Dodaj do ulubionych

Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik!

28.07.14, 07:58
Spolecznosc obywatelska Europy formuje odpor na rosyjskie zagrozenie.

Widac to w mediach, na blogach i na ulicy. Holendrzy pokazuja osiedlonym tam Rosjanom co sie o nich mysli.

Ten artykul o tym donosi.

www.welt.de/politik/ausland/article130605735/Die-Angst-der-Russen-in-den-Niederlanden.html#disqus_thread

Podobne zajwisko w Szwecji.

Grupa osiadlych w Szwecji Rosjan opublikowala artykul, w ktorym skarzy sie na przesladowanie, jakim poddane sa ich dzieci w szkole i na podworku.

www.aftonbladet.se/debatt/article18869417.ab
POd artykulem powstala gigantyczna dyskusja. Wzięło w niej udzial mnostwo rosyjskich imigrantow. Skarzyli sie nagonka szqedzka na Rosjan. Dostali poparcie od calej masy szwedzkich „Putinversteherow.“

Nie bede kryl, ze odczywalem ogromna satysfakcje i duzo frajdy, gdzy zaczalem walic wielka pala i jednych i drugich :)
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 28.07.14, 08:04
      Nie widzę w tym nic dobrego. Państwa nadal niewiele robią, a napiecie społeczne rośnie. W tyłek dostają jak zwykle niewinne osoby.
    • boavista4 Re: to kiedy zaczniemy wojne 28.07.14, 08:05
      z Rosja, chinami i reszta swiata, Michnik nie pojdzie, a ty ? Michnik pewnie ma jakies kondominium w Brazyli, i pojedzie sie plazowac w odpowiednim czasie.
      • zeitgeist2010 a co masz do powiedzenia Ukraincom? 28.07.14, 08:15
        boavista4 napisał(a):

z Rosja, chinami i reszta swiata, Michnik nie pojdzie, a ty ? Michnik pewnie ma jakies kondominium w Brazyli, i pojedzie sie plazowac w odpowiednim czasie.

Chiny , Brazylia nie prowadza z nikim wojny. Robi to Rosja. Narod rosyjski jest wielki i tez zasluguje na przyzwoite zycie.

Niemcom udalo sie odrodzic po gwalcie przez swoich zwyrodnialcow.

My, elity Europy musimy zrobic wszystko, aby pomoc narodowi rosyjskiemu uwolnic sie od ich zwyrodnialca.

-----------------------------------------------
        Slonecznego lata dla wszystkich ludzi dobrej woli! Einen erholsamen Sommer für alle PapstFranziskusVersteher(Innen)
        • krzyysioo Re: a co masz do powiedzenia Ukraincom? 28.07.14, 08:37
          Dość śmiałą teza z tym jak to Niemcy odżegnali się od zwyrodnialca który tyle zła zrobił, oczywiście sami Niemcy nie mieli z tym nic wspólnego.

Ponoć jesteś publicystą, jeśli tak to moim zdaniem publicystą o wręcz żałosnym rozumieniu świata i chyba nigdy nie zrozumiesz tego że Rosjanie chcą mieć silnego władcę i nie chcą być od niego uwalniani (sami bardzo chętnie za to uwolnili się od Gorbaczowa). Pewnie też nie ogarniasz tego że na bliskim wschodzie nie było, nie ma i szybko nie będzie tzw demokracji a to co tam zrobiono w ostatnich latach to zwyczajne wywołanie wojen domowych z milionami ofiar za które nikt nie odpowiada. Strasznie bolejesz pewnie nad Krymem, tam nikt nie ginie, zapłacz na Libią, Irakiem czy Syrią, tam giną setki tysięcy o ile nie miliony. Zapłacz nad Palestyną, tam jest zwyczajna rzeź, w tym i dzieciaków.
      • pijatyka "Michnik: Putina można zatrzymać tylko siłą" 16.02.15, 14:35

- Nikt z nas nie chce wojny, Putin też jej nie chce. On chce tylko zająć Ukrainę, potem Łotwę i Estonię bez wojny. Dlatego musi dostać czytelny sygnał, że bez wojny Ukrainy nie zajmie - mówił Adam Michnik

wyborcza.pl/1,75477,17413909,Michnik__Putina_mozna_zatrzymac_tylko_sila__Powinnismy.html
    • zeitgeist2010 Apel Adama Michnika 28.07.14, 08:06
      Adam Michnik zainicjowal apel do europejskiej inteligencji na bardziej aktywne przeciwstawienie sie rosyjskiemu imperializmowi.

Czolowe gazety opublikowaly jego wezwanie.

Tutaj angielska wersja.

internacional.elpais.com/internacional/2014/07/27/actualidad/1406475661_923331.html
      tutaj polska

wyborcza.pl/1,75968,16381653,Nikt_tak_pieknie_nie_mowil_o_pokoju.html#CukGW
      • j-k Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonalizmu. 28.07.14, 08:29
        sam jestem przeciw rosyjskiej okupacji gruzinskiej ziemi (Osetia pld) - tam nie ma Rosjan.

ale tam gdzie rosyjskojezyczni i przyznajacy sie do rosyjskiej kultury stanowia wiekszosc - tam Rosja ma uprawnione interesy.
        a nacjonalizm - w przeciwienstwie do imperializmu - nie jest niczym zlym.

en.wikipedia.org/wiki/Russians#mediaviewer/File:Russians_ethnic_94.jpg
        • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 08:43
          a nacjonalizm - w przeciwienstwie do imperializmu - nie jest niczym zlym.

Ale przyjęło się stawiać znak równości między nacjonalizmem i szowinizmem, łatwiej wtedy negować prawa ludzi chcących stanowić o swojej społeczności czy to narodowej czy lokalnej.
          • j-k cieszy mnie ta uwaga. 28.07.14, 08:52
            krzyysioo napisał:
            > Ale przyjęło się stawiać znak równości między nacjonalizmem i szowinizmem, łatw
            > iej wtedy negować prawa ludzi chcących stanowić o swojej społeczności czy to na
            > rodowej czy lokalnej.

no wiec walczmy razem z tymi schematami.
            jestem Polakiem i warszawiakiem.
            i jedno i drugie sobie cenie.
            - co nie oznacza - ze czuje sie lepszy , lub gorszy od Niemca, czy Litwina,
            a w kontekscie Polski - od Poznaniaka, czy Krakusa.
            • krzyysioo Re: cieszy mnie ta uwaga. 28.07.14, 09:00
              Ale to właśnie o to chodzi, by nie czuć się lepszym od innych ale by dbać o własną społeczność, o jej interesy. Na pierwszym miejscu rodzina, później lokalna społeczność (dla mnie moja wioska, dla ciebie Warszawa), nieco dalej własny kraj ale też dobro o które trzeba dbać. Mając wybór - dać zarobić sąsiadowi zza płota czy sąsiadowi z innego miasta wybiorę tego zza płota licząc na to że on kiedyś zrobi podobnie. Mając wybór - kupić polskie produkty lub niemieckie kupię polskie licząc na to że inni Polacy kupią to co ja produkuję, tu oczywiście przy założeniu podobnej jakości i ceny.

I to jest nacjonalizm zgodny z definicją.
              • zeitgeist2010 Szkocja i nauka z historii 19.09.14, 22:05
                krzyysioo napisał:

> Ale to właśnie o to chodzi, by nie czuć się lepszym od innych ale by dbać o własną społeczność, o jej interesy. Na pierwszym miejscu rodzina, później lokalna społeczność (dla mnie moja wioska, dla ciebie Warszawa), nieco dalej własny kraj ale też dobro o które trzeba dbać. Mając wybór - dać zarobić sąsiadowi zza płota czy sąsiadowi z innego miasta wybiorę tego zza płota licząc na to że on kiedyś zrobi podobnie. Mając wybór - kupić polskie produkty lub niemieckie kupię polskie licząc na to że inni Polacy kupią to co ja produkuję, tu oczywiście przy założeniu podobnej jakości i ceny.
                I to jest nacjonalizm zgodny z definicją.

szkoda, ze nie piszesz takich postow na blogach niemieckich. SLowo "nacjonalizm" ma inna zawartosc w Szkocji niz w Rosji.

Zachodni poprawiacze swiata - "Gutmenschen" (ludzie z dobrym sercem) i PUtinversteher (ludzie , ktorzy za wszelka cenę staraja się usprawiedliwic przestępcze i zwyrodniale poczynania tego kretyna) przenosza automatycznie szkocki nacjonalizm na Rosje.

I to jest największym zagrozeniem dla wolnego swiata.
                • berek_p Re: Szkocja i nauka z historii 16.02.15, 17:37
                  zeitgeist2010,ty mały ciemniaczku,pewnie z Kanady.Lepiej napisz że masz ukraińskie korzenie. Nie będziesz o Rosjan decydował za nich.Michnik też nie będzie decydował za Rosję,ale Rosja może zrobić co chce,i będziecie pokorni.W innym przypadku marne będziecie wiedli życie,a jeszcze gorszy czeka was koniec.Bierzcie przykład z banderowców,jak pożegnać się z tym światem,w chwale Bandery.
        • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 08:45
          Nacjonalizm nie jest niczym złym? Dyskusyjne. Wartościowanie grup ludzkich ze względy na przynależność etniczną/narodowościową rzadko prowadzi do czegoś dobrego.
          • j-k nacjonalizm - to nie szowinizm. 28.07.14, 08:48
            nie ma mowy o zadnym wartosciowaniu.
            Rosjanie nie uwazaja sie za lepszych od Ukraincow.

wielu chce tylko (wraz z ziemia na ktorej mieszkaja) znalezc sie w Rassiji.
            • humbak Re: nacjonalizm - to nie szowinizm. 28.07.14, 08:57
              Nacjonalizm z założenia stawia na pierwszym miejscu dobron narodu, ergo wyróżnia go spośród pozostałych. Oznacza to że jest choćby i w minimalnym stopniu, ale jednak szowinistyczny właśnie.
              • j-k nadal - nacjonalizm - to nie szowinizm. 28.07.14, 09:03
                NIE.
                tyle tylko, ze nazywam sie "Kowalski" i nie chce - by mnie na Litwie nazywano "Kowalskis".

a bedac w Rassiji zawsze protestowalem - gdy mowiono do mnie "Kowalskij"

i podkreslalem, ze jestem Polakiem i moje nazwisko brzmi Kowalski - a nie Kowalskij.

PS. Tak samo szanuje, ze ktos niemieckiego pochodzenia w Polsce nazywa sie Müller
                - a nie Miller.
                i tak chce miec w paszporcie.
                • krzyysioo Re: nadal - nacjonalizm - to nie szowinizm. 28.07.14, 09:14
                  I piszę często o tym samym - szanuję innych ze względu na ich "inność" a wymagam tego samego od siebie. Będę szanował Niemca i Rosjanina z jego przywiązaniem do jego narodowości ale chcę tego szacunku tez do siebie. Nawet grama tu nie ma z szowinizmu czy ze stopniowania lepsze/gorsze.
                • humbak Re: nadal - nacjonalizm - to nie szowinizm. 28.07.14, 09:24
                  Nazywanie rzeczy po imieniu to nie jest kwestia nacjonalizmu, czy też internacjonalizmu, tylko lingwistyki. Jak coś się nazywa Microsoft, to nie nazywa się Mikrooprogramowanie. Wiem, że są tacy, co mają obsesją na punkcie spolszczania nazw własnych (i odpowiednio w innych językach), ale okazują raczej brak szacunku dla mowy ojczystej niż coś przeciwnego.
          • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 08:53
            Nacjonalistą będzie też ten który kupi produkt w sklepie patrząc na jego pochodzenie i kupując ten zrobiony przez swoich rodaków. To jest nacjonalizm bo tu podłożem jest chęć dbania o dobro własnego narodu czy własnej społeczności przy stawianiu jej jako nadrzędnej. Postawy bardzo często spotykane w zachodnich krajach.

Ty chcesz takie postawy piętnować jako potencjalnie złe, dla mnie akurat jest odwrotnie.

Może jeszcze mała ciekawostka - jednym z bardziej "nacjonalistycznych" państw będzie chyba Szwajcaria, przy okazji także chyba najbardziej demokratycznym w Europie.
            • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 08:59
              Niekoniecznie. To może być po prostu patriotyzm. Widzenie korzyści w permiowaniu przynależności do tej samej wspólnoty, nie oznacza traktowania go jako podstawy działań politycznych i społecznych.
              • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:04
                Przeczytaj definicję nacjonalizmu bo właśnie zaczynasz robić uproszczenia, nacjonalizm sprowadzasz do patriotyzmu a szowinizm do nacjonalizmu.

Orban niedawno powiedział coś w stylu że dobro Węgier jest dla niego nadrzędne i za takie coś okrzyknięto go nowym Hitlerem Europy. Tak samo nacjonalizm zrównano z szowinizmem i rasizmem.
            • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:01
              Acha, piętnowanie to za dużo powiedziane. Po prostu nie pisał bym, że nacjonalizm "nie jest niczym złym". Ma istotne wady, ale czasem bywa złem koniecznym politycznie. Patrz historia USA.
              • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:11
                Teraz nazwałeś to wręcz złem koniecznym. Powtórzę po raz któryś - oddziel nacjonalizm od szowinizmu. Mam wielu znajomych z innych krajów o podobnych zapatrywaniach "nacjonalistycznych" i napiszę Tobie że relacje z nimi mam świetna a podstawą nich jest szanowanie tego co ich. Ja chcę by szanowano to co moje i oddaję tym samym. Słowakowi czy Czechowi oddam to co jego słowackie i czeskie a sam chcę by oni szanowali to co moje polskie. Jeśli nie ma szowinizmu i chęci sprowadzenie innego narodu/spolecznosci do roli podrzędnej to też i ciężko o konflikt.

Mało tego, sam mieszkam na terenie niejednorodnym etnicznie (Orawa) a Słowaków znam z podobnych rejonów i można o tym swobodnie rozmawiać mając takie postawy.

Natomiast szowinizm i imperializm tępiłbym z całą stanowczością.
                • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:21
                  Nacjonalizm, tak jak i większość ideologii nie jest nurtem o jednej, ściśle określonej doktrynie.
                  Zależnie od tego, do którego autorytetu się odniesiesz ma nieco inny charakter. Tak czy siak szowinizm w mojej ocenie często jest w jakimś stopniu jego elementem. Wprawdzie moja styczność z tematyką nacjonalizmu nie jest przesadnie świeża, ale mogę to nadrobić. Dla ułatwienia- ostatni kontakt z tym co jest nacjonalizmem (oczywiście piszę o wykładni ideowej) miałem tu o:
                  profide.pl/archiwum/70
                  • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:31
                    Ty i sporo osób mylisz nacjonalizm z szowinizmem, dbanie o własną rodzinę wcale nie oznacza że mam nienawidzić sąsiada, raczej będę go szanował i wymagał szacunku dla siebie.
                    • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:34
                      Jako że nie mam czasu grzebać w bardziej kompetentnych i wyczerpujących źródłach, podeprę się encyklopedią. Przeczytaj definicję:
                      encyklopedia.pwn.pl/haslo/3945094/nacjonalizm.html
                      To o czym piszesz, to nie nacjonalizm. To patriotyzm.
                      • j-k brak zgody. 28.07.14, 09:42
                        brak zgody.

patriotyzm jest forma czysto "obronna".

a nacjonalizm forma "obronno-zaczepna"

ale oba sa moralnie neutralne.

Promieniowane kultury niemieckiej na Polske w wiekach 11-13 bylo moralnie neutralne.
                        podobnie jak promieniowanie kultury Polskiej na Bialorus i Ukraine w wiekach 15-19.

• humbak Re: brak zgody. 28.07.14, 09:50
                          Asymilacja i eliminacja grup obcych przebywających na terenie danego państwa nie jest neutralna moralnie.
                          • j-k brak zrozumienia, czy porozumienia? 28.07.14, 09:56
                            humbak napisał:
                            > Asymilacja i eliminacja grup obcych przebywających na terenie danego państwa ni
                            > e jest neutralna moralnie.

totez w wiekach 11-13 w zachodniej Polsce takiej eliminacji nie bylo.
                            byla ekspansja kultury niemieckiej i asymilacja (pokojowa)

podobny proces odbywal sie w wiekach 15-19 na zachodniej Bialorusi i Ukrainie
                            byla to pokojowa asymilacja ludnosci bialoruskiej i ukrainskiej przez kulture polska
                            - zadnego przymusu narodowego nie bylo
                            (nie myl tego z historia II.RP - to wiek 20-ty :)
                            • humbak Re: brak zrozumienia, czy porozumienia? 28.07.14, 10:11
                              Ani w 11-13 wieku, ani w 15-19 nie istniało coś takiego jak nacjonalizm. Ideologia ta powstała w XIX wieku w związku z upowszechnianiem wśród ludzi tożsamości narodowej, która wcześniej dotyczyła jedynie wybranych.
                              • j-k nieprawda. 29.07.14, 22:32
                                nacjonalizm nie stnial - ale jezyki istnialy.

i poczucie odrebnosci.

vide: - Obrona Niemczy.

a slowo "Niemiec" - wzielo sie od slowa niemowa.
                                taki co innych nie rozumial i inni (Slowianie) tez go nie rozumieli.
                      • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:58
                        humbak napisał:

> Jako że nie mam czasu grzebać w bardziej kompetentnych i wyczerpujących źródłac
                        > h, podeprę się encyklopedią. Przeczytaj definicję:
                        > encyklopedia.pwn.pl/haslo/3945094/nacjonalizm.html
                        > To o czym piszesz, to nie nacjonalizm. To patriotyzm.

By nie ciągnąć tematu w nieskończoność - ja doskonale wiem że przyjęło się łączyć szowinizm z nacjonalizmem bo to postawy dość bliskie, różnie je w zasadzie tylko nienawiść do drugiego, można i powiedzieć że szowinizm to skrajny nacjonalizm.

Kłopot jest w czymś innym, ktoś powie (np Orban) że dobro mojego narodu jest dla mnie najważniejsze, za tym może się kryć patriotyzm wg Twojej definicji a bardzo łatwo z tego zrobić medialny szowinizm bo ... nacjonalizm musi być z definicji zły i tożsamy z szowinizmem. Wtedy naprawdę łatwo postawy czysto patriotyczne okrzyknąć mianem wrednego szowinizmu.
                        • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 10:09
                          Komentarze do wypowiedzi Orbana to dowód na głupotę komentujących. Jeśli premier państwa mówi, że dla niego na pierwszym miejscu jest dobro jego narodu, to przedstawia on definicję zajmowanego stanowiska. Oczywiście z zastrzeżeniem, że musi to pojęcie (naród) obejmować wszystkich obywateli Węgier.
                          • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 10:14
                            Ale zauważ kto to komentuje, to nie jakieś "obszczymurki" ale publicyści poczytnych mediów. Moim zdaniem to nie głupota ale wyrachowany cynizm i negacja postaw patriotycznych na rzecz jakiegoś "kosmopolityzmu".
                            • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 10:17
                              Możliwe, choć myślę że to raczej zasługa niechęci do Orbana. Nieważne że mówi coś oczywistego, ważne że to Orban, a Orban jest i ma być be.
                              • sowietolog44 Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 29.07.14, 22:25
                                Nieważne że mówi c
                                > oś oczywistego, ważne że to Orban, a Orban jest i ma być be.

Tak jak J. Kaczyński w Polsce...
                          • krzyysioo Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 29.07.14, 19:59
                            humbak napisał:

> Komentarze do wypowiedzi Orbana to dowód na głupotę komentujących. Jeśli premie
                            > r państwa mówi, że dla niego na pierwszym miejscu jest dobro jego narodu, to pr
                            > zedstawia on definicję zajmowanego stanowiska. Oczywiście z zastrzeżeniem, że m
                            > usi to pojęcie (naród) obejmować wszystkich obywateli Węgier.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,16397822,Orban_zapatrzyl_sie_na_Rosje__Nie_podoba_mu_sie_demokracja.html#BoxSlotI3img
                            Tu masz świeżą porcję sprzedawania "złego nacjonalizmu" rodem Orbana. Dobrze że Piłsudskiego już dawno nie ma bo dopiero po nim by robiono jazdę, Przy Piłsudskim to pewnie nawet Hitler byłby potulnym barankiem ;)
                • humbak Re: Radzilbym odrozniac imperializm od nacjonaliz 28.07.14, 09:32
                  Acha, nie unoś się z powodu użycia określenia "zło koniecznie". Ot, popularny zwrot. Nie traktuję tej ideologii jako czegoś złego ex definitione. Ma po prostu pewne aspekty które, zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych mogą prowadzić do wyboru fatalnych dróg. Na ten przykład, jeśli z ekonomiczno- społecznego punktu widzenia racjonalne będzie się wydawać wywołanie wojny, nacjonalistyczne władze częstokroć łatwiej podejmą taką decyzję.
      • kaszebe12 Re: Apel Adama Michnika 28.07.14, 08:29
        Niedobrze , zeitgeist...niedawno uplynela rocznica Lietukisa , a ty wyskakujesz z Michnikiem....
    • krzyysioo Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 28.07.14, 08:28
      Francuzi już masowo protestują przeciw sprzedaży mistrali? Austriacy chcą wywalić swój rząd za podpisanie nowych umów z Gazpromem? Niemcy domagają się od Merkel zakręcenia rury bałtyckiej? Czy tylko o majaczeniach wiecznie szczującego Michnika piszesz?

A jeśli już piszesz o "zjawiskach" w niektórych krajach to bardzo podobne były całkiem niedawno w stosunku do Polaków a teraz temat nośny to Żydzi. Szczególnie przy Żydach ja byłbym nawet w stanie pokazać konkretne protesty uliczne z bardzo konkretnymi postulatami tam stawianymi czego Ty nie dasz rady zrobić przy "Rosjanach", Ty co najwyżej możesz jakieś forum pokazać.

I taka ciekawostka "językowa" - atak na Żydów będzie nosił znamiona rasizmu i mimo oczywistego wsparcia Żydów mieszkających poza Izraelem dla tegoż Izraela będzie się domagało tego by ich nie łączyć z tym co Izrael wyprawia. Myślę że sporo Rosjan mieszkających poza Rosją ma an pieńku z obecną władzą w Rosji ale tu walka z tymiż Rosjanami będzie już warta pochwały i będzie to walka z imperializmem putinowskim.

ps
      A to co robisz mogę spokojnie nazwać podburzaniem do nienawiści rasowej, zwyczajnie podburzasz do określonych działań wobec Rosjan bez rozstrzygania kim oni są i co myślą o współczesnym świecie. I jeszcze to radosne tupanie nóżkami że ktoś gdzieś się do dzieciaków dobiera, rzygać się chce patrząc na takich rasistowskich i jątrzących draniów.
      • kaszebe12 -Michnik ? 28.07.14, 08:31
        -To taki BH Levy w polskim wydaniu ?
      • j-k Nie przejmuj sie Adasiem... 28.07.14, 08:31
        Moj dawny Idol, Adas M. szuka nowwego azymutu... :)

Dr. J.K.
        dzialacz "Solidarnosci w Warszawie" w 1981.
        • zgred-zisko Re: Nie przejmuj sie Adasiem... 28.07.14, 08:36
          Mój też. I tym bardziej mi przykro. Trudno. Starość nie radość :(
        • krzyysioo Re: Nie przejmuj sie Adasiem... 28.07.14, 08:41
          Mając 20kilka lat też się łapałem na jego teksty ale patrząc na nie dzisiaj z dystansu wcale nie powiedziałbym że Adasiowi coś się poprzestawiało. On zawsze świetnie rozgrywał masy poprzez judzenie za pomocą pięknych słówek i szczytnych idei, tyle ze wtedy człowiek nie był świadom jego obłudy. Moim zdaniem to zawsze byłby półprawdy podparte ideologią.
          • boavista4 Re: Pan Michnik nie potepil zbrodni 28.07.14, 08:47
            swojej rodziny na narodzie polskim i niemoieckim. Pan Michnik nie ma prawa mowic w imieniu narodu polskiego i narazac Polske i Europe na nuklearna zaglade w imie swoich interesow.
            • boavista4 Re: Kowalski czy Kowalskij 28.07.14, 09:16
              albo lepiej Muller czy Miller. Nawet w Niemczech obowiazuje teraz ue zamiast umlau, wiec jest Duesseldof i takze Mueller. Bylby problem gdyby Polacy chcieli Millera zamienic na Mlynarza, a pana Smitha na Kowala. Problemu nie ma poniewaz nazywam sie Spazierenvogel, i wszedzie poza Niem,cami brzmi to dostojnie. Moj Przyjaciel nazywa sie Kos co sprawialo mu klopot w Egipcie, gdzie to znaczy pi.... i na opdwrot, luddzie z bliskiego wschodu moga miec w krajach slowianskich klopot np.
              www.departmentofmedicine.com/derm/bios/ku....htm
          • j-k Adas M. 28.07.14, 09:13
            zgoda, Adas M. zawsze nieco fantazjowal, ale w slusznym celu: - w celu obalenia systemu jednopartyjnego i zaleznosci od ZSRR
            - wspieralem go wtedy calym sercem.

ale czasy mamy inne.
            w kontekscie geopolitycznym Adas M. nie wnosi dzis do historii nic nowego,
            a tym bardziej tworczego i pozytywnego.

Rzeczywistosc geopolityczna go przerosla.
            mnie tez, ale wlasnie dlatego nie usiluje wysuwac asa z rekawa
            - gdyz nikt go tu nie ma.
            Ani Putin, ani Obama.
        • p.grochowski Re: Nie przejmuj sie Adasiem... 30.07.14, 15:56
          Zawsze była mi bliska idea Karty '77 i porozumienia opozycjonistów Polskich i czeskich. Piotr.

j-k napisał:

> Moj dawny Idol, Adas M. szuka nowwego azymutu... :)
          >
          > Dr. J.K.
          > dzialacz "Solidarnosci w Warszawie" w 1981.
    • taziuta Myślę, że Michnik nie pochwaliłby Twojej postawy 28.07.14, 09:24
      zeitgeist2010 napisał:
      Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik!

/.../
      > Podobne zajwisko w Szwecji.
      >
      > Grupa osiadlych w Szwecji Rosjan opublikowala artykul, w ktorym skarzy sie na
      > przesladowanie, jakim poddane sa ich dzieci w szkole i na podworku.

> POd artykulem powstala gigantyczna dyskusja. Wzięło w niej udzial mnostwo rosyjskich
      > imigrantow. Skarzyli sie nagonka szqedzka na Rosjan. Dostali poparcie od calej masy
      > szwedzkich „Putinversteherow.“

Nie jestem Putinverstherem, ale też bym się sprzeciwił nagonce na Rosjan żyjących w Szwecji. Oni przecież nie odpowiadają za to co czyni Rosja.

> Nie bede kryl, ze odczywalem ogromna satysfakcje i duzo frajdy, gdzy zaczalem walic wielka
      > pala i jednych i drugich :)

Myślę, że masz jakiś psychiczny problem, jeśli walenie wielką pałą w ludzi atakowanych za niewinność sprawia ci ogromną satysfakcję. :/
    • polski_francuz Za polityke 28.07.14, 09:40
      restauracji imperium zaplaca Rosjanie. Jak zwykle, niestety.

PF
      • j-k maja z czego. 28.07.14, 09:45
        chyba ze kochania Unia wprowadzi zakaz importu rosyjskiego gazu ? :)))
    • marsaqua Europa zwiera szeregi i szykuje sobie zagłade 28.07.14, 10:57
      brawo Michnik, naczelny poromotor zaglady Polski.
    • ecologist88 gardze ruSSkim 28.07.14, 22:41
      Tak trzymac ,pokazmy ruSSkim ze sie ich nie boim i nimi gardzimy !
    • przyjacielameryki Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 29.07.14, 10:49
      Nie powinno być odpowiedzialności zbiorowej ale z drugiej strony Rosjanie - ci w Rosji - masowo popierają bandycka politykę Rosji, ślepo wierzą w kłamstwa kremlowskiej propagandy i są dumni że Rosja "wstała" z kolan. Ci na emigracji też ponoć są dumni z Rosji że taka silna, że zachód się jej boi a to dla nich najważniejsze. To koresponduje z ich skrzywieniem w ocenie II w.ś. i wtórnym analfabetyzmem historycznym. To się zaczyna robić grozne, bo poprą każdą bandycką akcję Putina i nie można tylko w nieskończoność ubolewać, że nie mieli kiedy i od kogo się nauczyć.
      Jakaś akcja uderzająca w całe zakłamane rosyjskie społeczeństwo musi nastąpić bo to jedyna droga na odtumanienie tych ludzi.
    • marsaqua Brawo A Michnik! dobra robota twoich 29.07.14, 14:09
      www.google.pl/search?q=ukraine+in+ruins&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_Y3XU-X7KYKbPcT6gKAP&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=559#q=ukraine+ruined+by+kiev+junta&spell=1&tbm=isch
    • boavista4 Re: na oltarzu walki o pokoj 29.07.14, 15:10
      Przypomniało mi się to wszystko kiedy przeczytałem wypowiedź red. Michnika, że nikt tak pięknie nie mówił o pokoju, jak Hitler i Stalin. Hitler, jak Hitler - ale Stalin rzeczywiście o pokoju mówił pięknie. Nie tylko zresztą on - bo znajdował licznych naśladowców wśród stalinowców - między innymi Ozjasza Szechtera i Heleny Michnik - rodziców red. Adama Michnika, którzy o pokoju, a zwłaszcza - o walce o pokój - też potrafili pięknie ćwierkać. O pokoju pięknie mówił, a nawet pisał też Jarosław Iwaszkiewicz - o czym wspomina Leopold Tyrmand w swoim „Dzienniku 1954”. Kiedy Tyrmand wspomniał Stefanowi Kisielewskiemu o pięknym wierszu na temat pokoju, jaki właśnie napisał Jarosław Iwaszkiewicz, Kisiel zauważył, że Iwaszkiewicz o wojnie też potrafiłby pisać piękne wiersze - „jakby mu kazali.” A teraz chyba znowu padł rozkaz walki o pokój, toteż wszyscy ćwierkają, jeden przez drugiego
      www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3172
      • zeitgeist2010 Re: na oltarzu walki o pokoj 19.09.14, 22:26
        boavista4 napisał(a):

> Przypomniało mi się to wszystko kiedy przeczytałem wypowiedź red. Michnika, że nikt tak pięknie nie mówił o pokoju, jak Hitler i Stalin. Hitler, jak Hitler - ale Stalin rzeczywiście o pokoju mówił pięknie. Nie tylko zresztą on - bo znajdował licznych naśladowców wśród stalinowców - między innymi Ozjasza Szechtera i Heleny Michnik - rodziców red. Adama Michnika, którzy o pokoju, a zwłaszcza - o walce o pokój - też potrafili pięknie ćwierkać. O pokoju pięknie mówił, a nawet pisał też Jarosław Iwaszkiewicz - o czym wspomina Leopold Tyrmand w swoim &# 8222;Dzienniku 1954”. Kiedy Tyrmand wspomniał Stefanowi Kisielewskiemu o pięknym wierszu na temat pokoju, jaki właśnie napisał Jarosław Iwaszkiewicz, Ki siel zauważył, że Iwaszkiewicz o wojnie też potrafiłby pisać piękne wiersze - &
        > #8222;jakby mu kazali.” A teraz chyba znowu padł rozkaz walki o pokój, toteż wszyscy ćwierkają, jeden przez drugiegowww.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3172

duzo wiesz o rodzicach Michnika. On sobie ich nie wybieral.
        Ale wolny czlowiek w przeciewienstwie do sowieckich niewolnikow wybiera sobie wlasne zycie.

W aktualnym momencie historycznym mamy wybor miedzy referendami w stylu szkockim a krymskim i donieckim.

Ja optuje za szkockim. Jest pocieszajace, ze elita intelektualna nie daje sie nabierac zwyrodnialcom ze wschodu.
        Apel Michnika znalazl zywy oddzwięk w redakcjach opiniotworczych dziennikow europejskich.

Jest to wazne.

Mamy niestety naiwną i niewydolną polityczną elitę przy sterach wladzy UE i niektorych krajow.

Do konca naszych dni będziemy zmuszeni do czujnosci i walki ze wschodnimi watahami.

-----------------------------------------------
        Przyszłosc ma długą historię
    • volupte Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 29.07.14, 15:41
      ,, Trzeba próbować do skutku. Jeden kraj może czegoś od Rosji nie kupić, inny – nie sprzedać, trzeci – opóźnić coś o miesiąc. Jeśli to rozwiązanie zawiedzie, można dyskretnie wesprzeć finansowo walczących na wschodzie Ukrainy.
      Dzięki umiejętnemu rozdzieleniu konkretnych zadań, możemy bez krzyku i poniżania poprowadzić walkę, która nawróci Putina Lech Wałęsa
      Dzięki umiejętnemu rozdzieleniu konkretnych zadań, możemy bez krzyku i poniżania poprowadzić walkę, która nawróci Putina. "
      Prosty chłop , a kombinuje niegłupio.
    • marsaqua Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 29.07.14, 16:07
      Video shows Kolomoisky forces firing on MH17. These units are led by Israeli volunteers. Thus far, this is the “best evidence” though we are still going with wreckage until the US can offer its own suppressed satellite imagery.
      www.veteranstoday.com/2014/07/27/notes-on-mh17/
      • pijatyka Re: Video shows Kolomoisky forces firing on MH17 29.07.14, 16:24
        (komentarz z YouTube)

Are you fucking serious?

This is "Lock On: Modern Air Combat" - flight video game... Just look at this CGI smoke.
        The amount of utter bs "evidence" from both sides is too damn high.
        As well as all these internet "experts" claiming video to be real, ridiculous
    • marsaqua obowiazkowa lektura dla Michnika & ska. 30.07.14, 14:12
      www.veteranstoday.com/2014/07/30/on-israels-doomed-fate/
    • jane-panzram Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 30.07.14, 16:12
      Leming klakier zakrzyknął: "brawo Michnik!"
      podskocz i zastrzyż uszami jeszcze.

Nie jest to wynik jakiegoś jednego artykułu nieznanej szerzej na świecie gazety w Polsce, gdy Europejczyk może nie wiedzieć, gdzie się dokładnie Polska w Europie znajduje - tylko wynik zestrzelenia samolotu.

Wiecej własnego rozumu, mniej łykania idioctw.
      • jane-panzram Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 30.07.14, 16:16
        masz uber-lemingu, tu jest genialna okładka Time [zapewne wynik nawoływań Michnika lol]
        pbs.twimg.com/media/BtToa00CIAEUN3_.jpg
        wklejam, bo to jedna z najlepszych okładek jakie kiedykolwiek widziałam - jest bardziej oddziaływająca niż nawet trzygodzinne przemówienie AM.
    • marsaqua Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 30.07.14, 18:22
      www.globalresearch.ca/historical-tradition-of-american-empire-war-and-genocidal-crimes-against-humanity/5393997
    • marsaqua Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 30.07.14, 18:25
      I puszczaja te zwieracze od fanatycznego zwierania.;(
      rt.com/uk/176696-eu-sanctions-russia-economy/
      • zeitgeist2010 Re: Europa zwiera szeregi. Brawo A Michnik! 19.09.14, 22:14
        w pewnym sensie sie z tobą zgodzę. Nie wprowadzilbym takich sankcji, ktore zranily by malych i srednich producentow w Finlandii czy Niemczech.

Ci wielcy sobie poradzą.

Zamiast tego odebralbym prawo pobytu na zachodnich uniwersytetach dzieciom lokai gangu prezydenta i organizacje Mundialu w 2018.

On jest uczulony na punkcie wizerunku. To by go trafilo.

• mrs.courvoisier A co na to Makrela Kaźmierczak? 21.09.14, 09:09
      > Spolecznosc obywatelska Europy formuje odpor na rosyjskie zagrozenie.

Społeczność swoje, a Makrela Kaźmierczak swoje i wygląda na to że sobie jeszcze biznesowo poszprecha z Putinem.
      • antyk-acap Re: A co na to Makrela Kaźmierczak? 21.09.14, 09:10
        Jest tak z Putinem że niedługo w Rosji ponownie zagości hołomodor...
        • mrs.courvoisier Re: A co na to Makrela Kaźmierczak? 21.09.14, 10:57
          hołomodor, hołodomor, Rosja, Ukraina, wsio rawno, a ja pomimo to trzymam za twoją maturę… albo spróbuj inaczej - co tam matura, leć na całego, zrób od razu licencjat - jak kapitalizm to kapitalizm, pokaż im środkowy palec
      • zeitgeist2010 Re: A co na to Makrela Kaźmierczak? 26.09.14, 22:28
        mrs.courvoisier napisał:

> > Spolecznosc obywatelska Europy formuje odpor na rosyjskie zagrozenie. Społeczność swoje, a Makrela Kaźmierczak swoje i wygląda na to że sobie jeszcze biznesowo poszprecha z Putinem.

ona jest doktorem fyziki on agentem i donosicielem. o gospodarce nie maja zielonego pojecia.

a jak sie bedzie powodzilo rosyjskim to trzeba poczekac 10 lat
        • p.grochowski Re: A co na to Makrela Kaźmierczak? 27.09.14, 01:33
          Widzę polską scenę polityczną po 2015 roku z prezydentem Zbigniewem Ziobro i premierem Romanem Giertychem. I nas Ligę polskich Rodzin z 36 miejscami w Sejmie.

zeitgeist2010 napisał:

> mrs.courvoisier napisał:
          >
          > > > Spolecznosc obywatelska Europy formuje odpor na rosyjskie zagroz
          > enie. Społeczność swoje, a Makrela Kaźmierczak swoje i wygląda na to że sobie j
          > eszcze biznesowo poszprecha z Putinem.

>
          > ona jest doktorem fyziki on agentem i donosicielem. o gospodarce nie maja zielo
          > nego pojecia.
          >
          > a jak sie bedzie powodzilo rosyjskim to trzeba poczekac 10 lat
          >
          >
          • zeitgeist2010 zaklad o 1000$? 11.10.14, 15:40
            p.grochowski napisał:

> Widzę polską scenę polityczną po 2015 roku z prezydentem Zbigniewem Ziobro i premierem Romanem Giertychem. I nas Ligę polskich Rodzin z 36 miejscami w Sejmie.

ze premierem bedzie Ewa Kopacz a prezydentem Bronislaw Komorowski.
    • herr7 byłem niedawno na Teneryfie 27.09.14, 09:20
      Na Teneryfie jest sporo Rosjan, chociaż mniej niż w latach ubiegłych. Jest tam rosyjska szkoła, a menu w restauracjach jest języku rosyjskim. Dla Hiszpanów rosyjscy turyści to przede wszystkim biznes i to dobry biznes.
      W Szwecji propaganda antyrosyjska kwitnie od lat. Najwyraźniej wielu Szwedom przeszkadza ich neutralność. Stanowią oni jednak mniejszość i dlatego Carl Bild będzie miał teraz więcej czasu żeby poświęcić się pisaniu na swoim blogu.
      Adam Michnik reprezentuje neobolszewizm. To są te wszystkie sieroty po Trockim, którzy realizują "światową rewolucję" walcząc głównie z chrześcijaństwem.
      • mrs.courvoisier Re: byłem niedawno na Teneryfie 27.09.14, 23:35
        > Adam Michnik reprezentuje neobolszewizm. To są te wszystkie sieroty po Trockim,
        > którzy realizują "światową rewolucję" walcząc głównie z chrześcijaństwem.

Wazna role w tej rewolucji graja celebryci spiewajacy w chorze redaktora Michnika, jak to zauwazyl inny redaktor
        • p.grochowski Re: byłem niedawno na Teneryfie 28.09.14, 00:07
          A pamiętacie Kartę '77, Antoniego Macierewicza, Adama Michnika, Vaclava Havla i przyjaźń polsko - czeską?

mrs.courvoisier napisał:

> > Adam Michnik reprezentuje neobolszewizm. To są te wszystkie sieroty po Tr
          > ockim,
          > > którzy realizują "światową rewolucję" walcząc głównie z chrześcijaństwem
          > .
          >
          > Wazna role w tej rewolucji graja celebryci spiewajacy w chorze redaktora Michni
          > ka, jak to zauwazyl inny redaktor
          • mrs.courvoisier Re: byłem niedawno na Teneryfie 28.09.14, 00:57
            > A pamiętacie Kartę '77, Antoniego Macierewicza, Adama Michnika, Vaclava Havla i
            > przyjaźń polsko - czeską?

Pamietam jak przez mgle "potajemne" spotkanie Michnika, Kuronia, Litynskiego i Havla w polskich Tatrach. Havel postawil butelke Mysliveckej, byl swieze po wyjsciu z wiezienia i dziwil sie ze taka tu wolnosc po polskiej stronie Tatr.
            • zeitgeist2010 Havel, Czechy, Polska, Walesa, Tusku 11.10.14, 15:46
              mrs.courvoisier napisał:

> > A pamiętacie Kartę '77, Antoniego Macierewicza, Adama Michnika, Vaclava Havla i
              > > przyjaźń polsko - czeską?
              >
              > Pamietam jak przez mgle "potajemne" spotkanie Michnika, Kuronia, Litynskiego i Havla w polskich Tatrach. Havel postawil butelke Mysliveckej, byl swieze po wyjsciu z wiezienia i dziwil sie ze taka tu wolnosc po polskiej stronie Tatr.

Dobrze prawisz.

DOdam. Gdzie Czech a Lech?

Czechy juz w niebycie. A Polska rosnie.
              • p.grochowski Re: Havel, Czechy, Polska, Walesa, Tusku 11.10.14, 15:59
                Przed forumowiczami działu "Kraj" ciągle lektura książek Adama Michnika z lat 70. "Z dziejów honoru w Polsce" i "Kościół lewica dialog".

zeitgeist2010 napisał:

> mrs.courvoisier napisał:
                >
                > > > A pamiętacie Kartę '77, Antoniego Macierewicza, Adama Michnika,
                > Vaclava Havla i
                > > > przyjaźń polsko - czeską?
                > >
                > > Pamietam jak przez mgle "potajemne" spotkanie Michnika, Kuronia, Litynski
                > ego i Havla w polskich Tatrach. Havel postawil butelke Mysliveckej, byl swieze
                > po wyjsciu z wiezienia i dziwil sie ze taka tu wolnosc po polskiej stronie Tatr
                > .

• pijatyka Re: Czechy juz w niebycie 17.02.15, 14:39

?...
            • j-k faktycznie pamietasz przez mgle :) 11.10.14, 16:03
              bo bylo to w Sudetach.
              polska.newsweek.pl/szlakiem-dysydentow,52549,1,1.html
              J.K.
              dzialacz "S" w 1981.
    • lech.junosza Re: autor posta pow. to ruski troll 11.10.14, 15:42
      analogowy_digitalizer napisał:

>
      A ty jesteś ukraińską mendą. Cieszysz się gnoju?
    • zeitgeist2010 feedback na apel Michnika 15.11.14, 14:18
      Jest to niemozliwe ale chcialoby sie wiedziec, jaki jest feedback elit intelelektualnych w roznych krajach na apel Michnika.
      Przykladowo Niemcy sa bardzo podzielone, Hiszpania sie tym w ogole nie zajmuje i nie potrafilbym udowodnic, ze zwolennicy wolnej i liberalnej przyszlosci swiata są w wiekszosci.

Odnosnie Szwecji nie ma takich wątpliwosci. Peter Wolodarski redaktor naczelny najbardziej wplywowego dziennika Dagens Nyheter konsekwentnie ostrzega przed rosyjskim zagrozeniem.

„Europas inställning till Putin har kännetecknats av hyckleri, naivitet och positivt tänkande. Det är hög tid att ta honom på allvar.”

Nastawienie Europy do Putinowicza charakteryzowalo sie hipokryzją, naiwnoscią i pozytywnym mysleniem. Nadszedl czas, zeby go brac na powaznie.

Swiete slowa.
      Gdy rosyjscy wędkarze, zbłądzeni urlopowicze i inni zbieracze grzybow w uniformach zakupionych w sklepach z uzywana odziezą wylądują na plazach Australii bedzie za pózno.
      • p.grochowski Re: feedback na apel Michnika 15.11.14, 14:43
        Czy doczekamy się kiedyś książki o Ukrainie nakładem wydawnictwa Agora? Zobaczymy.

zeitgeist2010 napisał:

> Jest to niemozliwe ale chcialoby sie wiedziec, jaki jest feedback elit intelele
        > ktualnych w roznych krajach na apel Michnika.
        > Przykladowo Niemcy sa bardzo podzielone, Hiszpania sie tym w ogole nie zajmuje
        > i nie potrafilbym udowodnic, ze zwolennicy wolnej i liberalnej przyszlosci swia
        > ta są w wiekszosci.
        • pijatyka Re: doczekamy się kiedyś książki o Ukrainie 05.01.15, 22:46

Niejednej ;)
    • tornson Nawet w Polsce, gdzie poziom mass-mediów jest taki 15.11.14, 14:49
      jak w KRLD, a anty-rosyjska propaganda na poziomie propagandy anty-żydowskiej w III Rzeszy, nawet w takim grajdole tylko niewiele ponad połowa popiera banderowski reżim. Mieszkańcy krajów Europy Zachodniej bardziej sympatyzują z powstańcami niż z banderowskim reżimem.
      • kaszebe12 Europa ? 15.11.14, 14:54
        -Radze serdecznie zabrac sie do powaznej i wnikliwej obserwacji postepu negocjacji TAFTA...czekaja nas ciekawe , iscie "demokratyczne" niespodzianki...
      • jankowski1960 Re: Nawet w Polsce, gdzie poziom mass-mediów jest 16.02.15, 16:36
        Potwierdzam
      • stary-zamek Tornson, czy ty masz zeza? 16.02.15, 17:29
        Patrzysz na ch... a widzisz wuja i odwrotnie?
        • pijatyka Re: odwrotnie 21.02.15, 19:29

Z tym, że nie na wuja tylko w lustro ;->
          • p.grochowski Re: odwrotnie 28.02.15, 05:53
            Generalnie akceptuję założenia ruchu narodowego z końca XIX wieku. Jako wnukowi Rosjanina z Moskwy zależy mi na silnej, rządzonej przez Rosjan Rosji. Przypominam, że w XIX wieku Rosja była stabilnym i silnym gospodarczo państwem. Na zachodnich rubieżach imperium Polacy stanowili własną, unikalną kulturę. Pierwsza wojna światowa poderwała więzi rodzinne i religijne. Dzisiaj my Polacy spędzamy czas zatopieni w herbarze heraldyczne, próbując ocalić to, co jeszcze nie znikło. To on nas napisano książkę "Komu bije dzwon". Także spokojnie kierujmy się w stronę Ligii Polskich Rodzin, a wszystko będzie dobrze. Piotrek.

pijatyka napisała:

>
            > Z tym, że nie na wuja tylko w lustro ;->
    • zeitgeist2010 jednosc wobec agresji rosyjskiej w Ukrainie 17.02.15, 14:17
      Czasy są trudne, atak nieustanny i meczący. Mimo to UE stoi zjednoczona wobec agresji rosyjskiej na Krymie i Ukrainie. Sankcje pozostaly w mocy i nacisk dyplomatyczny na kreml trwa.

Jest to jedno z czterech zajwisk, ktore zaskoczylo i pokrzyzowalo plany Rosji.

---------------------------------------------
      Feliz Navidad y Feliz Año nuevo para todos

我也是香港的人 Wǒ yěshì xiānggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem.
      • p.grochowski Re: jednosc wobec agresji rosyjskiej w Ukrainie 17.02.15, 15:34
        Widzę Gazetę Wyborczą jako pismo lewicy liberalnej i społecznej. Opisującej niełatwe powojenne stosunki polsko-niemieckie, tragedię Żydów i pojednanie nasze ze Wschodem-Litwinami, Białorusinami, Rosjanami i Ukraińcami. Pismo obchodzące co rok swoje urodziny. Przed panem Adamem Michnikiem jeszcze niejeden zawodowy sukces. Piotrek.

zeitgeist2010 napisał:

> Czasy są trudne, atak nieustanny i meczący. Mimo to UE stoi zjednoczona wobec a
        > gresji rosyjskiej na Krymie i Ukrainie. Sankcje pozostaly w mocy i nacisk dyplo
        > matyczny na kreml trwa.
        >
        > Jest to jedno z czterech zajwisk, ktore zaskoczylo i pokrzyzowalo plany Rosji.
        >
        >
        > ---------------------------------------------
        > Feliz Navidad y Feliz Año nuevo para todos
        >
        > 我也是香港的人 Wǒ yěshì xi&
        > #257;nggǎng de rén - Tez jestem Hongkongczykiem.
      • zgred-zisko Re: jednosc wobec agresji rosyjskiej w Ukrainie 28.02.15, 09:15
        Wywieranie presji na dzieci w szkole, świadczy o niebywale wysokim poziomie społeczeństw zachodnich!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka