Dodaj do ulubionych

Wacław R. punktuje

13.09.15, 21:43
wyborcza.pl/1,75477,18796388,krym-odbija-sie-rosjanom-palma-olejowa.html#TRNajCzytSST
Nie widzę tu ścisłego związku z przejęciem Krymem. To efekt spadku wartości rubla i ustalenia sztywnych kwot dopłat budżetu do żywienia dzieci w placówkach oświatowych.
Obserwuj wątek
    • ruspiter To ma byc na powaznie? 13.09.15, 21:55
      czuk1 napisał:
      > wyborcza.pl/1,75477,18796388,krym-odbija-sie-rosjanom-palma-olejowa.html#TRNajCzytSST
      > Nie widzę tu ścisłego związku z przejęciem Krymem.

>To efekt spadku wartości rubla i ustalenia sztywnych kwot dopłat budżetu do żywienia dzieci w placówkach oświatowych.

Jak uwazasz, ile % wynosza doplaty z budzetu do zywenia dzieci w szkolach w porownaniu z wydatkami na kosmos, zbrojenie, budowy gazociagow, emerytury, etc?

Jak mozna wypisywac takie bzdury?

Sprawa tych racji w szkolach, o ktorych tak wyje polska prasa, jest banalnie prosta.
      Prywatny firmy, ktory organizuja obiady w szkolach, zanizaja ceny zeby wygrac przetarg, no a potem zaczynaja sie wykrecac.
      Procedura przetargu, niestety, jest az taka tepa, ze nawet jesli komisja rozumie, ze po takiej cenie to nie mozliwe, a i tak wygra oszust z najmniejsza cena.
      • nie-tak Re: To ma byc na powaznie? 13.09.15, 22:00
        W Polsce są takie rzeczy normalnością, codziennością, a ten typek zakłada o tym watek, czy to nie blamaż?
      • czuk1 Taka powinna być polemika 13.09.15, 22:42
        Jest jeden tylko i to merytoryczny wpis ruspitera. Rzadko taki przypadek dyskusji ma miejsce, w gronie propagandystów. Na obelżywe , chamskie wpisy nie odpowiadam.
        1. Nieprawdą jest, że czuk1 napisał: rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75477,18796388,krym-odbija-sie-rosjanom-palma-olejowa.html#TRNajCzytSST.
        Ja kieruję tylko do art. Wacława Radziwonowicza , stałego komentatora problematyki rosyjskiej.
        Mój komentarz krytyczny do linka mówi, że tytuł art. jest nieprawdziwy. I dodaję kilka słów krytycznych do treści artykułu.
        Chyba przyzwyczaić się trzeba (ogólnie mówiąc), że tenże red. W.R to dyżurny krytykant Rosji i
        atak na jego informacje można/warto z powodzeniem czynić w KOMENTARZACH do art.

Jest jakaś maniera, że krytykuje się osobę podnoszącą jakiś problem a nie porusza się samego tematu.
        Ruspiterze piszesz mi : Jak uwazasz, ile % wynosza doplaty z budzetu do zywenia dzieci w szkolach w porownaniu z wydatkami na kosmos, zbrojenie, budowy gazociagow, emerytury, etc?
        Jak mozna wypisywac takie bzdury?

Czy to są bzdury - nie wiem . Temat jest ważny . A czy prawda - Nie sprawdzę.
        Do kogo piszesz, dlaczego mnie o coś pytasz ? Ja tylko czytam co pisze (a nie wyje) W.R. i zakładam, że opisuje stan istniejący (nie kwestionuję tego) ale nie wyjaśnia mi obiektywnie problemu obniżenia racji żywnościowych. Takie wyjaśnienie dajesz dopiero Ty.
        Z tymi przetargami jest jak u nas. Przez zaniżenie cen przetargi trzeba w rok po otwarciu poprawiać nawierzchnię A4. System przetargów jest chory.
        Wyjaśniłeś jasno mnie.... i armii czytających wątek , z korzyścią dla opinii o Rosji .Jednocześnie wykazałeś, ze W.R. (chyba GW, moderator usunie mój wpis) nie opisał dokładnie przyczyn takiej sytuacji.
        Niezależnie od tego nasuwa się pytanie - czy tym dzieciom zwiększono racje żywnościowe do wielkości ubiegłorocznej ? Jak u nas naprawia się nową autostradę , tak - mam nadzieję - skorygować można racje żywnościowe.

• czuk1 Red. Wacław R. też informuje 13.09.15, 22:53
          Rosjanie wydali (za pieniądze ze zbiorki) książkę o Katyniu. Dobrze to o nich świadczy.

wyborcza.pl/1,75477,18579910,rosjanie-skladaja-sie-na-prawde-o-katyniu.html
        • ruspiter Re: Taka powinna być polemika 13.09.15, 23:23
          czuk1 napisał:
          > 1. Nieprawdą jest, że czuk1 napisał: rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75477,1
          > 8796388,krym-odbija-sie-rosjanom-palma-olejowa.html#TRNajCzytSST.
          > Ja kieruję tylko do art. Wacława Radziwonowicza , stałego komentatora problematyki rosyjskiej.

No niestety, trudno, kieruj pretenzji do wlascicela portalu.
          Przeciez forum automatycznie przy cytowaniu wstawia "....... napisał:"

> Chyba przyzwyczaić się trzeba (ogólnie mówiąc), że tenże red. W.R to dyżurny krytykant Rosji i atak na jego informacje można/warto z powodzeniem czynić w KOMENTARZACH do art.

Ja w ogole nie rozumiem za co mu GW placi.
          Przeciez on nigdzie nie bywa, nie bierze wywiadow, nie jezdzi po kraju, a spierac plotki z rosyjskiego internetu mozna tak samo, siedzac w Warszawie. Wyjdzie znacznie taniej.
          Komentowac go bez sensu, tak samo jak komentowac plotki bab na rynku.

> Niezależnie od tego nasuwa się pytanie - czy tym dzieciom zwiększono racje żywnościowe do wielkości ubiegłorocznej ? Jak u nas naprawia się nową autostradę , tak - mam nadzieję - skorygować można racje żywnościowe.

Posluchaj, Czuk, Wacek jak zawsze rozdmuchal z muchi slonia.
          Jedna (!) kobieta napisala skarge do widzialu oswiaty ze w jednej (!) moskiewskiej szkole dzieciam zmnejszno racje.
          Moze to sprawa przetargow, a moze kucharz w tej jednej szkole banalnie kradnie.
          W kazdym razie jest skandal i sprawa bedzie zalatwiona tak czy inaczej, albo wywala ta firemke, albo ktos pojdzie do p@dla.

I jeszcze jedno, ten belkot o "glodnych dzieciach w skutku wydatkow na zbrojenia" to sa jaja i czysta propaganda, bo za obiady w szkolach przewaznie placa rodzicy.
          Bezplatny obiady dostaja tylko dzieci z biednych rodzin, czyli tylko za jakis ~15-20% dzieci placi budzet.
          • czuk1 Re: Taka powinna być polemika 13.09.15, 23:45
            A więc skwitujmy takim skrótem opinii , że WR wyolbrzymia , przeinacza , uogólnia sprawy jednostkowe , plotkuje na tematy rosyjskie dotyczące Rosji i bieżące wydarzenia w Rosji.

Wg mnie . Trudno się z tym nie zgodzić. Takie artykuły WR zdarzają się.... niestety.

• 5magna Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 01:05
              O boy to dzieci maja jakies jedzenie w szkolach ? Komuna czy co ? Tu w Kanadzie maja tylko kranowe. Jak matka nie przygotuje to siedzi dziecko glodne I nauka ciezko idzie.....
        • felusiak1 Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 04:23
          czuk1 napisał: Jednocześnie wykazałeś, ze W.R. (chyba GW, moderator usunie mój wpis) nie opisał dokładnie przyczyn takiej sytuacji.

Nie czytasz uważnie. WR napisał wyraźnie: Dziennik "Moskowskij Komsomolec" wyjaśnił, że miasto płaci dostawcom posiłków tyle samo, co wiosną, ale ceny tak podskoczyły, że starcza na znacznie mniej. Dlatego kromkę dzieli się teraz na trzy, a porcja kaszy zmalała o prawie połowę.
          • 5magna Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 05:34
            Tu nikt nie placi tak ze porcje sa zerowe. Ale tam rozpuszczaja te dzieci w Rosji.....
          • ruspiter A teraz, madralu, znajdz mi w oryginale... 14.09.15, 05:57
            felusiak1 napisał:
            > Nie czytasz uważnie. WR napisał wyraźnie: Dziennik "Moskowskij Komsomolec" wyjaśnił, że miasto płaci dostawcom posiłków tyle samo, co wiosną, ale ceny tak podskoczyły, że starcza na znacznie mniej. Dlatego kromkę dzieli się teraz na trzy, a porcja kaszy zmalała o prawie połowę.

...tego atykulu w Moskiewskim komsomolce ci wackowy brednie.

Nie zapomnialesz jeszcze rosyjskiego, Felus?
            www.mk.ru/social/2015/09/07/v-detskikh-sadakh-nastupil-golod-dayut-20-grammov-khleba.html

Napisano, to co ja napisalem:

"...в пoпытке выпoлнить ycлoвия тендерa кoмпaнии — пocтaвщики питaния и cтремятcя нa вcем cэкoнoмить...", czyli chodzi o warunki przetargow.

• czuk1 Re: A teraz, madralu, znajdz mi w oryginale... 14.09.15, 06:38
              Ruspiterze.Wracam do moskiewskiej gazety. "MK" opisuje ale nie wyjaśnia. (cytat - Чтo этo — нacтyпление кризиca пo вcем фрoнтaм или трaдициoннoе желaние yрвaть дaже тaм, где этo делaть coвcем yж грешнo?) Ba, nawet sugeruje, że może to być spowodowane kryzysem finansowym w oświacie bądź chęcią zarobku , nawet tam gdzie absolutnie tego czynić nie można. Z tej informacji przebija wielka smuta i beznadzieja.
              Od takiego dziennikarza oczekiwałbym informacji co zrobiono i jak jest teraz, czy nadal dzieci nie mają ubiegłorocznych racji żywieniowych w tych szkołach ? A nawet zadał bym pytanie - to co, przedsiębiorca ma dokładać do szkolnego interesu ? Gdzie był dyrektor szkoły, czy władze oświatowe ? Przecież znał sytuację związaną z inflacją i mógł temu zapobiec.

Uważny nasz dziennikarz zajmujący się tematyką rosyjską trafnie wychwycił słabości rosyjskiej
              oświaty, nic nie przeinaczył , tylko zrelacjonował.
              Felusiak tylko powtórzył za WR i nieźle przetłumaczył. My z ruspiterem zasugerowaliśmy się przetargami , które są jedynie źródłem zaistniałej sytuacji zmniejszenia dawek żywieniowych w dwóch rosyjskich szkołach. "MK" lepiej by nie pisał o sprawie, bo zamiast poinformować i wyjaśnić , zasugerował, że taka sytuacja może być w innych szkolach bo oświata to budżetowe
              wydatki , ujednolicone w skali kraju.
              • czuk1 ...to zgrzyt w machinie finansowania oswiaty... 14.09.15, 06:53
                ...to zgrzyt w machinie finansowania oświaty... może się zdarzyć.

Na podstawie własnych b.urzędnika doświadczeń wiem, że w okresie wysokiej inflacji dotacje
                budżetowe (budżetu centralnego) na wydatki bieżące były korygowane - na plus - systematycznie,
                by zapewnić prawidłowe funkcjonowanie placówek oświatowych .

Tu coś się zacięło.
                Tenże red. z "MK" powinien rzetelnie wyjaśnić problem.
            • czuk1 Re: A teraz, madralu, znajdz mi w oryginale... 14.09.15, 06:59
              Oni piszą :
              "...в пoпытке выпoлнить ycлoвия тендерa кoмпaнии — пocтaвщики питaния и cтремятcя нa вcем cэкoнoмить...",
              czyli (wg ciebie rusoiterze, faktycznie) chodzi o warunki przetargow

Tym stwierdzeniem nie rozwiązujemy jednak problemu.
              Bo co to obchodzi dzieci i ich rodziców którym państwo obiecało dozywianie... wg norm żywieniowych ?
            • felusiak1 Proszę uprzejmie 15.09.15, 01:53
              Вcе делo в тoм, чтo кoнтрaкты пo тендерaм нa oбcлyживaние питaнием шкoл и детcaдoв зaключaлиcь нa три гoдa, нo экoнoмичеcкaя cитyaция в пocледний гoд cерьезнo изменилacь. Кaк ни cтрaннo, caнкции пoвлияли и нa детcaдoвcкий cтoл — cкaжем, тaкoй извеcтный прoдyкт, кaк гoвяжий язык, был в мaccе cвoей импoртный, тo же caмoе кacaетcя и мнoгих дрyгих прoдyктoв.
              www.mk.ru/social/2015/09/08/po-delu-golodnykh-detey-v-detsadakh-nachalis-proverki.html
              A czy nie wydaje ci się, że kiedy ceny produktów rosną o 40-50% to władza nie wie, że za uzgodnione pieniądze jedzenia bedzie mniej czy też jesteś zdania, ze prywatna firma powinna zapożyczyć się i dostarczać po starych cenach?
          • czuk1 Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 06:11
            Felusiak słusznie zwrócił mi uwagę. Jeśli to nie jest prawda to miejmy pretensję do Dziennika "Komsomolskij Komsomolec" . A pisze tak : ... miasto płaci dostawcom posiłków tyle samo, co wiosną, ale ceny tak podskoczyły, że starcza na znacznie mniej. Dlatego kromkę dzieli się teraz na trzy , a porcja kaszy zmalała o prawie połowę.
            Przepraszam dziennikarza GW.
            • 5magna Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 06:57
              A niech nam felus pochwali sie jakie sa tam obiady czy cos podobnego w szkolach najbogatrzego kraju na swiecie USA. Nie tylko Rosja istnieje na swiecie I dlaczego ma swiecic przykladem. Jak juz pisalem w Kanadzie w szkolach jest tylko woda z kranu dostepna za friko....
              • czuk1 Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 07:06
                Zaś w polskich szkołach dożywianie stało się powszechne. Teraz, w kampanii wyborczej obiecano, że będzie bezpłatne. Troska o zdrowie dzieci poszła dalej .... wycofano ze sklepików szkolnych "niezdrowe jedzenie".
                Mógł nasz dziennikarz napisać o przypadku z Moskwy, by wykazać .... u nas racji żywnościowych nie zmniejsza się..... choć ceny z powodu nieurodzaju wzrosły.
                • 5magna Re: Taka powinna być polemika 14.09.15, 13:10
                  Pozostalosci po Komunie. Tu Komuny nigdy nie bylo. Jednak Kanada o niebo lepsza od USA. Poszli w droge nasladowania Europy I Australii.....
    • j-k Ale KrymNasz - czyli ich - zreszta od 1783 14.09.15, 07:21
      nie wiem, co cie w tym boli ?

a wszystko inne - to wewnetrzne sprawy Rosji.

PS. W Polsze*) jest MILION niedozywionych dzieci.

(* to nie rusycyzm - to jezyk staropolski. slowo Polska - II. przypadek (dopelniacz) - w Polsze)
      • czuk1 Nie o Krymie tu była mowa 14.09.15, 08:13
        Wolę wasz Krym , bo mnie "zwisa" a wam ciąży (jak uważa W.R.).
        Co mnie boli ? Nic mnie boli ..... tytuł art. WR. Wyjaśniałem.
        Co znaczy wewnętrzne sprawy Rosji ? Na forum Świat ? Świat jest przecież globalną wioską.
        A na poważnie. Pisze się tu o wszystkim co jest ciekawe na świecie. Wystarczy przejrzeć spis wątków. Dominuje tu tematyka rosyjska bo wnosi ją/broni/promuje duża grupa propagandystów rosyjskich. Zainteresowali nią kilku polskich forumowiczów.
        • aketona Re: Nie o Krymie tu była mowa 14.09.15, 09:59
          Już lepiej pisz na Forum Tak tu cicho , bo piejesz jak kapłon a nic nie słychać. Człowieku jak sie nie wie , to sie nie zabiera głosu. Latasz po Forach sziadu i siejesz ferment, ubliżasz ludziom . Kurdupel jeden. Chciałeś wojny , no to będziesz miał szariat

czuk1 napisał:

> Wolę wasz Krym , bo mnie "zwisa" a wam ciąży (jak uważa W.R.).
          > Co mnie boli ? Nic mnie boli ..... tytuł art. WR. Wyjaśniałem.
          > Co znaczy wewnętrzne sprawy Rosji ? Na forum Świat ? Świat jest przecież globa
          > lną wioską.
          > A na poważnie. Pisze się tu o wszystkim co jest ciekawe na świecie. Wystarczy p
          > rzejrzeć spis wątków. Dominuje tu tematyka rosyjska bo wnosi ją/broni/promuje d
          > uża grupa propagandystów rosyjskich. Zainteresowali nią kilku polskich forumowi
          > czów.
          • czuk1 Re: Nie o Krymie tu była mowa 14.09.15, 11:57
            Aketona masz obsesję emerytowanego policjanta. Siedź u baski i zabawiaj emerytki.

Przepraszam to "polskie porachunki rodzinne."

Bo przecież pocztę priv ma zablokowaną.
            • czuk1 Re: Nie o Krymie tu była mowa 14.09.15, 13:05

Nie jest to na temat ale zostałem tu poniżony przez znajomego - amityra. Ktoś może uznać, że jego wpis jest normalny a ja mu odpowiadam, że ma obsesję.
              Otóż inni znajomi też zauważają pisząc na jego forum:
              ...."Gdyby kogoś interesował los amityra, to wiem gdzie ten "ktoś" znikł. Ukrywa się pod Nickiem "aketona" i pisze do mnie osobiście, natrętnie na pocztę gazetową. Teksty świadczą o jego bardzo złym stanie psychicznym. Ja mu pomóc nie potrafię i prawdę pisząc, nie chcę. ..."
        • j-k figuruje 15.09.15, 02:03
          czuk1 napisał:
          Stwierdzę tylko Polsza .... nie figuruje w ogromnym słowniku staropolskim.

figuruje.
          mianownik: Polska
          dopelniacz - w Polsze:
    • pijatyka Re: Wacław R. punktuje 27.10.15, 01:27

Na kacapie czapka gore
      • ubiquitousghost88 ...a pijatyka doprasza się na kolanach... 27.10.15, 07:28
        ...salwy z Morza Kaspijskiego.
        Produkcji nieradzieckiej...
        • czizus Re: ...a pijatyka doprasza się na kolanach... 27.10.15, 08:27
          ubiquitousghost88 napisał:

> ...salwy z Morza Kaspijskiego.
          > Produkcji nieradzieckiej...

Przeceniacie towarzyszu tę salwę.
          • ubiquitousghost88 Re: ...a pijatyka doprasza się na kolanach... 27.10.15, 11:36
            Niedoceniony Dżizas...
    • pijatyka Re: Wacław R. punktuje 16.01.16, 02:29

wyborcza.pl/1,75477,19484133,w-moskwie-zapominaja-o-powiedzeniu-ze-rosji-putina-morze-siega.html
    • pijatyka "Wielka wojna prawosławna na Marsie" 14.02.16, 11:21

W Rosji rośnie wojenna wrzawa. O wielkiej wojnie jako sposobie rozwiązania dzisiejszych problemów mówią nie tylko generałowie, politycy, zawodowi "patriotyczni" publicyści, lecz nawet hierarchowie Cerkwi.

wyborcza.pl/1,75477,19303487,wielka-wojna-prawoslawna-na-marsie.html
      • pijatyka Re: "Wielka wojna prawosławna..." 19.06.16, 07:47

Mocarstwowe ambicje rosyjskiej Cerkwi rozbijają świat prawosławia

Na Krecie rozpoczyna się pierwszy w historii Sobór Panprawosławny. Miał pojednać Cerkwie różnych krajów, jednak obnażył konflikt w prawosławiu.
        Spotkania hierarchów w miasteczku Kolimwari na greckiej wyspie trudno uznać za sobór światowy. Nie zjawiły się delegacje czterech z 15 autokefalicznych (niezależnych) kościołów prawosławnych zaproszonych przez patriarchę Bartłomieja, zwierzchnika Konstantynopolskiej Cerkwi Prawosławnej - udziału odmówiły cerkwie rosyjska, bułgarska, bliskowschodnia antiocheńska i gruzińska

wyborcza.pl/1,75399,20252824,mocarstwowe-ambicje-rosyjskiej-cerkwi-rozbijaja-swiat-prawoslawia.html
      • kfugktru23 Re: "Wielka wojna prawosławna na Marsie" 19.06.16, 08:25
        Wszystko wskazuje że szykuje się atak na Polskę...
        • czuk1 ..jeśli już to wojna hybrydowa,prowokacje,.na NATO 19.06.16, 13:52
          kfugktru23 napisał:
          > Wszystko wskazuje że szykuje się atak na Polskę...

Jeśli to wojna hybrydowa,prowokacje,(już) a za kilka lat ponadto ....na NATO, w tym kraje nadbałtyckie i Polskę..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka