Dodaj do ulubionych

Rzepa mnie zaskoczyła

05.12.13, 19:04
Najpierw krótkie wprowadzenie.
Kiedy słucham, czytam lub oglądam wiadomości z Ukrainy, to odnoszę wrażenie, że to doniesienia z jakiegoś kolonialnego kraju, którego dzielni mieszkańcy właśnie rozpoczęli walkę narodowowyzwoleńczą. Żurnalia bezwstydnie używa zwrotu "dążenie Ukraińców do wyzwolenia", jakby ten kraj był pod okupacją, jakby nie odbyło się tam wiele wyborów, tak jakby nie było w międzyczasie "Pomarańczowych", którzy zostawili następcom takie goowno w gospodarce, że śmierdzi do tej pory.

Niejako odpryskiem tego widzenia "okupowanej" Ukrainy jest preparowanie wyobrażenia "szlachetnych bojowników" kontra dzicy i okrutni okupanci. Słynna akcja policyjna w Kijowie jest w naszych przekaziorach ciągle nazywana "masakrą", chociaż tam nie tylko nikomu nie połamano gnatów, ale nikt nie wylądował w szpitalu. Jeden z komentatorów niemieckich (pewnie opłacony przez Putina:)) napisał, że jak się porówna akcje zachodnich policji przeciw przeciwnikom kolejnych szczytów G-8, albo policji greckiej, to działania ukraińskiej policji były występem chóru chłopięcego!

A teraz do "Rzepy". Zaskoczyła mnie, a forumowych obrońców "niepodległości" Ukrainy zaskoczy jeszcze bardziej. Przypisuje im bowiem ni mniej, ni więcej, tylko postkomunistyczną mentalność. Tekst jest krótki, więc nawet wojtkoidy będą w stanie przebrnąć:)

www.rp.pl/artykul/1070073.html
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 jesteś dinozaurem? 05.12.13, 19:08
      Nie ma "Rzepy," jest to
      dorzeczy.pl/
      Czyta ktoś czyta teraz "Rzeczpospolitą?"
      Ja nie czytam.
    • eva15 Re: Rzepa mnie zaskoczyła 05.12.13, 19:50
      Tak to zestawienie historyczne jest całkiem trafne. Artykuł niegłupi a do tego zabawny - Polska przejmuje wobnec Ukrainy rolę, którą grali US-neokoni wobec Polski:-)). Jednak autor to Polak-megaloman:-))
    • wojciech.2345 Rosja gotowa umrzeć za Ukrainę 05.12.13, 20:24
      Przyglądając się przekazowi na temat ukraińskiej rewolucji, jaki od kilku dni dominuje w państwowych mediach rosyjskich, można odnieść wrażenie, że obecna w nim histeria wynika z faktu, że Kijów już porzucił sojusz z Moskwą na rzecz integracji z Brukselą. Pamiętając, że to, co publikują oficjalne media jest nieoficjalnym stanowiskiem Kremla, widać, że Putin traktuje utratę Ukrainy jako realny scenariusz. A skoro tak, będzie robił wszystko, żeby tak się nie stało.

www.se.pl/wydarzenia/opinie/tomasz-walczak-rosja-gotowa-umrzec-za-ukraine-zachod-ofiary-z-siebie-nie-zrobi_369572.html
      • lubat Re: Rosja gotowa umrzeć za Ukrainę 05.12.13, 20:48
        wojciech.2345 napisał:

> Przyglądając się przekazowi na temat ukraińskiej rewolucji, jaki od kilku dni d
        > ominuje w państwowych mediach rosyjskich,

Gaziku ty mój łupkowy, po lekturze tego tekstu powinieneś się pochlastać, jeśli go zrozumiałeś - co nie jest takie pewne. Więc przytoczę fragment:

"Stara Europa od dawna nie interesuje się sytuacją w Europie Wschodniej. Gotowa jest uznać status quo i granicę wpływów na Bugu. Na Zachodzie umieją liczyć pieniądze i wiedzą, ile ich konflikt z Rosją będzie kosztował. Stany Zjednoczone, które powinny, jak to mają w zwyczaju, odgrywać rolę ostatniego sprawiedliwego, też nie kwapią się, żeby stanąć po stronie prozachodnio nastawionych Ukraińców.

Jak wiadomo, Barack Obama szuka z Moskwą raczej porozumienia. Najwidoczniej także dla niego podział wpływów w Europie jest nienaruszalny. Tym bardziej, że ma swoje priorytety na Bliskim Wschodzie, gdzie potrzebuje zgody z Rosją. Kwestia programu atomowego Iranu czy sytuacja w Syrii bez zielonego światła z Moskwy są nie do rozwiązania. Kiedy Obama ma więc do wyboru – zaangażować się w niepotrzebną mu rewolucję na Ukrainie za cenę wściekłości Moskwy, albo próbować rozbroić z nią bombę na Bliskim Wschodzie, wybierze to drugie.

A Ukraińcy? Jak zwykle zostają z Rosją sam na sam. Wynik tego starcia jest dość łatwy do przewidzenia."
        • wojciech.2345 Re: Rosja gotowa umrzeć za Ukrainę 05.12.13, 20:51
          Ale Rosja Ukrainę już przegrała.
          Młodzież nie chce Was.

Obejrzyj Euromajdan.
    • lubat Re: Nie tylko "Rzepa" mnie zaskoczyła 05.12.13, 20:40
      Wczoraj cały dzień i dzisiaj do wieczora nie zaglądałem do mediów niemieckich, a jak już zajrzałem, to się zdumiałem, jak dalece opinia czytelników, a w przypadku, który chcę przytoczyć - widzów, bardzo różni się i tak już umiarkowanych (w porównaniu do polskich) mediów.
      Tu komentarze widzów głównego programu TV - ARD:

- Jak już USA coś popierają, to trzeba bardzo uważać.
      - Chętnie bym usłyszał, jak Westerwelle definiuje europejskie wartości.
      - USA zaprzyjaźnione z dyktatorami wszelkiej maści rzecznikiem "pokojowych" demonstracji.
      - Westerwelle został odwołany przez zdecydowaną większość Niemców, co więc robi jako minister?
      itp., itd.
      meta.tagesschau.de/id/79923/usa-und-deutschland-unterstuetzen-proteste-in-der-ukraine#comment-1277021
      • eva15 Re: Nie tylko "Rzepa" mnie zaskoczyła 05.12.13, 22:08
        Lubacie, komentarze w Spieglu czy w FAZ pod adresem demokracji zachodniej a niemieckiej w szczególności są znacznie ostrzejsze. Większość czytelników jakoś doskonale wyczuwa całą tę medialną i polityczną obłudę wokół Ukrainy.
    • lubat Re: Że też ja na to nie wpadłem 05.12.13, 21:09
      Zastanawiałem się, dlaczego właściwie nie widać (przynajmniej w polskojęzycznych przekaziorach) manifestacji zwolenników Janukowicza, a przecież ma ich więcej, niż frakcja boksera czy banderowców.
      Jedną z możliwych odpowiedzi zasugerował J. Urban:

"Gapienie się w telewizor na kijowski Majdan pobudza w Polsce emocje, ale nie myślenie. Moskwa na razie nie uruchamia prorosyjskich sił na Ukrainie, bo po co kotu krew gryzących się myszy."

nie.com.pl/50-2013/polska-nadziana-na-tryzub
      • wojciech.2345 Re: Że też ja na to nie wpadłem 05.12.13, 21:17
        lubat napisał:
        > Zastanawiałem się, dlaczego właściwie nie widać (przynajmniej w polskojęzycznyc
        > h przekaziorach) manifestacji zwolenników Janukowicza, a przecież ma ich więcej
        > , niż frakcja boksera czy banderowców.
        --------------------
        No była taka manifestacja.
        Gigantyczna.

prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/zamieszki;na;ukrainie;demonstracja;przed;polska;ambasada,29,0,1435165.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka