Dodaj do ulubionych

To juz jutro.

17.09.14, 12:44
Jutro ma odbyc sie referendum w Szkocji,ktory ma zadecydowac o przyszlosci nie tylko samej Szkocji i Wielkiej Brytanii,a i o calej Europie.
W zaden sposob nie kibicuje Szkotom,ktorym nie o nic nie chodzi,jako tylko o kase,bo tylko wieksza ilosc funtow w kiszeni dla nich sie liczy,chociaz oni uwielbiaja pogadac o 850 lat niewolnoctwa i cierpieniach,ktore doznali od Anglii.Ale sprobujcie z nimi pogadac o innych krajach,podbitych przez Anglie.Wtedy okaze sie,ze wszedzie tam,gdzie stapila noga poddanego korony brytjskiej,przyszla cywilizacja,oswiata,sluzba zdrowia,krotko mowiac-wszysci,oprocz Szkotow,zostali obdarowani przez Londyn,a cierpieli tylko oni sami.
Co jeszcze da sie zauwazyc,czytajac i sluchajac szkockich politykow?
Oni sa pewni tego,ze caly swiat jest po ich stronie,ze wszystkie narody pragna niepodleglosci dla Szkotow,przy tym oni sami sa bardzo wstrzemiezliwi,co do inspiracje niepodleglosciowe w innych europejskich panstwach.Slyszalem nawet taka wypowiedz,ze Szkocja nie powinna wspierac innych,zeby w ten sposob nie psuc przyszlych stosunkow z Francja,Hispania I innymi,ktore maja swoi wlasne problemy narodowosciowe.
I podsumuwujac- goowno mnie obchodzi los tego przebieglego I zakochanego w sobie narodu,ja martie sie o przyszlosc Europy,w ktorej moga rozpoczac sie procesy,ktore nie da sie kontrolowac.
Obserwuj wątek
    • rusec11 Re: To juz jutro. 17.09.14, 13:05
      to te od męskich sukienek?
      dač im wolność nich se siem cieszom ropom i gazom.
      alleluja i do przodu!
      :)
      • misterrob W sprawie przejrzystosci cytatow. 17.09.14, 13:27
        U nas nikt na poważnie nie wierzy, że katastrofa w Smoleńsku jest rezultatem zmowy waszego premiera z naszym po to, by zabić prezydenta Kaczyńskiego. Oczywiście, część naszego społeczeństwa choruje na rusofobię i ksenofobię. Wolność jest przecież dla wszystkich – dla mądrych, głupich i dla swołoczy. Są idioci, którzy twierdzą, że nie ma niepodległej Polski, ale jest rosyjsko-niemiecki projekt. To ludzie z zoo z bezrozumnym antyrosyjskim kompleksem. Pytają: czemu Tusk pozwolił Putinowi siebie objąć? A co powinien zrobić? Strzelać do niego, wyzwać na pojedynek? U was też są ludzie, którzy nawet napisali do Polaków list: nie wierzcie Putinowi! Znam wszystkie szczegóły tej katastrofy. Nie ma ani jednego dowodu, że maczała w niej ręce FSB. To manipulacja strachem i kompleksem przeszłości. Kompleks ofiary właściwy jest dla krajów, w których przez wiele lat nie było wolności. (…) To, co widzimy w Rosji, to jest liberalny autorytaryzm

Nalezy miec swiadomosc co autor cytatu chcial powiedziec. Wyrwanie jednego zdania (zamieniajac przy tym slowo ludzie na Polacy) swiadczy o zlej woli piszacego.

Czytaj i mysl czlowieku i nie pozwalaj glupocie dominawac.
        • igor-u.k Re: W sprawie przejrzystosci cytatow. 17.09.14, 13:38
          Pozniej odpowiem,kiedy trzeba bedzie podbic watek w gore.
          • misterrob Re: W sprawie przejrzystosci cytatow. 17.09.14, 13:55
            Nie mam nic przeciwko temu. Zrobisz jak zechcesz.

Czlowiek pisze wlasne przymyslenia i na tym sie sprawa konczy. Robienie "zawodow" jest forma nienaturalna i mnie osobiscie to nie bawi.

Fakt, ze jestem przekorny, ale tylko w okreslonych sytuacjach.
      • igor-u.k Re: To juz jutro. 17.09.14, 13:32
        Moj dobry przyjaciel Rony powiedzial-niech pieprza sie I pokazal best,uwazany za obrazliwy.
    • eva15 Szkocja przypuszczalnie zostanie w GB 17.09.14, 13:05
      Co myślą Szkoci o Brytyjczykach to ich sprawa, trudno mi oceniać. Ja widzę jedną dobrą stronę dla Europy świata. Odejście Szkocji osłabiłoby potencjał militarny GB (bazy wojskowe, porty, stocznia w Szkocji) i tym samym, zmiejszyłoby brytyjską agresywność w atakowaniu innych krajów. Osłabienie militarne GB jest pośrednio osłabieniem militarnym USA, bo najwierniejszy wasal miałby kłopoty, musiałby wyprowadzić swoje militarne zabawki z terenu Szkocji. Pytanie dokąd, czym da się to na szybko zastąpić? Tja, byłby niezły bałagan...

Obok względów ekonomicznych właśnie względy militarne spowodują, że pewnie będzie cud nad urną i Szkoci pozostaną w GB. Podobno bukmacherzy już wypłacają kasę tym, którzy postawili na pozostanie Szkocji i pewie wiedzą, co robią.
      • igor-u.k Jako nawet nie zdarzy sie cud.. 17.09.14, 13:36

To i tak nic nie zmieni sie w tej materii,Ewa.
        • eva15 Re: Jako nawet nie zdarzy sie cud.. 17.09.14, 13:43
          Oo, taki rozwód negatywnie odbiłby się na brytyjskiej zdolności bojowej.
          • igor-u.k Re: Jako nawet nie zdarzy sie cud.. 17.09.14, 14:03
            Gotowosc bojowa Brytyjczykow wyzywalo litosciwy usmiech u mojego sasiada,amerykanskiego wojskowego z pobliskiej bazy.
      • lubat Re: Szkocja przypuszczalnie zostanie w GB 17.09.14, 13:40
        Ja to mam mieszane uczucia, bo z jednej strony mam sympatię wobec Szkotów i Angolom by to utarło trochę nosa, ale z drugiej strony może to rozpocząć niekontrolowany proces dezintegracji w Europie. Dla Europy, w tym i dla nas, może to być jednym z ostatnich gwoździ do trumny (uspokajam: nie w dosłownym znaczeniu:).
        W kolejce do niepodległości już stoją Katalończycy (także ci we Francji, chociaż o nich w mediach cicho) i Baskowie, Flamandowie, cała północna część Włoch, Korsyka, a nawet (wg Rosjan) Bawaria. Dzisiaj ma być o tym program:

russia.tv/brand/show/brand_id/58405
        PS. Gdzie wielu się bije, tam USA/Chiny korzystają. Aż się boję dopisać, że i Rosja;)
        • eva15 Re: Szkocja przypuszczalnie zostanie w GB 17.09.14, 13:44
          To prawda, to może spowodować reakcję łańcuchową, zwłaszcza w odniesieniu do Katalonii.
        • igor-u.k Lubat. 17.09.14, 14:06

Skad ta sympatia do tych facetow w kieckach?-:)
          • eva15 Re: Lubat. 17.09.14, 14:11
            A to w Szkocji mieszkają tylko faceci?
            • igor-u.k Re: Lubat. 17.09.14, 14:37
              Ewa,mam wrazenie,ze Ty nigdy nie spotkala Szkotke -:)
              • eva15 Re: Lubat. 17.09.14, 14:42
                Wystarczy, że widziałam trochę Angielek, gorzej chyba być nie może, to niemożliwe:-)
                • igor-u.k A jednak-:) 17.09.14, 14:51
                  Powiem wiecej,na pierwszy rzut oka Szkota trudno odroznic od Szkotki.Dopiero ,jak przyjrzesz sie uwazniej,to da sie zauwazyc,ze Szkoci maja delikatniejsze rysy twarzy od Szkotek-:)
                  • eva15 Re: A jednak-:) 17.09.14, 14:54
                    Ha, ha:-)))). No to Anglicy mogą się cieszyć, że są jeszcze większe paskudy na świecie niż oni :-)
        • jk2007 Sląsk też? 17.09.14, 14:15
          lubat napisał:
          > W kolejce do niepodległości już stoją Katalończycy (także ci we Francji, chociaż o nich w mediach cicho) i Baskowie, Flamandowie, cała północna część Włoch, Korsyka, a nawet (wg Rosjan) Bawaria.

• misterrob Wywazony komentarz. 17.09.14, 13:37
      Osobiscie stawiam na unie z GB.
    • caesar_pl Re: To juz jutro. 17.09.14, 14:03
      Przeciez celem Unii jest pozbycie sie granic i stworzenie Europy regionow.Kohl planujac Europe regionow mial nadzieje ze byle tereny niemieckie dzis pod kontrola innych panstw kiedys w sposob naturalny powroca do Niemiec bez granic.Nie jest wykluczone ze w ten sposob Slask ,Lotyrygia,beda za 100 lat regionami niemieckojezycznym.
    • gobo2 igoruk, ty nie martw sie o europe...! 17.09.14, 14:28
      historia europy uczy, ze jeszcze zaden sie nie narodzil, co by umial kontrolowac europejskie procesy....!
      martw sie, jak poprawic twoj polski,zeby latwiej bylo cie tu scierpiec...!

igor-u.k napisał(a):
      > I podsumuwujac- goowno mnie obchodzi los tego przebieglego I zakochanego w sobi
      > e narodu,ja martie sie o przyszlosc Europy,w ktorej moga rozpoczac sie procesy,
      > ktore nie da sie kontrolowac.
      • igor-u.k gobo,mam pytanie. 17.09.14, 14:44

Jak w jezyku polskim nazywa sie czlowiek,ktory wszystkim narzuca sie?
        • gobo2 ukoruk, czyli ewa kopacz....! 17.09.14, 15:06

igor-u.k napisał(a):

>
          > Jak w jezyku polskim nazywa sie czlowiek,ktory wszystkim narzuca sie?
        • ubiquitousghost88 w jęz. włoskim gobo to garbus... 17.09.14, 18:48
          ...znaczy taki z wykoślawionym :-) kręgosłupem...
          • igor-u.k Re: w jęz. włoskim gobo to garbus... 17.09.14, 19:07
            Moze byc i osobowosc "wykoslawiona".
    • a74-7 Re: To juz jutro. 17.09.14, 20:03
      jak sobie pomysle, ze taki np Gibraltar tez chcial sie rozwodzic ...
      Jak Cameron powiedzial : rozwody bywaja bardzo bolesne. I kosztowne .
      Jestem przeciwko odlaczeniu sie Szkocji .Jeszcze przeciez nie wszystko jest dograne I pewne .
      A sam fakt ze Salmon(d) i Sturgeon jak Rab C. Nesbitt i jego Ella chca posmakowac wadzy ,
      i Westminster nie bedzie nam dyktowal , 1200 funtow wiecej w naszej kieszeni itd...
      Na pewno tez snieg na Ben Nevis stopnieje, jak wyzwolimy Szkocje spod panowania krolewskiego etcetera .
      Widac ten waz w kieszeni u przecietnego Szkota wygrywa ,
      A mieli the best of both worlds:-)
      Kiedy Anglicy chcieli wykupowac stare walace sie chalupy szkockie- obwarowali je croftami , palili wykupione i odnowione domy. Ale gdy bezrobocie zawitalo na polnoc-szybko pociazkiem do Londka :-)
      Ale nie liczmy na wdziecznosc w subtelnej postaci :-)
      Pewnie licza ze Eu podbuduje je tak jak Dublin swojego czasu .
      • igor-u.k Moja droga a74-7 . 17.09.14, 20:21
        A co sadzisz o mojej opinii,dotyczacej Szkotow? Czy nie przesadzilem czasem?
        Ty,tak mi sie wydaje,o wiele dluzej ode mnie miezkasz w UK.
        • nie-tak Re: Moja droga a74-7 . 17.09.14, 20:51
          Igor pare dni temu rozmawialam z kolega ktory urodzil sie, wychowal, studiowal w Wales, teraz mieszka na starym kontynencie. Zapytalam sie go co sadzi o Szkotach ktorzy chca sie odlaczyc od WB, wiesz co powiedzial? Jak im zycze tego i trzymam kciuki za nich, to byla jego odpowiedz. Skontrowalam zaraz ze Wales tez mysli o referendum, a on na to: Wales nigdy nie odlaczy sie od WB i w Wales nie przejdzie nigdy regerendum tak jak w Szkocji, doszla do nas nastepna osoba i na tym rozmowa sie skonczyla, oboje nie chcielismy ciagnac tego tematu dalej. Ale w piatek sie go spytam o Wales i podyskutuje na ten temat dalej jak bedzie ku temu okazja.
        • a74-7 Re: Moja droga a74-7 . 18.09.14, 12:49
          ja mam zazwyczaj skrajne poglady
          i moja lepsza polowa nie pozwala mi ich wietrzyc na forach ;-D
          Co do Szkotow podzielam twoja opinie, kaska liczy sie najbardziej .
          Mialam kiedys przyjemnosc podrozowac po Szkocji , piekny kraj ale niech niewydaje im sie ze sa pepkiem .Sympatyczni ludzie, kobitki fakt mniej urodziwe od mezczyzn, ale klimat surowy nie pomaga damskiej urodzie, opalenizna a raczej ogorzalosc od ostrego wiatru tudziez naduzywanie hot toddys czy innego Deep Sheep ;-)

marzyli o tej niepodleglosci setki lat, i zdaje sie ze bedroom tax przewazyl szale:-)
          Nie kochaja " brytyjskich " bankierow z londynskiego City.Ja tez nie :-)
          Ale jesli przewazy ajs - czy w poltora roku(2016) sprawy uporzadkujemy miedzy soba , czy bedzie to mala wojenka na polnocy Angli ?
          Salmond jak actor rozgrywa swoja role- dla mnie jak wyzej napisalam taki raczej Rab C Nesbitt.Nawet mlodziez 16 lat wciaga w te zabawe i "wolnosc "Latwo zmanipulowac , ale co dalej ?Nie mowie juz o akcji agitowania Polakow,hehe.

Tak ,ze ja jak mala myszka bronie swojego ogonka -bo przypuszczam ze konsekwencje beda raczej wieksze niz spodziewamy sie.
          Z drugiej strony - jesli voting nie przejdzie - bo obiecano Szkocji wieksze przywileje - Anglicy zaczna domagac sie tego samego - wiec jak sam widzisz - odbije sie to w kazdym przypadku nam wszystkim.
          A jak to wplynie na jewropke ...to juz inna sprawa.
    • nie-tak Re: To juz jutro. 17.09.14, 23:27
      Igor warto poczytac co inni o tym mysla z inna mentalnoscia bez wplywu WB czy unii na ten temat.
      www.globaltimes.cn/content/881772.shtml
      Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
    • aby Alex Salmond: wybitna jednostka tworzy historię 18.09.14, 03:28
      Jesteśmy świadkami historii w ruchu. Nie byłoby tej ekscytacji, napięcia, mobilizacji i autentycznego, niewyreżyserowanego łańcucha - a raczej schodzącej ze stoku lawiny - wydarzeń, gdyby nie JEDEN człowiek. To, że doszliśmy tak daleko - niezależnie od tego czy nadchodzący dzień przypieczętuje ten zryw, czy okaże się, że zabrakło ułamka procenta, już jest czymś zdumiewającym i niesamowitych. W czasach kiedy wszędzie na świeczniku widzimy rządzą ludzie miernych, irytujących, odpychających; których 'rozpoznawalność' mierzy się skandalami oto ujawnia się przywódca bez mała doskonały. Autentyczny w każdym calu, 'swój' człowiek, common-sensical, jowialny i bezpośredni, z refleksem i poczuciem humoru, tradycyjnie uprzejmy ale bez cienia sztuczności, polityczny self-made man (sam układa sobie przemówienia, nie korzysta z rad specjalistów od wizerunku), świetny mówca z aktorskim talentem i głębokim, budzącym zaufanie głosem (potrafi w naturalny sposób zmieniać ton, różnicować tempo wypowiedzi, przykuwać uwagę mimiką twarzy), potrafi sterować reakcjami tłumu (podobnie jak Jan Paweł II); to co mówi to prosta, przemyślana, mądra argumentacja - rzeczy do których sam doszedł i co do których ma pewność, bez retorycznych wzlotów i patosu, przy ziemi (szkockie down-to-earth). W dwu słowach "ordinary extraordinary" - zwyczajność skondensowana i uszlachetniona do nadzwyczajności.
      Napisałem tak gładko tę wyglądającą na panegiryk charakterystykę, bo choć poszczególne jej elementy zwróciły moja uwagę wcześniej, jestem pod wrażeniem jego ostatnie przemówienie przed referendum, wczoraj w Perth.
      Wracając do starego filozoficznego pytania, czy historię kształtują a/ masy czy b/ jednostki, wydarzenia w Szkocji, których dramatyczną kulminacją jest dzisiejsze referendum, są dla mnie dowodem na to, że opcja b/ jest możliwa.
      I jeszcze ukłon w stronę Wielkiej Brytanii - jest coś w kulturze i instytucjach tego kraju, że 'wielki człowiek' potrafi uróść i wybić się, zgromadzić środki/ludzi, wybrać czas i zatrząsnąć w sposób pokojowy podstawami politycznego porządku kraju. Nie wierzę, że gdzie indziej byłoby to niemożliwe: panujący establishment zdusiłby takiego śmiałka i jego zwolenników, czy jak to się tu elegancko mówi, denen wird das Wasser abgegraben.
      • kaszebe12 Re: Alex Salmond: wybitna jednostka tworzy histor 18.09.14, 12:58
        ...dlaczego ow uklon w strone Wielkiej Brytanii ? -Herosi historii Nietschego nie rodzili sie w GB.
    • jk2007 CIA wspierała bojowników IRA 18.09.14, 13:36
      CIA brała główną rolę w szkoleniach i dostarczaniu broni dla IRA. Teraz wspiera polityków o wolność Szkocji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka