Dodaj do ulubionych

Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów?

01.01.16, 22:12

Czy uczciwy człowiek wspiera ideologię, która po krwawej rzezi Komuny Paryskiej narodziła się w głowie zbrodniarza-rewolucjonisty i zmodyfikowana wkrótce zalała bez mała cały świat morzem krwi?

pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm#Teoria_spo.C5.82eczna_i_polityczna

Obserwuj wątek
    • br0f dodam nastepna aberacje komunitaryzm 01.01.16, 22:21
      pl.wikipedia.org/wiki/Komunitaryzm
      jak zawsze chodzi o ukrycie mechanizmu wladzy za fasada bajki o sprawiedliwosci
      • tojabogdan że o kapitaliźmie już nie wspomnę 01.01.16, 22:28
        W zasadzie wszystko jesst "be".
        "Cacy" jest tylko w naszej wyobraźni, całe szczęście, czyli utopia
        • br0f Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 01.01.16, 23:00
          to wszystko jedna rodzina , zaleznie od potrzeb wyciaga sie odpowiedni skrypt.
          to tylko nazwy fasady by ukryc rzeczywistosc. a propos ojcowie kapitalizmu finansowali marksa i reszte.
          • br0f Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 01.01.16, 23:12
            www.youtube.com/watch?v=YgOZYdfnTtw
            www.youtube.com/watch?v=NVlhBS8VrbY
          • indeed4 Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 01.01.16, 23:42

> a propos ojcowie kapitalizmu finansowali marksa i reszte.

To ciekawe, niedawno czytałem że UE była dziełem nazistów.
            • br0f Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 01.01.16, 23:58
              posluchaj sobie tych 2 YT nie sa najnowsze ale doskonale wyjasniaja jak ten mechanizm funkcjonuje. nazisci komunisci etc to tylko semantyka. to madrosc etaku. dzis to jutro to jest przedefiniowane w tamto. dla franky sa ngazeciane naglowki dla oaky przewodniki turystyczne. dla innych flyers.
              ja nazywam to plantacja na ktorej sie nas hoduje ktora jest nieustannie doskonalona.
              • indeed4 Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 02.01.16, 00:12
                Ale ja o tych nazistowskich korzeniach Unii absolutnie serio

lubimyczytac.pl/ksiazka/145103/zatrute-zrodla-unii-europejskiej

autorem jest John Laughland, postać wiarygodna i chyba nieźle obeznana z tematem

en.wikipedia.org/wiki/John_Laughland#Career

• br0f Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 02.01.16, 00:44
                  podobnie bylo z bank of international settlements zalozonym do praktycznie finansowania hitlera ktory mowil o zjednoczonej europie.
                  • indeed4 Re: że o kapitaliźmie już nie wspomnę 02.01.16, 00:54

img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/58/31/70/15/5831701514

a tutaj Unia im. Adolfa Hitlera (wstępniak z tego numeru)

www.historia.uwazamrze.pl/artykul/1146702/unia-im-adolfa-hitlera
                    • tojabogdan to akurat jest plagiatem 02.01.16, 10:30
                      swego czasu niemiecki titanic prezentował ten pomysł: jedna Europa, jeden język, jedna waluta i jeden Führer. Tyle, że EU to pomysł Belgii, Holandii i Luxemburga
                      • indeed4 Re: to akurat jest plagiatem 02.01.16, 10:59
                        > Tyle, że EU to pomysł Belgii, Holandii i Luxemburga

z jakich lat, może coś bliższego?
    • indeed4 Przykład: Socjalistyczna Partia Francji 01.01.16, 22:28
      "Sojusz socjalistów i komunistów, pod nazwą Front Ludowy odniósł zwycięstwo w wyborach 3 maja 1936, premierem nowego lewicowego rządu został Léon Blum. Wielu działających w SFIO trockistów, odeszło z partii, 600 działaczy kontynuowała działalność wewnątrz partii. Sojusz między dwiema partiami marksistowskimi (reformatorski SFIO i rewolucyjny PCF) był punktem odniesienia dla szeroko rozumianej lewicy, począwszy od socjaldemokratów po anarchistów, którzy sprzeciwiali się rodzącemu ruchowi faszystowskiemu"

Na Boga, kto poza betonowym komuchem świadomie zagłosuje na coś takiego? Nie ogarniam, sorry.

• kaszebe12 Re: Przykład: Socjalistyczna Partia Francji 01.01.16, 22:44
        Owa partia przestala byc partia socjalistyczna juz w latach 80-ych zeszlego wieku. -Pozostala jedynie etykietka "socjalisci" ,a z socjalizmem owa partia nie ma NIC wspolnego.-Wystarczy spojrzec na nazwiska baronow partyjnych (ich spora liczba zaliczyla wyroki za oszustwa) , by zrozumiec , ze PS bardziej sie odnosi do Poale Sion.-Ci z na przeciwka wygladaja identycznie -uzywaja teraz nalepki "Republikanie" , ale nie maja NIC wspolnego z Res Publica.
        -Stara anegdotka gloszona przez Krivin'a..."Dlaczego baronowie PS mowia po francusku ? -By mogli byc zrozumiani przez Sefaradow"
        • indeed4 Re: Przykład: Socjalistyczna Partia Francji 01.01.16, 23:38
          Ojoj, a to się PF zmartwi. Pisał kiedyś, że głosuje na lewicę, bo wierzy w ideały Wielkiej Rewolucji i sprawiedliwość społeczną.
      • indeed4 Hollande 01.01.16, 23:00
        Ciekawe - jedni patrząc na twarz francuskiego socjalisty widzą przedstawiciela wzniosłej i szlachetnej ideologii walczącej o tzw. sprawiedliwość społeczną, inni (tak jak ja) miliony trupów w imię owej sprawiedliwości bez litości wymordowanych w czasie rewolucji.

"Ofiary skutków rewolucji październikowej, czyli trwającej od jesieni 1917 roku aż do jesieni 1922 wojny domowej, ocenia się na około 15 milionów istnień, czyli więcej niż cała I wojna światowa. Około 8-9 mln to ofiary głodu, chorób, 3-4 mln to ofiary egzekucji i pacyfikacji ludności cywilnej przez Armie Czerwoną, Czeka i Kombiedy. Około 800 tysięcy zabitych czerwonogwardzistów i czerwonoarmistów i około 500 tysięcy zabitych białogwardzistów".

• czuk1 Nie szufladkujmy ludzi ... 01.01.16, 23:11
          ...niech mają swobodę działania i wypowiedzi.

Czy taki młody polski socjalista Adrian Zandberg nie jest przyzwoitym człowiekiem , z tą swoją
          utopią sprawiedliwości społecznej i równości ?
          Poznałem też naszych lokalnych narodowców, młodych wykształconych ludzi. Dużo ich koncepcji ustrojowych warto by w Polsce wprowadzić.

fakty.interia.pl/polska/news-adrian-zandberg-rownosc-spoleczna-to-nie-prl,nId,1947463?dl=polityka-krajowa
          • indeed4 Koszulka 01.01.16, 23:50

strajk.eu/wp-content/uploads/2015/10/comment_g00gvATN8GQOR3oKwOyfPpI30uqA3ahjw400.jpg
            • indeed4 Marks, tak jak Lenin był zbrodniarzem 02.01.16, 00:30
              który uważał, że postęp społeczny powinien się dokonać na drodze rewolucji. Rewolucja to wojna i trupy. Potrafisz wytłumaczyć jak to się dzieje, że rzekomo pacyfistyczna lewica ma tyle atencji dla opartej na przemocy zbrodniczej ideologii? Mam rozumieć, że też akceptujesz takie metody?

> Czy taki młody polski socjalista Adrian Zandberg nie jest przyzwoitym człowiekiem , z tą
              > swoją utopią sprawiedliwości społecznej i równości ?

Twoim zdaniem przyzwoity człowiek chodzi w koszulce z wizerunkiem zbrodniarza?
              • j-k braki w wiedzy... 02.01.16, 13:39
                indeed4 napisał:
                > który uważał, że postęp społeczny powinien się dokonać na drodze rewolucji.

braki w wiedzy...
                Marks nie byl politykiem - lecz socjologiem
                i nie nawolywal do rewolucji.
                - a tylko rzetelnie i naukowo stwierdzal - ze jezeli kapitalizm liberalny sie nie zreformuje
                - to do rewolucji dojdzie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              • indeed4 "Dźwignią rewolucji musi być przemoc" 02.01.16, 14:29

"Według Marksa niezbędnym elementem postępu społecznego jest rewolucja. Według Manifestu komunistycznego miała się dokonać się przemocą, choć według późniejszych interpretacji możliwa była także droga pokojowa. W pojedynczych wypowiedziach Marks dopuszczał możliwość transformacji "środkami pokojowymi" w krajach o rozwiniętej demokracji, ale podkreślał, że "w większości państw Kontynentu dźwignią rewolucji musi być przemoc"

• czuk1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 01.01.16, 22:53
      Po co zagłębiać się w historię socjalizmu i winić tę ideologię za morze krwi ? ;)

Po wiekach i doświadczeniach kapitalizmu prezentowany jest przecież - jako system do zastosowania obecnie - jako socjalizm rynkowy który łączy własność publiczną z mechanizmami rynkowymi. Środki produkcji są własnością publiczną lub są wspólnie eksploatowane w celach zarobkowych. W socjalizmie rynkowym środki produkcji składały by się z państwowych lub wspólnotowych przedsiębiorstw działających w gospodarce rynkowej. Generowany zysk miałby być używany do bezpośredniego wynagrodzenia pracowników, programów państwowych lub finansowania instytucji publicznych. Miałoby to w założeniu eliminować lub znacznie zmniejszać zapotrzebowanie na różne formy opodatkowania, które istnieją w systemach kapitalistycznych. Koncepcje socjalizmu rynkowego zbliżają się w zakresie postulowanych, rynkowych metod gospodarowania w ramach własności publicznej do modelu kapitalizmu państwowego.

(Obecny system gospodarczy Chin jest formalnie zatytułowany jako socjalistyczna gospodarka rynkowa z chińskimi cechami. Łączy on w sobie duży sektor państwowy i sektor prywatny, operujący głównie wokół przemysłu lekkiego. Strefa prywatna w 2005 roku wypracowała między 33% a 70% PKB.. Chińska gospodarka składa się ze 150 przedsiębiorstw państwowych które podlegają bezpośrednio centralnemu rządowi chińskiemu. W 2008 roku państwowe korporacje stały się bardziej dynamiczne i generowały duży wzrost przychodów dla państwa, w wyniku czego w 2009, mimo kryzysu ekonomicznego na świecie, gospodarka chińska prężnie się rozwijała.) - Wikipedia

PS. Wypraszam sobie. :) Uważam się za uczciwego człowieka, pracowałem 24 lata w PRL (bo gdzie miałem pracować), będąc wtedy przekonany, że jest to ustrój lepszy od przedwojennego bo pozwolił mi wyjść z "3 sortu społecznego" - biedoty i przenieść się do "2 sortu" - ludu pracującego, mieszkać do dziś w bloku, wykształcić, awansować. Wmówiono mi skutecznie, że lepiej jest też (sprawiedliwiej) kiedy środki produkcji są państwowe (mówiono .... nasze, społeczne) ;). Teraz (oczywiście - od 35 lat ) mam bardzo krytyczne spojrzenie na kapitalizm i socjalizm ; ale mam też swoją , nie narzuconą mi wizję ustrojową.
      • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 01.01.16, 23:20

> Po co zagłębiać się w historię socjalizmu i winić tę ideologię za morze krwi ? ;)

Sugerujesz, że nie ma sensu zagłębiać się w historię partii o korzeniach nazistowskich? ;-)

> ustrój lepszy od przedwojennego bo pozwolił mi wyjść z "3 sortu społecznego" - b
        > iedoty i przenieść się do "2 sortu" - ludu pracującego, mieszkać do dziś w blok
        > u, wykształcić, awansować

Zadam ci jedno bardzo proste pytanie: jak wyglądają dziś kraje, w których nie było komuny? Jesteś pewien, że w USA, Kanadzie, Wlk. Brytanii etc. ludzie wciąż mieszkają w kurnych chatach i orzą wołami, bo w te rejony świata nigdy nie dotarła myśl Wielkiego Lenina?

• czuk1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 09:07
          Piszesz indeed4 : "Sugerujesz, że nie ma sensu zagłębiać się w historię partii o korzeniach nazistowskich? ;-)
          Nic nie sugeruję. Jeśli analizujemy historię partii socjalistycznych to sobie analizujmy.
          Ale tu utożsamia się socjalistę 21 wieku z tymi "socjalistami" którzy żyli, działali 2-3 wieki wcześniej. Przecież ci obecni socjaliści mało mają z komunardów czy bolszewików.
          Wyraziłem dlatego pogląd, że z Komuny Paryskiej, z komunizmu nie można wyciągać wniosków bezpośrednich do obecnych czasów. Pokazałem , że w myśleniu socjalistów nastąpiła wielka zmiana . Uznają bowiem za możliwy do przyjęcia kapitalizm rynkowy i państwowy, własność prywatną, prawa ekonomiczne.
          Dalej odniosłem się do pytania - Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów?.
          Co prawda jest mi daleko do socjalistów.... ale to dziś; przed laty bylem jednym z nich
          i wtedy ( a nawet dziś) nikt nie może mnie nazwać nieuczciwym człowiekiem. I dałem swój przykład życiowy.
          Mam odpowiedź na Twoje pytanie.."jak wyglądają dziś kraje, w których nie było komuny? Jesteś pewien, że w USA, Kanadzie, Wlk. Brytanii etc. ludzie wciąż mieszkają w kurnych chatach i orzą wołami, bo w te rejony świata nigdy nie dotarła myśl Wielkiego Lenina? "

Jestem pewny zupełnie czego innego. To myśli utopijnych komunistów wprowadzone praktycznie (nie wypróbowane wcześniej na szczurach) były zgubne dla narodów które musiały żyć w tych krajach. Spowodowały wiekowe opóźnienia cywilizacyjne, których do dziś nie udało się odrobić.
          • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 10:50
            > Ale tu utożsamia się socjalistę 21 wieku z tymi "socjalistami" którzy żyli, działali 2-3 wieki
            > wcześniej. Przecież ci obecni socjaliści mało mają z komunardów czy bolszewików.

Jasne. Zostawmy w spokoju partie neofaszystowskie 21 wieku, bo przecież tamci faszyści działali 2-3 wieki wcześniej, a obecni mają z nimi niewiele wspólnego.

> Co prawda jest mi daleko do socjalistów.... ale to dziś; przed laty bylem jednym z nich

A można zapytać w jakim kraju byłeś owym "socjalistą"? Bo chyba nie masz na myśli PRL-u z przewodnią siłą narodu PZPR.
            • indeed4 100 milionów ofiar 02.01.16, 12:24

nie "2-3 wieku temu" ale zaledwie 80-100 lat wstecz

pl.wikipedia.org/wiki/Masowe_zbrodnie_komunistyczne

Niemcy przeprosili świat za zbrodnie hitlerowskie, czy lewica kiedykolwiek powiedziała "przepraszam"? W wielu krajach ludzie giną do dziś, a masowym zbrodniarzom takim jak Stalin nadal stawia się pomniki.
              • indeed4 Re: 100 milionów ofiar 02.01.16, 12:25
                *wieki
    • indeed4 Coś dla mara571 01.01.16, 23:30
      bo wiem, że lubi portal wpolityce - a przy okazji dla innych

"Rewolucjoniści, którzy powstali przecież przeciwko królewsko-kościelnemu „reżimowi”, nie wahali się jednak zabijać całych wiejskich rodzin, włącznie z kobietami i dziećmi. Zginęło około 100 tysięcy ludzi, co jak na ówczesne warunki demograficzne Francji było liczbą olbrzymią. Niektórzy znawcy dziejów masakrę w Wandei uważają za pierwsze w nowożytnej historii ludobójstwo"

wpolityce.pl/polityka/136227-rewolucja-francuska-ludobojstwo-o-ktorym-swiat-nie-chce-pamietac-14-lipca-tez-powinny-plonac-swiece-pamieci
    • j-k przyzwoity człowiek potępia islamusków 02.01.16, 00:09
      a socjalistami sie nie zajmuj - gdyz ta ideologia umarla smiercia naturalna i juz raczej nie odzyje.

natomiast tzbrodniczy islam szerzy swoje dzielo w wielu czesciach swiata i zdechnAC NA RAZIE NIE ZAMIERZA
      • eva15 Re: przyzwoity człowiek potępia islamusków 02.01.16, 00:28
        Głupiutkiś, jasiu. Ten zbrodniczy islam jest niemniej zadalnie sterowany niż swego czasu Rewolucja Francuska a później Rewolucja Październikowa.

Nie dziwię się Putinowi, że ma alergię na rewolucje i przewroty.
        • eva15 Czemu w USA i GB nigdy nie ma rewolucji??? 02.01.16, 01:01
          Hę? Tam narody są zawsze zadowolone?:))
          Niezadowolne są tylko w Europie kontynetalnej lub w Rosji?
          • indeed4 Re: Czemu w USA i GB nigdy nie ma rewolucji??? 02.01.16, 02:32
            W USA była wojna secesyjna, jej efektem było zniesienie niewolnictwa, ale oddolnej rewolucji jako takiej nie było. Kluczową rolę odegrał wówczas Abraham Lincoln, który był przeciwnikiem niewolnictwa i jak na tamte czasy miał niezwykle postępowe (żeby nie rzec lewicowe) poglądy. W połowie XIX wieku rewolucje i powstania przewalały się przez całą Europę - wcale bym się nie zdziwił, gdyby inspiracja przywędrowała właśnie ze starego kontynentu.
            • indeed4 Martin Luther King 02.01.16, 02:46
              jakoś sobie poradził z dyskryminacją rasową bez rozpętywania rewolucji. Niewolnictwo w wielu krajach również zniesiono bez rozlewu krwi. Można? Można.
            • j-k Rewolucji w USA nie bylo ? 02.01.16, 13:23
              Ano nie bylo.

Ale "sytuacja rewolucyjna" jednak zaistniala, a do rewolucji nie doszlo jedynie dlatego, ze wladze odpowiedzialy natychmiastowymi represjami - inaczej, niz niemrawy rzad rosyjski w 1917-tym roku.
              www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/swieto-pracy-1-maja-zawdzieczamy-amerykanskim,81,0,1780561.html
        • kylax1 Kto "sterował" Rewolucją Francuską? 02.01.16, 13:34
          Rewolucja Francuska była nie na rękę wszystkim monarchiom i arystokracji ówczesnej Europy. Rewolucja Francuska została natychmiast zaatakowana ze wszystkich stron, czego rezultatem były Wojny Napoleońskie.

Rewolucyjna Francja musiała się bronić poprzez ekspansję, bo inaczej ancien regime Europy, zdławiłyby ją w zarodku.
      • indeed4 Cała eurolewica kocha muzułman 02.01.16, 01:13
        jeśli ośmielisz się powiedzieć, że nie kochasz muzułmańskich uchodźców (80% Polaków boi się wzrostu zagrożenia terroryzmem) w UE błyskawicznie zostajesz czarną owcą, ksenofobem i nazistą.

ocdn.eu/images/pulscms/NDA7MDMsMzE0LDAsMCwxOzAzLDAsMmY4LDAsMTswYywxZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNiwxLDAsNiww/18c2d0c31ed5e64952849d4e2c78a010.jpg
        • j-k nie cala - bo tesz jestem eurolewica :) 02.01.16, 16:33
          indeed4 napisał:
          (80% Polaków boi się wzrostu zagrożenia terroryzmem) w UE błyskawicznie zostajesz
          czarną owcą, ksenofobem i nazistą.

nie cala - bo tesz jestem eurolewica :)
          Tylko takim jak powiedzial kiedys de Gaulle: UE ma byc zwiazkiem ojczyzn narodowych,
          a nie wielonarodowym kotlem.
      • kylax1 Dlaczego tak jęczysz? 02.01.16, 13:38
        Widzisz jasiu, Ty jesteś współczesny Indianin, a muzułmanie to współcześni Europejczycy płynący za ocean.
        • j-k Dlaczego tak smęcisz? 02.01.16, 17:00
          kylax1 napisał:
          > Widzisz jasiu, Ty jesteś współczesny Indianin, a muzułmanie to współcześni Euro
          > pejczycy płynący za ocean.

Przypominam zatem, ze tamci Europekczycy przywozili Indianom m.in. zegarki...
    • el.commendante Niema to jak gołodupiec popierający kapitalizm 02.01.16, 00:29
      czyli system tylko dla bogaczy. Debiil albo masochista, jedno z dwojga. A jak wchodzimy na temat historycznych zbrodni, to nic nie może się równać ze zbrodniami XIX wiecznego kapitalizmu, ilościowo ani faszyzm, ani katolicyzm nie dorastają kapitalistycznym bandytom do pięt.
      • eva15 Re: Niema to jak gołodupiec popierający kapitaliz 02.01.16, 00:38
        > czyli system tylko dla bogaczy.

No właśnie. Patrzę z podziwem jak Petru i jego "Nowoczesnej" - która jest przepotrzwarzeniem PO i Balcerowicza - udaje się wyprowadzać tłumy na ulice. Tłumy owiec, które oni dalej chcą strzyc.
        • superspec Bo Balcerowicz i Petru potrafili zapewnić dostawy 02.01.16, 05:54
          papieru toaletowego z czym socjaliści w PRL mieli pewne kłopoty.:)
          • superspec Wieszcz Kochanowski to przewidział?:) 02.01.16, 06:08
            wolnelektury.pl/katalog/lektura/fraszki-ksiegi-pierwsze-na-uczte.html
        • el.commendante Re: Niema to jak gołodupiec popierający kapitaliz 02.01.16, 14:21
          eva15 napisała:

> > czyli system tylko dla bogaczy.
          >
          > No właśnie. Patrzę z podziwem jak Petru i jego "Nowoczesnej" - która jest przep
          > otrzwarzeniem PO i Balcerowicza - udaje się wyprowadzać tłumy na ulice. Tłumy o
          > wiec, które oni dalej chcą strzyc.
          Obawiam się że tylko Koreańczycy z Północy mają bardziej mózgi sprane niż Polacy. Polacy to społeczeństwo totalnie podporządkowane propagandzie mass-mediów, samodzielnie niezdolne praktycznie do niczego. :(
      • indeed4 To mówisz, że kiedy we Francji rządzą socjaliści 02.01.16, 00:43
        natychmiast jak za dotknięciem różdżki znikają nierówności społeczne, z ulic nędzarze i trójkolorowa republika przeistacza się w krainę powszechnej szczęśliwości?
      • romad2447 Re: Niema to jak gołodupiec popierający kapitaliz 02.01.16, 03:16
        Socialism destroys wealth, co zaden komuch-socjalista nigdy nie zrozumie.
      • superspec Człowiek to zwierzę chyba temu nie zaprzeczysz? 02.01.16, 05:51
        Jestem za Naturą a w niej obowiązuje porządek dziobania jedyny porządek na tym Świecie.:)
        pl.wikipedia.org/wiki/Porz%C4%85dek_dziobania
        • el.commendante Kapitalista to zwierzę. 02.01.16, 14:23
          Człowieka od zwierzęcia różni empatia i zdolność do kooperacji, a to reprezentują socjaliści, wyznawcy kapitalizmu są tego przeciwieństwem.
      • kylax1 Dlaczego pominąłeś komunizm rosyjski? 02.01.16, 13:37

• el.commendante ZSRR dał światu sprawiedliwość społeczną. 02.01.16, 14:26
          Zgodzisz się chyba że elity zachodniej Europy nigdy nie poszłyby w kierunku Welfare State gdyby nie ich strach przed zwycięstwem komunizmu i tym że skończą jak "elity" carskiej Rosji. Nie zaprzeczysz tym bardziej że do nas takie rzeczy jak bezpłatna edukacja i służba zdrowia, bezpieczeństwo socjalne, pełne zatrudnienie, przyszły ze Wschodu.
          • kylax1 Europa miała własny socjalizm, niezależny od rosyj 02.01.16, 14:41
            skiego. W Europie ruchy socjalistyczne i równościowe rosły w siłę, gdy w Rosji jeszcze prawie nikt o nich nie słyszał. Początki europejskiego welfare state są starsze, niż ZSRR.
            • el.commendante Ale nie byłoby europejskiego socjalizmu gdyby 02.01.16, 17:30
              nie "zagrożenie komunistyczne" ze Wschodu.
              Nie dziwi Ciebie że Walfare State zaczęto wprowadzać tuż po IIWŚ, gdy ZSRR i komunizm stały w glorii pogromców hitleryzmu i rola partii komunistycznych na świecie rosła, a po 1990 nagle zaczęto Welfare State rozmontowywać?
              • kylax1 Zależy gdzie. 02.01.16, 17:41
                W USA nigdy nie było welfare state, a obecnie jest go więcej niż kiedyś.

Europa ciągle jest welfare state, zwłaszcza w Skandynawii, Niemczech, Francji, Włoszech itd.
                • el.commendante Re: Zależy gdzie. 02.01.16, 23:13
                  kylax1 napisał:

> W USA nigdy nie było welfare state, a obecnie jest go więcej niż kiedyś.
                  Był za Roosevelta. Dziś USA pod tym względem odstawje nie tylko od Europy Zachodniej, ale nawet od Polski. Tam jest 3mln bezdomnych, kapitalizm niszczy bardziej niż w Polsce (Detroit), a ta prowizorka którą wprowadził Obama w służbie zdrowia dobrze wygląda tylko na beznadziei jaka tam była do tej pory. Ale jest to tylko prowizorka i bardzo ograniczona.

> Europa ciągle jest welfare state, zwłaszcza w Skandynawii, Niemczech, Francji,
                  > Włoszech itd.
                  Ale jest go coraz mniej. Dzika prywatyzacja postępuje, oligarchów i korporacje zwalnia się z podatków, a ciemnemu ludowi tłumaczy się że musi zrezygnować ze swoich praw bo niema pieniędzy.
                  • kylax1 Bzdura. Socjal w USA jest większy niż kiedyś. 02.01.16, 23:43
                    Kiedyś nie było tak rozbudowanego systemu darmowej opieki zdrowotnej Medicare i Medicaid, Obamacare spowodowało ubezpieczenie większości ludzi pod kątem opieki zdrowotnej. Ilość ludzi żyjących z pomocy społecznej też jest większa, niż kiedyś, bo kiedyś nie dostaliby nic.
                    • el.commendante Ale jest dużo mniejszy niż w Europie, 03.01.16, 20:14
                      nawet tej Wschodniej (może poza Ukrainą). W latach 30ych socjalu było mniej wszędzie na świecie, ale USA dzięki Rooseveltowi wiodły wtedy prym w tej gestii, dziś odstają od reszty krajów Północy.
                      A to że coraz więcej ludzi żyje z pomocy społecznej to też zasługo neoliberalnego kapitalizmu który zniszczył ogromną liczbę miejsc pracy w USA (Detroit to najlepszy przykład).
                      • kylax1 Zdecyduj się w końcu. 03.01.16, 20:26
                        Jak ludzie mają socjal, to źle, bo ktoś ich tam wrzucił, jak nie mają socjalu to też źle, bo go nie mają.

Zdecyduj się.
              • czuk1 Re: Ale nie byłoby europejskiego socjalizmu gdyby 02.01.16, 17:50
                Właśnie, socjalizm (troska o dobre warunki socjalne) długo był modny w Europie. Można tu dać przykład Szwecji, która budowała swój "dobrobyt" na trosce o sprawy bytowe Szwedów.
                • kylax1 Tornson myli socjalizm z imperializmem rosyjskim 02.01.16, 23:44

• el.commendante Wcale nie. 03.01.16, 20:16
                    Odróżniam ZSRR zarówno od carskiej jak i współczesnej Rosji. Mimo tego nawet współczesna Rosja jest dość przyjazna socjalizmowi (bliskie relacje z Kubą, Wenezuelą i innymi krajami Ameryki Południowej gdzie rządzą socjaliści i odchodzą od amerykańśkiego imperializmu ekonomicznego).
                    • kylax1 Współczesna Rosja jest nawet gorsza. 03.01.16, 20:27
                      ZSRR miał przynajmniej jakąś podbudowę ideologiczną. Współczesna Rosja to kraj oligarchiczno-korupcyjny, który czego się nie dotknie, zamienia w ruinę.
    • superspec Socjalizm to świecka religia. 02.01.16, 06:00
      Wiara w Świętą Klasę Robotniczą i Wykluczonych. A na tym forum ja jestem najbardziej Wykluczony. Jak każda wiara jest naiwna. Bo jak można wierzyć w szaleńca jak ja?
      • kaszebe12 Re: Socjalizm to świecka religia ? 02.01.16, 10:28
        Badz laskaw zauwazyc , ze Rewolucja Francuska i Pazdziernikowa ,ze Robespierre , Lenin czy Stalin , wykluczajac ze slownika slow "Bog" , zastapili owo slowo istnieniem "Sily Wyzsszej" , "Wyzszej Istoty".
        • kaszebe12 We Francji nie ma socjalistow , indeed... 02.01.16, 11:00
          ...a ostatnim wielkim i autentycznym socjalista byl Jean Jaures , ktoremu dzisiaj francuscy Zydzi , w pelnej krasie ich hipokryzji , skladaja "socjalistyczne" holdy , zapominajac zupelnie o jego otwartej nienawisci do ludu wybranego. -We Francji pelnie wladzy trzyma oligarchiczna, etniczna dyktatura opierajaca sie na systemie klamstwa "dwupartyjnosci".-Pelnia ich wladzy rzuca sie w oczy codziennie -wystarczy wlaczyc telewizor ("dziennikarze" , prezenterzy ,"aktorzy" , "piosenkarze"),nie wspominajac o nasaczeniu swiatka polityki , finansow , gospodarki , administracji...
          "Rasa zydowska zrecznie uzywa mechanizmow kapitalistycznych , mechanizmow lupiestwa , klamstwa , korupcji i wymuszania" -Jean Jaures , socjalista.
          • indeed4 "Socjalista Hollande" 02.01.16, 11:38

www.google.pl/search?q=%22socjalista+hollande%22&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=Y6eHVvXRIcKasgG2l72IAQ

Chcesz powiedzieć, że ten groteskowy brzuchaty kurdupel nie jest członkiem francuskiej Partii Socjalistycznej, spadkobierców wszystkiego o czym piszę w wątku?

PS. Lepiej nie wchodźmy w dywagacje ile jest socjalizmu we współczesnych partiach lewicowych, czyli o "zawartości cukru w cukrze" - temat rzeka.
            • kaszebe12 Re: "Socjalista Holland(e)" 02.01.16, 12:04
              Owszem - jest czlonkiem jestestwa o nazwie PS , ale jak pisalem , owo jestestwo nie ma NIC , absolutnie NIC wspolego z socjalizmem , wprost przeciwnie ! -Owo jestestwo prowadzi bardziej "prawicowa" polityke od "braci" z na przeciwka. -Ich zywym symbolem moze byc szpenio od finansow , niejaki Macron -czlowiek Rotszylda albo ich pierwszy sekretarz -grecki Zyd Cambadelis , posiadacz wyrokow za oszustwa.-Przypomne inne nazwiska znamienitych baronow tej partii : Lev alias Fabius , Baumal , Lienemann , Guedj , Weber , Paul , Kalfon , Benguigui , Karoutchi , itd , itd , itd...-sami swoi.
      • indeed4 Re: Socjalizm to świecka religia. 02.01.16, 10:55

:-)))

Szczęśliwego Nowego, specia ;-)
        • superspec Nawzajem.:)n/t 02.01.16, 11:04

• el.commendante Czyli wedle ciebie ani robotnicy ani wykluczenia 02.01.16, 14:27
        społeczne nie istnieją?
        • superspec Istnieją i głosują w Polsce na PiS i Kukiz15. 03.01.16, 08:27
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/wybory-parlamentarne-2015-wyniki-glosowania-grup-zawodowych,589085.html
          • el.commendante Nir bredź, ci ludzie na wogóle nie głosują, 03.01.16, 20:18
            bo mass-media z premedytacją zabierają im wszelką nadzieją. Polski reżim nie dopuszcza lewicowego głosu w mass-mediach. Do tego świadomie niszczy się w Polsce postawy obywatelskie.
      • kylax1 Zajrzyj na tę stronę: 02.01.16, 17:41
        www.tworki.eu
    • uu1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 10:45
      > Czy uczciwy człowiek wspiera ideologię, która po krwawej rzezi Komuny Paryskiej
      > narodziła się w głowie zbrodniarza-rewolucjonisty i zmodyfikowana wkrótce zala
      > ła bez mała cały świat morzem krwi?
      Nie mam pojęcia po co na FŚ zakładasz taki wątek ale przypomnę, że pierwszy był katolicyzm.
      ---------------
      • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 10:52
        A co katolicyzm ma wspólnego z socjalizmem?
        • uu1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 10:58
          indeed4 napisał:

> A co katolicyzm ma wspólnego z socjalizmem?
          uczciwy człowiek, krwawej rzezi , zalała bez mała cały świat morzem krwi.

--------------------
          • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 11:11

Na to czekałem. Podasz nam teraz liczby ofiar i je porównasz, a potem przypomnisz, kiedy lewica przeprosiła za swoje winy, tak jak zrobił to Kościół?

www.tygodnik.com.pl/temat/dzienprzebaczenia/laccatoli.html

• uu1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 11:19
              indeed4 napisał:
              >Na to czekałem. Podasz nam teraz liczby ofiar i je porównasz, a potem przypomni
              > sz, kiedy lewica przeprosiła za swoje winy, tak jak zrobił to Kościół?
              Kpisz czy o drogę pytasz?
              btw - dalej nie wiem po Ci ten wątek.
              -----------------
              • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 11:21

Czyli nie przypomnisz? Tak myślałem.

Miłego weekendu.
                • uu1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 11:27
                  indeed4 napisał:

> Czyli nie przypomnisz? Tak myślałem.
                  Nie, nie przypomnę. Nie przypomnę również tabliczki mnożenia, konieczności zachowania szczególnej ostrożności przy wchodzeniu na jezdnię itp.
                  > Miłego weekendu.
                  Wzajemnie. :-)
                  btw - po co ten watek?

-------------
              • czuk1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 11:55

• indeed4 Co "też" 02.01.16, 11:59
                  Ty też nie przypomnisz?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,159998965,160001020,Re_Czy_przyzwoity_czlowiek_popiera_socjalistow_.html

No cóż! Trudno.
                  • uu1 Re: Co "też" 02.01.16, 13:04
                    btw - dalej nie wiem po Ci ten wątek.
                    Tak Ci się spodobała diagnoza JKM?
                    -------------------
                  • czuk1 Re: Co "też" 02.01.16, 13:27
                    indeed4
                    Nie wiem co mam przypominać ?
                    Od przypominania jest historia, wikipedia.
                    Ja skupiam się nad tym "co jest i co dalej.... " i to tylko - "ogólnie w świecie i konkretnie w Polsce". Reszta to dla emigrantów polskich, z których część zdradziła Polskę, jest mentalnie w Rosji i Rosją , albo nie może wyjść poza nową ojczyznę.... bazując na mediach niemieckich
                    i angielskich. Pisząc tu/kopiując , na polskim forum, artykuły obcojęzyczne wrogie Polsce albo "rusolubne" . !!!
                    • indeed4 Re: Co "też" 02.01.16, 14:23
                      > Nie wiem co mam przypominać ? Od przypominania jest historia, wikipedia.
                      > Ja skupiam się nad tym "co jest i co dalej.... "

Wyobraź sobie sympatyka partii faszystowskiej mówiącego te same słowa. Dalej nie widzisz podwójnych standardów?

• indeed4 1917.net.pl 02.01.16, 14:46
                        "Jesteśmy komunistami. Odwołujemy się do teoretycznego dorobku Marksa, Engelsa, Lenina i Trockiego oraz doświadczeń ruchu robotniczego takich jak m.in. Komuna Paryska, "Wielki Proletariat", Rewolucja Październikowa i Lewicowa Opozycja po roku 1923, czy antyimperialistyczne i antykapitalistyczne ruchy Ameryki Łacińskiej.

Uważamy, że to nie wybitne jednostki, ale walka klas ma główny wpływ na przebieg procesów dziejowych"

1917.net.pl/

Załóż w Polsce stronkę gloryfikującą osiągnięcia faszyzmu. Ile czasu powisi w sieci?
                        • czuk1 Re: 1917.net.pl 02.01.16, 14:50
                          I ta stronka jest na cenzurowanym. Idea zbrodniczego komunizmu (wg mnie) nie jest lepsza/gorsza od takiegoż faszyzmu.
                          • indeed4 Re: 1917.net.pl 02.01.16, 15:34
                            > I ta stronka jest na cenzurowanym.

No właśnie nie jest, podobnie jak www.kompol.org/

> Idea zbrodniczego komunizmu (wg mnie) nie jest lepsza/gorsza od takiegoż faszyzmu.

Spróbuj to wytłumaczyć biegłym, którzy sporządzili opinie w procesie związanym z tym drugim portalem. Nie mam na ten moment linka, ale jeśli dobrze pamiętam sąd (na podstawie opinii biegłych) wówczas orzekł, że propagowanie idei komunizmu w niczym nie narusza prawa.

• indeed4 Re: 1917.net.pl 02.01.16, 15:42

wkrzywymoku.salon24.pl/580465,komunistyczna-propaganda-nadal-w-polsce-legalna#comment_8959772
                              • indeed4 Lewicowi ekstremiści mają się w Polsce świetnie 02.01.16, 15:47

natemat.pl/160569,lewicowi-ekstremisci-maja-sie-u-nas-dobrze
                            • czuk1 Re: 1917.net.pl 02.01.16, 15:53
                              Cóż. Mogę tylko podać przepisy - Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
                              Art. 256. Propagowanie faszyzmu lub totalitaryzmu
                              § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                              § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.
                              § 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
                              § 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

- wg mnie , - w świetle tego prawa - rozpowszechnianie ideologii komunistycznej i
                              faszystowskiej jest karalne.
                              - z drugiej strony ? - w dobie internetu ? - te przepisy są przestarzałe i trudne do ostrego
                              egzekwowania.
                              PS. Takie formalizowanie/blokowanie/straszenie tymi przepisami nic nie daje. Każdy może np. w sieci wylogować Mein Kampf, wydrukować i przeczytać (sam tak zrobiłem) .
                              Ba, uważam że ta ideologia narodowego socjalizmu, nazizmu, faszyzmu powinna być znana młodemu pokoleniu ....z atrakcyjnych źródeł, bezpośrednio z literatury przedmiotu.

• indeed4 Re: 1917.net.pl 02.01.16, 16:27
                                > wg mnie , - w świetle tego prawa - rozpowszechnianie ideologii komunistycznej i
                                faszystowskiej jest karalne.

Nie w Polsce...
        • superspec Ludobójstwo! 02.01.16, 11:02
          www.mit.edu/~thistle/v9/9.11/1columbus.html
          • indeed4 Kolumb: bandyta, złodziej i gwałciciel 02.01.16, 12:08
            TO WŁAŚNIE AMERYKA. Zaczęło się w słynnym uniwersyteckim Berkeley, które nie chciało świętować genueńskiego odkrywcy. Ponieważ Kolumb - jeśli przyłożyć do niego dzisiejsze standardy praw człowieka - okazuje się bandytą, złodziejem, gwałcicielem i ludobójcą na gigantyczną skalę.

wyborcza.pl/1,76842,16793457,Odkrywca_Ameryki_czy_ludobojca__Dwa_kolejne_miasta.html

No proszzz...
            • kylax1 Co Ameryka, ruski pajacu? 02.01.16, 13:36
              USA tym różni się od Europy, że tam nie ma świętych krów.
              • uu1 Opanuj się. ntx 02.01.16, 13:42
                kylax1 napisał:

> USA tym różni się od Europy, że tam nie ma świętych krów.
                Twoje zgłoszenie do konkursu na żart roku zostało przyjęte. :-)

-----------------
    • kylax1 Tak. 02.01.16, 13:31

Socjalizm popiera wolność i równość różnych grup społecznych, a także godny poziom życia dla społeczeństwa jako całości.
      • j-k ??? 02.01.16, 13:41
        kylax1 napisał:
        > Socjalizm popiera wolność i równość różnych grup społecznych, a także godny poz
        > iom życia dla społeczeństwa jako całości.

Faszyzm podobnie.
        Roznia sie tylko tym, ze faszyzm ma charakter narodowy, a Socjalizm internacjonalistyczny.
        • kylax1 Faszyzm to ruch ludobójczy. 02.01.16, 14:42
          Socjalizm nie. I proszę nie wyjeżdżać z komunizmem, bo socjalizm i komunizm to dwie, różne rzeczy.
          • j-k Nie myl Socjalizmu z Socjaldemokracja 02.01.16, 15:08
            kylax1 napisał:
            > Socjalizm nie. I proszę nie wyjeżdżać z komunizmem, bo socjalizm i komunizm to
            > dwie, różne rzeczy.

1. Prosba odrzucona.

2. Nie myl Socjalizmu z Socjaldemokracja

W Rosji Radzieckiej do roku 1928 panowal Socjalizm, a nie komunizm
            (Ziemia rolna byla prywatna i duza czesc Przemyslu tez - patrz: NEP)

Mimo to pierwsze TYSIACE przeciwnikow ustroju (z polecenia szefa NKWD Dzierzynskiego)
            - gryzly juz kwiatki od spodu (dobrze, ze nie miliony jak po 1930...)
            pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Polityka_Ekonomiczna
            Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            ekonomista.
            • kylax1 To był komunizm. 02.01.16, 15:18
              Kwestia nazewnictwa jest bez znaczenia. Ustrój radziecki był specyficzny i nie należy go porównywać do socjalizmu w innych krajach.
              • j-k Nie - to byl socjalizm 02.01.16, 15:24
                gdyz do konca NEP-u (1928) rzad nie ingerowal w gospodarke, ani w wiare...
                pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
                • kylax1 No to czemu piszesz o ofiarach? 02.01.16, 17:43
                  Przecież w kapitalistycznym USA (w tamtym czasie) też tysiącami ginęli np. strajkujący robotnicy w czasie brutalnych pacyfikacji policyjnych.
                  • j-k gdyz pisze o prawdzie. 02.01.16, 19:08
                    kapitalisci zabijali TYSIACAMI

(np., w USA)

podobnie Socjalisci (ZSRR do roku 1928, czy PRL 1948-56...)

Tylko KOMUNISCI - ZSRR 1928-1956 potrafili zabijac MILIONAMI

widzisz , hloopcze, roznice ?
                    • kylax1 A czy my piszemy o komunistach, czy o socjalistach 02.01.16, 23:45
                      Bo wydaje mi się, że o tych drugich.
                      • indeed4 O socjaldemokratach /bt. 03.01.16, 10:30
                        • czuk1 Re: O socjaldemokratach /bt. 03.01.16, 11:17
                          Słusznie - socjaldemokratów prawie nie ma . Są konserwatywni demokraci, nowocześni liberałowie,
                          ludowcy , socjaliści , narodowcy, ...
                          • czuk1 Re: O socjaldemokratach /bt. 03.01.16, 11:18

EOT - słusznie waćpanie.
                      • j-k A czy my piszemy o komunistach, czy o socjalistach 04.01.16, 19:17
                        kylax1 napisał:
                        > Bo wydaje mi się, że o tych drugich.

Cieszy mnie, ze nauczyles sie jednych od drugich odrozniac.

w Socjalizmie stworzonym demokratycznymi metodami (czyli przez partie socjal-demokratyczne) dalo sie zyc - np. w Szwecji...
            • indeed4 Geneza tzw. socjaldemokracji 02.01.16, 21:16
              "Na ruch robotniczy największy wpływ wywarł Karol Marks, który zapowiadał utworzenie wprowadzonych drogą wywołanej przez ruch komunistyczny rewolucji dyktatury proletariatu i państwa bezklasowego.

Nazwa "socjaldemokracja" wiąże się z powstaniem w 1869 roku Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SPR) w Niemczech, która uważała za swoja powinność wprowadzenie ustroju komunistycznego i pozostała pod marksistowskimi wpływami jej założycieli Wilhelma Liebknechta i Augusta Bebela oraz związku zawodowego Powszechnego Niemieckiego Związku Robotniczego. W 1889 wszystkie partie socjaldemokratyczne zrzeszała Międzynarodówka"

• indeed4 Socjaldemokracja w Polsce 02.01.16, 21:22
                "Członkowie Sojuszu Lewicy Demokratycznej wywodzili się w przeszłości głównie ze środowisk związanych z Socjaldemokracją Rzeczypospolitej Polskiej oraz Polską Zjednoczoną Partią Robotniczą"

pl.wikipedia.org/wiki/Sojusz_Lewicy_Demokratycznej

Tacy to "demokraci", że nie wiadomo śmiać się czy płakać.
                • indeed4 SdRP 02.01.16, 22:05
                  "Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskiej (SdRP) – polska partia polityczna wywodząca się z PZPR, istniejąca w latach 1990–1999. Od 1991 wchodząca w skład koalicji Sojusz Lewicy Demokratycznej, przekształconej w 1999 w jednolitą partię o tej samej nazwie. W okresie 1993–1997 współtworzyła koalicję rządową z Polskim Stronnictwem Ludowym. Premierami z ramienia ugrupowania byli Józef Oleksy (1995–1996) i bezpartyjny Włodzimierz Cimoszewicz (1996–1997). W 1995 kandydat partii Aleksander Kwaśniewski wygrał wybory prezydenckie. Przewodniczącymi SdRP byli kolejno: Aleksander Kwaśniewski, Józef Oleksy i Leszek Miller"

pl.wikipedia.org/wiki/Socjaldemokracja_Rzeczypospolitej_Polskiej

Jakie to szczęście, że ta postkomuna odeszła już w siną dal...
                  • uu1 Re: SdRP 02.01.16, 23:31
                    > Jakie to szczęście, że ta postkomuna odeszła już w siną dal...
                    Ta odeszła, tamta została.
                    Trzeba bardzo wiele zmienić aby wszystko zostało po staremu.

--------------
          • el.commendante Re: Faszyzm to ruch ludobójczy. 03.01.16, 20:20
            Komunizm też nie był ludobójczy. Bajeczki o zbrodniach komunizmu to kapitalistyczna propaganda która tym samym ma zniechęcić ludzi do popierania wszelkich partii lewicowych.
            W ZSRR były zbrodnie stalinowskie, a nie komunistyczne i ich ofiarami padali w przygniatajaćej większości komuniści.
            • kylax1 Cała masa ludzi popiera partie lewicowe. 03.01.16, 20:29
              Rosja nie ma do tego poparcia nic do rzeczy. Kraje takie jak Czechy, Szwecja, Hiszpania, Francja, Urugwaj, czy nawet Australia i Kanada są bardzo lewicowe.

Rosja nigdy nie miała prawdziwej lewicy, tylko imperializm przebrany w lewicowe slogany.
          • kaszebe12 Re: Faszyzm to ruch ludobójczy ? 04.01.16, 19:12
            -Jakis przyklad ludobojczosci faszyzmu , slodka kiluniu ?
    • kylax1 Czy każdy prawicowiec to idiota? 02.01.16, 13:35

• j-k Ktory prawicowiec ? 02.01.16, 13:44
        - Ten liberalny - z niemieszaniem sie panstwa do gospodarki i stylu zycia

- czy ten brunatny - bliski faszyzmowi - z silnym odcieniem narodowym ?

Nie ma jednej Prawicy
        - tak jak nie ma jednej Lewicy.

• uu1 Re: Ktory prawicowiec ? 02.01.16, 13:51
          Prawicowcy są mniej inteligentni niż lewicowcy, a ludzie, którzy nie byli zbyt bystrzy w dzieciństwie, gdy dorosną, stają się rasistami i homofobami - wynika z badań kanadyjskich naukowców opublikowanego w ''Psychological Science''.
          --------------------------
          • indeed4 Re: Ktory prawicowiec ? 02.01.16, 14:17

twitter.com/Tash_Witk/status/669816041153916928
          • kylax1 To prawda. 02.01.16, 14:44
            Jako całość, lewicowcami są generalnie ludzie bardziej inteligentni, a prawicowcami ludzie mniej zdolni umysłowo.
        • el.commendante Re: Ktory prawicowiec ? 02.01.16, 14:35
          j-k napisał:

> - Ten liberalny - z niemieszaniem sie panstwa do gospodarki i stylu zycia
          >
          > - czy ten brunatny - bliski faszyzmowi - z silnym odcieniem narodowym ?
          Jedno i drugie to anty-społeczne ścierwo. Temu pierwszemu państwo przeszkadza w gnojeniu ludzi dlatego tak je zwalcza. Drugi zaś chce zaprząc państwo do terroru przeciwko m.in. ludziom pracy.
      • el.commendante Niestety nie. 02.01.16, 14:30
        Tacy jak Kaczyński, Petru, Tusk, Balcerowicz, czy różni oligarchowie dobrze wiedzą co robią i czerpią z tego profity, idiotami są szaraki ich popierające, czy też bezmózgi motłoch kiboli-narodowców.
        • kylax1 Kaczyński nie tyle jest mądrzejszy, co jest 02.01.16, 14:45
          zdolnym manipulatorem. Podobnie Tusk.

Petru i Balcerowicz są faktycznie mądrzejsi, co nie znaczy, że się z nimi zgadzam, lub nie zgadzam. Ale intelektualnie to klasa wyżej, niż Kaczyński i Tusk.
          • indeed4 Dr Jarosław Kaczyński 02.01.16, 15:23

w jakiej dziedzinie swój doktorat robił Petru?
            • kylax1 Masa tzw. doktorów to idioci z zaburzeniami 03.01.16, 20:34
              psychicznymi.
          • wojciech.2349 Re: Kaczyński nie tyle jest mądrzejszy, co jest 02.01.16, 16:41
            kylax1 napisał:

> zdolnym manipulatorem. Podobnie Tusk.
            >
            > Petru i Balcerowicz są faktycznie mądrzejsi...
            -----------------------
            Balcerowicz przez koleżanki i kolegów ze studiów był uważany
            za idiotę. Autentyk.
            • kylax1 No i co osiągnęli jego koledzy/koleżanki w porówna 03.01.16, 20:33
              niu do niego?
      • romad2447 Re: Czy każdy prawicowiec to idiota? 02.01.16, 23:11
        Moze niektorzy, ale fakty mowia ,ze kazdy lewus[lwicowiec,komuch,czy socjalista ] to napewno debil.
        Bo to co stworzyli w Zwiazku Radzieckim, na Kubie czy w Koreii Polnocnej, nie mozna nazwac inaczej jak debilizm do kwadratu.
        Jeszcz raz debile lewusy im wiecej kapitalizmu to wyzsza stopa zyciowa,wiekszy rozwoj technologiczny i lepsze zycie.Przyklady USA,Korea Poludniowa, Japonia, Hong-Kong itd.
        • czuk1 Re: Czy każdy prawicowiec to idiota? 02.01.16, 23:42
          Romad24. Coś złego widzisz na forum. Widzisz debili ? Skąd by się wzięli ?
          Nie widzę tu lewusów - lewicowców ,komuchów czy socjalistów.
          Nie widzę też debili , wśród forumowych prawicowców. Są jedynie trolle - krymskie i byszczaki
        • czuk1 prawicowiec to idiota a ldeicowiec debil 03.01.16, 08:57
          Zapędziłeś się romad 2447 w nadawaniu obelg ludziom i w ocenach ustrojów społeczno-gospodarczych.
          Segregacja ludzi była w obozach koncentracyjnych. Nie idziemy na śmierć. Poglądy można zmienić i ludzie je zmieniają. Życie w konkretnym ustroju wymusza na ludziach przyjęcie/tolerowanie nakazanego poglądu, bo ludzie nie chcą walczyć z wiatrakami .
          Ponadto , jest też polskie przysłowie - każdy głupi ma swój rozum. A więc populacja to zbiór ludzi rozumnych.
          Fakty mówią, że lewicowcy o których piszesz romad2447 , nie tworzyli zw.rad i ustroju debilnego do kwadratu na Kubie, w Korei Płn. ( który miejscowi podtrzymują < pół wieku ). Lewicowcy, prawicowcy, narodowcy, wierzący, niewierzący to są normalni ludzie mający swoje poglądy na świat. Chcesz ich zamykać w gettach ? Debilem i idiota jest ten który takich ludzi ocenia jako bezrozumnych, bo przecież cała ludzkość i pojedynczy ludzie maja jakieś poglądy, żyją w społeczeństwach , narodach, grupach etnicznych z innymi , i w zgodzie... wzajemnym poszanowaniu.
          Także wybiórcze napiętnowanie państw , dyskredytowanie ich za ustrój tam panujący - bez pomijania ich historii i stanu obecnego - jest nie na miejscu. Nie zauważasz, że zmuszeni do życia
          w komunizmie Chińczycy (nie są przecież debilami), żyją (stosują się do komunistycznego prawa) , i .....mają się coraz lepiej - łącznie z ich państwem ?
          • czuk1 prawicowiec to idiota a lewicowiec debil ? 03.01.16, 08:59
            Tytuł wpisu poprawiony ; prawicowiec to idiota a lewicowiec debil ?
        • kylax1 Jedynie Kuba jest krajem lewicowym, z tych 03.01.16, 20:37
          które wymieniłeś. ZSRR i Korea Płn. to systemy totalitarne, gdzie lewicowość była jedynie przykrywką, dla tradycyjnego w tych obszarach jedynowładztwa.

Prawdziwa lewica to np. Australia, Kanada, Urugwaj, Brazylia, Argentyna, Kolumbia, Szwecja, Norwegia, Dania, Niemcy, Francja, Hiszpania, UK, Holandia, Czechy, Słowacja itd.

Tam jest wysoki poziom życia i/lub tolerancja dla różnych grup rasowych, etnicznych, wyznaniowych, seksualnych, płciowych itd.

Nawet USA jest bardziej lewicowe od np. Polski. I to znacznie.
    • wojciech.2349 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 15:44
      Prawdziwa zabawa to socjalizm w wykonaniu protestanckich Niemców. Hegel, który oskarżał
      rzeczywistość o brak zgodności z jego teoriami. Potem Marksio, który by mieć w łożu pewną niewiastę zamierzał zostać profesorem, plótł trzy po trzy i to "trzy po trzy" stało się Biblią dla wielu. Ci niemieccy protestanci wykonali gest dobrej woli i podesłali w zaplombowanym wagonie syna Eliasza Mongołom, którzy okrzyknęli go Mesjaszem - Illicz mu było.
      • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 16:16
        Co tam Niemcy. Poczytaj sobie o "socjalistach" francuskich - PPS Piłsudskiego zeszmaciła się współpracą z komunistami dopiero po wojnie (48 rok) ci szli z nimi w jednym froncie od samego początku.

pl.wikipedia.org/wiki/Historia_lewicy_we_Francji

• wojciech.2349 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 16:26
          indeed4 napisał:
          > Co tam Niemcy.
          -----------------------------
          Protestanci niemieccy w paleniu czarownic mogli występować
          w meczu Niemcy - reszta świata. Ta reszta miała niewielkie
          szanse na wygraną.

Tradycje?
          • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 02.01.16, 21:39

Niedawno rozmawiałem na tt o aferach pedofilskich w protestantyzmie z Cezarym Gmyzem.

www.tokfm.pl/blogi/hiddendepths/2012/03/pedofilipastorow_dwa_razy_wiecej

Kiedy zalinkowałem te dane (musiałem, bo twierdził że u nich tego problemu nie ma) chyba zrobiło mu się przykro.

PS. jest członkiem synodu kościoła ewangelicko-augsburskiego

• xystos Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 08:58
      Czy przyzwoity czlowiek postepuje
      wbrew swoim przekonaniom ?
      dla Mamony

ZEN
      • czuk1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 09:02
        Czy żyjąc ze swoimi przekonaniami ten przyzwoity człowiek ma przymierać głodem ?
        Czy też musi przyjąć przekonania państwowe, narzucone mu .... by żyć przyzwoicie ?

.... zarówno jeden jak i drugi nie musi popierać socjalistów ... ale może być przyzwoitym człowiekiem.
        .... przyzwoitość nie jest mierzona poglądami człowieka na świat.
        • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 09:32
          Tak, tak. Rosjanie popierający Putina, Niemcy Hitlera, Polacy PZPR i SB to wszystko porządni przyzwoici ludzie.

Mam propozycję: może jednak weź kilka dni wolnego i zajmij czymś innym, bo zwyczajnie zaczynasz pieprzyć od rzeczy.
          • czuk1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 10:07
            Mam wolne ... dlatego piszę. Głupiej czy mądrzej ... za dzień / dwa inaczej nie napiszę. Zawsze przekazuję swoje zdanie. Zawsze będę uważał , że [b]pieprzeniem od rzeczy jest , kiedy nieprzyzwoitymi nazywa się obywateli kraju rządzonego przez dyktatorów, komunistów, faszystów./b]
            Nie mam zamiaru napiętnować (i nazywać nieprzyzwoitymi) - jak Ty - 86 % Rosjan popierających Putina.
            Nie są nieprzyzwoitymi Polacy popierający PiS rządzące Polską , mimo tego, że w trakcie swoich rządów nie stosuje się do obowiązującego w Polsce prawa.
            Cieszę się , że w trakcie wątku zmieniasz poglądy . Zauważasz wreszcie, że nie wszyscy Polacy partyjni i z sb to nieprzyzwoici ludzie. Widzisz jak z nieprzyzwoicie nietolerancyjnego, konserwatywnego człowieka możesz wykrzesać dawkę zrozumienia dla inaczej myślących , bez nazywania ich idiotami i debilami ?
            • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 10:10
              > Zauważasz wreszcie, że nie wszyscy Polacy partyjni i z sb to nieprzyzwoici ludzie.

Powtarzam jeszcze raz: długi zimny prysznic towarzyszu i kilka dni wolnego od kompa.

EOT.
      • indeed4 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 09:56
        W PRL-u tych, którzy przyjmowali tzw. "jedynie słuszne" poglądy dla przywilejów i mamony było sporo. Pamiętać jednak należy, że do PZPR w okresie największego rozkwitu należało zaledwie 12% Polaków - zeszmaciła się jedynie marginalna część społeczeństwa, reszta była czysta.
        • uu1 Re: Czy przyzwoity człowiek popiera socjalistów? 03.01.16, 14:23
          indeed4 napisał:

> W PRL-u tych, którzy przyjmowali tzw. "jedynie słuszne" poglądy dla przywilejów
          > i mamony było sporo. Pamiętać jednak należy, że do PZPR w okresie największego
          > rozkwitu należało zaledwie 12% Polaków - zeszmaciła się jedynie marginalna czę
          > ść społeczeństwa, reszta była czysta.
          Zwłaszcza tacy jak Józef Kuraś i jemu podobni.

----------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka