Gość: ZZ IP: *.top.net.pl 03.09.04, 10:44 Ciekawe, jak wygląda tło całej tej sprawy. Finansowe zwłaszcza. Ciekawe, do czego Francja się zobowiązała. A, zresztą! Nawet jeśli Francja się zobowiązała, to... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indris Sukces Francji i muzułmanów... 03.09.04, 11:19 ...a jednocześnie porażka tych wszystkich buszystów, którzy złośliwie zacierali ręce. Porywacze byli albo obcą agenturą, albo izolowanymi oszołomami. Dowiodła tego reakcja właśnie wśród muzułmanów, w szczególności muzulmanów francuskich. A teraz się okaże, że polityka Francjiwobec irackiej awantury miała jednak sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Sukces Francji i muzułmanów... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.04, 16:08 Ma to dokładnie taki sam sens jak zachowanie właściciela restauracji, który płaci grzecznie haracz bandziorom i mówi, że to porządni obywatele, a jak kogoś pobiją, to na pewno pobity zawinił (np. wtrącał się w nie swoje sprawy - chciał sprawiedliwości, poszanowania prawa czy jakiś innych głupot). Odpowiedz Link Zgłoś
indris Sukces Francji i muzułmanów... 03.09.04, 16:12 A jaki jest sens Twojego porównania ? Kto tu był właścicielem restauracji i gdzie był haracz ? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Sukces Francji ale nie tych ktorzy im pomagali 03.09.04, 16:49 bo maja problem. Wychodzi na to ze jednak sytuacje wsrod terrorystow da sie kontrolowac i ze ci ktorzy pomagali a wsrod nich i duchowni przymykaja oczy na inne akty terroru- choc mogliby cos w tej sprawie zrobic. Nie watpie ze w sprawe zaangazowano preteksty ´przyjaciol i sympatykow´ i konkrety bardzo finansowe. Jak na bazarze. A przeciez chodzi o zycie ludzkie. Krotko mowiac przyjmujemy metody- nie zaplacisz- zawisnie. Sliczne metody. Czy aby na pewno to nasza cywilizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Dobrze się stało IP: 212.244.156.* 03.09.04, 11:25 Tylko, że teraz z Arabami we Francji nikt już sobie nie da rady. Republika będzie musiała być wdzięczna. Początek końca. A może właśnie o to w tym całym porwaniu chodziło? Już niedlugo się przekonamy :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Dobrze się stało IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.04, 11:30 Gość portalu: Arek napisał(a): > Tylko, że teraz z Arabami we Francji nikt już sobie nie da rady. > Republika będzie musiała być wdzięczna. > Początek końca. > A może właśnie o to w tym całym porwaniu chodziło? > Już niedlugo się przekonamy :(((( ************************** Widzę, że żałujesz, że we Francji nie palono meczetów i nie linczowano mieszkających tam Arabów. O to Ci chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek maruda-mądrala IP: 212.244.156.* 03.09.04, 11:34 Nie, miły mój, ale wolałbym, żeby odbyło się to tak jak z Jordanowem z C+. (wiesz milusiński o kim piszę?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigdebet Re: maruda-mądrala IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 11:41 wprawdze nie wiem o kim piszesz, ale jak mysle o francji to mnie sie niedobrze robi, mieszkam akurat niedaleko, staram sie tam nigdy niejezdzic, smrod, brod i dziadostwo, a przy tym az tak wysokie mniemanie o sobie, my i caly swiat Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie ma tego złego... 03.09.04, 11:43 ...co by na dobre nie wyszło - mówi dawne polskie przysłowie. Wątpię, żeby o to chodziło porywaczom, była to albo izolowana grupka oszołomów (taki islamski Macierewicz) albo wręcz nieświadoma swojej roli agentura. Ale - niezamierzonym z pewnością - efektem ich akcji stało się zjednoczenie wszystkich Francuzów ponad podziałami w sprawie ustawy chustowej. A jeżeli sprawa przestanie budzić konflikty, to będzie można po cichu od niej odejść - i wszyscy zyskają. Już teraz są pewne możliwości. Ustawa chustowa nie ma obowiązywać na niektórych terytoriach zamorskich (np wyspie Reunion). Być może można będzie ograniczać jej stosowanie również we Francji kontynentalnej - "tam gdzie nie zagrozi to laickości szkoły" - oczywiście nie od razu. Ustawa chustowa mogła poważnie zantagonizować społeczność muzułmnańską. Porwanie ją raczej zintegrowało. Stąd wniosek jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Nie ma tego złego... IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.04, 11:53 indris napisał: > ...co by na dobre nie wyszło - mówi dawne polskie przysłowie. Wątpię, żeby o to > > chodziło porywaczom, była to albo izolowana grupka oszołomów (taki islamski > Macierewicz) albo wręcz nieświadoma swojej roli agentura. > Ale - niezamierzonym z pewnością - efektem ich akcji stało się zjednoczenie > wszystkich Francuzów ponad podziałami w sprawie ustawy chustowej. ************************ I to najbardziej boli co niektórych forumowiczów. Sukces polityki prowadzonej inaczej, niż Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: uparty jak maruda IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.04, 13:05 Uderz w stół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Pomyliłem się; nie uparty, a głupi jak maruda IP: 212.244.156.* 03.09.04, 13:11 i jeszcze mi nie odpowiedziałeś nt. Jordanowa, ośle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Pomyliłem się; nie uparty, a głupi jak maruda IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.04, 14:59 Gość portalu: Arek napisał(a): > i jeszcze mi nie odpowiedziałeś nt. Jordanowa, ośle ************************ Ja, natomiast, nie pomyliłem się, co do Ciebie. Braki argumentacji nadrabiasz chamstwem i arogancją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Jednak ośle, a już myślałem.... IP: 212.244.156.* 03.09.04, 16:08 argumentów mój milutki to chyba Tobie zabrakło (spr Jordanowa), a nazwanie kogoś "osłem" wcale nie jest chamskie, ani aroganckie. Arogancją raczej Ty się popisujesz, umieszczając kogoś, kogo nie znasz do sobie samemu wybranej szufladki. Nazywa się to również "oślastwem". Pa, milusiu miły, i pisz jak masz coś naprawdę do napisania. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Daj panie Boże, że się nie mylisz IP: 212.244.156.* 03.09.04, 11:56 boję sie o dzieci moje, a Arabów tutejszych znam aż za dobrze, ale... jak w tytule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Irak: francuscy dziennikarze będą wolni IP: *.arcor-ip.net 03.09.04, 11:46 Gość portalu: ZZ napisał(a): > Ciekawe, jak wygląda tło całej tej sprawy. Finansowe zwłaszcza. Ciekawe, do > czego Francja się zobowiązała. > A, zresztą! Nawet jeśli Francja się zobowiązała, to... Poszukaj dziury w calym, tyle ci zostalo. Uwolnienie porwanych to absolutny sukces dyplomacji i rozsadnej polityki Francji, w tym wypadku, gdy chodzi o ludzkie zycie, cel uswieca srodki. A ty sie zastanow, czy wolalbys byc porwanym Francuzem czy Amerykaninem, czy wolalbys, zeby twoje zycie zalezalo od decyzji Busha czy Chiraca i badz laskaw odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz Bush nigdy nie osiagnie takiej efektywnosci 03.09.04, 11:53 Bush to moze sobie tylko pomarzyc o takim skonsolidowaniu spoleczenstwa, o takiej efektywnosci i skutecznosci dzialania. Ta cala sprawa to jednoznaczny policzek dla Busha: podczas gdy on postawil na gwalt i agresje, ma juz na sumieniu tysiace wlasnych ofiar, zabitych i rannych, do tego dziesiatki tysiecy ofiar irackich, nie uzyskujac wlasciwie nic poza wzrostem nienawisci wobec Amerykanow i pomnozeniem liczby gotowych do zabijania Amerykanow na kazdym kroku, Francuzi czerpia pozytywne owoce swojej wywazonej polityki, w tym zdystansowania sie wobec Busha. Bush uwazal, ze dyplomacja sie nie da, Chirac pokazal mu, ze sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 To prawda: mit "e pluribus unum" prysł jak bańka 03.09.04, 13:08 mydlaa w zetknięciu z twardą rzeczywistością, natomiast muzułmanie francuscy stanęli na wysokości zadania, stawiając lojalność państwową przed fałszywie pojętą etniczną lub religijną... Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: osiaganie efektywnosci lizac d..pe 03.09.04, 17:04 pianie o "zdolnosciach" dyplomatycznych francji jest dla mnie jednoznaczne z akceptacja terrorystow i ich zadan. czytajac co poniektore wypowiedzi w tym watku, odnosze wrazenie, ze juz nie chodzi o terrorystow lecz o skutecznosc podlizania (poddania) sie im. inny maladziec proponuje by wybrac, czy mam byc porwanym francuzem czy amerykaninem!!! do cholery..., a byc po prostu czlowiekiem, to za malo??? a nie porywac..., czy tego nie powinienem zadac przede wszystkim??? i walczyc ze zbrodniarzami, a nie lizac ich d..y??? byc moze nabralbym odrobine szacunku do tzw. dyplomacji francuskiej, gdyby oni z taka sama gorliwoscja walczyli o zycie wszystkich zakladnikow. w tym samym czssie, kiedy dwoch francuzow znalazlo sie w lapach terrorystow, *zamordowano na naszych oczach* 12 innych ludzi!!! ale... to przeciez jacys tam kucharze i szoferzy, wiec kogo oni obchodza??? czy we francji wogole o tych ludziach wspomniano??? rzygac sie chce na moralnosc francuska... Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 Negocjacje: "póki życia, póty nadziei"... 03.09.04, 13:06 szkoda, że Rosjanie w Osetii o tym zapomnieli... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nadziei dla kolejnych terrorystow ze takie metody 03.09.04, 16:51 skutkuja. Brawo wqrwiony. Targowac sie uczyli cie sami mistrzowie. Ciekawe czy masz swiadomosc ile kolejnych istnien ludzkich i ich zdrowie i zycie tymczasem narazasz na szwank. Takim lekkomyslnym ´poki puty´. Zapewne nie. Ani W ani Q nie ma u ciebie wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ja sie ciesze za tych ludzi, ale martwie o 03.09.04, 16:53 nastepnych, ktorzy nie beda dziennikarzami ale na przyklad kierowcami ciezarowek dostawczych. Ile kosztuje zycie ludzkie- niech no pan wqurwielksi zapoda nam aktualne ceny gieldowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 O to zapytaj swoich przyjaciół z Izraela - mają 03.09.04, 16:55 szczegółowe cenniki... Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 Powiedz to matkom dzieci, które w tym cholernym 03.09.04, 16:54 ataku zginęły! Wtedy docenisz rolę drugoplanowych bohaterów takich sytuacji - negocjatorów... Ale wszak całe twoje zmartwienie to tylko aby wystrzelać więcej znienawidzonych przez ciebie muzułmanów... Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Powiedz to matkom dzieci, które w tym cholern 03.09.04, 17:12 oprucz tego, ze jestes squrwysynem, to jeszcze zwyklym malenkim kretaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Skad moglby wiedziec 03.09.04, 17:28 ze jesli jest sie naprawde matka to jest sie matka wielu dzieci. Bardzo wielu - a nie tylko jednego czy dwoch. :) Milego weekendu zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Skad moglby wiedziec 03.09.04, 17:33 biedronka24 napisała: > ze jesli jest sie naprawde matka to jest sie matka wielu dzieci. Bardzo wielu - a nie tylko jednego czy dwoch. :) jestem tylko ojcem, ale zgadzam sie z toba w zupelnosci-:) > Milego weekendu zycze. dziekuje, wzajemnie. ps. ja pozostane tu jeszcze, jesli mi naturalnie zona pozwoli i nie zapedzi do np. zmywania czegos tam... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Uroki temperamentu :) 03.09.04, 17:39 trzeba sie z tym liczyc i ...´myslec zawczasu´ to tak jak w tej ostatniej reklamie zabezpieczen roznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 Podobno 150, a nie jednego, czy dwóch, pannico - 03.09.04, 17:33 Może u was w Niemczech takie ilości pomordowanych nie robią wrażenia, ale my jesteśmy przyzwyczajeni do innej perspektywy historycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Pisz na forum niemieckie- ciekawe co ci odpowiedza 03.09.04, 17:37 Ja u siebie jestem w Polsce. W Niemczech troche mieszkam, pracuje i ucze dzieci, ale na pewno nie na zawsze. A kultura i inne panstwa interesowaly mnie zawsze. I nie tak powierzchownie jak takich jak ty. Czy ´my´ to wqrwieni tego swiata? To chyba jednak na wyrost te twierdzenia. Ja mysle ze czesciej bronisz terrorystow. Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 "myślisz"? To byłby nowy rys w twoim przypadku 03.09.04, 17:56 A co ty wiesz na temat mojej wiedzy dotyczącej Niemiec? Także "myślisz", że wiesz...? Blondynka...? Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: a co z matkami??? 03.09.04, 17:39 wqrwiony2 napisał: > Może u was w Niemczech takie ilości pomordowanych nie robią wrażenia, ale my > jesteśmy przyzwyczajeni do innej perspektywy historycznej... juz o nich zapomniales??? powinienem martwic sie o ciebie, kiedy pomysle, ze bog jest sprawiedliwy..., ale... Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony2 Bo w przeciwieństwie do ciebie współczuję im? 03.09.04, 17:32 Żal mi ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Nadziei dla kolejnych terrorystow ze takie me 03.09.04, 17:05 brawo biedronko. uprzedzilas mnie-:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U_Bolt Re: Irak: francuscy dziennikarze będą wolni IP: 5.2.* / *.vol.net.mt 03.09.04, 17:51 Francja jak zwykle chce byc bardzo cwana i rozgrywac indywidualnie swoje sprawy. Poza Europa i poza wszystkimi. Nie tak dawno w ONZ ich minister spraw zagranicznych rzucal sie niczym Rejtan wrzeszczac glosno przeciw interwencji w Iraku. Tylko pozniej wyszlo, ze w 2002 to przypadal termin splat dlugow irackich dla Francji w kwocie 9,4 MILIARDA DOLAROW za "wyposazenie specjalne". Teraz zapewne tez obiecali jakies ekstra zabawki dla muzulmanow. Wcale nie koniecznie do Iraku. Uehhh ta Francja. Byla najwieksza kurtyzana Europy. Kjurtyzana z klasa. Dzisiaj juz spadla do roli posredniej kurewki, co na St.Denis daje brudnym arabusom. Merde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U_Bolt Re: Irak: francuscy dziennikarze będą wolni IP: 5.2.* / *.vol.net.mt 04.09.04, 18:45 Dzisiaj o 14.30 francuski kanal TV5 pokazal reportaz z walk w Nadjafie widziany od strony islamskich rebeliantow. Reportaz o nastawieniu anty-amerykanskim i (czesciowo) anty-polskim. Wlazenie Arabom w d... i lizanie arabskich d.. przez Francuzow jest przerazajace. Wszystko rzekomo w celu pilnego uwolnienia dwoch dziennikarzy. Chyba cena bedzie baaaardzo wysoka. Europa musi sie miec na bacznosci co do poczynan zabojadow w stosunku do swiata islamskiego. Odpowiedz Link Zgłoś