44
        Bardzo ciekawe - zamiana białoruskiej efektywności ekonomicznej na rosyjską.
        Konkurencyjność tych firm skoczy do nieba.

LOL.
    • lubat Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 12:19
      Tak się tu różne borki podniecają przejęciem jednej firmy przez drugą, jakby to był jakiś ewenement, niespotykany na świecie.

Przypomnę więc, że proceder jest znany w "demokratycznym" świecie już od dziesięcioleci, często przeprowadzany wręcz w bandycki sposób.

Czy ktoś jeszcze pamięta, w jaki sposób angielski Vodafone przejął niemiecki Mannesmann? Mniejszy większego. Na bieżąco wiedziano, że to wrogie przejęcie, potem się jeszcze wydało, że łapówki dla manegmentu niemieckiej firmy wynosiły setki milionów DM. Ale oligarchowie zachodni już z samej definicji to perfumy, w przeciwieństwie do rosyjskich szczochów.

A koncern farmaceutyczny Sanofi-Aventis? Pamięta ktoś jeszcze, w jaki sposób doszło do fuzji?
      I wiele innych przykładów fuzji koncernów zachodnich, przy których przejęcie jakiejś firmy białoruskiej przez Gazprom jawi się jako krystalicznie czyste.
      • eva15 Re: Borrcia się pochlasta. Rosja daje Białorusi.. 26.11.11, 12:26
        Słusznie przypominasz zachodnie, brutalne, łapówkarko-mafijne przejęcia, ten styl nadal panuje i ani myśli się zmieniać. Na tym tle Gazprom to wzór cnót, zwłaszcza, że przeją rurę na podstawie m.in. zachodnich wycen.
        • borrka To chyba pierwszy werset koranu web-brygady: 26.11.11, 12:33
          A u was murzynow bija !
          • eva15 Re: To chyba pierwszy werset koranu web-brygady: 26.11.11, 12:42
            borrka napisał:

> A u was murzynow bija !

Bezradny jesteś, borrcia, skoro takich sloganów się łapiesz..
      • mara571 lista sie ostatnio wbogacila o Hoch-Tief 26.11.11, 12:52
        przejety przez wiekszego konkurenta, ale zadluzonego po uszy.
        Z tym, ze ten konkurent byl od dawna wlascicielem 20% akcji i nastepne kupil od innych akcjonariuszy.
        Podobnie bylo w przypadku Mannesmanna. Posiadajacy 20% akcji Chinczyk z Hongkongu zdecydowal. Skandal z premiami idzie na konto owczesnego zarzadu Mannesmanna.

To sa wszystko gry bez udzialu rzadzacych, ktorzy niestety od dawna sie poddali i nie wykorzystuja ustaw antymonopolowych.
        I to sie zle skonczy. Bardzo zle.
        W przypadku Rosji i Gazpromu mamy do czynienia z innym zjawiskiem: Rosja uzywa Gazpromu do gry czysto politycznej. Celem jest wlaczenie Bialorusi do FR.
    • eva15 Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 12:48
      W cytowanym art. Bublika jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt: Rosja zamierza rozliczać sprzedaż gazu dla Białorusi od 2013 r. w rublach.
      To infromacja dużej wagi. Obecna zależność Białorusi od MFW wiąże się z koniecznością posiadania dewiz, potrzebnych głównie właśnie na zakup gazu. Jeśli odpadnie płacenie w dolarach za gaz, odpadnie żebranina w MFW. A Zachodowi odpadnie kij na Łukaszenkę.
      • mara571 w jakich rublach: rosyjskich czy bialoruskich? 26.11.11, 13:17
        • eva15 W rublach rosyjskich rzecz jasna 26.11.11, 13:20
          To zalatwia 2 sprawy za jednym zamachem - uwalnia Białoruś od zachodniego bata, a rubla rosyjskiego katapultuje do roli waluty rezerwowej, na razie w małym wymiarze, ale to początek. Następne kroki planowane są z Chinami, a to już będzie zupełnie inny wymiar.
          • borrka Cos dlugo "katapultuje" :) 26.11.11, 13:22
            Slysze o tym chyba od 10 lat!
            • eva15 Re: Cos dlugo "katapultuje" :) 26.11.11, 13:32
              borrka napisał:

> Slysze o tym chyba od 10 lat!

10 lat to bardzo krótko. Zachodni system finansowy powstawał przez ca 300 lat.
          • mara571 Re: W rublach rosyjskich rzecz jasna 26.11.11, 13:35
            czyli pierwszy krok do wyeliminowania bialoruskiego.
            No coz trudno, zeby byly dyrektor sowchozu sie w tym polapal.
            Z tymi Chinami, jesli masz na mysli gaz, to juz tak latwo nie bedzie.
            Dyskutowalismy wczoraj, Medwedew, ten od Gazpromu jest wsciekly, bo Chinczycy go wykiwali.
            W Turkmenistanie.
            • eva15 Re: W rublach rosyjskich rzecz jasna 26.11.11, 13:50
              Mara, z uporem wypisujesz głupstwa. Na nic była cała dyskusja, że to Ruskie wykiwały Nabbuco i zrobiły go w bambuco. Ty dalej swoje.
          • wojciech.2345 Re: W rublach rosyjskich rzecz jasna 26.11.11, 14:40
            Eva,
            Ty chyba naprawdę wierzysz, że ten rubel będzie walutą rezerwową.
            Jeśli tak też myślą na Kremlu, to świat ma niezły ubaw.

Może lepiej przejdźmy na muszelki.
      • eva15 Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:17
        To akurat ważna informacja, a nikt jej jak dotąd nie zauważa. Za 2 lata wszyscyc znów będą zaskoczeni.
        • borrka Czyli znowu trzeba dac kasy ? 26.11.11, 13:26
          Bialorus, wbrew Twoim niedawnym obietnicom wschodniej szwajcarii, cierpi na chroniczny brak dewiz.
          Teraz bedzie cierpiala na brak rubli ?

Watpliwy deal...
          • eva15 Re: Czyli znowu trzeba dac kasy ? 26.11.11, 13:34
            borrka napisał:

> Bialorus, wbrew Twoim niedawnym obietnicom wschodniej szwajcarii, cierpi na chr
            > oniczny brak dewiz.
            > Teraz bedzie cierpiala na brak rubli ?

> Watpliwy deal...

Będzie sprzedawać za ruble swoje produkty do Rosji i jak się postara i z rosyjską pomocą unowocześni swój przemysł, to będzie mieć szanse, rynek rosyjski jest duży.
            Na Zahchodzie takich szans nie miała. Zachód szuka tylko rynków zbytu.
            • borrka Rajch to nie Zachod? 26.11.11, 13:37
              Miesiac temu pisalas o niebotycznych inwestycjach niemieckich na Bialorusi !
              • eva15 Re: Rajch to nie Zachod? 26.11.11, 13:47
                borrka napisał:

> Miesiac temu pisalas o niebotycznych inwestycjach niemieckich na Bialorusi !

Klamiesz, nie pisałam ', że są niebotyczne, lecz pisałam o tym, że są, bo są. I możesz być PEWIEN, że teraz gdy Rosjanie tam będą, niemieckie inwestycje wzrosną.
            • mara571 Evciu znowu odlatujesz 26.11.11, 13:45
              eva15 napisała:

> Będzie sprzedawać za ruble swoje produkty do Rosji i jak się postara i z rosyj
              > ską pomocą unowocześni swój przemysł,
              to będzie mieć szanse, rynek rosyjski je
              > st duży.
              > Na Zahchodzie takich szans nie miała. Zachód szuka tylko rynków zbytu.

Mozesz nam wskazac firmy rosyjskie, ktore moglyby dostarczyc bialoruskiej gospodarce nowoczesne linie produkcyjne, najnowoczesniejsze instalacje dla rafinerii lub wielkiej fabryki nawozow?
              • eva15 Nudzisz, mara 26.11.11, 13:48
                Rosjanie kupią w razie czego potrzebne maszyny i urządzenia na Zachodzie. Ileż to roboty? Wystarczy mieć kasę.
                • mara571 dzieki za wyjasnienie 26.11.11, 13:54
                  czyli nici z nowoczesnego rosyjskiego przemyslu maszynowego.
                  Pozostajemy przy surowcach..
                  • eva15 Re: dzieki za wyjasnienie 26.11.11, 14:07
                    mara571 napisała:

> czyli nici z nowoczesnego rosyjskiego przemyslu maszynowego.

nie wiem, czy NIC, ja się na rosyjskim przemyśle maszonowym nie znam. Zakładam logicznie, że jak nie będą mieć u siebie, to kupią zagranicą. Kasę mają. Nie oni jedni kupują zagranicą. Nie uwierzysz, ale nawet Niemcy importują maszyny.
                    • mara571 wiem, 26.11.11, 14:22
                      sama tez przed dwoma laty zlecilam kupienie, nie uwierzysz, ale amerykanskich.
                      • eva15 Re: wiem, 26.11.11, 14:26
                        mara571 napisała:

> sama tez przed dwoma laty zlecilam kupienie, nie uwierzysz, ale amerykanskich.

Czemu mam nie uwierzyć, znam statystyki niemieckiego importu. Ja tylko nie mogę uwierzyć, że akurat jak Rosja importuje maszyny to rozlega się natychmiast rechot, że jest zacofana. Rosja jest również eksporterem maszyn, choć zapewne na tle Niemiec nie jest w tej gałązi potęgą, ale już na tle wielu innych krajów...
      • lubat Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:22
        Eva, poruszyłaś ważny problem, który kapkę rozwinę.
        Dzisiaj oglądałem w RTR-Planeta cykliczny program "Нaциoнaльный интереc" na temat ostatnich "pogróżek" Miedwiediewa pod adresem NATO w związku z planami tarczy antyrakietowej.

Były poruszane bardzo różne wątki, ale perełka myśli (w mojej ocenie) padła pod sam koniec dyskusji. Jeden z uczestników powiedział coś takiego: Zachód nie dlatego sekuje Rosję, żeby jej coś zabrać, osłabić ją, chociaż z tego powodu także. Nie z powodu ropy, gazu, czy Wołgi. My jesteśmy obiektem ataku Zachodu z jednego głównego powodu: stanowimy dla świata alternatywę wobec porządków zachodnich.
        Ja to streszczam swoimi słowami - czynię to zastrzeżenie na wypadek (niewiarygodny, ale teoretycznie możliwy), że jakiś orzełek na kaczych łapkach dotrze do zapisu programu i zechce mi zarzucić manipulację.

Nawiasem mówiąc, warto obejrzeć program, jeśli on gdzieś w sieci wisi, bo chociaż prawdziwi znawcy problemu nie dowiedzą się nic nadzwyczaj nowego, to jednak padło tam wiele ciekawych sformułowań, także krytycznych pod adresem władz Rosji.
        Także ze względu na dyskutantów: Dmitrij Rogozin, Nikołaj Złobin, Igor Korotczenko i Aleksandr Prochanow.
        • eva15 Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:30
          Tak, w tym stwierdzeniu jest dużo prawdy. Z obecnym zachodnim systemem to jak z trockizmem - nie znosi alternatyw, więc dlatego musi zapanować wszędzie (permanentna rewolucja).

Inna rzecz, że jak się dobrze przyjrzeć, to Rosja sekowana jest za inność niejako już od początku historii - czyli od schizmy. Szczególnie nasilało się to wtedy, gdy szły za tym wybitnie silne interesy ekonomiczne. I tak np. w XIX w. walczący z Rosją o dominację w Azji Sr. Anglicy robili jej w Europie czarny PR w niczym nie ustępujący obecnemu.

Dzięki za podrzutka, postaram się to odnaleźć w necie. A może Igor, jak zawsze, pomoże?
          • lubat Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:41
            eva15 napisała:

> Dzięki za podrzutka, postaram się to odnaleźć w necie. A może Igor, jak zawsze,
            > pomoże?

To jeszcze jeden (chyba ciekawy) podrzutek:

www.wprost.pl/ar/280692/Zloto-wraca-do-Wenezueli-tlumy-wiwatuja/
            • eva15 Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:45
              Ale numer, dzięki! Pewnie, że ciekawy. Miejmy nadzieję, że Imperium Dobra i Uczciwości nie porzuciło sfałszowanych sztabek (z wolframu), tak jak kiedyś to zrobiło Chińczykom.

Ciekawe, ile wody w Renie upłynie, zanim Niemcy się na coś takiego odważą...
              • czlowiek_ksiazka program, o którym pisał lubat 26.11.11, 16:35
                może i ja się doczegoś przydam...
                www.rutv.ru/video.html?tvpreg_id=115682&vid=151300&mid=14&d=0&p=1
                • wojciech.2345 Re: program, o którym pisał lubat 26.11.11, 16:48
                  czlowiek_ksiazka napisała:

> może i ja się doczegoś przydam...
                  > www.rutv.ru/video.html?tvpreg_id=115682&vid=151300&mid=14&d=0&p=1
                  ---------------
                  To video nie załadowało mi się i jest chyba w języku arabskim.

Masz jakiś materiał po polsku lub angielsku?
                • eva15 Re: program, o którym pisał lubat 26.11.11, 17:44
                  czlowiek_ksiazka napisała:

> może i ja się doczegoś przydam...
                  > www.rutv.ru/video.html?tvpreg_id=115682&vid=151300&mid=14&d=0&p=1

Spasibo wam bolszoje, towarzyszu! Jesteście niezawodni.
                  • eva15 Re: program, o którym pisał lubat 26.11.11, 18:30
                    Niestety video jest czasowo niedostępne.
            • mara571 ciekawe, w ktorym kierunku odleci 26.11.11, 13:59
              po smierci Chaveza.
      • wojciech.2345 Re: Mied-Putin wyzwoli Łukę z niewoli dolara 26.11.11, 13:24
        Ty też powinnaś wyzwolić się z niewoli dolara.
        Zażądaj wypłaty pensji w kopiejkach.

Dobrze Ci radzę.
    • bywszy1 Re: oj,niedlugo do scen zazdrosnych tu zajdzie+ 26.11.11, 13:44
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,131028271,131028317,Re_Borrcia_sie_pochlasta_Rosja_daje_Bialorusi_.html
      Pani Ewo,a tutaj podobno jeszcze jedna osoba jest zamieszana.Osoba plci bialoglowej.
      Niech pani uwaza.W zazdrosci sa nieprzebieralni.
      Potrafia oczeta wydrapac.
    • jk2007 protesty na Litwie 27.11.11, 11:08
      szhaman.livejournal.com/916436.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka